Kövess minket!

Médiapiac

Kritizálhatatlan a gendertéma a közösségi médiában

A Facebook és a Twitter is védelmezi az LMBTQ-lobbi érdekeit: Rákay Philip közösségi oldalát ismét egy, a „genderidiotizmusról” szóló tartalom miatt szankcionálta a Facebook, miközben a baloldal oltásellenes kampánya zavartalanul futott a közösségi térben a koronavírus-járvány legsúlyosabb időszakában is.

Kritizálhatatlan a gendertéma a közösségi médiában

A globális techcégek azonban saját szabályrendszerük alapján bárkit letilthatnak vagy elhallgattathatnak, így számos jobboldali véleményformáló, médium és politikus is megtapasztalhatta, hogy milyen a techóriások által felügyelt igazi online „szólásszabadság”.

„Ismét letiltott és cenzúrázott a Facebook, immár másodszorra. Ezúttal a gendersemleges sárkánnyá műtött emberről írt véleményem verte ki a biztosítékot a hálózat rajongóinál” – írta Rákay Philip Facebook-bejegyzésében.

A médiaszakember rámutatott, hogy a két nap alatt 150 ezres megtekintést és több ezer lájkot elérő véleménycikkét a Facebook törölte, majd egy napra elnémították az oldalát gyűlöletbeszéd miatt.

„Aki merészel eltérni Karácsony, Gyurcsány és a többi haladó ideológiájától és bírálni merészeli a Soros-féle NGO-k szélsőliberális világképét, azt a hazai balos trollok addig jelentgetik, amíg a Facebook »független tényellenőrei« le nem tiltják valami bornírt, általuk rittyentett szabályra hivatkozva” – fejtette ki Rákay Philip, aki szerint a Facebook működése George Orwell fantáziáján is túltesz.

A médiaszakember arra is rámutatott, hogy miközben őt a gendersemleges sárkányról írt véleménye miatt szankcionálta a közösségi média, addig a magyar baloldal oltásellenes kampánya gond nélkül mehetett. „Az már nem fér bele, ha valaki karcos mondatokat ír a genderidiotizmus képtelenségeiről.” – fogalmazott.

A Magyar Nemzet februárban számolt be arról, hogy a Facebook törölte Rákay Philipnek a genderlobbiról szóló videóját, amelyet gyűlöletbeszéd miatt cenzúráztak. A médiaszakember a Facebook szerint azzal vétett a platform szabályai ellen, hogy rámutatott: a genderlobbi célpontjai egyértelműen a gyerekek.

Mint elmondta, Nagy-Britanniában ma már naponta egy nemváltoztató műtétet hajtanak végre gyermeken, a beavatkozáson átesettek átlagéletkora pedig fokozatosan csökken. „A legtöbben tizennégy-tizenöt évesek, de egyre több a tíz év körüli gyerek” – hangzik el a videóban, amelyet később Rákay feltöltött egy másik videómegosztó oldalra.

Hasonlóan járt Szentesi Zöldi László újságíró, publicista is, akinek a fiókját tavaly harminc napra letiltotta a Facebook, amiért szolidaritást vállalt Novák Előddel, a Mi Hazánk Mozgalom elnökével, aki a Pride Fesztivál idején Budapest Városházáról és Újbuda önkormányzatának épületéről is eltávolította a szivárványos zászlót.

A Magyar Nemzet egyik januári cikke részletesen foglalkozott azzal, hogy a Facebook mellett a Twitter is elhallgattatja a jobboldali, konzervatív véleményformálókat. Utóbbi szolgáltató például megbüntette a Vasárnap.hu-t, amiért a konzervatív hírportál az USA-ban zajló legújabb genderőrületről tájékoztatta az olvasóit. A portál bűne az volt, hogy beszámolt róla: Nancy Pelosi demokrata házelnök a gendersemleges beszéd bevezetését javasolta az amerikai képviselőházban.

Azonban nem csak az LMBTQ-lobbit védelmezik a globális techóriások, és nem csak véleményvezérek vagy médiumok eshetnek áldozatul a saját szabályrendszerük alapján működő cégek cenzúrájának. Tavaly szeptemberben Magyarország kormányának hivatalos fiókját, az About Hungaryt tiltotta le a Twitter abban az időpontban, amikor Soros György szövetségese, az Európai Bizottság alelnöke, Vera Jourová az uniós tagállamokról készült jogállamisági jelentést mutatta be a brüsszeli testület előtt.

Tavaly decemberben pedig Varga Judit igazságügyi minisztert cenzúrázta a Facebook, amikor a 2022-es választások és a közösségi média kiemelt szerepéről írt bejegyzést.

Ez után olyan változások történtek a miniszter közösségi oldalán, amelyet követően a töredékére, negyedére-ötödére esett vissza a bejegyzéseinek elérése, így a politikai üzenetek jóval kevesebb emberhez jutottak el. Varga Judit az eset után jelentette be, hogy az Igazságügyi Minisztérium létrehozta a Digitális Szabadság Bizottságot, amelynek célja és feladata lesz, hogy a globális nagyvállalatok által irányított globális térben is megvédjük az alapvető jogainkat – emlékeztetett a Magyar Nemzet.

Médiapiac

A HírTV-hez igazol Jeszenszky Zsolt

A HírTV-n folytatódik a nagy sikerű Politikai hobbista című műsor Jeszenszky Zsolt vezetésével. A július 10-én, vasárnap este 20.10-kor debütáló hírshow-ban a szereplők kendőzetlen őszinteséggel, gyakran fanyar humorral tárgyalják ki a legfontosabb hazai és nagyvilági híreket, aktualitásokat.

