Kövess minket!

Médiapiac

Kik a legmenőbb hazai influencerek? Itt a Top 10-es lista!

Több millió megtekintés, több százezer feliratkozó és követő: íme a Gemius Hungary tavaszi kutatásán alapuló összeállításunk a tíz legnépszerűbb és legkedveltebb hazai véleményvezérről.

A cikk eredetileg a Médiapiac májusi-júniusi számában jelent meg az influencer-melléklet részeként, amelynek további cikkeit itt találja.

1. DANCSÓ PÉTER

Már a VHS-korszakban is videózott, az első digitális felvételeit még saját honlapjára töltötte fel, amikor még nem volt YouTube. A videómegosztón filmkritikái a 2010-ben indult Videómánia révén váltak rendkívül népszerűvé. 2015-ben saját műsort kapott Nethuszár címen a Viasat6-on.

Kifejezetten kritikusan tekint ugyanakkor a lineáris tévékre, tavaly a 24.hu-nak azt nyilatkozta: „A televízió egy kiöregedőben lévő célközönséget szolgál. Az online tartalmak viszont, így az én videóim is, elsősorban a 30 alattiakhoz szólnak.” Ritkán nyilatkozik, de ha igen, a szerénység nem az erőssége.

2. SZIRMAI GERGELY

A Hollywood Hírügynökség (HH) YouTube-csatornával szerzett magának hírnevet, ahova filmelemzéseket készített, amelyekbe mindig belecsempészett valamilyen társadalmi üzenetet.

Azóta az AFK Légió utazócsatornát is ő működteti. Az utóbbi időben több kritika érte, mert rajongói szerint letért az eredeti útjáról, hiszen több reklámszerepet is elvállalt.

3. MARIS

Népszerűségét humoros életfelfogásának kö szönheti, amely visszaköszön a csatornáján. A feldolgozott témák alapján hívhatjuk őt „fiús csajnak”.

Youtube-os munkásságába más influencerek – mint például Csecse Attila – is besegítettek, de megkóstolt „furcsa amcsi kajákat”, volt lézerharcozni, és még gitározott is. Természetesen mindezt a rajongói „szeme láttára”.

4. VISZKOK FRUZSI

A legfelkapottabb beauty vloger Magyarországon, a márkák versenyt futnak azért, hogy kipróbálja a legújabb termékeiket. Nagyon fiatalon, gimnazistaként bloggal kezdte 2011-ben, majd elindította YouTube-csa – tornáját. Példaképé nek a mexikói szárma zású Dulce Candyt tartja, aki az egyik legismertebb beauty vloger 2,2 millió feliratkozóval.

A Marie Claire-nek nemrég azt mondta: „Egyszemélyes stáb vagyok: az operatőr, a hangosító, a vágó, a műsorvezető, mindent én csinálok.” Áttörést hozott számára egy, a nevét viselő beautycsomag, amelyet a Rossmann-nal együtt forgalmaz.

5. MAGYARÓSI CSABA

Újságíróból, szerkesztőből lett influencer, dolgozott az Indexnek, alapítója, szerzője az Appleblognak és az Egy nap a városban blognak, valamint az Attraktor című dokumentumsorozat társal kotója, műsorvezetője.

Alapvetően utazó-, gasztro- és próbavideókat készít. A magyar influencerek közül az ő csatornája a legrégebbi.

6. THEVR

A csatornát két gamer srác, Fábián István és Komzsik János működteti. Őket nemcsak nézni lehet játék közben – a Twitch nevű platformon élőben nyomják –, hanem tesztelnek, elemeznek is technikai újításokat.

Talán nekik van a legelkötelezettebb rajongótáboruk, Komzsik János nemrég azt mesélte: van olyan követőjük, aki rendszeresen pénzzel támogatja őket, amit tévé-előfizetési díjként fog fel, előfizetését ugyanis már lemondta, inkább a TheVR-t nézi.

7. BARNI.

Kommentelemző videókat és vlogbejelentkezéseket készít. Rendszeresen tölt fel gamertartalmakat is, egyik kedvenc játéka a házsártos szomszédokról mintázott Hello Neighbor.

Előfordult, hogy mialatt élőben streamelt, pénzt gyűjtött, az össze get pedig felajánlotta a Tappancs Állatvédő Alapítványnak.

8. HÉDINKE

Két évvel ezelőtt töltötte fel az első videóját, divatvloggerként vált ismerté. „Vastag bőr, kifogyhatatlan kreativitás, minőségre törekvés” – nyilatkozta, amikor arról kérdezték, mi kell ahhoz, hogy valaki népszerű influencerré váljon.

Kommunikációt és médiatudományt tanul, áprilisban pedig azzal lepte meg a követőit, hogy nemcsak szavazásra buzdított, de egy viszonylag hosszúnak számító, nyolcperces videóban még a pártokat is bemutatta.

9. PUZSÉR RÓBERT

Már bőven a YouTube- és Facebook-kultúra előtt is influencernek számított, csak akkor még publicistának, illetve műsorvezetőnek hívták ezen véleményformáló tevékenységet végzőket.

Karrierjét igazán a Csillag Születik című tehetségkutató dobta meg, ahol zsűritagként volt jelen. Több könyv, előadás, illetve a Szélsőközép blogportál is a nevéhez fűződik.

10. RADICS PETI

Hosszú haj, arcot eltakaró kendő, metál. Szinkronparódiákban utazik. Rendszerint monoton hangon – a rajongói szerint vicces szövegekkel – parodizál népszerű filmeket, sorozatokat.

A választásokat megelőzően parlamenti tudósításokat hangalámondott, és adott már vicces csajozási tanácsokat is.

 

Módszertan


  • A tízfős rangsort a Gemius Hungary állította össze a 2018. április 13-a és 23-a között a 10–40 éves hazai internetezők körében végzett felmérése alapján, amely reprezentatív a 10–40 év közötti lakosságra nem, kor és településtípus szerint. A pop-up kérdőívet kitöltő válaszadóktól azt kérték, nevezzék meg a három legkedveltebb magyar véleményformálójukat.
  • A Gemius támogatott kedveltségi indexe ugyanakkor úgy állt össze, hogy készítettek egy listát a leghíresebb véleményformálókról (korábbi kutatásaik és friss toplisták alapján), majd megkérdezték, hogy az így kialakult listán lévőket mennyire kedvelik egy 4-es skálán.

* A megtekintés- és a feliratokozószám mellett szereplő szám a Star Networknek a YouTube-adatokat feldolgozó top100-as listáján elért helyezést mutatja.

A Gemius Hungary tavaszi kutatása alapján összeállította: Béres Máté és M. László Ferenc

Béres Máté

 

Nézze meg Béres Máté teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

M. László Ferenc

 

Nézze meg M. László Ferenc teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

Médiapiac

Médiatanács: Közel 90 millió forintból készülhetnek műsorok

Rádiós hírműsorok, tematikus és szolgáltató magazinműsorok készülhetnek csaknem 90 millió forintból, erről is döntött e heti ülésén a médiatanács – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága pénteken az MTI-vel.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Azt írták, hogy hiánypótló felmérések készültek a televíziózást segítő szolgáltatásokról.

Közölték: 28 pályázat nyert el több mint 89 millió forintot a médiatanács hírműsorok, tematikus és szolgáltató magazinműsorok készítését ösztönző 2022-es pályázatának első fordulójában.

Hírműsorokat készíthet a kecskeméti Gong Rádió, a budapesti, a pécsi, a salgótarjáni, a kiskunfélegyházi, a szegedi és a debreceni Rádió 1, a székesfehérvári Vörösmarty Rádió, a 88,9 Best FM Zalaegerszeg és a budapesti Klasszik Rádió 92.1.

