Kövess minket!

Médiapiac

Kézműves termék

Sokáig a surranópályán építkezett a hobbiprojektként indult NoSalty.hu, amely mostanra jelentős bevételnövekedést ért el. Zalai Ágnes vezérigazgatóval beszélgettünk az idáig vezető útról és a további lépésekről.

Az interjú elsőként a Médiapiac május-júniusi számában jelent meg.

Zalai Ágnes

Amikor az interjúról egyeztettünk, kiderült, hogy nagy az újságírói érdeklődés irányotokban. Mi olyan izgalmas a NoSaltyban?

2008 májusában indult el az oldal, és sokáig surranópályán haladtunk. 2011-től igyekeztünk médiapiac-szereplővé válni, amikor megállapodást kötöttünk az Adaptive Media sales house-szal. Akkoriban még másodikak voltuk a gasztrooldalak piacán, a Mindmegette.hu-t 2012 májusában előztük meg. Fél évre rá érkeztünk el a következő mérföldkőhöz, amikor elértük a napi százezer egyedi látogatót. Azt szoktam mondani, hogy nekünk nem nagyon jöttek be a hype-ok, a szorgos, lassú munkának köszönhetjük a sikereinket, így a havi egymillió egyedi látogatót is. Most az hajthatja az érdeklődést, hogy bevételi oldalon is megerősödtünk. 2012-ben 41 millió forint volt az árbevételünk, 2013-ban ez 160 millió forintra nőtt. Tettük ezt úgy, hogy azon kevesek közé tartozunk a piacon, akik önállóan értékesítik a hirdetési felületeiket.

A NoSalty 2008-ban Streitmann Norbert hobbiprojektjeként indult, most pedig már professzionálisan működő cég. Az eredménykimutatás alapján azonban még 2013-ban sem termelt nyereséget. Még mindig építkezőfázisban vagytok?

Streitmann Norbert korábban a Habostorta tulajdonosa volt, majd miután azt eladták, szeretett volna egy újabb internetes projektbe fogni. Nem városi legenda, a sógornője tényleg nagyon jól főz, ő pedig nagyon szeret enni, innen jött az ötlet, hogy a gasztrotartalommal kellene valamit kezdeni. Én 2009 őszén csatlakoztam a csapathoz azzal a feladattal, hogy növeljem a látogatottságot. Egészen 2010 végéig, a cég megalapításáig egyedül dolgoztam ezen. Jelenleg ketten vagyunk tulajdonosok a NoSaltyban.

Úgy szoktam megfogalmazni, hogy Norbert célja az volt, hogy a hobbiból gyárat építsen, és emellett olyan speciális üzleti angyal, akinek a saját ötletét valósítjuk meg. Ennek kedvezett, hogy 2011-ben már több nő volt az interneten, mint férfi. A netezők tábora nemcsak nőiesedett, hanem valamelyest idősödött is. Jókor, jó helyen döntött úgy, hogy belevág egy gasztrooldal elindításába. 2011-ig kizárólag a látogatottság építésére fókuszáltunk, nem is engedtünk be hirdetéseket. Teljesen tudatos volt, hogy nem akartunk túlzottan a versenytársak látókörébe kerülni. Ekkor azonban előtérbe léptünk a sales house megállapodás révén.

Mégis viszonylag hamar szétváltak útjaitok. Mi volt a gond?

2011-ben még nagyon kicsi csapattal dolgoztunk, és jó lépésnek tűnt, hogy nem építünk saját értékesítési teamet. Rájöttünk azonban, hogy nem passzolunk a sales house modellbe, mert a NoSalty túlzottan kézműves termék tartalmi szempontból. Ennek megfelelően a hirdetések értékesítése is akkor működik, ha testre szabott a megvalósítás. Az élelmiszer-ipari hirdetők kiemelt partnereink, esetükben akkor működik a reklám, ha oda teszik, ahol az adott termékre, szolgáltatásra igény mutatkozik, ahol a felhasználásáról a fogyasztók döntést hoznak. Erre a hagyományos display hirdetések nem igazán alkalmasak, a szponzoráció, a tartalomalapú megoldások hatékonyabbak.

Az Adaptive Media után futottatok még egy kört a Feminával.

