Kövess minket!

Médiapiac

Kiszivárgott felvételen beszél Trump tiltásáról a Twitter vezérigazgatója

Közben az is kiderült, hogy nem is a letiltott Parleren, hanem a techóriások platformjain szervezkedtek a rendbontók.

James OKeefe amerikai konzervatív oknyomozó újságíró és az általa alapított Project Veritas újabb leleplező felvételeket tett közzé, ezúttal a Twitter vezérigazgatójáról, Jack Dorseyról – írja a V4NA. Az egyik Twitter-alkalmazott által készített videóban Dorsey Donald Trump amerikai elnök letiltásáról beszél.

„Jelenleg egy felhasználófiókra koncentrálunk (@realDonaldTrump). De ez sokkal nagyobb lesz, mint egy fiók, és sokáig fog tartani. (…) Nem hiszem, hogy ennek vége lesz a közeljövőben”

– fogalmazott a vezérigazgató. Dorsey elmondta azt is, hogy az Egyesült Államok „nagyon megosztott”. „A mi platformunk ezt mindennap megmutatja, a mi szerepünk, hogy a vita integritását megőrizzük, és hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy senkit ne bántsanak” – mondta.

A Project Veritas nem először buktatja le a Twittert. 2018-ban egy rejtett kamerával készült felvételen

a Twitter egyik korábbi fejlesztője elmondta, hogy a cég egyik stratégiája az úgynevezett „shadow banning”.

„Ez lényegében azt jelenti, hogy letiltasz valakit, de az nem tudja, hogy le van tiltva, mert továbbra is közzétesz bejegyzéseket, de ezeket senki sem látja” – fogalmazott a felvételen Abhinav Vadrevu. A fejlesztő azt is elmondta, hogy le tudják kapcsolni a funkciókat is. Így továbbra is tudnak like-olni vagy retweetelni, de senki nem látja, hogy mit csinálsz. Vadrevu szerint ez kockázatos. „Az emberek rájönnek majd, hogy shadow banneled őket. Valamilyen szinten ez etikátlan” – mondta.

A Twitteren szervezkedtek a capitoliumi rendbontók

Közben az is kiderült, írja a V4NA, hogy bár a konzervatív Parlert hibáztatták a január 6-i capitoliumi zavargásokért és az erőszak szításáért, valójában a Twitteren szervezkedtek az emberek a szövetségi hatóságok beszámolója szerint. Minderről az Associated Press (AP) számolt be, ahol azt írták, hogy a védelmi tisztviselők és a Nemzeti Gárda tisztviselői is tudtak róla, hogy tüntetés készül Washingtonban. Ennek voltak jelei az interneten is, a Twitter oldalán, de arra nem számítottak, hogy a dolgok úgy elfajulnak, ahogyan az történt végül.

A hír azért is érdekes, mert mindeközben a konzervatív Parler közösségi oldalra próbálták meg rákenni a zavargásokat, ez a felület lett a bűnbak. A Parlert le is tiltották a nagy techcégek az áruházaikból, és az internetes felülete is eltűnt – a vezérigazgató szerint lehet, hogy többé már nem is tér vissza az online térbe a platform.

A Parler bűnbakká nyilvánításáról beszélt a Fox csatornán Glenn Greenwald is. Az újságíró és korábbi civiljogi ügyvéd szerint

a tüntetés tervezésének a nagy része nem a Parleren zajlott, hanem a techóriások oldalain.

Rámutatott arra is, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 13 embert tartóztatott le a capitoliumi eseményekkel kapcsolatban, akik közül senki sem volt a Parler felhasználója.

Greenwald szerint a szervezés és buzdítás nagy része a Facebookon, a Youtube-on és a Twitteren zajlott. Éppen ezért is tartja érdekesnek az újságíró, hogy a Google betiltotta a Parlert, miközben a hozzá tartozó Youtube-nak sokkal nagyobb szerepe volt a zavargásokban.