Közzétéve:

Fotó: HírTV

A szókimondó stílusáról ismert véleményvezér, Jeszenszky Zsolt személyisége és csapata a garancia, hogy a műsor egyszerre lesz komoly és vicces, valamint minden, az adásban felmerülő téma nyíltan és merész tálalásban kerül majd terítékre. Az Antall-kormány egykori külügyminiszterének fia, aki 25 évet töltött a zeneiparban, önmagát többek között gasztromániákusként és Jézus-rajongóként is jellemzi, mára a jobboldal egyik legismertebb megmondóemberévé vált – írta a csatorna internetes oldala.

Zsolt megnyilvánulásait a legnagyobb közösségi portálon közel ötvenötezer ember követi és a közéleti konferenciák, események gyakori szereplője és felszólalója. 

A Politikai hobbista műsorral az alkotók célja az, hogy a közéleti kérdéseket a hír merev műfajától picit eltérően emészthetőbb, közérthetőbb, könnyedebb formában közvetítsék a nézőknek több nézőpontból is megvilágítva.

Jeszenszky Zsolt a műsor kapcsán elmondta: „Nagy örömömre szolgál, hogy a kis csapatommal együtt ezentúl a HírTV nagyobb csapatát erősíthetem. És itt, ezennel meg is ígérem: minden káromkodásért megcsinálok majd öt fekvőtámaszt.”

Nagyon örülünk Zsolt csatlakozásának, hogy a műsorát a HírTV-n folytatja. Érkezésével hiszünk abban, hogy televíziónk eddig is széles skálán mozgó, informatív tartalmai még további bővülnek. A heti rendszerességgel jelentkező műsor nézői nem csak informálódni, hanem szórakozni is tudnak majd – nyilatkozta Gajdics Ottó, a HírTV tartalmi igazgatója.

 A Politikai hobbista július 10-én, vasárnap 20.10-kor debütál a HírTV-n és azt követően minden vasárnap ugyanebben az időpontban lesz látható. 

Tovább olvasom

Médiapiac

Így készíti fel a Telex a magyarokat egy új világra

„A magyarok tömegeinek az az elvárása, hogy kisgatyában mászkálhasson télen a 25 fokos lakásában” – vélekedett Greenpeace szakértője.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Hosszú tudósításban számolt be a Telex arról, hogy egyes NGO-k szerint milyen óriási léptékű strukturális változásokra van szüksége Magyarországnak ahhoz, hogy felszámoljuk Magyarország gázfüggőségét.

A lap munkatársai az Egyensúly Intézet friss kiadványainak bemutatóján jártak, ahol Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány felelőse, Bart István, az Energiahatékonysági Intézet ügyvezetője és Csernus Dóra, az intézet klíma- és környezetpolitikai szakértője beszélgettek arról, hogyan kell(ene) a magyaroknak megváltoztatni az életüket a következő évtizedekben.

A szakértők többek között olyan ötletekkel álltak elő minta 20 fokos lakás, vagy az autópályákon alkalmazott alacsonyabb haladási sebesség.

Perger Andrásszerinta kritikus helyzetet „az eddigi kormányok nem kezelték sehogy, csak újabb csatlakozások és vezetékek felépítésével, utána pedig elkezdtek az embereknek pénzt adni rezsicsökkentés címen, hogy nyugodtan használjanak csak annyi gázt, amennyit akarnak”. A szakértő szerint a szokásokat is át kéne alakítani, de ez még aktív állami szerepvállalással sem lenne egyszerű feladat. Az pedig politikai értelemben teljesen racionális, hogy a kormány nem vállalja az emberek egyesével győzködését arról: mostantól ne az legyen, hogy meleg lesz a lakásban olcsón, komfortosan, hanem ehelyett bizonyos átalakításokra, lemondásra, kényelmetlenségre van szükség. Ha ugyanis bármi ehhez kapcsolódót említ az ember, akkor a választók megijednek, ahogy azt sem lehet szóba hozni, hogy mi lenne ha csak 20 fokra fűtenénk fel a lakásokat télen. 

A Greenpeace szakértője szerint ez a téma Magyarországon szentségtörésnek számít, „míg a skandináv országokban nincs abban semmi különös, hogy az emberek gyapjúzokniban és vastag pulcsiban vannak otthon, a magyarok tömegeinek az az elvárása, hogy kisgatyában mászkálhasson télen a 25 fokos lakásában”

A Mandiner.hu által szemlézett tudósításban idézett megszólalók szerint konkrét lépésekre is szükség lehet a változás érdekében. A közlekedés terén ilyen lenne például az alacsonyabb sebességkorlátozás bevezetése az autópályákon. Rengeteg benzint lehetne például azzal megspórolni, ha 110 kilométeres maximális óránkénti sebességet vezetnének be az autópályákon.

Tovább olvasom

Médiapiac

48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás – Az elmúlt fél év legfontosabb eseményei az évadzáró adásban

Az M1 és a hirado.hu közös csütörtök esti hírháttér műsorában ezúttal Bayer Zsolt író, publicista, Fodor Gábor a Közép-Európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója és Réz András filmesztéta, író vendégeskednek.

Közzétéve:

MTVA

Az évad utolsó epizódjában átfogó visszatekintésben összegzi az elmúlt fél év legfontosabb belpolitikai, külpolitikai, geopolitikai és társadalmi-kulturális eseményeit a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor.

A műsor teljes adása csütörtökönként 20:30-tól egyaránt követhető az M1-en, a hirado.hu oldalán, valamint a legnagyobb közösségi- és videómegosztó oldalon is.

A 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor korábbi adásai újranézhetőek a hirado.hu honlapjánFacebook-oldalán, valamint YouTube-csatornáján is.

Borítókép: MTVA

Tovább olvasom