Kövess minket!

Médiapiac

Kiszivárgott felvételen beszél Trump tiltásáról a Twitter vezérigazgatója

Közben az is kiderült, hogy nem is a letiltott Parleren, hanem a techóriások platformjain szervezkedtek a rendbontók.

James OKeefe amerikai konzervatív oknyomozó újságíró és az általa alapított Project Veritas újabb leleplező felvételeket tett közzé, ezúttal a Twitter vezérigazgatójáról, Jack Dorseyról – írja a V4NA. Az egyik Twitter-alkalmazott által készített videóban Dorsey Donald Trump amerikai elnök letiltásáról beszél.

„Jelenleg egy felhasználófiókra koncentrálunk (@realDonaldTrump). De ez sokkal nagyobb lesz, mint egy fiók, és sokáig fog tartani. (…) Nem hiszem, hogy ennek vége lesz a közeljövőben”

– fogalmazott a vezérigazgató. Dorsey elmondta azt is, hogy az Egyesült Államok „nagyon megosztott”. „A mi platformunk ezt mindennap megmutatja, a mi szerepünk, hogy a vita integritását megőrizzük, és hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy senkit ne bántsanak” – mondta.

A Project Veritas nem először buktatja le a Twittert. 2018-ban egy rejtett kamerával készült felvételen

a Twitter egyik korábbi fejlesztője elmondta, hogy a cég egyik stratégiája az úgynevezett „shadow banning”.

„Ez lényegében azt jelenti, hogy letiltasz valakit, de az nem tudja, hogy le van tiltva, mert továbbra is közzétesz bejegyzéseket, de ezeket senki sem látja” – fogalmazott a felvételen Abhinav Vadrevu. A fejlesztő azt is elmondta, hogy le tudják kapcsolni a funkciókat is. Így továbbra is tudnak like-olni vagy retweetelni, de senki nem látja, hogy mit csinálsz. Vadrevu szerint ez kockázatos. „Az emberek rájönnek majd, hogy shadow banneled őket. Valamilyen szinten ez etikátlan” – mondta.

A Twitteren szervezkedtek a capitoliumi rendbontók

Közben az is kiderült, írja a V4NA, hogy bár a konzervatív Parlert hibáztatták a január 6-i capitoliumi zavargásokért és az erőszak szításáért, valójában a Twitteren szervezkedtek az emberek a szövetségi hatóságok beszámolója szerint. Minderről az Associated Press (AP) számolt be, ahol azt írták, hogy a védelmi tisztviselők és a Nemzeti Gárda tisztviselői is tudtak róla, hogy tüntetés készül Washingtonban. Ennek voltak jelei az interneten is, a Twitter oldalán, de arra nem számítottak, hogy a dolgok úgy elfajulnak, ahogyan az történt végül.

A hír azért is érdekes, mert mindeközben a konzervatív Parler közösségi oldalra próbálták meg rákenni a zavargásokat, ez a felület lett a bűnbak. A Parlert le is tiltották a nagy techcégek az áruházaikból, és az internetes felülete is eltűnt – a vezérigazgató szerint lehet, hogy többé már nem is tér vissza az online térbe a platform.

A Parler bűnbakká nyilvánításáról beszélt a Fox csatornán Glenn Greenwald is. Az újságíró és korábbi civiljogi ügyvéd szerint

a tüntetés tervezésének a nagy része nem a Parleren zajlott, hanem a techóriások oldalain.

Rámutatott arra is, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 13 embert tartóztatott le a capitoliumi eseményekkel kapcsolatban, akik közül senki sem volt a Parler felhasználója.

Greenwald szerint a szervezés és buzdítás nagy része a Facebookon, a Youtube-on és a Twitteren zajlott. Éppen ezért is tartja érdekesnek az újságíró, hogy a Google betiltotta a Parlert, miközben a hozzá tartozó Youtube-nak sokkal nagyobb szerepe volt a zavargásokban.