A szolgáltató magazinműsorok kategóriájában sikeresen pályázott a szolnoki Aktív Rádió, a veszprémi Mária Rádió, a Sárvár Rádió, a Rádió Törökszentmiklós, az egri 100,7 Best FM, a székesfehérvári Alpha Rádió, a miskolci és a nyíregyházi Európa Rádió, a Bajai Rádió, a kalocsai KORONAfm100, a tatabányai Forrás Rádió, a békéscsabai 104,0 Rádió 1, a 98.4 Mega Rádió és a Csaba Rádió, valamint a fővárosi Karc FM és a Rádió M.

Tematikus magazint készíthet a támogatásból a székesfehérvári Táska Rádió és a fővárosi Trend FM.

A hatóság látás- és hallásérült emberek civil szervezeteinek bevonásával mérte fel, hogy a törvényben előírt, a vakok és gyengénlátók, illetve a siketek és nagyothallók médiabefogadását segítő műszaki megoldásokat – a feliratozást, a jelnyelvi tolmácsolást, valamint az audionarrációt – mennyire ismerik és tartják jónak az érintettek.

Egy ezerfős, a teljes lakosságot reprezentáló mintán pedig azt vizsgálták, hogy mennyire népszerű a külföldi filmek eredeti nyelvű vetítésének lehetősége, valamint mennyire közkedveltek a gyermekvédelmi funkciók.

A lakossági mintán alapuló kutatás résztvevőinek 88 százaléka tud a kiskorúak védelméhez kapcsolódó korhatár-besorolásról. Jóval kevesebben vannak azok, akik az audionarrációról vagy a külföldi filmek eredeti nyelvű sugárzásának szabályozásáról hallottak (39, illetve 30 százalék).

Az ezerfős kutatás válaszadóinak csaknem fele úgy élte meg, hogy az elmúlt néhány évben nőtt a feliratos műsorok száma, de csupán 32 százalékuk érzi úgy, hogy javult a minőségük. Szinkronizált filmeket a nézők 63 százaléka nézne, 37 százalékuk pedig szeretné, ha eredeti nyelven is elérhetőek lennének az alkotások.

A vizsgált gyermekvédelmi műszaki lehetőségeket csak a szülők 28 százaléka használja, bár 82 százalékuk jelezte, hogy valamilyen formában ellenőrzi, milyen műsort néz a gyermeke.

A látás- és hallásérültek körében végzett felmérésből kiderül, hogy a szolgáltatók betartják ugyan az előírásokat és elérhetővé teszik a feliratozást, a jelnyelvi tolmácsolást vagy az audionarrációt, de az érintettek jelentős része nem tud ezekről vagy nem elégedett a megvalósítás minőségével. Az audionarrációt a látássérültek 66 százaléka használta már, de 92 százalékuk szerint túl bonyolult a beállítása.

A tanulmány rámutat arra, hogy fontos cél lehet a műszaki opciók használhatóságának, ismeretének, elterjedésének javítása, és meghatározza a főbb, orvosolandó pontokat is.

Az eredményeket a hatóság a törvényi kötelezettségek alá tartozó televíziós csatornáknak is elküldte azzal a céllal, hogy javíthassák szolgáltatásaikat – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Pert nyert egy baloldali lap ellen Gulyás Gergely

A bíróság megállapította: az EzaLényeg egyik cikkével megsértette a kancelláriaminiszter jóhírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait.

Közzétéve:

Borítóképünkön Gulyás Gergely, fotó: MTI/Kovács Tamás

Gulyás Gergely 2021 februárjában közösségi oldalán jelentette be, polgári pert indít – mint írta – “két baloldali propagandalap ellen”. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: “a baloldali média napról napra újabb és újabb határokat lép át a rágalmazásban.”

Így hazudtak Gulyás Gergelyről

A Mandiner az ügyről beszámoló cikkében emlékeztet: az ezalenyeg.hu egyik 2021-es cikkének címében még kérdésként, a cikkben már állításként fogalmazta meg, hogy Koncz Zsófia képviselő azért van válófélben, mert Gulyás Gergellyel van viszonya. Ugyanezt a „hírt” egy másik baloldali propagandalap, a Nyugati Fény tényként is közölte. Ezzel szemben a valóság az, hogy Gulyás Gergely Koncz Zsófia házasságának megromlásáról nem tudott, válásáról a sajtóból értesült.

