Kövess minket!

Médiapiac

Közép-Európa kilenc országában mutatkozik be az On the Spot

A SundanceTV Lengyelországtól Szlovénián és Szerbián át Horvátországig vetíti Cseke Eszter és S. Takács András sokszoros díjnyertes sorozatát. A csatorna négy teljes évaddal ismerteti meg a közönségét, augusztus 18-tól minden héten egy-egy új részt bemutatva.

Az Egyesült Államokból indult SundanceTV az alapító, Robert Redford kreativitást hangsúlyozó küldetéséhez híven a független filmesek és filmrajongók igazi paradicsoma. Film- és sorozatkínálata folyamatosan frissül a legújabb, fesztiválokon bemutatott alkotásokkal, így esett a választás az On The Spot-ra.

A sorozat a tíz évvel ezelőtti indulása óta minden évben a nézők és a szakma elismerését vívta ki, és a többi közt olyan díjakban részesült, mint a Prima Primissima-díj vagy a Pulitzer-emlékdíj. Az alkotók Európa legrangosabb televíziós fesztiválján, Monte-Carlóban elnyerték a dokumentumfilm kategória fődíját, az Arany Nimfát, és a számtalan nemzetközi fesztiválszereplés mellett az Amerikai Dokumentumfilm Fesztivál egyik fődíját is az On the Spot kapta.

A SundanceTV augusztus 18-tól a következő évadokat tűzi műsorra:

On the Spot: Törzsek

Az utolsó tradicionálisan élő törzsek nyomában Pápuától az amazóniai esőerdőn át Bissau-Guineáig. A korowai törzsnél forgatott epizód kisebb médiabotrányt okozott Angliában, amikor a legnagyobb példányszámú londoni politikai hetilap, a Private Eye összehasonlította az On the Spot adását a BBC Human Planet ugyanitt készített filmjével. A cikkből kiderült, hogy a törzs tagjai az angol tévések megrendelésére játszották el, hogy még mindig úgy élnek, mint évtizedekkel ezelőtt, sőt a stáb kedvéért 30 méter magas házat is építettek egy fa tetejére, mintha ott laknának. A BBC néhány évvel később bocsánatot kért a történtekért, az ominózus epizód kikerült a Netflix kínálatából is.

On the Spot: Harcosok

Tibeti önégetők, ciszjordániai zsidó telepesek, a gázai al-Qassam Brigád harcosai és indiai szerelmespárok, akik a saját szüleik elől menekülnek, nehogy becsületgyilkosság áldozataivá váljanak, amiért más kasztból választottak maguknak párt. A sorozat gázai epizódja számos nemzetközi díj mellett a Monte-Carlo-i Televíziós Fesztiválon elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Arany Nimfát, amelyet 30 éve nem ítéltek oda magyar alkotásnak.

On the Spot: Az ellenség gyermekei

Emberek, akik rosszkor voltak rossz helyen, amikor megszülettek. Kisbabaként vagy gyerekként kellett túlélniük a 20. század legsötétebb pillanatait. Auschwitzban, egy észak-koreai fogolytáborban vagy a vietnámi háború idején. Hogyan maradtak életben és hogyan dolgozták fel a traumáikat Dr. Edith Eva Egertől Visky Andráson át Dr. Máté Gáborig.

A traumafeldolgozásról szóló történelmi dokumentumfilm-sorozat egy-egy epizódját olyan rangos fesztiválokon mutatták be, mint a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál vagy a legjobb közszolgálati műsorokat mustrázó INPUT konferencia New Yorkban.

On the Spot: Okos világ

A Földön mára több embernek van mobiltelefonja, mint hozzáférése tiszta ivóvízhez – derül ki az On the Spot: Okos világ szériából, amelyben az alkotók a világ legeldugottabb pontjaira is elutaztak, hogy felmérjék a térerő, a wifi és az okostelefon hatását a korábban elzárt közösségekre, a Himalájától az esőerdőn át az Indiai-óceán szigetvilágáig. Milyen változást hozott a technológiai bumm a tibeti szerzetesek életében, vajon tudnak-e még meditálni kolostoraikban, miközben az Instagramra posztolnak? Eszter és András forgatott a világ egyik legnagyobb bádogvárosában is, ahol nincs wc, de wifi-routert minden családnál találtak.

Az On the Spot idén nyáron a magyar közönség számára „One World Family” címmel készített websorozatot arról, hogyan utazták be a világot kisfiukkal, aki három éves korára több mint 30 országban járt, és hogyan nevelik a gyerekeiket a családok Indiában, Afrikában, a Közel-Keleten vagy Ázsiában. A 8 részes websorozat az On the Spot YouTube-oldalán látható.

Médiapiac

Megújul a Pesti TV

Megszűnt a reggeli műsor, de ezzel párhuzamosan, este hat órától egy élő adásfolyam kezdődik. Az új műsorokkal este hattól jelentkeznek hétköznap és hétvégén is.

Közzétéve:

Hétközben 18 órakor egy könnyedebb, kedvcsináló adással, a Gerilla Bárral indulnak, és ezt követi majd egy teljesen megújuló élő műsor, a Pesti Riporter, minden hétköznap, amiben sok tehetséges, fiatal újságíró is bemutatkozik, akik

naponta forgatott anyagokkal jelentkeznek, egyben kiemelten fókuszálva a városi-önkormányzati ügyekre, de természetesen a világpolitika minden fontos eseményéről hírt adva

írja az Origo.