Óriási a társadalmi megosztottság

Az indulatok pedig nem hagynak alább az Egyesült Államokban. Bár Donald Trumpnak már csak pár napja van hátra az elnöki hivatalban, megindították ellene az alkotmányos felelősségre vonási (impeachment) eljárást. Az amerikai emberek is nagyon egymásnak feszülnek a különböző vélemények miatt, az ellentét nagyságát pedig két felmérés is bizonyítja.

A Blaze a közösségi oldalán indított szavazást arról, hogy vajon az amerikai emberek képesek-e még arra, hogy értelmes párbeszédet folytassanak a politikáról a Twitteren. Bár a szavazás még nem zárult le, az eredményeket közben is lehet látni. A szavazók elsöprő többsége szerint nem képesek erre az emberek.

A Just The News reprezentatív felmérése is megmutatja, mennyire megosztott az Egyesült Államok. Azt kérdezték meg az emberektől, hogy támogatnák-e azt, hogy az Egyesült Államok két külön országra szakadjon szét – egy piros és egy kék államok alkotta országra, azaz különválnának a demokraták és a republikánusok.

Az eredmény meglepő lett, a megkérdezettek mintegy negyede támogatná a szétszakadást. Közülük 11 százalék erősen támogatja, további 14 százalék pedig némileg. Bár az ellenzők többen vannak, rámutattak arra, hogy nem elhanyagolható az egynegyedes arány egy ilyen fontos kérdésnél.

Borítóképünk illusztráció

Médiapiac

Idén már tényleg jön a Rocky IV. rendezői változata

Sylvester Stallone tavaly nyáron jelentette be, hogy bemutatója harmincötödik évfordulójára elkészíti a Rocky IV. újravágott, rendezői változatát.

Közzétéve:

Flickr

A premiert 2020 novemberében kellett volna megtartani, akkor azonban nem lett belőle semmi. Stallone csak a közelmúltban tudatta az Instagramon: közel járnak a munka befejezéséhez – írja a Magyar Nemzet.

A harmincmillió dollárból forgatott Rocky IV. összesen háromszázmillió dolláros bevételt ért el, és így a sorozat legjövedelmezőbb epizódjává vált. Mindemellett talán ez a legnépszerűbb epizód is.

A rendezői változatban az egyik mellékszereplő – a Sico nevű, beszélő robot – „megy a roncstelepre”, vagyis nem lesz látható az újragondolt filmben. Az elektromechanikus jószág tervezője szerint Stallone azért hagyta ki a teremtményét, hogy ne kelljen jogdíjat fizetnie a használatáért – de feltehetőleg másról van szó.

Sly annak idején az okból vehette bele a géplényt a forgatókönyvbe, hogy humorforrásul szolgáljon, és valamivel derültebbé tegye a történet komor tónusát. Csakhogy a robotos jelenetek nem komikusra, hanem kissé furcsára sikeredtek – Sico figurája egyszerűen kilóg a filmből.

De egyéb, ennél lényegesebb változásokról is lehet tudni.

Az Apollo és Drago összecsapását bemutató kulcsjelenet bővül – Rocky valamivel hosszabban vacillál majd, hogy bedobja-e a törülközőt vagy sem –, és bekerül egy ’85-ben leforgatott, ám a moziváltozatba végül be nem vett képsor.

Létezéséről eddig csak egyes előzetesekből lehetett tudni, de teljes egészében nem volt látható.

Noha a bemutató dátuma egyelőre nem ismert – és arról sincs információ, hogy a rendezői változat mozikba kerül-e, csak dvd-n jelenik meg, esetleg streaming szolgáltatásban, az interneten lesz elérhető –, egy Sly által közzétett, rövid videóból kiderül, hogy már a hangkeverését végzik. Mivel egy-egy film készítése során ez a munkamozzanat az utolsók közt van, az érdeklődők okkal bízhatnak benne, hogy az újragondolt verzió közel áll a befejezéshez.

