Kövess minket!

Médiapiac

Közös tévéműsort indít a Nemzeti Filmintézet és a Hír TV

Stratégiai együttműködés keretében közös tévéműsort és közösségi médiára szánt tartalmakat készít ezentúl a Nemzeti Filmintézet és a Hír TV.

Borítókép forrása: Hír TV

A közös kezdeményezés a magyar filmekről, a magyar filmipar szereplőiről, a moziba járást népszerűsítő tartalmakról és a hazánkban egyre nagyobb számban forgatott nemzetközi produkciókról szól. Az első adás május 1-én szombaton 22:30-kor debütál – jelentette be ma Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos Gajdics Ottóval, a Hír TV tartalmi igazgatójával együtt.

A hetente szombatonként képernyőre kerülő Svenk című műsor célja, hogy a nagyközönséggel megismertesse a magyar filmipar múltját, jelenét és jövőjét, emellett naprakészen beszámoljon minden olyan történésről, amely az egyre sikeresebb hazai filmgyártáshoz kapcsolódik.

„Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a Nemzeti Filmintézettel közösen egy ilyen izgalmas és informatív műsorral színesíthetjük a nézőinknek szánt tartalmainkat. Hisszük, hogy a magyar filmgyártás méltán tartozik a világ élvonalába. Évről évre egyre nagyobb sikereket ér el, és ezért itt volt az ideje egy olyan műsornak, amely hétről hétre megmutatja ezt a nézőknek és beavatja őket ebbe az érdekes világba a kulisszák előtt és azon túl” – mondta el Gajdics Ottó, a Hír TV tartalmi igazgatója.

A Svenk műsorvezetői fiatal és elismert színészek lesznek, akik most debütálnak televíziós műsorvezetői szerepben. Barta Ágnes, a Nemzeti Színház tagjaként számos fontos szerepben csillogtatta már meg tehetségét. A képernyőn párja Előd Álmos lesz, aki a József Attila Színház egyik legfoglalkoztatottabb színésze.

Álmos számtalan színházi szerepe mellett az évek során több tucat filmben és sorozatban szinkronizált, meghatározó orgánuma a magyar szinkron egyik markáns alakjává, hangjává tette. Mindkét műsorvezető rendelkezik tévés és filmes tapasztalattal a kamerák előtt, amely garantálja, hogy hitelesen és saját tapasztalataikon keresztül közvetítik majd a nézők számára az információkat.

„Filmrajongóként, rendezőként és kormánybiztosként egyaránt fontosnak tartom, hogy a nagyközönségnek minél több kapcsolódási pontot teremtsünk a magyar filmek izgalmas világához. Idén 120 éves a magyar film, hihetetlenül gazdag közös kultúrkincsünk. Nagy öröm, hogy a jubileum évében, újító kezdeményezéseink között elindíthatjuk a Svenket, és a tévénézőkhöz közelebb hozhatjuk a hazai filmesek alkotásait” – nyilatkozta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Az együttműködés nemcsak a tévéképernyőkre korlátozódik, hanem a közösségi média egyéb területeire is kiterjed. A Svenk kiegészítéseként a YouTube-on rendszeresen fognak készülni a filmezés izgalmas világáról, magyar filmekről szóló és a moziba járást népszerűsítő videók. A YouTube-ra kerülő tartalmak főszereplője és készítője Török Ábel lesz, aki generációjának meghatározó influenszere, és szintén rendelkezik filmkészítői múlttal.

A műsorban az aktuálisan forgatott és bemutatásra kerülő magyar produkciók kulisszatitkai mellett a nézők bepillantást nyerhetnek a filmes szakmák rejtelmeibe. Emellett az alkotók lerántják a leplet korábbi nagysikerű produkciók, a legismertebb klasszikusok titkairól és elsőként számolnak be a jövő sikervárományos alkotásairól is – írja az Origo.

A tévéműsorok gyártója a Hung-Ister Zrt. A Svenk hetente szombatonként jelentkezik, az első adás május 1-én 22:30-tól látható a Hír TV-n.

Médiapiac

Elindult a Mediaworks Hírcentrumának podcastja

A Narratíva első adásának vendége Szánthó Miklós, a KESMA elnöke, az Alapjogokért Központ igazgatója és Trombitás Kristóf publicista volt.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Elindult a Mediaworks Hírcentrumának podcastadása. Az első adásban Heiter Dávid Tamás műsorvezető Szánthó Miklóssal, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) elnökével, az Alapjogokért Központ igazgatójával és Trombitás Kristóf publicistával beszélgetett az aktuális médiapiaci viszonyokról, valamint az ehhez kapcsolódó politikai folyamatokról – közölte a Mediaworks Hírcentruma. 

Szánthó Miklós többek között arról értekezett, hogy ugyan

 a 90-es éveket követően formailag biztosítva volt a sajtószabadság, de közéleti és politikai értelemben egy erőteljes balliberális monopólium volt jelen, amely az ehhez tartozó körök szerint a független sajtópiacot jelentette.

 A KESMA elnöke továbbá hangsúlyozta, hogy a jobboldalhoz köthető vállalkozók már korábban is tettek kísérletet arra, hogy új típusú médiafelületek jöhessenek létre, ez a folyamat azonban a 2010-es éveket követően felerősödött. 

A Narratíva első adásának résztvevői, fotó: Mediaworks Hírcentrum

Kiemelte, hogy 

a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány lett a szimbóluma annak, hogy a médiaviszonyokat uraló posztkommunista örökség megroppant, de ez egyáltalán nem a jobboldal térfoglalását jelenti, csupán elindultunk egy kiegyensúlyozott médiapiac felé.

Az első adást itt a Videa.hu videómegosztón vagy itt tudja meghallgatni:

Tovább olvasom

Médiapiac

Elhunyt Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere

Nyolcvanöt éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere – közölte a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) vasárnap az MTI-vel.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A szövetség honlapján is közzétett méltatásában azt írták: Balogh Mária az MTV-ben egész munkássága során az elesettek, a kiszolgáltatottak érdekében készített műsorokat. Hangvétele, közvetlen stílusa évtizedekig szolgált mintául az újabb generációknak.

Ebédszünet című műsorával, amely a munkásemberek érdekvédelmét szolgálta, műfajt teremtett – emelték ki. Vezette az Ifjúsági Osztályt, igazgatója volt a Miskolci televíziós fesztiválnak, 2013 óta a MÚOSZ tiszteletbeli tagja, 2019 óta pedig Aranytoll-díjas volt.

Hozzátették: Balogh Mária egyedül nevelte fel mozgássérült, fogyatékossággal élő unokaöccsét, akiről még betegsége idején is, egészen haláláig gondoskodott.

Halálával a televíziózás hőskorának kiemelkedő személyiségét vesztette el a szakma – fűzték hozzá.

Tovább olvasom

Médiapiac

Lemondott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke

Október 31-től távozik posztjáról Karas Mónika.

Közzétéve:

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A híradó információi szerint Karas Monika az Állami Számvevőszék alelnökeként folytatja munkáját.

Az M1 úgy tudja, hogy Karas Monika utódja a médiahatóság élén Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora lesz.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága a híradónak megerősítette a Karas Monika lemondásáról szóló hírt.

Borítókép: Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság volt elnöke

Tovább olvasom