Kövess minket!

Médiapiac

Kócos kaméleon

Kovács Patrícia szerint a sorozatoknak hihetetlen erejük van, amit ő maga is kihasznál. Tudatosan alakítja szakmai pályafutását, igyekszik elkerülni, hogy beskatulyázzák. Szakmai sikerei ellenére pedig már most tudja, ha egyszer befejezi színészi pályafutását, melyik tévécsatornánál kinek fogja főzni a kávét.

Teszel újévi fogadalmat (az interjú január elején készült – a szerk.)?

Soha nem fogadkozom. Nem képzelem el előre az életemet. Semmi másra nem vágyom, minthogy nyolcvanévesen is flexibilis maradjak, de ha magammal összhangban vagyok, ha érzem, mit kell elengednem, mit megszereznem, mi mellé kell odaállnom, nem érhet baj.

Színházi, filmes, televíziós munkák tekintetében sincs szükséged biztos pontokra?

Én már mindent megéltem. Azt is, amikor azt gondoltam valamiről, biztos, aztán másképpen alakult. A színház az egyetlen, amiről tudom, mi vár rám az aktuális évadban. Filmes projektekkel kapcsolatban nem merek semmit mondani. A Korhatáros szerelemmel kapcsolatban viszont folyamatosan kérdezik tőlem, folytatjuk-e. Ha csak azt nézem, milyen visszajelzéseket kapok, akkor kellene, még a kritikusok is elég szépen bántak velünk. (Nevet.)

Számomra mindig kérdés a magas művészetet űzők esetében, hogy hogyan tudják mindezt összeegyeztetni a televíziós szerepeikkel?

Nem sokkal azután, hogy elvégeztem a főiskolát, felkértek egy bankreklám főszerepére. Nagyon féltem, ezért mielőtt elvállaltam, megkérdeztem Máté Gábort, a volt osztályfőnökömet. Azt mondta, nagyon szerencsés vagyok, mert olyan kaméleon az arcom, a testem, a gesztusaim, hogy könnyen lehetek reklámos anyuka, öt perc alatt ugyanis képes leszek elfelejtetni a nézőkkel a színházban. Ez az egész pályámon elkísér.

Sokkal jobban érdekel, mi van egy-egy ajtó mögött, mint hogy egy sorozatszerepet követően attól féljek, hogyan jövök be egy Csehov-darabban a színpadra. Ez alkati kérdés, szabadúszóként nagyon tudatosan alakítom a szakmai életem.

A Félvilág című film után, amelyben végzet asszonyaként jelentem meg (Mágnás Elzát, az I. világháború előtti kor híres-hírhedt kurtizánját alakította – a szerk.), nagyon fontos volt a Korhatáros szerelem főszerepe, hogy ne kategorizáljanak be, hogy megmutassam, tudok másmilyen is lenni. Figyelek arra, hogy tágítsam a határokat, és a nézők ezt elfogadják.

Nagyobb népszerűséget hoz egy tévés szerep?

Forgattam filmeket, zsűriztem tehetségkutatóban, de ezek köszönőviszonyban sincsenek azzal az ismertséggel, amit egy-egy sorozat hoz. Hihetetlen erejük van. Ez egy hatalom, amit használok. Ha a tévés szerepeim miatt jön be egy néző a színházba egy mélydrámára, már megérte. Abszolút menő sorozatban szerepelni bárhol a világon.

Gyártás tekintetében van különbség a tévécsatornák között?

A Társas játék első évadában forgattam az HBO-val. Olyan volt, mintha nem Magyarországon lennénk, és ez azóta még inkább igaz. Az egy teljesen más világ, mind a finanszírozás, mind az elvárások, mind a munkatempó terén. Nem lehet összehasonlítani a két nagy kereskedelmi csatornával. Náluk ugyanaz megy, ott filmeket forgatunk. Csak egy példa: ha filmezem, egy nap alatt három perc hasznos anyagot kell felvenni, a Korhatáros szerelem esetében 13 perc volt a minimum. Ezzel a tempóval nagyon nehezen barátkoztam meg. Láttam a hibákat, volt, hogy droidként csináltam végig napokat, és azt éreztem, nem okoz örömet.

Mennyire voltak adottak a feltételek ahhoz, hogy megfelelő színvonalon dolgozz?

Sokszor úgy mentem haza, hogy nem is nagyon tudtam, mi történt velem, csak hajtottam magam egyik jelenetből a másikba, és nem volt csendem, bizonytalan voltam, jó munkát végeztem-e. Megengedő vagyok, de ilyen tempóban soha többet nem csinálok főszerepet.