Jó ötletnek tűnt, hogy két független szereplő áll össze, és ezzel a női piacon jelentős elérést tud kínálni. A tartalmi átfedések miatt nagyon vékony jégen jártunk, és hamar rájöttünk mindketten, hogy jobb külön folytatni. Ezt követően kezdtünk önálló értékesítésbe, keresgéltük a megfelelő csapatot. Az a tapasztalatunk, hogy jobban működik, ha mi magunk neveljük ki a szakembereket. Most tizennégyen vagyunk, ebből hárman dolgoznak a salesen. Nagyon jól érezzük magunkat.

Eleinte közösségi receptoldal voltatok, aztán gasztroportál lettetek, tavaly webshopot indítottatok. Most hogyan pozicionálja magát a NoSalty?

Nemrég készült el életünk első üzleti terve, amelyben éppen ezeket a kérdéseket gondoltuk át. Tavaly a női oldalakhoz pozicionáltuk magunkat, mivel nagyon szétnyílt az olló a javunkra a Mindmegettével szemben. Az alapmodellt tekintve a NoSalty továbbra is receptoldal, és még van tér a fejlődésre, a gasztrotémára nyitott női tábor egy részét még nem érjük el.

A recepteken túl most már saját, szerkesztett gasztrotartalmakat is kínálunk. Ezek az összes oldalletöltésnek jelenleg csak az 5 százalékát adják, amit szeretnénk megduplázni az év végéig. Szintén nagyon hiszünk az egészség tematikában, ami nem egyszerűen cikkeket jelent, hanem létrehoztunk egy több mint 1300 elemből álló alapanyag-adatbázist is. Az alapanyagokhoz hozzárendeltük a tápanyagértéket, a kalóriát. A receptek felénél már automatikusan elérhetőek ezek az értékek, a továbbiakban pedig kalkulátorokat építünk az adatbázisra. A tematikus nyitás mellett új formátumok jelennek meg nálunk, és leszámolunk egy régi adósságunkkal: miközben a látogatók 20 százaléka mobil eszközökről érkezik, eddig nem volt mobilra optimalizált az oldalunk.

Ha már szóba kerültek a mobil eszközök: én többnyire úgy kötök ki különböző receptoldalakon, hogy a konyhában állok a táblagéppel tanácstalanul, belenézek a hűtőbe, és annak alapján, amit ott találok, beírom a keresőbe, hogy, mondjuk, „pulykahús + áfonya”. Feltételezem, sokan érkeznek keresőből, de nem biztos, hogy ők hűséges felhasználók. Mennyire jellemző, hogy valaki eleve a NoSalty kínálatából válogasson?

A direkt látogatóink aránya 10 százalék, de ide sorolom a Facebook-rajongóinkat is, innen 15-20 százalék érkezik. Több mint 50 százalék jön keresőből. A márkahű fogyasztók közé a direkt látogatókat és a félmillió Facebook-követőnket sorolom, de ide tartoznak azok is, akik rendszeresen minket választanak keresőből érkezve.

Nem riasztó a folyton változtató globális óriáscégeknek való a nagy kitettség?

Igaz, hogy független szereplőként nagy a kitettségünk mind a Google-nek, mind a Facebooknak, de ha állandóan emiatt rettegnénk, be is zárhatnánk a boltot. Annyira gyorsan változik a digitális világ, hogy muszáj tartanunk a tempót.

Amikor az interjú előtt a háttéranyagokat néztem át, találtam egy összehasonlítást, mely a NoSalty és a versenytársnak tekintett oldalak közönségét vetette egybe. Szinte egyforma volt az összetételük. Hogyan lehet így kitűnni a mezőnyből a hirdetők szemében?

Bár a számok ilyen-olyan irányba változnak, tény, hogy az összetételt tekintve a fő szociodemográfiai mutatók alapján nincsenek számottevő különbségek a nagy elérés okán, ellenben a főbevásárlói affinitást nézve vezetők vagyunk. Az komoly fegyvertény, hogy ha receptek feltöltéséről, olvasásáról van szó, akkor a felhasználók minket választanak, és nem a közvetlen versenytársat. Több mint ezer recept érkezik hozzánk havonta, mindez azt jelenti, hogy love brand vagyunk.

Melyek azok a versenytársak, amelyek elérhető távolságban vannak, de még dolgozni kell a legyőzésükért?

A Femina, a Life, egészségügyi vonalon pedig a HáziPatika és a Webbeteg ilyen. Az OTC-hirdetőkre nagyobb figyelmet fordítunk, mint korábban. Voltak már jól sikerült együttműködéseink: például sok tízezren használták az oldalon kialakított márkázott puffadáskalkulátort. Mivel zömmel adatbázis-tartalommal dolgozunk, az ilyen típusú egyedi megoldások lehetősége szinte végtelen. Amikor alkalmazást vagy egyedi promóciót fejlesztünk, miniügynökségként is funkcionálunk, nem csupán médiafelületként.

Obligát kérdés: profitál-e a NoSalty a hazai gasztroforradalomból?

Jól látszik: egyre többen és többet keresnek receptekre az interneten. Emellett nőiesebb, idősebb lett az internet közönsége. Szintén fontos tényező a recepteken keresztüli önkifejezés lehetősége. Ezek inkább hatnak ránk, mint a gasztroforradalom, amely Magyarországon néhány tízezer ember érint jelentősebben. A jelenség ugyanakkor a szerkesztett tartalomban mégis megjelenik, részben mert edukálni szeretnénk az olvasókat, többek között arra, hogy ami szép vagy különleges, az nem feltétlenül drága. Van változás a mindennapok szintjén is: például az olívaolaj mostanra a magyar konyha része lett, a keresések alapján a tizennegyedik legnépszerűbb alapanyag nálunk.

Mi a kedvenc?

Tavaly a habos-babos Kata-szelet és a tárkonyos raguleves volt az élen. Majd a Kinder Bueno-szelet következett, a márkanevek népszerűek. A válság hatására az olcsó receptek is előtérbe kerültek. Régen nem volt ilyen kategóriánk, de észrevettük, hogy érdekli az olvasókat. Mennek azonban az egyszerű dolgok is, mint „könnyen elkészíthető”, „15 perc alatt”, „sütés nélkül” stb.

Mikor és hogyan fordulhat nyereségesbe az oldal, és melyek az ehhez vezető lépések?

A core business, tehát a receptek már most is pluszban vannak, de nem tudunk leállni a cégértéket és a látogatottságot még tovább növelő fejlesztésekkel. A szerkesztett tartalmat is bővítjük, többek között videoanyagokkal. Az alapanyag, egészség témán régóta gondolkodunk, végül úgy döntöttünk, hogy a NoSaltyn belül fejlesztjük tovább, és nem kerül külön oldalra. Szeretném, ha az idei év már legalább nullás lenne, a jövő évre pedig mindenképpen nyereséget várok, hiszen mára olyan látogatottságot értünk el, hogy kihagyhatatlanok lettünk a nőket megcélzó és az élelmiszer témájú reklámkampányokból.

Médiapiac

Klasszikus filmek “újrahangolva” – szinkronokat restaurált a Rádióarchívum

Elkészültek a közmédia első, hangban restaurált, régi szinkronos filmjei. A Rádióarchívum munkájával A hét mesterlövész, a West Side Story és a Legénylakás hangsávjai újulhattak meg.

Közzétéve:

Flickr

A kulturális értékmegőrzés mindenkori igényét szem előtt tartva elkészültek a közmédia első hangfelújítással korszerűsített külföldi filmjei. A digitális innovációk nemcsak az új filmek elkészítésénél, hanem a restaurálási technológiában is segítségek nyújtanak abban, hogy a felújított filmklasszisokat még generációk hosszú sora élvezhesse a kor fejlett igényeinek megfelelően – ismerteti az MTVA.

Az MTVA Rádióarchívuma elsőként A hét mesterlövész, a West Side Story és a Legénylakás című filmek hangsávjainak felújítását végezte el, az archívum restaurátor hangmérnökeivel.

A restaurálással nemcsak az általános hangminőséget sikerült feljavítani, hanem a teljes hanganyagot átdolgozták. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az új HD kópia eredeti hangjából, az újonnan megszerzett nemzetközi hangból, a régi magyar szinkronból és esetlegesen filmzenei lemezekből építették újjá a hanganyagot. A felújításnak köszönhetően a három mestermű ezelőtt még soha nem szólalhatott meg olyan minőségben, mint ahogyan mostantól lesznek hallhatók. Az átalakulást a nézők saját fülükkel is megtapasztalhatják; a közmédia csatornáin hamarosan bemutatják a szinkronrestaurált klasszikusokat – közölte az MTVA.

Borítókép: jelenet a West Side Story című filmből

Tovább olvasom

Egyéb kategória

A bíróságon támadták meg az RT és a Szputnyik uniós betiltását

A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert indít az Európai Unió Bíróságán a RT és a Szputnyik orosz tévécsatorna uniós betiltása ellen, mivel az véleményük szerint, ez sérti az európai polgárok információszabadsághoz való jogát – jelentette a NOS hollandiai műsorszolgáltató.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az EU március elején függesztette fel a Szputnyik és az RT orosz állami médiavállalat műsorszórási tevékenységét az unió területén, válaszul az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra. Az unió szerint az érintett csatornák dezinformációs és manipulációs tevékenységet végeznek.

A médiabojkott ellen tiltakozók keresete az uniós bíróság felé arra hivatkozik, hogy a tilalom “túlságosan széleskörű, továbbá elviekben helytelen, hogy politikusok egyik napról a másikra cenzúrát vezethetnek be”.

“Nem vagyunk rajongói az RT-nek, sem a Szputnyiknak, mindegyikük állami propagandát sugároz. Az azonban jogállamisági kérdéseket vet fel, hogy politikusok betiltják az információk terjesztését” – hangsúlyozta a NOS-nak adott nyilatkozatában Thomas Bruning, az NVJ titkára.

Bruning hozzátette: a tiltás megakadályozza, hogy az emberek hozzájussanak az információkhoz. “Nem gondoljuk, hogy az európai kormányzati vezetőkre tartozik annak meghatározása, hogy mi lehet hozzáférhető az interneten és mi nem” – jelentette ki.

Anco Scholte ter Horst, a Freedom Internet internetszolgáltató igazgatója szerint, mint szolgáltatónak kötelessége a semlegesség biztosítása és az internetes tartalmakba történő beavatkozás elkerülése. “Az RT és a Szputnyik bojkottja az első alkalom, hogy a hálózatsemlegesség elve a dezinformáció miatt sérül. Ez veszélyt jelent a nyílt és szabad internetes információ-hozzáférésre” – hívta fel a figyelmet.

Tovább olvasom

Médiapiac

30 éves lett a Vendég a háznál, a Kossuth Rádió műsora

Dupla műsorral és visszaemlékezésekkel ünnepli a Vendég a háznál című családi műsorának 30 éves jubileumát a Kossuth Rádió.

Közzétéve:

MTI Fotó: Bruzák Noémi

1992. május 4. óta szól a Vendég a háznál, a Kossuth Rádió családi műsora, ami jelenleg minden hétköznap, 11:32-től hallható. A műsor középpontjában a kezdetektől fogva a gyermek és az őt körülvevő család áll, ezért is kapta a “Gyerekekről felnőtteknek” alcímet.

A Vendég a háznál immáron három évtizede kíséri és segíti a szülőket, nagyszülőket, pedagógusokat a nevelésben és a gyermekgondozásban; iránytűként szolgál a családi kapcsolatok, az egészségügy, az oktatás és a családpolitikai döntések területén.

Kossuth Rádió népszerű műsorát ünnepelve május 25-én, szerdán dupla adással készül a hallgatóknak: utánajárnak, hogyan alakult néhány egykori riportalanyuk sorsa, és az is kiderül, melyek a szerkesztők legkedvesebb témái. A rádió közösségi média oldala is tartogat meglepetést: rövid hangképekkel, bejátszókkal, a hallgatók visszajelzéseiből és a legjobb pillanatokból idézik meg a műsor indulása óta eltelt 30 évet.

Borítókép: A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított Tőkéczki László-díj első kitüntetettje, Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztője, a Vendég a háznál című műsor gazdája az elismerés átadása után a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai székházában 2018. szeptember 24-én

Tovább olvasom