Óriási a társadalmi megosztottság

Az indulatok pedig nem hagynak alább az Egyesült Államokban. Bár Donald Trumpnak már csak pár napja van hátra az elnöki hivatalban, megindították ellene az alkotmányos felelősségre vonási (impeachment) eljárást. Az amerikai emberek is nagyon egymásnak feszülnek a különböző vélemények miatt, az ellentét nagyságát pedig két felmérés is bizonyítja.

A Blaze a közösségi oldalán indított szavazást arról, hogy vajon az amerikai emberek képesek-e még arra, hogy értelmes párbeszédet folytassanak a politikáról a Twitteren. Bár a szavazás még nem zárult le, az eredményeket közben is lehet látni. A szavazók elsöprő többsége szerint nem képesek erre az emberek.

A Just The News reprezentatív felmérése is megmutatja, mennyire megosztott az Egyesült Államok. Azt kérdezték meg az emberektől, hogy támogatnák-e azt, hogy az Egyesült Államok két külön országra szakadjon szét – egy piros és egy kék államok alkotta országra, azaz különválnának a demokraták és a republikánusok.

Az eredmény meglepő lett, a megkérdezettek mintegy negyede támogatná a szétszakadást. Közülük 11 százalék erősen támogatja, további 14 százalék pedig némileg. Bár az ellenzők többen vannak, rámutattak arra, hogy nem elhanyagolható az egynegyedes arány egy ilyen fontos kérdésnél.

Borítóképünk illusztráció

Médiapiac

Tiltakozik az M1-et ért támadás miatt a Magyar Nemzeti Médiaszövetség

Aggodalommal figyelik a nemzetközi és a hazai baloldali sajtóban magyarországi szerkesztőségek és az újságírószakma alapjai ellen indított álságos támadássorozatot.

Közzétéve:

Borítóképünk az MNM logója, forrás: Facebook

Tiltakozik a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNM) az M1 csatornát ért támadás miatt. Mint közleményükben írják, szövetségük elutasít minden olyan törekvést, amely a fősodratúnak vélt szélsőségesen liberális ideológiától eltérő álláspontokat elhallgattatni, ellehetetleníteni, befeketíteni próbálja, továbbá kiállnak a szerkesztés és a témaválasztás szabadsága mellett.

„A Magyar Nemzeti Médiaszövetség növekvő aggodalommal figyeli az utóbbi napokban a nemzetközi és a hazai baloldali sajtóban magyarországi szerkesztőségek és az újságírószakma alapjai ellen indított álságos támadássorozatot”

ismerteti a Magyar Nemzet az MNM közleményét, amely így folytatódik: „visszautasítjuk a liberális médiumok által alkalmazott kettős mércét. Felháborítónak találjuk, hogy egyeseknek az jelenti a demokrácia hanyatlását, ha a médiában az éremnek nem csak az egyik oldalát mutatják meg. A szakmai szolidaritással ellentétesnek tartjuk, ha bárki a sajtó szabadságát csak saját szerkesztősége esetében hajlandó követelni”.

Az MNM szerint Franziska Tschinderle osztrák újságíró kérdésbe bújtatott állításokkal fordult a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjához, és megkereséséből nyilvánvalóan kiderült, hogy a tudósításában euroszkeptikus, szélsőséges, sőt valamely ismeretlen okból antiszemita képződménynek tekinti azt a formálódó európai szövetséget, amelyről egy háromoldalú budapesti politikai találkozón esett szó. Az osztrák újságíró eljárását feldolgozó M1 Híradó anyaga nyomán kitört felháborodás viszont már diplomáciai hullámokat vetett – olvasható a közleményben.

Az MNM szövetsége elutasít minden olyan törekvést, amely a fősodratúnak vélt szélsőségesen liberális ideológiától eltérő álláspontokat elhallgattatni, ellehetetleníteni, befeketíteni próbálja. Kiállnak a szerkesztés és a témaválasztás szabadsága mellett akkor is, ha az együtt jár egy másik szerkesztőség vitatható munkamódszerének bírálatával.

