Kövess minket!

Médiapiac

Kiemelt szerepet kapott az önszabályozás a Bizottságban

Az újraosztott bizottsági feladatok között a szabályozás (és az önszabályozás) kérdését Frans Timmermans az EU első alelnökeként irányítja és felügyeli.

Az EASA (Európai Önszabályozó Szervezet) választmányának csütörtöki brüsszeli ülésén az egyik kiemelt téma volt a frissen bejelentett uniós biztosok és az újraosztott feladatkörök vizsgálata. Az EASA nagy sikernek tartja, hogy az első alelnök szintjén kezelik a „megfelelő szabályozás” kérdését. A „better regulation” szempontjairól az elmúlt évben – az ÖRT részvételével – bizottságokon átívelő „Communitiy of Practice” munkabizottság folytatott tárgyalássorozatot, és úgy tűnik, hogy az új bizottság sem változtat pozitív hozzáállásán.

A reklámszakmára vonatkozó szabályozás kérdéseiről zajló párbeszéd alelnöki szintre történő delegálása új lehetőségeket és feladatokat is jelent – fogalmaz Fazekas Ildikó, az ÖRT főtitkára, az EASA elnökségének tagja.

Az EU eddig is elismerte a nem hagyományos szabályozás eredményeit. Többször is pozitívan nyilatkoztak például az EU Pledge-ről, amelynek keretében az élelmiszeripari cégek azt vállalták, hogy 12 évesnél fiatalabb gyermekeknek nem hirdetik termékeiket (azok kivételével, amelyek megfelelnek bizonyos meghatározott táplálkozási kritériumoknak). Ennek következtében jelentősen visszaesett a gyermekeknek szóló médiában az élelmiszerreklámok aránya. Ugyancsak sikerként könyvelték el az alkoholipar vállalásait, amely szerint nem csak nem hirdetnek 18 éven aluliaknak, de nem is mutatnak 25 éven aluliakat a reklámokban, és nem készítenek olyan reklámot, amely elsődlegesen a fiatalkorúak számára vonzó elemeket tartalmaz.

Az önszabályozás e területeken elért eredményei, valamint az „olcsó állam” szándéka is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a szabályozási módszerek kérdése ilyen magas szintre került – tette hozzá Fazekas.

Médiapiac

Elindult a Mediaworks Hírcentrumának podcastja

A Narratíva első adásának vendége Szánthó Miklós, a KESMA elnöke, az Alapjogokért Központ igazgatója és Trombitás Kristóf publicista volt.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Elindult a Mediaworks Hírcentrumának podcastadása. Az első adásban Heiter Dávid Tamás műsorvezető Szánthó Miklóssal, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) elnökével, az Alapjogokért Központ igazgatójával és Trombitás Kristóf publicistával beszélgetett az aktuális médiapiaci viszonyokról, valamint az ehhez kapcsolódó politikai folyamatokról – közölte a Mediaworks Hírcentruma. 

Szánthó Miklós többek között arról értekezett, hogy ugyan

 a 90-es éveket követően formailag biztosítva volt a sajtószabadság, de közéleti és politikai értelemben egy erőteljes balliberális monopólium volt jelen, amely az ehhez tartozó körök szerint a független sajtópiacot jelentette.

 A KESMA elnöke továbbá hangsúlyozta, hogy a jobboldalhoz köthető vállalkozók már korábban is tettek kísérletet arra, hogy új típusú médiafelületek jöhessenek létre, ez a folyamat azonban a 2010-es éveket követően felerősödött. 

A Narratíva első adásának résztvevői, fotó: Mediaworks Hírcentrum

Kiemelte, hogy 

a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány lett a szimbóluma annak, hogy a médiaviszonyokat uraló posztkommunista örökség megroppant, de ez egyáltalán nem a jobboldal térfoglalását jelenti, csupán elindultunk egy kiegyensúlyozott médiapiac felé.

Az első adást itt a Videa.hu videómegosztón vagy itt tudja meghallgatni:

Tovább olvasom

Médiapiac

Elhunyt Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere

Nyolcvanöt éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Balogh Mária, a magyar televíziózás első női riportere – közölte a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) vasárnap az MTI-vel.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A szövetség honlapján is közzétett méltatásában azt írták: Balogh Mária az MTV-ben egész munkássága során az elesettek, a kiszolgáltatottak érdekében készített műsorokat. Hangvétele, közvetlen stílusa évtizedekig szolgált mintául az újabb generációknak.

Ebédszünet című műsorával, amely a munkásemberek érdekvédelmét szolgálta, műfajt teremtett – emelték ki. Vezette az Ifjúsági Osztályt, igazgatója volt a Miskolci televíziós fesztiválnak, 2013 óta a MÚOSZ tiszteletbeli tagja, 2019 óta pedig Aranytoll-díjas volt.

Hozzátették: Balogh Mária egyedül nevelte fel mozgássérült, fogyatékossággal élő unokaöccsét, akiről még betegsége idején is, egészen haláláig gondoskodott.

Halálával a televíziózás hőskorának kiemelkedő személyiségét vesztette el a szakma – fűzték hozzá.

Tovább olvasom

Médiapiac

Lemondott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke

Október 31-től távozik posztjáról Karas Mónika.

Közzétéve:

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A híradó információi szerint Karas Monika az Állami Számvevőszék alelnökeként folytatja munkáját.

Az M1 úgy tudja, hogy Karas Monika utódja a médiahatóság élén Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora lesz.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága a híradónak megerősítette a Karas Monika lemondásáról szóló hírt.

Borítókép: Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság volt elnöke

Tovább olvasom