A (remélhetőleg) 2021-es Rocky IV. tehát az 1985-ös önmagával mérkőzik majd.

Borítókép: jelenet a filmből

Tovább olvasom

Médiapiac

Megújul a Pesti TV

Megszűnt a reggeli műsor, de ezzel párhuzamosan, este hat órától egy élő adásfolyam kezdődik. Az új műsorokkal este hattól jelentkeznek hétköznap és hétvégén is.

Közzétéve:

Hétközben 18 órakor egy könnyedebb, kedvcsináló adással, a Gerilla Bárral indulnak, és ezt követi majd egy teljesen megújuló élő műsor, a Pesti Riporter, minden hétköznap, amiben sok tehetséges, fiatal újságíró is bemutatkozik, akik

naponta forgatott anyagokkal jelentkeznek, egyben kiemelten fókuszálva a városi-önkormányzati ügyekre, de természetesen a világpolitika minden fontos eseményéről hírt adva

írja az Origo.

Ebben a műsorban a vendégek és a nézők is szerepet kapnak, hiszen bárki elmondhatja a véleményét a Pesti TV Közösség zárt csoportjában, ahova mindenkinek a jelentkezését várják. Ez az adásban megjelenik, illetve az ott jelentkezők közül minden nap egy-egy nézőt felhívnak majd, hogy szóljon hozzá az éppen aktuális témákhoz – közölte Huth Gergely, a Pesti TV programigazgatója.

Az átalakulással párhuzamosan néhány megszokott, kedvelt, sikeres műsor is új helyre kerül, erre folyamatosan felhívják a műsorfolyamban és a pestitv.pestisracok.hu oldalon is a nézők figyelmét.

Minden adás továbbra is visszanézhető a weboldalon, illetve a Facebook/YouTube-csatornákon is.

Újdonság lesz, hogy 20 órától is élőben jelentkeznek a megszokott műsorvezetők, illetve 21 órakor a Politikai Hobbistával folytatódik az adás. Hétvégén is az új műsorokkal jelentkeznek 18 órától.

Borítókép: Kamerapróba Jeszenszky Zsolttal a 15. kerületi stúdióban

Tovább olvasom

Médiapiac

Sorosékat nem zavarja a főszerkesztő antiszemitizmusa

Soros György amerikai tőzsdespekuláns hallgatásba burkolózott, nem kommentálta a V4NA érdeklődésére a főszerkesztője antiszemita, kirekesztő e-mailjeit.

Közzétéve:

MTI Fotó: Sándor Katalin

Botrány tört ki Magyarországon, miután a Soros György érdekeltségi körébe tartozó baloldali propagandakiadvány főszerkesztője korábban antiszemita, kirekesztő e-maileket küldött munkatársainak.

Uj Péter még az Index.hu vezetőjeként egyik levelét a “b*zik, zsidók, vegetáriánusok kíméljenek” tárggyal küldte ki, míg egy másikban durván antiszemita szöveget idézgetett. Ebben olyanok szerepeltek, mint “se**enbüntet fityma rabbi!”.

Mivel a 444.hu egyik befektetője a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) támogatását élvező Media Development and Investment Fund (MDIF) a V4NA levélben fordult az érintettekhez Uj kirohanása miatt.

Azt kérdezték:

  • Mit gondol Soros György ezekről a kijelentésekről?
  • Elhatárolódnak-e Uj Péter kijelentéseitől?
  • Le kell-e mondania Uj Péter főszerkesztőnek?
  • Megszüntetik-e az együttműködést a 444.hu-val ezen kijelentések fényében?

Soros György, az OSF és az MDIF is a hallgatás stratégiáját választotta. Ebből arra lehet következtetni, hogy Soros Györgyöt csak akkor érdekli az antiszemitizmus, ha az az ő ügyeit viszi előre.

Tovább olvasom