Kövess minket!

Médiapiac

Ki másolta le Az Év Honlapja versenyt?

Van, aki hitelrontást, van, aki sima viccet sejtett először Az Év Honlapja versenyre kísértetiesen hasonlító, ám ingyenes megmérettetés mögött. A szervező szerint semmi ilyesmiről nincs szó, nagyon is komolyan gondolja. A neve ugyanakkor több spammer bejelentő oldalon is felbukkant, s furcsa kód beépítését kérték a résztvevőktől a verseny elején. Tudatos hitelrontó akcióról azonban szerintünk nincs szó.

Sok jó verseny kis helyen is elfér?

A történet február elején kezdődött, mikor Az Év Honlapja versenyt főszervezőként jegyző Varga István közleményt juttatott el a sajtóhoz, miszerint hamisítják az idén már tízéves versenyt. Tény, hogy “a másik verseny” neve Az év legjobb honlapja, s a két megmérettetés honlapja között is mindössze a domainvégződésben van különbség (http://azevhonlapja.hu/ illetve http://azevhonlapja.net/). Eleinte nem tűnt komolynak a történet, az általunk megkérdezettek egy része viccet sejtett az ügy mögött már tavaly év végén, mikor rátaláltak többen az utóbbi site-ra. A 2010-ben már 353 nevezést begyűjtő versenyt ugyanis időről-időre kritikák érték az idők során, és afféle fricskának tűnt az ügy, amit vicces kedvű szakmabeliek gründoltak.

Mint aztán kiderült, a szervezők, illetve a közülük nevesíthető Tollas Roland komolyan gondolták az ügyet, s a hamisításos közleményről is kiderült, hogy volt előzménye. Varga István és Tollas Roland e-mailben és telefonon is beszéltek több alkalommal. Az általunk látott levélváltás lényege: Varga számon kéri a másik verseny szervezőjét, hogyan gondolta a név- és url hasonlóságot, Tollas pedig azzal érvel, hogy nem akar semmi rosszat, csak egy másik versenyt.

Hozzátartozik ugyanakkor, hogy Az Év Honlapja márkanév nem áll jogi védelem alatt, így tehát Varga Istvánék maximum etikátlanságot kérhetnek számon. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál azt tanácsolták, hogy forduljon a Gazdasági Versenyhivatalhoz. Az Év Honlapja verseny szervezője ugyanakkor elmondta: mégis fontolgatja a jogi lépéseket, mivel üzleti kárt okozott számára a másik verseny.

Elmondása szerint többen is jelezték a “másolást”, míg mások azt hitték, hogy a .net végű domainen elérhető megmérettetés azonos a tíz éve futó versennyel, így az azzal kapcsolatos esetleges kifogásaik miatt Varga Istvánnál vagy épp az Internet Marketing Klubnál (IMK) reklamáltak. Ilyen tipikus panasz volt például, hogy kéretlen levelet kaptak, miután regisztráltak, s minden apróság miatt (megvan a zsűri, beüzemeltek egy support e-mail címet, stb.) e-mailekkel bombázták őket.

Éppen e kellemetlenségek miatt kezdett Varga István utánanézni, hogy ki lehet a másik verseny mögött, amely egyébként időben nem annyira ütközött az IMK által jegyzett megmérettetéssel. Az Év Honlapja gálája ugyanis 2010 decemberében lezajlott, míg az ingyenes verseny eredményhirdetését február 28-ra ígérik, ami egyébként többszörösen halasztott határidő már.

 

Furcsa kód és tömeges levelek

Nem Varga volt ugyanakkor az egyetlen, aki furcsának találta a másik versenyt, hozzánk ugyanis egy majdnem nevező e-mailje is eljutott, aki regisztrált ugyan, de végül a versenyben való részvételt jelző kódot nem ültette be az oldalába, mivel azt illegális linképítésre alkalmasnak találta. Később azonban, másokkal együtt, e-mailt kapott Tollas Rolandtól, ám nem szervezői, hanem honlapépítő vállalkozói minőségben.

A történet azért érdekes, mert Tollas Roland neve csak némi nyomozás után kapcsolható a versenyhez, nevesített kontakt nincsen a verseny oldalán, ám aztán több nevező is kapott tőle ajánlkozó e-mailt. Nemcsak a versenyen résztvevők jártak így: az egyik „spammer bejelentő” oldalon Tollas Rolanddal igen hosszan foglalkoznak, s volt olyan is, aki – állítása szerint – az NMHH-nál is bepanaszolta.

Ennek fényében már érdekesebbé kezd válni a történet. Felmerülhet ugyanis a gyanúja, hogy Tollas Roland esetleg a nevezők tudta nélkül linképítésre használta a versenyt baráti honlapok számára, s a regisztrációk révén megszerzett e-mail címeket megszórta aztán üzleti ajánlatával. Ezen kérdések tisztázására megkerestük Tollas Rolandot.

 

Ki az a Tollas Roland?

Tollas Roland állítása szerint egyetemista, aki a versenyt önmaga és más lelkes netesek szórakoztatására szervezte meg, a honlap építéses ajánlattal pedig csak személyhez nem köthető e-mail címeken keres meg másokat. Ez utóbbi nem illegális, bár hozzátartozik, hogy pl. info@ címek sem szórhatók meg bármivel automatikusan, csak ha egy egész céghez köthetőek, s nem egy emberhez. (Szerkesztőségünk is egy info@ kezdetű címre kapott tőle több ajánlatot.)

Tollas Roland első blikkre nem köthető a versenyhez, mivel egy Gmailes cím van csak megadva kontaktnak. Ám nézzük meg a szervezők által a nevezőknek tavaly küldött kódot, amely beépítése esetén láthatatlan hivatkozásokat tartalmaz a verseny mellett más oldalakra is.

<a title=”Az Év Legjobb Honlapja verseny” href=”http://www.azevhonlapja.net/”><img border=”0″ src=”http://www.azevhonlapja.net/jpg/barna1.jpg” /></a><br /><a title=”Autósiskola” href=”http://www.autosiskola.biz/”><img src=”http://www.azevhonlapja.net/jpg/ures.png” width=”100″ height=”2″ border=”0px” /></a><br /><a title=”Babaruha” href=”http://www.babaruha.biz/”><img src=”http://www.azevhonlapja.net/jpg/ures.png” width=”100″ height=”2″ border=”0px” /></a><br /><a title=”Korrepetálás” href=”http://www.korrepetalas.net/”><img src=”http://www.azevhonlapja.net/jpg/ures.png” width=”100″ height=”2″ border=”0px” /></a>

Azt feltételezve, hogy a verseny szervezőinek olyan oldalakat érdemes promotálniuk, amelyek hozzájuk köthetőek, utánanéztünk, ki regisztrálta a többi site-ot. Az Autosiskola.biz-nél a kontakt személy a Who.is adatai szerint egy bizonyos Tollas Roland, és egy Szondi utcai cím van megadva. Az itt megadott hirdetési telefonszámot pedig a Tollas Roland saját oldalán és hozzánk is eljutott reklámlevelében is megtaláljuk.

A Babaruha.biz esetében a cím csak egy házzal tér el, ahogyan a Korrepetalas.net esetében is. Arra persze nincsen garancia, hogy bármelyik cím is valós lenne, mivel a domain regisztrátor GoDaddy.com ezzel nemigen törődik. A Babaruha.biz-től még a Mukorom.net oldalra jutottunk el, amely hasonló minőségű, felépítésű oldal, itt is ugyanazt az utcát adta meg a névtelen regisztráló, ám teljesen más házszámmal.

Próba szerencse alapon az elérhető telefonszámok közül az egyiken sikerrel jártunk, Tollas Rolandot kerestük, ám nem a weboldalakkal, hanem a versennyel kapcsolatban, s megerősítette, hogy jó helyen járunk. Így sikerült összerakni a képet magunk részéről, miközben Varga Istvánék is hasonló következtetésekre jutottak. A nevére rákeresve többezer említést találtunk az interneten, nem épp hízelgő hangnemben. Ezek egy része minden elérhetőségével „közszemlére teszi”, mint spammert, míg mások a honlapkészítési ajánlata mögötti tudást kérdőjelezik meg. Végül azzal sikerült rávennünk a válaszadásra, hogy talán nem szerencsés ezeket válasz nélkül hagyni.