Hisszük, hogy a szabad, akár kritikus kérdések nem keverendőek össze egyes politikai erők által megfogalmazott prekoncepciók kérdésbe bújtatott megfogalmazásával

– fogalmaz a közlemény, amely így zárul: „Felléptünk és a jövőben is fel fogunk lépni a szakmánk minden alapját nélkülöző, elfogult és manipuláló sajtóanyagok ellen. Az osztrák újságírónőnek pedig javasoljuk: ha etikátlan és elfogult sajtóterméket keres, forduljon a Deutsche Welle csatornához, ha pedig jogállamisági aggályai vannak, keresse a Hertha BSC vezetését”.

Mint ismert, az újságíróról a magyar közmédia híradója szerdai adásában azt állították, hogy „provokált” a Fidesz EP-delegációjának a budapesti Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozóval kapcsolatban feltett kérdéseivel.

Tovább olvasom

Médiapiac

Mentesülnek a médiaszolgáltatási díj alól a tévék és a rádiók

A kormány döntésnek köszönhetően 341 médiaszolgáltató – és az ott dolgozó több ezer munkatárs – gazdasági kilátásai javulnak.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Jóváírja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a rádiók és televíziók idei első negyedévi médiaszolgáltatási díjait, és a második negyedévi kötelezettségeket sem kell teljesíteniük, miután április 8-án életbe lépett az erre vonatkozó kormányrendelet.

Az NMHH azt közölte pénteken az MTI-vel, hogy

a döntésnek köszönhetően 341 médiaszolgáltató – és az ott dolgozó több ezer munkatárs – gazdasági kilátásai javulnak.

Április 8-án hatályba lépett a médiatörvény médiaszolgáltatási díjfizetési kötelezettségre vonatkozó szabályainak a veszélyhelyzet alatti eltérő alkalmazásáról szóló kormányrendelet – tudatták. Ennek értelmében a kereskedelmi lineáris médiaszolgáltatók tavalyhoz hasonlóan, a koronavírus-világjárványra tekintettel, mentesülnek a negyedéves médiaszolgáltatási díj megfizetése alól a veszélyhelyzet megszűnésének napja szerinti negyedév végéig – tették hozzá.

Ismertették:

a kormányrendeletben foglaltaknak eleget téve az NMHH az első negyedévre már befizetett médiaszolgáltatási díjakat elszámolja

a médiaszolgáltatásra jogosult javára a veszélyhelyzet megszűnésének napja szerinti negyedévet követő negyedévre esedékes díjban. Az idei második negyedéves médiaszolgáltatási díjat nem kell befizetni, így legalább fél évre szóló díjmentességet kap az érintett 341 szolgáltató.

Az intézkedésnek köszönhetően 374 kereskedelmi médiaszolgáltatás – 81 rádió és 293 televízió üzemeltetője – jut könnyítéshez a koronavírus-járvány által sújtott gazdasági és médiapiaci helyzetben – írták.

Tovább olvasom

Médiapiac

Jelentősen visszaesett a kormánypárti oldalak elérése a Facebookon

Tegnap óta tapasztalják ezt a kormányzati Facebook-oldal üzemeltetői és számos kormánypárti politikus.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Van, ahol töredékére esett vissza az elérések száma – közölte közösségi oldalán Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, akit szintén érint a jelenség, amelyről nem kaptak előzetes tájékoztatást a Facebooktól.

Mint írja, nem tudni, hogy technikai probléma áll-e a háttérben, vagy a politikai tartalmak visszaszorításának már korábban bejelentett szándéka húzódik-e a jelenség mögött. Az eset mindenesetre felhívja a figyelmet a közéleti szereplők kiszolgáltatottságára e téren – teszi hozzá a politikus, aki arra figyelmeztet, hogy

“az elérések csökkentése különösen hátrányos a mostani időszakban, amikor a járvánnyal és az oltásokkal kapcsolatos információ és a magyarok hiteles tájékoztatása minden másnál fontosabb az online felületeken”.

Dömötör Csaba arra kéri a követőket, ha nem jelenik meg a hírfolyamukban bejegyzés a kormánytól vagy a követett kormánypárti politikustól, állítsátok be kedvencnek, mert így nagyobb eséllyel jelennek meg profiljaikon az általuk közzétett tartalmak.

Tovább olvasom