Kövess minket!

Médiapiac

Katy Perryvel nézhetjük a SpaceX űrrakéta kilövését

Amerika visszatérése az űrbe címmel közvetíti a Discovery Channel és a Discovery Science a Space X által létrehozott Crew Dragon űrrakéta útját a Nemzetközi Űrállomásra.

A Discovery Channel és a Discovery Science különleges eseményre készül: az elsők között dokumentálják, ahogy a NASA május 30-án fellövi majd a SpaceX Crew Dragon elnevezést viselő űrhajót a Kennedy Űrállomásról. Egy történelmi jelentőségű eseménynek lehetünk a tanúi: 2011 óta nem került sor olyan űrutazásra, ahol amerikai gyártmányú űrhajót használtak volna.

A műsor nemcsak a kilövés pillanatát és a megtett utat örökíti meg, hanem olyan sztárokkal elemzik benne a látottakat, mint Katy Perry, énekesnő, Adam Savage, ipari formatervető, vagy Mark Rober, a NASA egykori mérnöke. A műsor mindemellett olyan szakértőket vonultat fel, mint Mike Massimino, Karen Nyberg, Jessica Meir és K. Megan McArthur, akik asztronautaként szemlélik a történéseket. A műsorban feltűnő szakértői csapatot erősíti még Jim Bridenstine, a NASA egyik adminisztrátora, valamint egy kihagyhatatlan interjúnak is a tanúi lehetünk Chris Cassidyvel, aki jelenleg is a Nemzetközi Űrállomáson dolgozik.

A dokumentumfilm a nézőkkel együtt kíséri figyelemmel Bob Behnken és Doug Hurley útját a kilövéstől kezdve egészen a Nemzetközi Űrállomásig. A meghajtáshoz egy Falcon 9-es rakétát használnak, amely szintén a SpaceX munkája.

A dokumentumfilm a Discovery Channel és a Washington Post együttműködésének jóvoltából jön létre. A felvételeken látható egyedi tartalmak és interjúk Amerika egyik vezető újságírójának, Christian Davenportnak a közreműködésével valósulnak meg, aki egyben az élő közvetítés egyik házigazdája lesz. Davenport még 2000-ben csatlakozott az újsághoz. Egyedi stílusának és megközelítéseinek köszönhetően már háromszor került a Pulitzer-díj döntősei közé, valamint több sikerkönyvet tudhat maga mögött. Davenport mellé érkezik Chris Jacobs, aki már nem ismeretlen a Discovery Channel nézői számára – számtalan eseményről tudósított korábban. És ott lesz még az Emmy-díjas David Kerley, újságíró is, akit a Kennedy Űrállomásról jelentkezik majd.

„A Discovery Channel és a Science Channel közel egy évet töltöttek azzal, hogy dokumentálják a SpaceX útját, amint Amerika első magáncégeként juttatnak asztronautákat az űrbe. Élő tartalmaink elképesztő részleteket nyújtanak a kilövés pillanatáról és olyan szakértők avatnak be a történésekbe, mint Elon Musk, a SpaceX alalpítója. A két órás dokumentumfilmben bemutatjuk mindazt a bámulatos mérnöki munkát, amely a Crew Dragon mögött áll. Nagyon izgatottak vagyunk amiért ezekben e kihívásokkal teli időkben is sikerült összehoznunk nézőinket, hogy olyan részletgazdag módon lássák a történéseket, amelyre sehol máshol nincs lehetőségük” – mondta Scott Lewers, a Discovery Science tartalmakért felelős vezetője.

A Discovery Channel és Discovery Science csatornák egy kétórás dokumentumfilmet is képernyőre tűznek NASA és SpaceX:Utazás a jövőbe címmel, amely révén a nézők megismerhetik a SpaceX munkásságát, továbbá exkluzív betekintést nyerhetnek a cég főhadiszállásába, végigkísérve azt az utat, ami a NASA-val való közös kilövéshez vezetett.

Médiapiac

Megbukott a baloldali lap lejáratási kísérlete

A baloldali média-hazugsággyár egyik képviselője, a 168 Óra újabb gyöngyszemmel jelentkezett a napokban.

Közzétéve:

Borítókép: Az idén Széchenyi-díjjal kitüntetett Merkely Béla kardiológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem rektora. Fotó: MTI/Cseke Csilla

A baloldali propagandalap vasárnap arról cikkezett, hogy bár nézők nélkül rendezik meg az olimpiát, Merkely Béla mégis ott lehet a helyszínen.

A 168 Óránál abból jutottak erre a következtetésre, hogy az elismert professzor vasárnap több fotót is megosztott arról, hogy kint van Tokióban, és a helyszínen szurkol a magyarok sportolóknak. Mint a fényképeken látható, Merkely Béla társaival az úszócsapat sikereiért szorított. 

Csakhogy négy poszttal lejjebb Merkely Béla a Facebook-falán megírta, mit keres a japán fővárosban.  

“Hamarosan újra láthatjuk nagyszerű sportolóinkat versenyezni, most Tokióban, ahova én is elindultam a mai napon, mint a FINA Sports Medicine Committee tagja” – írta a professzor közösségi oldalára, amiből egyértelművé válik, hogy dolgozni ment ki a szigetországba.

A kínos baki után Merkely Béla helyreigazítást kért a 168 Órától, aminek következében a baloldali lap kénytelen volt módosítani a cikkét.

Mint ismert, a népszerű professzornak fontos szerepe van a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, amelynek következtében a baloldali pártok, politikusok, és médiájuk célkeresztjébe került. Vélhetően a 168 Óra lejáratási kísérlete is ennek tudható be – írta az Origo.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

6,5 millió embert értek el az NSO hírei a Facebookon az Eb alatt

Újabb kiemelkedő eredményt ért el a Nemzeti Sport Online: 6,5 millióan látták bejegyzéseit a futball-Eb alatt a Facebookon, ami 32 millió aktivitást generált – jelentette be kedden a népszerű sportportál.

Közzétéve:

Borítókép: Magyar szurkolók a 2021. évi labdarúgó-Európa-bajnokság Magyarország-Franciaország meccsén, fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Európa-bajnokság alatt (június 11. és július 11. között) több mint 6,5 millió Facebook-felhasználóhoz jutott el a Nemzeti Sport Online (NSO), az ismert közösségi oldalon ennyien látták legalább egy bejegyzésüket – írják.

Az NSO Facebook-oldalának követői emellett nagyon aktívak is voltak, a reakcióikat, hozzászólásaikat és megosztásaikat számolva összesen 32 millió aktivitás köthető olvasóihoz az Eb heteiben a Magyarországon legnépszerűbb közösségimédia-felületen.

A portál híreire több mint 10 millió átkattintás érkezett az Európa-bajnokság ideje alatt a Facebookról.

Tekintettel arra, hogy Magyarországon mintegy 6.7 millió Facebook-felhasználó van, az összes magyar nyelvű facebookozó száma pedig mintegy 7.1 millióra tehető, kijelenthető, hogy közülük tízből legalább kilencen (91.55 százalék) találkoztak az NSO valamilyen tartalmával az Európa-bajnokság idején, s akkor még nem említettük például az NSO gyorsan növekvő Instagram-táborának tagjait. “Jószerével tehát majdnem mindenkit elértünk a közösségi médiában, aki jelen van ezeken a felületeken, s a magyarok nagy többsége már ebbe a körbe tartozik” – tették hozzá.

Tovább olvasom

Médiapiac

Megkétszereződött a magányról szóló médiatudósítások száma

A koronavírus-járvány kitörése óta megkétszereződött a magukat magányosnak érzők száma az Európai Unióban; