Kövess minket!

Médiapiac

Kiszivárgott felvételen beszél Zuckerberg Bidenről

Több órányi felvétel jutott az amerikai Project Veritas csoport birtokába, amelyen a Facebook vezetői kifejezik együttműködési szándékukat Joe Biden adminisztrációjával.

Flickr

Egyfajta behódolás mindez az új amerikai elnöknek – összegzi a Valeurs Actuelles (VA) a Breibart oldalán is közzétett részleteket, melyek a konzervatív aktivista, James O’Keefe által vezetett, a balliberális médiaterméke által rögeszmésen szélsőjobboldaliként emlegetett Project Veritas birtokába jutott felvételeken láthatók.

A hirado.hu cikke szerint a felvételeken maguk a Facebook-vezetők idézik fel egyetértően “olyan prominens vezetők, mint Angela Merkel, a mexikói elnök, vagy akár Alekszej Navalnij véleményét, miszerint túlhatalom összpontosul privát cégek kezében, s olyan ügyekben van döntéshozatali kompetenciájuk, mely demokartikusan választott testületeket illetne meg. Egyetértünk ezzel, Mark nagyon egyértelműen fogalmaz” – fejti ki a Facebook egyik vezére. “Nem az volna az ideális, hogy a döntéshozatalt saját kezünkben tartsuk” – teszi hozzá, megjegyezve, hogy szerinte is demokratikus szellemű szabályzókra volna szükség. “Csakhogy ezek a demokartikusan megalkotott sorvezetők nem léteznek” – mondja.

Mark Zuckerberg “bonyolultnak” nevezi a Facebook helyzetét, egybevetve a Black Lives Matter mozgalom és a Capitolium ostroma ügyeinek kezelését.

Zuckerberg elmondja, milyen prioritásokat lát, melyekben Biden elnökségét támogatni tudják. Ezek többek között a bevándorlás, az illegális bevándorlók megsegítése, a klímaügyek, s “a faji igazságosság és egyenlőség”.

Üdvözölte továbbá, hogy elnyerte hivatalát “Kamala Harris, az első színesbőrű alelnök”.

A francia lap emlékezetet: a BBC szerint Zuckerberg korábban “kívánatosnak” nevezte Biden megválasztását. Biden viszont óvatosabban nyilatkozott: “Soha nem voltam sem egy Facebook-fan, sem Zuckerberg-rajongó. Ezt egy valós problémának látom”. A nyilvánosság előtt így beszél Biden, aki viszont, mint azt a VA is megjegyzi, a Facebookot látta felelősnek Trump 2016-os győzelméért.

Zuckerberg kifejezi reményeit, hogy együtt tudnak majd működni az új, bideni adminisztrációval.

A Breibart hozzáfűzi: a felvételeken a Facebook-vezér bőségesen kifejti, miért tette “feketelistára” Donald Trump amerikai elnököt. Úgy fogalmazott: attól tartott, hogy Trump aláaknázza a hatalomátadás folyamatát.

Borítókép: illusztráció

Médiapiac

Halálos fenyegetést kapott J.K. Rowling

Az írónőt megfenyegető pakisztáni aktivista korábban arról is tweetelt, hogy el akarja pusztítani Izraelt.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

 Harry Potter-írója szombaton halálos fenyegetést kapott egy Twitter-felhasználótól, aki méltatta, hogy megkéselték Salman Rushdiet – szúrta ki a neokohn. Rowling péntek este posztolt Rushdie megkéseléséről: „Borzalmas hír. Most nagyon rosszul érzem magam”.

Később megosztott egy képernyőfotót Meer Asif Aziz válaszáról, aki magát pakisztáni „diákként, társadalmi és politikai aktivistaként” írta le.

Aziz azt válaszolta a posztjára, hogy a késelő, Hadi Matar egy „forradalmár síita harcos” volt, a továbbiakban pedig megfenyegette Rowlingot – olvasható a Mandiner szemléjében.

„Ne aggódj, te leszel a következő” 

– írta kommentben.

Szombati bejegyzésében Rowling a Twittertől kért támogatást a fenyegetővel szemben, aminek meg is lett az eredménye ugyanis Aziz fiókját letiltották. A fiók archívuma szerint Aziz korábban arról tweetelt, hogyel akarja pusztítani Izraelt, és „terrorista államnak” bélyegezte a zsidó államot, Ukrajnát és Indiát is.

Emellett Aziz korábban támogatásáról biztosította Irán legfelsőbb vezetőjét, Ali Hámenei ajatollahot is. „Kedves vezető, az iszlám világért folytatott küzdelmed nem lesz hiábavaló” – írta Aziz egy Hámenei-tweetre adott válaszában.

Tovább olvasom

Médiapiac

EU: A tálibok megsértik a sajtószabadságot is

Még egy évvel hatalomra kerülésük után is Afganisztánban a tálibok súlyosan és folyamatosan megsértik a nők jogait, s a sajtószabadásot is semmibe veszik – hívta fel a figyelmet vasárnapi sajtóközleményében az Európai Unió Külügyi Szolgálata.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Az uniós külszolgálat hangsúlyozta: a tálibok megsértik a sajtó, a békés gyülekezés és az egyesülés szabadságát.

Utóbbira ékes bizonyíték, hogy szombaton az afgán fővárosban a tálib biztonsági erők erőszakkal feloszlatták nők egy tüntetését, amelyen munkát és megélhetést követeltek, tiltakoztak jogaik korlátozása miatt. A tálib biztonsági erők a levegőbe lőttek, több nőt közeli üzlethelyiségekbe űztek, és ott puskatussal, bottal ütlegelték őket. Ez két nappal a tálib hatalomvétel egyéves évfordulója előtt történt.

Az Európai Unió Külügyi Szolgálata felhívta rá a figyelmet: az afganisztáni tálib vezetés megfosztotta a nőket a tanuláshoz való joguktól, kiszorítja őket a gazdasági és a közéletből. Felszámolta azokat a biztosítékokat, amelyek védeni voltak hivatottak a nőket az erőszaktól és a kényszerházasságtól, és újra egyre több esetben fordul elő családon belüli erőszak.  

Az EU felszólította a tálib vezetést, hogy tegye lehetővé a nemzetközi közösséggel való párbeszédet, és teljesítse kötelezettségeit a terrorizmus elleni fellépés terén.  

“Ammenyiben ez nem történik meg, az instabilitás csak fokozódni fog az országban, és Afganisztán egyre jobban elszigetelődik” – figyelmeztetett az uniós külszolgálat.

Tovább olvasom

Médiapiac

Ázsiai lájkolók tömege jelent meg Jakab posztja alatt

Tényleg ilyen nagy népszerűségnek örvend Jakab Péter Ázsiában?

Közzétéve:

Fotó: MTI/Mónus Márton

A Jakab Péter-féle A Nép Pártján nevezetű politikai közösség kiadott egy közleményt, amelyben a „Fidesz csicskapártjának” nevezik a Jobbikot, valamint azzal vádolják a párt elnökségét, hogy szembeköpték az ellenzéki szavazókat.

A közlemény megosztása után arra lettünk figyelmesek, hogy a Facebook-bejegyzésreázsiai profilok tömege reagált szivecskés emojival.

A Mandiner által közzétett képen megtekinthetnek néhányat:

Tovább olvasom