Kövess minket!

Médiapiac

Kevesebben voltak kíváncsiak a foci-világbajnokságra

Természetesen még mindig kiugró eredményeket produkál az M4 Sport, de az RTL Klubnak sikerült betörnie a TOP 10-be. Jobban teljesített a TV2 is, a Tények 18-49-ben 5 helyet javított.

Úgy néz ki, kevesebben voltak kíváncsiak a 2018-as FIFA Labdarúgó-világbajnokság utolsó csoportkörbeli mérkőzéseire, a TOP 50 18-49-es korcsoportban mért műsorból a múlt héten már csak az első 8 hely az M4 Sporté, amíg két hete az első 13 volt. Ez magyarázható azzal, hogy számos továbbjutó csapat sorsa már a második csoportkör után eldőlt.

Mindezek tükrében úgy fest, hogy a „szomszédok” 3-0-ás győzelme az argentínok felett megdobta az irántuk mutatott érdeklődést, a tegnapi izgalmakban gazdag, tizenegyesekkel eldőlt Horvátország-Dánia mérkőzést nézték a legtöbben (31,9 %).

Az RTL Klubnak sikerült visszkapaszkodnia, a 9. helyre futott be a Megint 17 (11 %) című vígjáték Zac Efronnal és Matthew Perry-vel a főszerepben, amit a keddi Híradó követ (22,3 %). Utóbbihoz valószínűleg hozzátartozik az is, hogy aznap Franciaország játszott Dániával egy bűnrossz mérkőzést, amely 0-0-ra végződött.

A statiszitkát az M4 Sport és az RTL Klub váltakozása jellemzi, 18-49-ben csak négy helyre sikerült másnak beférkőznie: a Tények (14,7 %) – amely ezzel 5 helyet javított az egy héttel ezt megelőző eredményéhez képest – és az Avatar a TV2-őn (7,2 %) és a Forma-1 a Dunán (14,5 %) volt érdekes, valamint hétfőn az utóbbi csatornán is közvetítettek világbajnoki labdarúgó-mérközést (8,2 %).

18-49, 26.hét - Forrás:  RTL Klub
18-49, 26.hét – Forrás: RTL Klub

4+-ban hasonló a helyzet, ám kikörvonalazódik a hírműsorok múlt heti versenyzése is. Az első négy helyet vitte a foci-vb, őt követi az ötödiken a Tények (22,3%), az RTL Klub Híradója a hetedik-nyolcadikon csatlakozik be (21,5 – 22,8 %), majd a tizenegyediken újra feltűnik (22,9 %). A 12-13. pozíciót ismét a TV2 vitte el, ezt követően látható az első nem hírműsor és nem is foci-meccs, a Fókusz (16,8%). A 17. helytől folytatódik a két kereskedelmi csatorna harca, viszont bejönnek a képbe olyan produkciók is, mint a Barátok közt és a Hegyi doktor.

4+, 26.hét – Forrás: RTL Klub

A csatornacsoportok heti átlagos főmüsoridős 18-49-es közönségarányát tekintve nincs meglepetés, az MTVA 26,6, az RTL Csoport 23,2, a TV2 Csoport 15,3, a Viacom 5,6, az AMC 3,7, az SPT 3,5 százalékot hozott.

Médiapiac

Az MNMSZ szolidaritást vállal a Bild Zeitung távozó újságírójával

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség növekvő aggodalommal szemléli a németországi sajtóban egyre inkább elharapózó liberális véleményterrort, egyben szolidaritását fejezi ki a Bild Zeitung vezető újságírójával, aki ideológiai megfelelés kikényszerítése miatt távozik a laptól – olvasható a Magyar Nemzeti Médiaszövetségnek a Magyar Nemzethez eljuttatott közleményében.

Közzétéve:

Hangsúlyozzák: mint a Mandinernek adott interjújából kiderült, Ralf Schuler azért mondott fel kiadójánál, mert véleménye szerint bár a Springer szavakban ellenzi az ideológiának alárendelt gondolkodást, a vállalat stratégiai megfontolásai alapján viszont nyilvánvalóan a szivárványmozgalom oldalára állt.

– Német kollégánk úgy véli, egy ideje már nemcsak a szivárványos zászló lobog a kiadó székháza előtt, hanem a belső kommunikáció és a munkatársakkal történő bánásmód részeként olyan légkör alakult ki, amelynek alapján immár mindenkinek szilárdan az LMBTQ-mozgalom oldalára kell állnia – emlékeztetnek a közleményükben.

A szövetség megdöbbentőnek tartja a Schuler által elmondottakat, különösen az arra vonatkozó példákat, amikor az LMBTQ-lobbi a nemváltás ellen és a hagyományos nemek mellett érvelő szakmai egyetemi előadásokat hiúsít meg, vagy amikor egy neki nem tetsző cikk miatt üzleti hátránnyal sújt kiadóvállalatokat. Kiemelik közleményükben azt is, hogy

az MNMSZ mindig is kiállt a vélemény szabadsága mellett. Elutasítják a véleményterror minden formáját és együttéreznek annak minden áldozatával.

A Magyar Nemzethez eljuttatott közleményben ugyanakkor arról is írnak:

a szövetség kész ugyanígy szolidaritást vállalni a hazai baloldali sajtó azon munkatársaival is, akik szembe mernek szállni a szabad gondolkodást eltipró szivárványos diktatúrával.

Tovább olvasom

Médiapiac

Lengyel változat készül Zelenszkij A nép szolgája című tévésorozatából

A vígjátéksorozat sikere nyomán indult el a színész politikai karrierje, és lett 2019-ben Ukrajna elnöke.

Közzétéve:

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

A Polsat lengyel tévécsatornánál azonos címmel forgatják a színész-producer Zelenszkij politikai karrierjét is elindító sorozat lengyel verzióját. A Polot Media produkciójában készülő adaptáció főszerepét Marcin Hycnar kapta, rendezője pedig Maciej Bielinski – számolt be róla a The Hollywood Reporter nyomán az MTI.

A szatirikus hangvételű eredeti szériában, amely nagy sikert aratott Ukrajnában, Zelenszkij alakította a főhőst, egy középiskolai történelemtanárt, aki véletlenül csöppen bele a politikába, és államfő lesz belőle. A vígjátéksorozat sikere nyomán a színész politikai karrierje is beindult, és 2019-ben megválasztották Ukrajna elnökévé.

Az Ukrajna ellen indított orosz háború kitörése után a Netflix, amelynek kínálatában korábban már szerepelt a sorozat, újra műsorra tűzte, de számos ország tévécsatornája is megvásárolta a sugárzási jogokat.

Mindeddig Lengyelország fogadta be a legtöbb ukrán menekültet a háború kitörése óta. A lengyel határőrség múlt héten posztolt Twitter-üzenetében azt írta, hogy az orosz katonai invázió február 24-i kezdete óta mintegy 5,4 millió ember érkezett Ukrajnából Lengyelországba.

Tovább olvasom

Médiapiac

Szorítja az idő Baranyit: augusztus végéig dönteni kell a kerületi médiacég sorsáról

Korábbi szövetségesei ebben az ügyben sem állnak ki Ferencváros polgármestere mellett.

Közzétéve:

Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere, fotó: MTI/Mohai Balázs

Szorítja az idő Baranyi Krisztinát: augusztus végéig döntenie kell a ferencvárosi vezetésnek arról, hogy mi lesz a kerületi médiacég sorsa. Az erről szóló testületi ülés tegnap lett volna, de a baloldali pártok által korábban támogatott polgármester a sajtóhírek szerint nem tudott maga mellé állítani tíz képviselőt, így most sem rendeződtek a kerületi médiaháborús viszonyok – írja a Magyar Nemzet.

Mint arról már írtunk, az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Ferencvárosi Média Kft. ügyvezető igazgatója, Hagymási Zoltán elbocsátotta a 9 Magazin főszerkesztőjét, Vágvölgyi B. Andrást szerződésszegés miatt. Baranyi Krisztina akkor az esetre a Facebook-oldalán úgy reagált: erről a szándékról előzetesen őt nem értesítették.

Később a baloldali képviselőknek sikerült elérniük, hogy Hoffmann György televí­ziós szakember – Kálmán Olga DK-s országgyűlési képviselő férje – kerüljön Hagymási helyére. Baranyi ugyanakkor ellenezte a Gyurcsány-párthoz kötődő médiaszakember kinevezését, így átmeneti megoldásként Bencsik Márta, a felügyelőbizottság elnöke lenne a vezetője a ferencvárosi médiacégnek. A polgármester ugyanakkor kikötötte: csak akkor hajlandó ebbe belemenni, ha az ideiglenes vezető vállalja, hogy Vágvölgyi B. Andrást 2024 ­végéig foglalkoztatja.

Az sem mellékes információ, hogy Vágvölgyi többmilliós sérelemdíjat és az elmaradt munkabér kifizetését is követeli a ferencvárosi önkormányzattól, és a hónapok óta törvénytelenül működő cég ellen cégbírósági végzés is érkezett, így sürgeti az idő Baranyi Krisztinát, hogy helyreállítsa a magazin működését.

Tovább olvasom