Ebben a műsorban a vendégek és a nézők is szerepet kapnak, hiszen bárki elmondhatja a véleményét a Pesti TV Közösség zárt csoportjában, ahova mindenkinek a jelentkezését várják. Ez az adásban megjelenik, illetve az ott jelentkezők közül minden nap egy-egy nézőt felhívnak majd, hogy szóljon hozzá az éppen aktuális témákhoz – közölte Huth Gergely, a Pesti TV programigazgatója.

Az átalakulással párhuzamosan néhány megszokott, kedvelt, sikeres műsor is új helyre kerül, erre folyamatosan felhívják a műsorfolyamban és a pestitv.pestisracok.hu oldalon is a nézők figyelmét.

Minden adás továbbra is visszanézhető a weboldalon, illetve a Facebook/YouTube-csatornákon is.

Újdonság lesz, hogy 20 órától is élőben jelentkeznek a megszokott műsorvezetők, illetve 21 órakor a Politikai Hobbistával folytatódik az adás. Hétvégén is az új műsorokkal jelentkeznek 18 órától.

Borítókép: Kamerapróba Jeszenszky Zsolttal a 15. kerületi stúdióban

Tovább olvasom

Médiapiac

Sorosékat nem zavarja a főszerkesztő antiszemitizmusa

Soros György amerikai tőzsdespekuláns hallgatásba burkolózott, nem kommentálta a V4NA érdeklődésére a főszerkesztője antiszemita, kirekesztő e-mailjeit.

Közzétéve:

MTI Fotó: Sándor Katalin

Botrány tört ki Magyarországon, miután a Soros György érdekeltségi körébe tartozó baloldali propagandakiadvány főszerkesztője korábban antiszemita, kirekesztő e-maileket küldött munkatársainak.

Uj Péter még az Index.hu vezetőjeként egyik levelét a “b*zik, zsidók, vegetáriánusok kíméljenek” tárggyal küldte ki, míg egy másikban durván antiszemita szöveget idézgetett. Ebben olyanok szerepeltek, mint “se**enbüntet fityma rabbi!”.

Mivel a 444.hu egyik befektetője a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) támogatását élvező Media Development and Investment Fund (MDIF) a V4NA levélben fordult az érintettekhez Uj kirohanása miatt.

Azt kérdezték:

  • Mit gondol Soros György ezekről a kijelentésekről?
  • Elhatárolódnak-e Uj Péter kijelentéseitől?
  • Le kell-e mondania Uj Péter főszerkesztőnek?
  • Megszüntetik-e az együttműködést a 444.hu-val ezen kijelentések fényében?

Soros György, az OSF és az MDIF is a hallgatás stratégiáját választotta. Ebből arra lehet következtetni, hogy Soros Györgyöt csak akkor érdekli az antiszemitizmus, ha az az ő ügyeit viszi előre.

Tovább olvasom

Médiapiac

Rosszhiszeműséggel vádolják a Twittert az oroszok

Március 1-jén lépett hatályba az a törvény, amely szerint a közösségi szolgáltatóknak maguknak kell kiszűrniük és blokkolniuk a tiltott tartalmakat.

Közzétéve:

Pixabay

A tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) közölte, hogy a Twitter 2017 óta 2862 olyan anyagot nem távolított el, amely Oroszországban tiltott tartalomnak számít – írja az MTI. A hatóság szerint

öngyilkossági módszereket részletező, önpusztításra felszólító, fiatalkorúakat ábrázoló pornográf és kábítószer előállításához való útmutatást tartalmazó anyagokról volt szó.

A Roszkomnadzor a közlemény szerint több mint 28 ezer, tiltott bejegyzések eltávolítását követelő felszólítást intézett az online szolgáltató igazgatóságához.

Oroszországban március 1-jén lépett hatályba az a törvény, amelynek értelmében a közösségi szolgáltatóknak maguknak kell kiszűrniük és haladéktalanul blokkolniuk a tiltott tartalmakat. Ha a szolgáltató nem képes önállóan eldönteni, hogy törvénysértő-e egy tartalom, akkor azt át kell küldenie a Roszkomnadzornak.

Az orosz parlament alsóháza decemberben olyan törvénymódosításokat szavazott meg, amelyek

lehetővé teszik a közösségimédia-szolgáltatók fokozottabb bírságolását, sőt hozzáférhetőségük letiltását is abban az esetben, ha “diszkriminációt” alkalmaznak az orosz médiával szemben.

A Roszkomnadzor kifogásolta, hogy a nagy online szolgáltatók január végén megosztották az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus letartóztatása miatt meghirdetett, de a hatóságok által nem engedélyezett tüntetésekre mozgósító üzeneteket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök januárban aggodalmát fejezte ki a hivatalban lévő amerikai államfőt, Donald Trumpot letiltó közösségi médiumoknak a kormányokéval vetekedő befolyása miatt. Egy bíróság februárban megbírságolta a Twittert, amiért nem oroszországi szervereken tárolja az orosz állampolgárok adatait.

Tovább olvasom