 

Miért szervezte a versenyt?

Megkérdeztük Tollas Rolandot, hogy miért indította a versenyt. Válasza szerint “Az Év Honlapja nevű, fizetős verseny, a 25 ezer forintos nevezési díjjal egy évtizede lefedi és szűk körbe zárja a teljes magyarországi honlapkészítést – senki másnak nem volt alkalma versenyben, összehasonlításban megmutatni a tehetségét, csak annak aki leszurkolt 25 ezret, és ez így ment 10 éven át. Ezen kívántam változtatni, hogy a csórók is szóhoz jussanak, akár olyanok is, akiknek szerény ingyentárhelyen szikráznak fel a képességei”.

Érvelését azzal folytatja, hogy a zsűri névsora igazolja őt: “Törekvésemet, hogy legyen Ingyenes Honlapverseny is, megértette és az ingyenes verseny ügye mellé állt számos köztiszteletben álló személyiség, s egyúttal elvállalta, hogy részt vesz a pályázó honlapok elbírálásában: Rajk László, Lezsák Sándor, Kéri László, Ferge Zsuzsa, Makovecz Imre többek között. De a zsűri szigorúan szakmai részében is elismert szakemberek vállalkoztak a (szintén honorárium nélküli) bírálói munkára: Maurer Dóra és Peternák Miklós a Képzőmûvészeti Egyetemről, Vattay Gábor (SZTAKI, ELTE), Mikola Bence (Infografika, Népszabadság), Kovács Gergely (Origo, Iwiw) többek között”.

A zsűri tagjait megpróbáltuk elérni, s a legtöbbektől nem kaptunk válaszokat. Az egyik szakmai zsűritag ugyanakkor nem látott semmi kivetnivalót a kezdeményezésben, az egyetlen necces elemnek a névhasonlóságot tartotta: “Tollas Roland szervezőként kért fel, hogy egy megszűrt honlap listát nézzek át és bíráljam el saját szempontjaim szerint. Ezt szívesen, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül (a verseny is ingyenes) megtettem. A szervezőkkel személyesen nem találkoztam, a kapcsolatot e-mailben tartottuk. Egy lelkes egyetemista támogatásra érdemes kezdeményezését láttam (látom) a dologban”.

 

A legviccesebb választ Debreczeni József közírótól kaptuk, így ezt vágatlanul közöljük:

  • Miért adta a nevét a versenyhez? Jellemzően politikusként, közíróként ismerjük, nem honlap ítészként.
  • Nem a nevemet adtam, hanem az ítélőképességemet és az ízlésemet.
  • Ki kereste meg? Személyesen találkozott a szervezőkkel (Tollas Rolanddal)?
  • Tollas Rolanddal személyesen találkoztam a Duna partján egy csőszkunyhóban, ám akkor még nem sejtettem, hogy az imperialisták kémje és Titó ügynöke.
  • Pontosan milyen szempontok alapján kell a zsűrizésben részt vennie?
  • Nem kell, a részvételem önkéntes volt, továbbá lásd az 1. pontot.

A zsűri általunk elért tagjai tehát valóban tudatában vannak annak, hogy szerepelnek az oldalon, és ez ellentmond annak a többek által hangoztatott sejtésnek, miszerint Tollas “csak kirakta” a nevüket a site-ra. Nehéz az időrendiséget visszakövetni, ám feltehető, hogy amikor a felkérés megtörtént, Tollas még nem keveredett spammer gyanúba, hiszen a nevének utánakeresve bizonyosan megkérdezték volna tőle, hogy mi igaz ebből.

 

Linképítés és spam?

A fentebb közölt kódrészletet egy nevezését beadott versenyző küldte el, s ennek kapcsán megkérdeztük Nebehaj Viktort, a Google szakemberét, hogy illegális-e ilyen kódok használata, a kódot oldalába illesztő tudta nélkül. Válasza szerint “a leírt linképítési módszer a kereső illegális manipulálása, és büntetést von maga után. A webhelytulajdonosoknak a kód mielőbbi eltávolítását javasolom, utána pedig felülvizsgálat kérését. Általában véve csak olyan külsős plugint, widgetet, kódrészletet használjunk oldalunkon, amiben teljes mértékben megbízunk. Gyakran a spam linkek kódolt formában vannak, és felhasználói szemmel nem észrevehetőek, erre különösen kell vigyáznunk”.

Mint a példa mutatja, volt, aki észrevette, hogy problémás lehet a verseny emblémája mögé rejtett kód, ám sokan nem. Számos olyan induló volt, akinek a kód behelyezése is meghaladta a tudását, többek között épp emiatt üzemeltek be a verseny során egy support e-mailcímet (amiről e-mailt küldtek a résztvevőknek). Van olyan site, amelynek a kódjában a kérdés feltételekor még szerepelt a vitatott kód, mostanra viszont eltűnt.

Kód a Szabolcsvonulas.hu oldalban

A linképítést egyébként Tollas Roland sem tagadta, ám nem látott benne kivetnivalót, s azóta abba is hagyták: „Pár napig december legelején valóban vállalkoztunk két társunk számára link kihelyezésére: ennek azonban az volt az oka, hogy a munkára megállás nélkül rengeteg időt és energiát áldozó barátaink és barátnőink között voltak olyanok akik babaruhás, autósiskolás, korrepetálással összefüggő vállalkozással próbálkoztak ekkoriban, s kértek minket, ha már ennyit segítenek ingyen, legalább egy weboldalas utalással mi is segítsünk. Ezt azonban azonnal abbahagytuk, mert nem illett össze az Ingyenes Verseny természetével – harmadik hónapja már hogy ez megszűnt”.

A fenti állítással szemben február elején még volt olyan lap, amelynek benne maradt a kódjában a vitatható részlet, ám ennek az is az oka lehet, hogy egyszerűen elfelejtették “leszedetni”. Azóta azonban ezt megtehették. Kérdés persze, hogy az ezernél több nevező mindegyikénél orvosolták-e a “bakit”. Tény, hogy a nevezett site-ok jelentős része egyáltalán nem is rakta ki az indulását jelző emblémát, míg mások (talán az akció után nevezettek) teljesen rendben lévő kódot kaptak ehhez. Tehát nehéz ezt szervezett csalásnak felfogni.

A történetet tovább színezi, hogy Tollas Roland számos embernek küldött az utóbbi hónapokban e-mailes ajánlatot, melyben 20 ezer forintért Joomla alapú weboldal építését vállalja. A honlapjára látogatva elolvasható, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt pontosan, s milyen árfekvésben. Szerepel ezek között holnapépítés és SEO is, ugyanakkor az árazás és kialakításánakmetódusa nem tűnik reálisnak, a versenytársakra vonatkozóan sem. (E témában, éppen Tollas kapcsán Berényi Konrád is írt egy bejegyzést.)

A Tollas Roland által szétküldött levéllel kapcsolatban a fentebb már linkelt spammer bejelentős oldalon valaki – sajnos név nélkül – azt írta, hogy, miután ő megrendelt egy honlapot az egyetemistától, az az ő rendszeréből küldött ki több ezer spamet. A névtelenség álarca mögé rejtőző közegben ugyanakkor nehéz bármit bizonyítani.

A spammer váddal kapcsolatban Tollas Roland azt írta nekünk, hogy “semmi köze az Ingyenes Honlapversenynek a magam megélhetése érdekében, az egyetem mellett végzett munkámhoz, amiről az Általad jelölt blogban szó van. Ez két teljesen külön dolog, akár szenet is lapátolhatnék, a honlapversenynek ezzel sincs összefüggése. Pár félreértést azonban szívesen eloszlatnék. Nem spam-elek. Küldök ki (időnként) üzleti ajánlatokat a másodállásban, szabályos papírokkal végzett munkámhoz, ezeket azonban az alábbi törvényeknek mindenben megfelelve teszem. Kizárólag a cégek kapcsolatfelvételre szánt email címeire – tehát e célból általuk megnevezett e-mail címekre – küldök levelet (ezek többnyire info@ előtagúak és Kapcsolat vagy Elérhetőség menüpontok alatt szerepelnek többek között). Kifejezetten a kapcsolatfelvétel céljából a honlapra helyezett e-mail címekre pedig a hatályos magyar törvények szerint írni nem spam-elés, különösen, ha előtte azt is tisztázom, hogy az info@ előtagot nem magánszemély vagy egyéni vállalkozó adta meg”.