Mást várok el egy sorozat és mást egy film főszerepétől. Persze nagyon jó lenne saját lakókocsi a forgatásokon, hogy egyedül lehessek, de szerintem nem kivitelezhető. Így is nagyon sok pénzt áldoznak a csatornák a gyártásra.

Van a sorozatban olya téma, amelyet felszínre hoztatok, amelyről szerinted szükséges beszélni?

A fő kérdés, hogy ítélkezhetünk-e mások felett, hogy milyen szinten szólunk bele a másik életébe, mennyire mondjuk meg, hogyan kellene élni. Itt van két szimpatikus ember, akik tizenhárom részen keresztül próbálnak elugrani azok elől az aknák elől, amelyeket akár csak pusztán jóindulatból is, de eléjük vetnek. Ugyanilyen fontos a melegvonal, illetve a kamaszokat érintő problémák.

Színészként ezek hiteles ábrázolása volt a legfontosabb feladatod?

Igen, és bár nem szeretnék hasonlítgatni, de ez azért is különbözik a másik kiemelt sorozattól, amelyben szintén játszottam (mosolyog, a Válótársakra gondol – a szerk.), mert női történet. Egy fokkal érzékenyebb, színesebb, ellentmondásosabb.

Ez miben nyilvánult meg?

Három gyermeket nevelő, dolgozó, valóságos nőt akartam ábrázolni, aki igenis kócos, sőt néha rémesen nyúzott, hogy a néző magára ismerjen. Iszonyatosan fontos volt, hogy ismétlődjenek a ruháim, legyen két táskám, egy randis és egy hétköznapi, mert én is így járok. Úgy voltam kisminkelve, ahogy akár én is ki tudnám sminkelni magam. Zavar, mikor más magyar sorozatokban túl van tolva a beauty. Az én lakásom pont úgy néz ki, mint a filmbeli, ugyanolyan rendetlen, minden összevissza van a hűtőben. Nagyon vertem az asztalt ezek miatt. Olyan szakadt autóm van a sorozatban, hogy öröm nézni. Nem jó, ha a néző álomvilágban él.

Kovács Patrícia
Kovács Patrícia

Milyen változásokat tapasztalsz a filmgyártás területén?

Először is készülnek filmek, ami nagyon fontos. Korábban sokkal kevesebb, és sokkal inkább szerzői filmek készültek, most pedig sok olyan is, amire azt mondanám, népszínház.

A közönségfilmre gondolsz.

Igen, de nem úgy…

Ahogy a Kincsem?

Igen, vagy mint A Viszkis. Ezek másképpen közönségfilmek, mint amilyen az S.O.S. szerelem? volt. Komolyabb történetek, nagyobb szabásúak, mégis sokakhoz eljutnak. A Kincsem bemutatóján nagyon büszke voltam, először is az Ervinre (Nagy Ervin, a film főszereplője – a szerk.), másodsorban arra, hogy létrejöhetett. A fesztiválsikerek kapcsán egyszerűen jó érzés magyarnak lenni. Remek magyar szakemberek vannak, szép eredményeket érünk el.

Vezettél reggeli műsort a SuperTV2-n, voltál zsűritag a Hungary’s Got Talentben, amelyről meg is jegyezted, mennyire manipulatív volt. Hogy vélekedsz ma ezekről?

Nem tudtam, mibe megyek bele, de semmit sem bántam meg. A reggeli műsorban megtanultam három perc alatt nagyon flott és kedves lenni, akkor is, ha valami nem érdekelt. Iszonyatosan gyors észjárást, nyelvpörgést igényelt. Az pedig, hogy hajnal ötkor kellett kelni, kondiban tartott. Jó kaland volt, sokat tanultam. Ennek ellenére azt gondolom, köszönöm szépen, megvolt, és nem akarok többet ezzel foglalkozni, mert már nem érdekel.

A Got Talent maga volt az Alice Csodaországban. Két nap után jöttem rá, hogy egy valóságshow-szereplő vagyok, csak éppen taxival közlekedtem, valamint jobb volt a kávé és a gázsi. Mindez nem töltött el rossz érzéssel, lehengerelt az ördögi munka, ahogy a show létrejött. Ebben az RTL iszonyatosan profi.

Emlékszem, rajongva néztem Schwichert-Takács Lászlót (többek között az X-Faktor, a Csillag Születik és a Szombat Esti Láz kreatív producere, 2017. decemberétől az RTL Magyarország marketingkommunikációs igazgatója – a szerk.), hogy micsoda egy first class manipulatív cirkuszigazgató. Az biztos, hogy ma egészen másképpen léteznék egy ilyen műsorban. Akkor kicsit zavart, hogy miért mondok én meg bárkinek bármit. Azóta eltelt pár év, magabiztosabb lettem, de az már akkor megfogalmazódott bennem – és ezt ma is nagyon komolyan gondolom –, ha egyszer abbahagyom a színházi szakmát, megyek Schwichertnek kávét főzni, mert meg akarom tanulni, amit ő tud – elképesztő.

(Az interjú eredetileg a Médiapiac 2018/1-2. számában jelent meg. A lapra itt fizethet elő, illetve ezeken a standokon veheti meg.)

Médiapiac

Ezek a közösségi tévék, rádiók kapnak támogatást

A médiatanács döntése nyomán tizenkilenc közösségi televízió, rádió és kisközösségi rádió majdnem 70 millió forintot kap műszaki fejlesztésekre – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága.

Közzétéve:

Pixabay

A közösségi médiaszolgáltatók támogatására kiírt műszaki pályázat idei első fordulójában a nyertesek 69,78 millió forintot fordíthatnak stúdió-, hang-, fénytechnikai berendezések és műsorjelátviteli, illetve a médiaszolgáltatáshoz szükséges informatikai eszközök vásárlására.

A televíziók közül támogatást kapott a Körzeti Televízió Tata, a Tatai Televízió, a Szentes Televízió, a biatorbágyi Völgyhíd TV, a csabacsűdi Körös Televízió, a Kiskőrös Televízió, a szegedi TiszapART televízió, a Bajai Televízió, a TV Szentendre, a Túrkeve Televízió, a tahitótfalui Danubia Televízió, valamint a budapesti EWTN BONUM és az Apostol TV. A közösségi rádiók közül a veszprémi Mária Rádió Nefelejcs és a fővárosi Klasszik Rádió 92.1, valamint a Magyar Katolikus Rádió 92,7 MHz és a 91,6 MHz jogosultságai pályáztak sikerrel. A kisközösségi rádióknál a Rádió Szentendre és a Rádió Szarvas kap segítséget – tették hozzá.

A médiafelügyeleti döntésekről azt közölték, nem indít eljárást a testület egy júliusban a Duna televízión 21 óra után, 12-es karikával sugárzott reklámblokk miatt, mert a kifogásolt szpotok – melyekben rágógumit, hüvelytablettát és probiotikumot népszerűsítettek – nem tartalmaztak olyan elemet, amely kedvezőtlenül befolyásolhatta volna a védett korosztály szellemi, pszichológiai és erkölcsi fejlődését.

Szintén bejelentést vizsgálva, nem indít eljárást a tanács az RTL Klub szolgáltatója ellen sem, ugyanis a tévécsatorna a 0 óra 30 perctől sugárzott Haláli csajok című sorozatot 18-as korhatár-besorolással, az előírásoknak megfelelően tette közzé, a műsorszám kezdetekor és a reklámok után megjelenítve a korhatári minősítésre vonatkozó jelzést – jelezték.

A grémium az ÉPI-TECH Magazin adásai kapcsán újabb két eljárást indít a termékmegjelenítésre vonatkozó rendelkezések megsértése miatt, ezúttal a Kölcsey TV és a Somogy TV – különböző – szolgáltatói ellen. Augusztus elején ugyanis a közreadott műsor egy-egy adásában, illetve azok egy-egy ismétlésében építészeti cégek szolgáltatásairól, termékeiről reklámszerű többlet információk hangzottak el, ami jogszabályellenes. A műsorral kapcsolatban ezekkel együtt már kilenc eljárás van folyamatban a Médiatanácsnál – írták.

A testület hatósági ellenőrzést indított a hatoscsatorna szolgáltatója ellen, mert egy júliusi adásnapon az Ahogy nő a NŐ – nőgyógyászat és szexológia című műsort ugyan megfelelő, 18-as korhatárbesorolással és időpontban adta 22 és 5 óra között, a korhatári minősítésre vonatkozó, a műsort megelőző figyelemfelhívó, és a médiatörvény alapján kötelező jelzés azonban elmaradt – áll az NMHH közleményében.

A rádiós frekvenciapályázatokkal kapcsolatos döntésekről azt írták, a testület nyertest hirdetett a Székesfehérvár 96,1 MHz és a Kiskőrös 91,7 MHz helyi frekvenciák közösségi jellegű használatára kiírt pályázatokon: mindkét esetben az egyedül jelentkező Katolikus Rádió Zrt. nyert.

