Kövess minket!

Médiapiac

Lapcom: ugyanannyian olvassák

Az átlagnál jóval kisebb mértékben csökkent a Kisalföldet és a Délmagyarország/Délvilágot kiadó Lapcom közönsége.

Annak ellenére, hogy szinte minden lapszegmensben komoly csökkenéseket hozott az elmúlt egy év az értékesített példányszámok tekintetében, és egyes megyei újságok is komoly, kétszámjegyű csökkenést produkáltak, a Lapcom cégcsoport napilapjai meg tudták tartani népes olvasótáborukat. A Kisalföld, Magyarország legnagyobb példányszámú napilapja például alig több mint két százalékos csökkenéssel zárta az elmúlt évet, és a Délmagyarország/Délvilág példányszáma is átlag alatt csökkent – közölték.

A kiadó szerint mindkét lap sikere abban rejlik, hogy a „Több, mint újság” üzenetet a gazdasági válság kellős közepén is minőségi, plusz tartalommal tudta sugározni olvasói felé. Azok után, hogy a Lapcom 2009 januárjától 40 oldalas, az ország vezető tévémagazinjaihoz hasonló színvonalú műsorújsággal ajándékozza meg olvasóit, ebben az évben tovább bővítette magazinkínálatát. Hetente gasztro és rejtvény/képregény magazin váltja egymást, ami az alaplapba fűzve a műsormagazinhoz hasonlóan minden előfizetőhöz és vásárlóhoz eljut. Novembertől pedig új, szintén minőségi, 48 oldalas gyermekmagazinnal jelent meg a piacon, választható előfizetést kínálva kisgyermekes olvasóinak.

A válság ellenére természetesen az alap újságok sem zsugorodtak. A napilapok gerincét adó helyi híroldalakon túl naponta négy-hat oldalas szórakoztató melléklettel jelenik meg a Kisalföld és a Délmagyarország. A Napraforgó melléklet témáit tekintve heti rotációban minden célcsoportnak kínál érdekes olvasnivalót. Talán ennek is köszönhető, hogy a 70 ezres példányszámú, naponta 280 ezer olvasóhoz eljutó Kisalföldet ma már mindössze kétezer példány választja el attól, hogy az ország legnagyobb közéleti napilapja legyen a fizetős újságok piacán. A kiadó megjegyzi: a Kisalföld és a Délmagyarország példa arra, hogy az olvasó még a válság éveiben is azt várja családtagnak számító napilapjától, hogy fejlessze tartalmi kínálatát. Nem pedig azt, hogy begubózzon. És inkább áldoz többet az előfizetési díjra egy színesebb, mozgalmasabb, tartalmasabb lapért, minthogy változatlan árért egy „fagyasztott” terméket kapjon.

 

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom

Médiapiac

Őrizetbe vette a HírTv tudósítóját a svéd rendőrség

Fel sem szólították a riportert, hanem azonnal a kihallgatószobába vitték.

Közzétéve:

Pixabay

Bugnyár Zoltán a rendőrség uppsalai székháza előtt éppen a szerdai késes támadásról forgatott, amikor két egyenruhás felszólítás helyett azonnal a kihallgatószobába vitte – közölte a HírTv, hozzátéve, hogy munkatársukat nem engedték telefonálni, két órán át őrizetben tartották, és a járvány elleni védekezéshez használt maszkot is le akarták vetetni róla.

Mint írják, Bugnyár Zoltán ellen védett objektum elleni bűncselekmény vádjával eljárást indítottak annak ellenére, hogy felmutatta a sajtóigazolványát.

Tovább olvasom

Médiapiac

Öncenzúrával védekeznek a felbőszült internetezők ellen

Félti a fiatal írók generációját egy Nobel-díjas író, aki szerint fiatal kollégái közül sokan félnek a szabad véleménynyilvánítástól. A Nobel-díjas szerző szerint emiatt sokan eleve cenzúrázzák írásaikat.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

Önmagukat és a munkájukat cenzúrázzák félelemből a fiatal szerzők – állítja Kazuo Ishiguro, aki szerint számos szerző fél az egyre nagyobb teret nyerő cancel culture-től.

A Nobel-díjas, japán származású író a félelem légköreként jellemezte a helyzetet. Úgy látja, hogy a fiatalok amiatt aggódnak, hogy az internetes felbőszült tömeg őket is megtalálja majd, és megkeseríti az életüket.

Ishiguro a BBC-nek beszélt arról, hogy félti a fiatal írók generációját, akik még nem alapozták meg karrierjüket.

Ők szerinte inkább elkerülnek egyes témákat vagy szempontokat az írásaikban, hogy ne kerüljenek kereszttűzbe. Kazuo Ishiguro arról is beszélt, hogy sokszor már az is baj, ha az írók olyan témát boncolgatnak, amivel kapcsolatban nincs tapasztalatuk.

Ilyen alapon támadták például többen is Jeanine Cummins Amerika földje című könyvét, amiben az írónő a migrációról írt, valamint Amélie Wen Zhao-t, aki a rabszolgaságról írt Blood Heir című művében.

A Nobel-díjas szerző szerint a fiatalok közül sokan azt érezhetik, hogy az ő karrierjük és a jó hírnevük jóval törékenyebb, és nem akarnak kockáztatni. Ishiguro minderről annak kapcsán beszélt egyébként, hogy egyre több szerzőt kritizálnak a személyes véleményük miatt, amivel veszélybe kerül a szólásszabadság – utalt a Harry Potter könyvek írója, J.K. Rowling esetére.

Ishiguro szerint az íróknak úgy kellene érezniük, hogy szabadon írhatnak akármilyen szemszögből, és bemutathatnak mindenféle nézőpontot.

Hozzátette, hogy ő maga is az első könyvét férfi létére egy nő szempontjából írta.

Az online támadásoknak valóban egyre többen esnek áldozatul a szerzők, professzorok közül. Ez történt J.K. Rowlinggal is, aki egy ironikus posztjában nem értett egyet azzal, hogy egy cikkben úgy fogalmaztak „menstruáló személyek”, nem pedig nők, pedig menstruációja csak a nőknek van.

Ezután az írónőt transzfóbnak nyilvánították, és az ellenségei új könyvének megjelenése után azt is kikezdték. Szeptemberben gyalázkodó kommentekkel keltették halálhírét Rowlingnak, miután a Troubled Blood című új bűnügyi regényében egy nő titokzatos eltűnésének a hátterében egy transzvesztita sorozatgyilkost sejtettek – írja a V4NA Hírügynökség.

Tovább olvasom