A tárcavezető továbbá már 2021 februárjában leszögezte: „a cikk minden alapot nélkülöző hazug állítása durván megsérti Koncz Zsófia és férje magánélethez való jogát, valamint az én személyiségi jogaimat is”.

A bíróság Gulyás Gergelynek adott igazat

Páva Zoltán (az EzaLényeg portál kiadójának ügyvezetője) Gulyás Gergelynek küldött sajnálkozó leveléből kiderül: az EzaLényeg portálon 2021. január 29-én „Igaz lehet: Gulyás Gergely Koncz Zsófia új szerelme?” címmel megjelent cikkükkel megsértették Gulyás Gergely jóhírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait.

Mint a levélben olvasható, „a Bíróság megállapította, hogy a jogsértést a következő valótlan állításokkal követte el a médium: Gulyás Gergely Koncz Zsófiával annak házassága alatt szerelmi viszonyt folytat, vele így egy párt alkot, és ezt a kapcsolatot csak a házassága felbontása után kívánja a nyilvánosság előtt felvállalni.”

A miniszternek a per során egymillió forint sérelemdíjat ítélt meg a bíróság.

Tovább olvasom

Médiapiac

Új tévécsatorna indult, sok százezer magyar háztartásban látható

A vezető lakberendezési és életmódcsatorna, a HGTV mostantól elérhető a Magyar Telekom előfizetői számára. A Warner Bros. Discovery tulajdonában lévő HGTV szórakoztató és inspiráló családi történeteket, ingatlan- és felújítási szakértői tanácsokat és otthon-átalakításokat mutat be nézőinek. Az Egyesült Államokban 88 millió háztartást ér el, ezzel a tíz legerősebb kábeltévés csatorna között szerepel.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az indulást követő első hónapban, május 2. és június 1. között a HGTV ideiglenesen elérhető a Magyar Telekom IPTV, Telekom TV és multiscreen minden előfizetője számára, a Nyilvános csomaggal rendelkezők kivételével. A nézők lebilincselő otthoni és életmód tartalmakba, elképesztő otthon-átalakításokba nyerhetnek betekintést, megbízható szakértőket és bájos családokat ismerhetnek meg. Júniustól a HGTV az április 13-án indult új Telekom TV csomagok (kivéve a Nyilvános csomag és az S csomagok előfizetői) számára továbbra is elérhető lesz.

Az olyan műsorok mellett, mint a Házvadászok és a Property Brothers, a HGTV májusban és júniusban új műsorok széles választékát tűzi képernyőjére.

Olcsó régi házak – Az ingatlanmániás Elizabeth és Ethan Finkelstein egy újabb adag olcsó régi házra vadászik, amelyeket népszerű közösségi oldalaikon is megoszthatnának követőikkel. Kutatómunkájuk során igazi történelemrajongók által felújított házakkal találkoznak.

Verjünk gyökeret! – Ben és Cristi Dozier házakat épít, tervez és újít fel a coloradói Pagosa Springsben. A házaspár egyedülálló és személyre szabott megoldásaival mindig valami olyat nyújt ügyfeleinek, amire azok nem is számítottak.

Rázd fel az otthonod! – Kele Dobrinski és Christina Valencia, a lakberendező házaspár profin hangolja össze az eltérő ötleteket. AZ epizódokban végigkövethetjük, ahogy a teljesen eltérő elképzelésekből hogyan hoz ki a házaspár az összes tulajdonosnak tetsző igazi álomotthont.

A csatorna a vezető globális média- és szórakoztatóipari vállalat, a Warner Bros. Discovery portfóliójának része, amely több mint 220 országban és területen, 50 nyelven érhető el – számolt be róla az Origo.hu.

Tovább olvasom