Kövess minket!

Médiapiac

Közösségi finanszírozással indít a Politis

Dudás Gergely szerint olyan közéleti lapra van szükség, ahol az újságírók cikkek írásával töltik az idejüket, és nem lájk-vadász bugyuta cikkek másolásával – olvasható a Digital Hungary interjújában.

“Nemzetközi összehasonlításban is nagyon jelentős összeg, 300 millió forint a cél… A Politis esetében nem látszik még a termék, nem mutatható, ez így sokkal nagyobb kihívás. Nekünk viszont meg van az az előnyünk, hogy én tudok biztosítani – ha nem is egy egyöntetű –, de mégis jelentős médiatámogatást” – mondja az Index korábbi főszerkesztője a Digital Hungary portálnak.

Az interjúból kiderül, hogy 30 ezer előfizető összegyűjtését tervezi, amelyet a nemzetközi trendek ismeretében tarthatónak ítél. A régióban tapasztaltakkal kapcsolatban pedig megjegyzi: “Szlovákiában a Denník N 2015-ben indult napilap kiválóan működik… ma már 25 ezer előfizetőnél járnak, 5,4 milliós lakosság mellet! De a cseheknél is van hasonló példa, az Echo egy online újság és hetilap. A nálunk szerencsésebb országokban többen ismerik fel, hogy a közéleti hírszolgáltatás van annyira fontos, hogy nem akarják másra bízni, inkább hajlandók megvenni azt – ami egy alapvető kulturális kérdés.”

A szakember szerint sokkal nagyobb szabadságot kap egy olyan szerkesztőség, amelynek nem kell a közösségi médiában a klikket vadászni. A közéleti újságírás, ami amúgy is elég gyenge lábakon állt Magyarországon, azért került végveszélybe, mert a portálok nem tudják olyan gyorsan növelni a látogatottságukat, mint ahogy az internetes penetráció nő. Ma 5 millió magyar embert lehet elérni a Facebook-on, gyakorlatilag majdnem minden felnőttet. Korábban csak úgy lehetett elérni a közönséget, hogy beírták a böngészőbe a portál címét. Ma már a Facebook egy mini-internet lett, ott van minden és mindenki: viszont ott már nagyon nehéz elérni az embereket. Gyakorlatilag csak hárommondatos, bugyuta, bulvár, véres vagy érzelmeket felkavaró üzenettel lehet embereket megszólítani. “A Politis.hu nem megy bele a klikk-vadászatba: előre megmondjuk, mit akarunk csinálni. Aki erre előfizet, annak nyilvánvalóan van igénye erre” – teszi hozzá.

A nem csak klikk vagy megjelenés alapú elszámolású, brand építéshez kapcsolódó megjelenéssel kapcsolatos kérdés kapcsán végezetül elmondja: “Én úgy látom, nemhogy hajlandóság van a cégekben az ilyen típusú megjelenésekre, hanem már ők keresik. A hirdetési hatékonyság leromlása, a mérési problémák a klikkvadászat miatt egyre nagyobb problémát okoz. Egyre többen keresik azokat a médiumokat, amik egyáltalán még kompatibilisek a cégek üzeneteivel. A 30 ezres előfizetői létszám már vállalati oldalról is egy nem igazán megkerülhető szám, ráadásul kódolva van egy ekkora táborba már a folyamatos növekedés is.”

Médiapiac

Lemondott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke

Október 31-től távozik posztjáról Karas Mónika.

Közzétéve:

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A híradó információi szerint Karas Monika az Állami Számvevőszék alelnökeként folytatja munkáját.

Az M1 úgy tudja, hogy Karas Monika utódja a médiahatóság élén Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora lesz.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága a híradónak megerősítette a Karas Monika lemondásáról szóló hírt.

Borítókép: Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság volt elnöke

Tovább olvasom

Médiapiac

Nyerteseket hirdettek két vidéki és két fővárosi rádiós frekvenciapályázaton

A Mór 89,0 MHz és a Szekszárd 102,5 MHz frekvenciát a KAtolikus Rádió, a Budapest 100,3 MHz és a Budapest 105,9 MHz frekvenciát a Roma Rádió kapta meg.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Nyertest hirdetett a Mór 89,0 MHz és a Szekszárd 102,5 MHz helyi, valamint a Budapest 100,3 MHz és a Budapest 105,9 MHz körzeti vételkörzetű médiaszolgáltatási lehetőségek közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljárásokban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa – tájékoztatta az NMHH pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint a két vidéki médiaszolgáltatási lehetőségre irányuló pályázati eljárás nyertese az egyedül pályázó Katolikus Rádió Zrt., míg a fővárosiakat a szintén egyedül pályázó Roma Rádió Kft. és az LBK Sport Kft. nyerte.

A testület a Dunaújváros 99,1 MHz, a Dunaföldvár 104,1 MHz, a Kalocsa 94,5 MHz és a Székesfehérvár 106,6 MHz helyi vételkörzetű médiaszolgáltatási lehetőségek közösségi jellegű használatára benyújtott ajánlatok alaki vizsgálata során a dunaújvárosi pályázati eljárásban hiánypótlásra szólította fel, míg a székesfehérvári pályázati eljárásban nyilvántartásba vette az egyedül pályázó Karc FM Média Kft.-t.

A Dunaföldvár 104,1 MHz és a Kalocsa 94,5 MHz pályázati eljárásában nyilvántartásba vette az ugyancsak egyedül pályázó Katolikus Rádió Zrt.-t. A Szeged 87,9 MHz körzeti vételkörzetű médiaszolgáltatási lehetőség kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázat alaki vizsgálata során viszont a grémium megtagadta az egyedül pályázó Radio Plus Kft. nyilvántartásba vételét, ugyanis alakilag érvénytelen volt a pályázata – írták.

Közölték, a médiatanács ugyanakkor véglegesítette az Esztergom 92,5 MHz helyi vételkörzetű, közösségi jellegű, a Debrecen 104,6 MHz és a Nyíregyháza 91,1 MHz körzeti vételkörzetű, kereskedelmi jellegű, továbbá a Gyöngyös telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi használatára szóló pályázati felhívásokat.

A testület az X AND A Kft. kérelme alapján 180 napra szóló ideiglenes hatósági szerződés megkötéséről döntött a körzeti vételkörzetű Budapest 92,9 MHz tekintetében – olvasható az NMHH közleményében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Bírságolt és figyelmeztetett a médiatanács

A szerződéses vállalások és a termékmegjelenítésre, támogatásra vonatkozó szabályok megszegése miatt szabott ki bírságot, valamint figyelmeztetett műsorszolgáltatókat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

Közzétéve:

Az NMHH Kommunikációs Igazgatósága által pénteken az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a grémium a szerződéses vállalások betartását vizsgálta több vidéki rádiónál.

A velencei 90.4 Best FM kevesebb magyar zenét, míg a kiskunfélegyházi Rádió Smile kevesebb szöveget, magyar zenét, illetve a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort, továbbá közszolgálati műsorszámot tett közzé, e tekintetben megsértette a vonatkozó törvényi rendelkezést is, valamint több zenét, ismétlést és reklámot tett közzé a megengedettnél, amiért a testület figyelmeztette a rádiók szolgáltatóit.

A kaposvári 99,9 Rádió 1 szolgáltatójára és vezető tisztségviselőjére összesen 20 ezer forint bírságot rótt ki a tanács, mert az adó kevesebb zenét sugárzott szerződéses vállalásaihoz képest – írták.

Közölték, a médiatanács 100 ezer forint bírságot szabott ki a Balaton Televízió szolgáltatójára és figyelmeztette a Somogy TV-t. Előbbi médiaszolgáltató az egyik áprilisi, termékmegjelenítést tartalmazó műsorában olyan reklámértékű információkat közölt egy bemutatott termékről, amelyek közvetlen vásárlásra ösztönözhették a nézőket. Egy másik adásban pedig a műsort támogató cég termékeinek bemutatása ugyancsak vásárlásra buzdító hatású lehetett, amit a jogszabályok nem tesznek lehetővé.
Utóbbi szolgáltató a vizsgált augusztusi adáshéten nyolc alkalommal elmulasztotta közzétenni a termékmegjelenítésről szóló tájékoztatást a műsorszámok végén, emellett két esetben a műsorszámot támogató vállalkozások termékeiről reklámértékű információkat tett közzé – olvasható.

A közleményben kiemelték, a médiatanács a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Közölték: bejelentés alapján olyan műsorokat is vizsgált a grémium, amelyeknél nem indít eljárásokat.

Augusztusban az RTL Klub Survivor – Celebek a civilek ellen! című műsor egyik epizódjában, valamint a TV2-n sugárzott Bohém rapszódia című filmben nem volt olyan tartalom, amely indokolta volna első esetben a 12-esnél magasabb, 16-os, míg a második esetben a 16-osnál magasabb, 18-as korhatár-besorolást.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete eljárása nyomán, amely állampolgári bejelentésre indult a Magyar Nemzet online felületén februárban megjelent cikkel kapcsolatban, a médiatanács hatósági eljárást indított – írták a kommünikében.

.

Tovább olvasom