Kövess minket!

Médiapiac

Kiemelkedő nézettséggel indult a TV2 új sorozat

Hétvégén dupla epizóddal és kiemelkedő eredménnyel indult el a TV2 új heti sorozata, a Pepe: mindkét rész mindhárom korcsoportban megnyerte a saját idősávját

A borítókép forrása: TV2

Hétvégén dupla epizóddal és kiemelkedő eredménnyel indult el a TV2 vadonatúj heti sorozata, a Pepe. A vasárnap este 20.35-kor kezdődő első részt 727 ezren, a 21.20-kor kezdődő második részt 611 ezren látták a teljes lakosságon belül. A nézők érdeklődésének köszönhetően mindkét epizód mindhárom kiemelt korcsoportban (A18-59, A18-49, A4+) toronymagasan nyerte a saját idősávját a fő konkurens RTL Klubbal szemben.

A dunaszéphelyi pecsenyéző tulajdonosainak életét nyomon követő vígjátéksorozat 20.35-kor kezdődő premierepizódját a 18-59 éves nézők 16,0%-a, illetve a 18-49 éves nézők 14,6%-a látta, így a Pepe még a heti toplista legnézettebb műsora címet is megszerezte mind a 18-59 éves (AMR: 371 ezer fő), mind a 18-49 éves nézők (AMR: 236 ezer fő) körében.

Az Exatlon Hungary hétvégi döntői szintén sikerrel koronázták meg az egész All Star évadot. Április 10-én ért véget a bajnokok és kihívók végső harca, és vasárnap a férfi és női mezőny győztese is magasba emelhette a legjobbnak járó trófeát. A pénteki elődöntőt átlagosan több, mint félmillió 4 éves vagy annál idősebb néző követte figyelemmel, míg a vasárnapi dupla döntőre már 729 ezren voltak kíváncsiak a teljes lakosságon belül. Ezzel az eredménnyel a vasárnapi döntő küzdelem a teljes évad második legnézettebb adása lett a premier epizódot követően (A4).

A teljes All Star évad nagyon szép eredményekkel zárult – nem csupán a pénteki elődöntő és a vasárnapi dupla döntő nyerte saját idősávját mindhárom kiemelt korcsoportban, hanem átlagosan a teljes évadot is többen nézték, mint a fő konkurens RTL Klub azonos idősávját. Az All Star évad egy-egy epizódját átlagosan a 18-59 éves nézők 12,1%-a, a 18-49 éves nézők 12,4%-a, a 4 éves vagy annál idősebb nézők 15,1%-a követte figyelemmel (RTL Klub azonos idősáv azonos sorrendben: 11,8%; 11,1% és 11,9%).

A hétvégi műsorok sikerének is köszönhetően teljes napon, heti átlagban a TV2 csatornát választotta a legtöbb néző, ezzel pedig nem csak a főcsatorna, hanem a TV2 Csoport is sikeresen megtartotta piacvezető pozícióját éves átlagban is mindhárom kiemelt korcsoportban.

A TV2 azonban nem csupán a nézettség tekintetében ért el szép eredményeket hétvégén. Az április 9-én adásba kerülő Neked énekelek jótékonysági gálaműsorban a nézői felajánlásoknak köszönhetően összesen közel 75 millió forint pénzadomány gyűlt össze, mellyel a TV2 idén az Ukrajnából menekülőket támogatja – olvasható az Origo.hu-n.

Médiapiac

Hatalmas bukás a Disney új rajzfilmje, homoszexuális főszereplővel

Nem tolongtak a családok a mozipénztáraknál a Strange World amerikai nyitóhétvégéjén. Százmillió dolláros veszteséget okozhat a Disney-nek az első homoszexuális tinédzser főhős és a kritikus által is fantáziátlannak nevezett sztori. Mindenesetre azt ígérik, a karácsonyi ünnepre már felkerül az LMBTQ-rajzfilm a Disney+ csatornára.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Bár a Strange World a hálaadásnapi hosszú hétvégén debütált az amerikai mozikban, ami önmagában garantálhatta volna a sikert a családi rajzfilmnek, az animációs sci-fi mégis csúfosan megbukott: mindössze 18,6 millió dollárt hozott, így a 180 millió dolláros gyártási költségek és a marketingkiadások miatt az alkotók százmilliós veszteséget könyvelhetnek el, nagyjából 360 millió dollárt kellene hoznia a filmnk ahhoz, hogy nullszaldós legyen.

A Strange World bemutatását hatalmas várakozás előzte meg az LMBTQ-közösségben, mivel ez az első olyan Disney-mese, amelynek főszereplője egy homoszexuális tinédzser, a 16 éves queer Ethan Clade.

A Pride.com szerint a Strange World egy családbarát film, amelyet az egész család, köztük a kisgyerekek is élvezhetnek, a Disney pedig hatéves kortól ajánlja a megtekintését – számolt be minderről a Híradó.hu.

Csakhogy a nézőszám jócskán elmaradt a reményeiktől. Az Lgbtqnation.com szerint a bukás oka – amellett, hogy néhány konzervatív és LMBTQ-ellenes szülő nem volt hajlandó elvinni a gyerekeit a filmre – az, hogy a Disney „elszúrta” a promóciót: nem voltak Happy Meal játékok, nem volt popdal a filmzenéből, sem elég metróreklám. Mindez talán nem véletlen – vetették fel a rajongók.

A cikkben megjegyzik ugyanakkor, hogy a streaming is szerepet játszhat az alacsony mozijegy bevételben, hiszen sokan inkább megvárják, amíg egy-egy film felkerül a Disney+ kínálatába, és otthon nézik meg. (A Stranger Worldöt egyébként karácsonykor tűzi műsorra az online csatornán a Disney.)

Bár tény, hogy a Covid-járvány óta egyre kevesebben járnak moziba, a premierek számszerűsített eredményei összehasonlíthatók. A Variety.com, amely a Disney egyik legrosszabb nyitóhétvégéjét emlegeti a Stranger Worlddel kapcsolatban, rámutat, hogy az Encanto 96 millió dollárt kereset, a Lightyear pedig 118 milliót.

A Stranger World tehát talán mégsem olyan nagyszerű, mint azt az LMBTQ-körökben állítják, a CinemaScore-on a közönségtől egy gyenge B minősítést kapott.

A Variety vezető kritikusa, Peter Debruge pedig, bár dicsérte a film színes látványvilágát és szereplőit, magát a történetet viszonylag fantáziátlannak nevezte.

Tovább olvasom

Médiapiac

97 éves a magyar rádiós műsorszórás

1925. december elsején indult el Magyarországon a rendszeres rádiósugárzás. Az évfordulóról közös ünnepségen emlékezett meg a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Média Klub szakosztálya, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Postamúzeum.

Közzétéve:

MTI/NMHH

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának pénteki közlése szerint a nemzetközi rádiózás 100 éves fennállását és a magyar rádiózás első 97 évét ünnepelték a rádiós műsorszórásban jelenleg is érintett cégek képviselői a Postamúzeumhoz tartozó Rádió- és Televíziómúzeumban, Diósdon csütörtökön.

Ha a forma, a készülék, a technológia változik is, a lényeg: a távoliból közelivé váló emberi hang iránti igény megmarad. A rádiózásnak ezért nemcsak múltja, de jelene és jövője is van

– idézték a közleményben Aranyosné Börcs Jankát, az NMHH főigazgatóját, aki ünnepi beszédében szólt arról, hogy a 15 éves és annál idősebb magyarok 64 százaléka naponta, 92 százaléka legalább hetente egyszer hallgat rádiót.

A rádiózás ősi, mélyen bennünk levő emberi igényekre rezonál: a jelenlét, a szabadság és a közösség iránti vágyat jelképezi

– fogalmazott az NMHH főigazgatója.

Sávoly Tamás, az idén harmincéves Postamúzeum munkatársa beszédében megemlékezett a rádiózás állomásairól, kezdve 1925. december 1-jétől, amikor a budapesti Rákóczi út 22. szám alatt a Telefonhírmondó és a Posta közreműködésében megkezdődött a vezeték nélküli folyamatos műsorszórás.

Az ünnepségen Békésy Mariann, Békésy György unokahúga mesélt a Nobel-díjas kutató fordulatos életéről és gazdag munkásságáról. Békésy György hagyatéka és kopjafája a diósdi múzeumban található. Békésy felfedezése a távközléshez is kötődik: eredetileg a telefonkagyló tökéletesítésén dolgozott, ezen keresztül jutott el a belső fül mechanikai jellemzőinek kutatásához, amivel 1961-ben kiérdemelte a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat – olvasható az NMHH közleményében.

Borítókép: A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által közreadott képen Aranyosné Börcs Janka, az NMHH fõigazgatója a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Média Klub szakosztálya, az NMHH és a Postamúzeum közös ünnepségén Diósdon 2022. december 1-jén. 1925. december elsején indult el Magyarországon a rendszeres rádiósugárzás

Tovább olvasom

Médiapiac

Bear Grylls Kijevben forgat

Meglátogatta Zelenszkijt is. Spoiler: túlélte.

Közzétéve:

Bear Grylls ellátogatott Kijevbe forgatni, ahol meglátogatta Volodimir Zelenszkijt.

Leszögezte, „olyan élmény volt ez számomra, mint még semmi más”,

ami érdekes kijelentés, tekintve, hogy miket fogyasztott Grylls a műsoraiban. Hozzátette, ahogy az ország télbe borul, és az infrastruktúrát támadások érik, emberek millióinak a túlélés mindennapos küzdelmet jelent – írta a Mandiner.

Kifejtette, hogy ezen a műsoron keresztül „a világ egy olyan oldalát láthatja Zelenszkij elnöknek, amelyet eddig még soha nem mutattak meg. Azt szerettem volna megkérdezni, hogy valójában hogyan birkózik meg a helyzettel… Sokkal többet kaptam.”

Tovább olvasom