Való igaz, hogy Tollas Roland a birtokunkba jutott méltatlankodó e-mailek alapján jogilag nem spammelt, viszont az internet tömeges megszórására, úgy tűnik, ennek ellenére érzékenyek a felhasználók. Másfelől a honlap verseny egyik nevezője arról tájékoztatott, hogy ő regisztrációjára használt e-mail címére kapott spamet, tehát azt gyanítja, hogy összefüggés van a regisztrálás és a megkeresés között. Ez persze megint nehezen bizonyítható, ugyanakkor az bármely versenyre nézve káros, ha ilyen gyanú merül fel, akár gondatlanságból vagy a kívánatosnál alacsonyabb piacismeretből eredően.

 

Következtetések

Az Év Honlapja “klónverseny” meglátásunk szerint nem vicc és nem is szervezett lejáratás, ám professzionális versenyként nehezen értelmezhető. Egy versenynek a tapasztalatok szerint akkor van értelme, ha presztízzsel bíró, azonosítható bizottság oszt díjakat, meghatározott szempontrendszer alapján. Szempontokat az oldalon nem találunk, a zsűri pedig, bár nagynevű, de nem feltétlen a honlapfejlesztési jártassága kapcsán (tisztelet a kivételnek). 1200 feletti számú honlap kezelhetetlen, nem is csoda, ha húzódik a verseny.

“Nincs olyan igényünk, hogy ’a díjat valaki a mellkasára tűzze’, nem kívánunk díjátadó ceremóniát csapni, nem óhajtunk a médiában dicsekedni, mi egyes egyedül arra törekszünk, hogy nagytudású zsűri állapítsa meg, melyek voltak valóban az Év Legjobb Honlapjai az elmúlt év során, készítsék bár dúsgazdag cégek vagy csórók (emiatt lehetett nemcsak saját, hanem bármilyen Internetre kitett honlapot is a címre ajánlani)” – válaszolta minderre Tollas Roland, aki szerint a fizetős versenyek afféle marketingfogások.

Ezzel nehéz volna vitatkozni, hiszen többnyire épp ez a lényegük: a szervezők a nevüket adják és a díjukat, amely mögé azért építenek brandet a befizetett nevezési díjakból, hogy aztán azzal a díjat leszurkoló cégek is élni tudjanak. Való igaz, hogy a pénzdíjtól még nem lesz egy verseny tökéletes, Vargáék versenyét is több kritika érte az évek során. Az látszik azonban, hogy nem ez a próbálkozás lesz, ami majd a tökéletesítés felé hajtja az “eredeti” szervezőit.

Médiapiac

A CNN igazgatója elismerte, hogy propagandát terjesztenek (videó)

Újabb rejtett kamerás videóval állt elő a Project Veritas nevű amerikai oknyomozó portál.

Közzétéve:

Borítókép forrás: Pixabay

Ebben a videóban ezúttal a CNN műszaki igazgatója, Charlie Chester beszél arról, hogy spekulációs propagandával támadták Donald Trump volt amerikai elnököt – számolt be róla a V4NA hírügynökség.

A Project Veritas által közzétett felvételeken Charlie Chester őszintén beszél arról, hogy hogyan buktatták meg Donald Trumpot propagandisztikus eszközökkel.

Nézd, mit tettünk mi [CNN], kitettük Trumpot. Teljes meggyőződéssel mondom, és 100 százalékban hiszem, hogy ha nem lenne a CNN, akkor nem tudom, hogy Trumpot kiszavazták volna-e

– mondta, hozzátéve, hogy azért ment a CNN-be dolgozni, mert “ennek része akart lenni”.

Chester beszélt a módszereikről is. Elmondta, hogy Trump egészségügyi problémáit felnagyították.

Trump keze remegett vagy valami, azt hiszem. Rengeteg orvost hívtunk be, hogy elmondjanak egy olyan történetet, amely csak spekuláció volt – hogy neurológiai problémái vannak és a végét járja. Olyan történetet készítettünk ott, amelyről semmit sem tudtunk. Szerintem ez propaganda

– fogalmazott Chester.

Arra a kérdésre, hogy Joe Biden egészségügyi állapotával foglalkoztak-e, az igazgató azt mondta, hogy szem előtt tartották ez a kérdést is. Elmondása szerint

bemutatták, ahogy Biden kocog, hogy ezzel is eltereljék a figyelmet a koráról és azt sugallják, hogy egészséges.

Az újságírónak az igazgató azt állította, hogy “nem lenne gondja” azzal, ha Biden meghalna, ugyanis szerinte Kamala Harris alelnök is megállná a helyét.

Szóba került az is, amikor Biden többször is megbotlott az Air Force One lépcsőjén, Chester elmondása szerint röviden foglalkoztak az esettel, de nem verték nagy dobra.

Régi-új téma a láthatáron

A műszaki igazgató szerint a CNN a Trump-ellenes szavazókat is célba vette az éghajlatváltozásra összpontosítva, hozzátéve:

“A félelem eladható.”

“Szerintem Covid-fáradtság van. Tehát valahányszor megjelenik egy új történet, a CNN bele fog kapaszkodni. A szerkesztőségben már bejelentették, ha a nyilvánosság nyitott lesz rá, főleg az éghajlatra fogunk koncentrálni” – mondta, hozzátéve, a jövőben az éghajlat kérdése kerül majd a középpontba.

“A következő dolgunk tehát felhívni a figyelmet a klímaváltozásra” – összegzett Charlie Chester. Állítása szerint ezt úgy fogják lebonyolítani, hogy folyamatosan az olvadó jeget és a felmelegedést mutogatják majd, és arról beszélnek, hogy ennek milyen hatásai lesznek a gazdaságra.

A rejtett kamerás felvételből az is kiderül, hogy a CNN-nél a csatorna vezérigazgatója, Jeff Zucker dönti el, hogy miről lehet beszélni.

Korábban a Project Veritasnak sikerült többórányi hangfelvételt szereznie Zucker szerkesztőségi eligazításairól. Ezekből többek között kiderült, hogy a CNN vezetői megbeszélték, nem fognak a Joe Biden és fia, Hunter Biden ukrán korrupciós ügyeit bizonyító kiszivárgott e-mailekkel foglalkozni.

Tovább olvasom

Médiapiac

A professzor és a vezető szerkesztő ellen is hadjárat indult

Véleménye miatt az egyetemen petíció indult az oktató kirúgására.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A januári Capitoliumi tüntetésen részt vevő, de békés tüntetők motivációjáról írt egy esszében Joshua Hochschild a The American Mind oldalára. A Mount St. Mary’s Egyetemen tanító professzor szerint a Trumpot támogató emberek tudták, hogy a megmozdulás nem sokat segít a republikánus elnökön politikailag. Mégis úgy gondolták, hogy a tüntetés által fel tudják hívni a figyelmet a választási rendszer problémáira, és arra, hogy milyen fontosak a békés, demokratikus megmozdulások.

Hochschild arról is írt, hogy a média aztán teljesen kiforgatta a történetet, és azokat az embereket vette előtérbe, akik erőszakosak voltak a tüntetés során. Ezt a viselkedést és jellemzést akarták aztán ráhúzni minden állampolgárra, azokra is, akik csak a problémákra akartak rávilágítani, és kérdéseket tettek fel.

A professzor szerint azok a tüntetők, akik a Capitoliumnál végül erőszakhoz folyamodtak és részt vettek a lázadásban, buta dolgot követtek el, és ezt törvénytelennek és szégyenteljesnek ítélte meg.

Ettől függetlenül az egyetemi diákok hadjáratot indítottak Joshua Hochschild ellen a véleménye miatt. Elindult egy petíció a kirúgására, amelyet már majdnem 1800 fő írt alá. A hírek szerint egyébként a professzor is ott volt a Capitoliumnál a tüntetés napján, de a lázadásban nem vett részt.

A petíció szerint a professzor cikke egy szegényes mentség akar lenni a tüntetésen való saját részvételét illetően. Brea Purdie, a petíció indítója szerint Hochschild minimalizálja a rasszizmus, a xenofóbia és a nőgyűlölet hatásait.