A Budapest 96,4 MHz körzeti frekvencia eljárásában egyedül az LBK Base Kft., a Budapest 105,9 MHz körzeti frekvencia esetében az LBK Sport Kft. indult, míg a Mór 89,0 MHz és a Szekszárd 102,5 MHz helyi frekvencia pályázatán kizárólag a Katolikus Rádió Zrt. nyújtott be ajánlatot. A testület az alaki vizsgálatok után mindegyik esetben nyilvántartásba vette a pályázó vállalkozást – tették hozzá.

A grémium elfogadta a Nyíregyháza 100,5 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű használatát célzó és egy Gyöngyös telephelyű kisközösségi rádiós lehetőségre szóló pályázat felhívásainak tervezeteit.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Döbbenetes stílusban gyalázza a családokat a liberális portál

Gyalázatos stílusban ír a budapesti demográfiai konferenciáról és a családokról a 444. Szerintük csupán szaporulatról van szó.

Közzétéve:

Borítókép: Panelbeszélgetés a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Döbbenetes stílusban ír a Soros György blogjának számító, a 444 a csütörtökön kezdődött IV. budapesti demográfiai csúcsról. Az alábbi két képernyőmentésen jól látszik, hogy számukra a kérdés egyszerű “szaporodás” csupán, a gyerekeket pedig “szaporulatnak” nevezik. Vagyis úgy, ahogy azt csak az állatoknál szokás használni.

A blogoldalnak nyilván az fáj, hogy a konferencián egyértelmű tényekkel mutatnak rá arra, hogy az illegális migráció káros, valamint hogy az LMBTQ-lobbi célja a hagyományos családok szétverése. Mint ismert, Soros propagandistái 2015-ben azon búsongtak, hogy miért nem maradnak Magyarországon az illegális migránsok – emlékeztetett az Origo.

Tovább olvasom

Médiapiac

Bizarr eszközökkel a testén tartóztatták le a magyar jogszabályt bíráló CNN-riportert

Autója átkutatása során kábítószert és szexuális segédeszközöket is találtak a rendőrök.

Közzétéve:

Borítóképünkön a CNN riportere, Richard Quest, fotó: Youtube / Quest Means Business

Richard Questet, az ismert CNN-riportert, aki minap a nemrég elfogadott magyar gyermekvédelmi törvényt kritizálta, 2008-ban kábítószer birtoklása miatt tartóztatták le. Őrizetbe vételének pillanatában a nyakában egy kötél volt, amely a nemi szervéhez volt rögzítve – emlékeztet az Origo, hozzátéve: az autójának átkutatása után a hatóságok szexuális segédeszközöket is találtak a furcsa stílusáról ismert tévés csomagtartójában. Quest igyekszik minden fórumon kiemelni a homoszexualitását, és ahol lehetősége van, ott ezt minden lehetséges módon népszerűsíti is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap az ENSZ közgyűlésén vett részt New Yorkban, ahol találkozói mellett interjút adott a CNN-nek is. Richard Quest Quest Means Business című műsorának volt a vendége, ahol a miniszter ismét lesöpörte a balliberális propagandagyár hamis vádjait.

Az interjú során Richard Quest hevesen kritizálta a magyar gyerekvédelmi törvényt és számtalanszor azt hangoztatta, hogy ő bizony homoszexuális, jóllehet a törvénynek ehhez semmi köze sincs, hiszen az a gyerekek érdekeit védi, és a szülőknek adja vissza a gyerek nevelésének a kizárólagos jogát

– hangsúlyozza az eset kapcsán az Origo cikke, amely felidézi, hogy a magyar gyerekvédelmi törvényt élesen kritizáló Richard Quest-et 2008. április 18-án, pénteken hajnali 3 óra 40 perckor a New York-i Central Parkban, amikor a parkban kijárási tilalom volt, a rendőrök letartoztatták, mert úgy tartózkodott ott, hogy az már három órája zárva volt.

Letartóztatásának pillanatában a rendőrök a riportert a nyakában egy kötéllel kapták el, amely a nemi szervéhez volt rögzítve.

Ekkor még kijárási tilalom megszegése miatt indult eljárás ellene, azonban amikor átkutatták a műsorvezetőt, a kabátja bal zsebében egy zacskó kristályos metanfetamint és az autójának a csomagtartójában szexuális játékokat találtak a rendőrök.

A vádak ejtéséért cserébe a riporter beleegyezett abba, hogy egy hat hónapos drogterápián vesz részt. Azonban nem tisztázta, hogy a furcsa kialakítású kötél milyen célt szolgált is valójában.

Tovább olvasom