Az ügyben kiadott egy közleményt az egyetem elöljárója, Boyd Creasman is. Ebben azt írta, hogy az amerikai felsőoktatás egyik sarokköve a tudományos szabadság, ami lehetővé teszi mind a hallgatók, mind az oktatók számára, hogy szabadon kifejezzék a véleményüket, szankciók nélkül. Mindenkinek jogában áll, hogy valamivel egyetértsen vagy ne értsen egyet, és a beszédhez való jog védelme rendkívül fontos. Ezzel együtt Creasman arról is szót ejtett, hogy az egymás iránti tisztelettel tenni akarnak a faji és társadalmi igazságosságért.

Nem Joshua Hochschild az első egyetemi oktató, akit támadás ér a véleménye miatt.

Tavaly egy chicagói egyetem közgazdász professzora, Harald Uhlig a közösségi oldalán írta le a véleményét arról, hogy nem helyesli a támogatás megvonását a rendőrségtől, amelyet annyira el akart érni a Black Lives Matter mozgalom. 

Uhlig az egyetemen a Journal of Political Economy lapnál is dolgozik vezető szerkesztőként. Véleménye miatt petíció indult a lemondatására a lapnál, ez azonban végül nem történt meg.

Az Albertai Egyetemen pedig egy antropológus professzort azért rúgtak ki tavaly, mert gender-kritikus és feminista megszólalásai voltak. A diákok arra panaszkodtak, hogy Kathleen Lowery nem biztonságos környezetet teremtett nekik a megszólalásaival, az intézmény pedig végső soron úgy látta, hogy jobb lesz mindenkinek a professzor nélkül – írta a V4NA Hírügynökség.

Tovább olvasom

Médiapiac

Felfüggesztették a Polska Press megvásárlását jóváhagyó döntést

Felfüggesztette az illetékes lengyel bíróság azt a döntést, mellyel a lengyel fogyasztóvédelmi és versenyfelügyeleti hatóság (UOKiK) jóváhagyta, hogy a vezető lengyel üzemanyag-szolgáltató cégcsoport, a PKN Orlen megvásárolja a lengyelországi regionális sajtót kiadó Polska Press csoportot.

Közzétéve:

Pixabay

A megelőző intézkedést a varsói kerületi bíróság a lengyel emberi jogi szóvivő, Adam Bodnar fellebbezésére hozta, aki megtámadta az UOKiK február eleji, a német kézben lévő Polska Press megvásárlását jóváhagyó döntését.

A bíróság szerint az ügylet törvényességéről szóló végleges ítélet kiadásáig az államkincstár felügyelete alá tartozó PKN Orlen csoportnak nem szabad gyakorolnia a Polska Press cégre vonatkozó tulajdonosi jogait.

A korábban a Verlagsgruppe Passau tulajdonában lévő Polska Press a Lengyelországban terjesztett 24 regionális lap közül 20-at tudhat magáénak, a sajtóvállalat portfóliójához ezenkívül közel 120 regionális hetilap, valamint 500 internetes honlap is tartozik, köztük a legolvasottabb regionális hírportálok.

Az UOKiK szerint a Polska Press megvásárlása a PKN Orlen által nem veszélyezteti a lengyelországi versenyhelyzetet, mert a tőkekoncentráció két olyan alany között történik, amelyek tevékenységi területe nem fedi egymást.

Bodnar szerint viszont az ügylet sértheti a lengyelországi média pluralizmusát, valamint korlátozhatja a szólásszabadságot, ezért március elején fellebbezett az UOKiK döntése ellen.

Az UOKiK kedden kifogásolta, hogy a nyilvánosság kizárásával múlt héten megtartott bírósági tárgyaláson az ügylet felfüggesztéséről meghozott döntést az ombudsman tette közzé elsőként, valamint hogy a megelőző intézkedést a bíróság a versenyfelügyeleti hatóság állásfoglalásának áttanulmányozása nélkül rendelte el. Az UOKiK további jogi lépéseket fontolgat az ügyben.

A PKN Orlen elnöke, Daniel Obajtek bejelentette: a cégcsoport “minden törvényes eszközt felhasznál jogainak megvédése érdekében”.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom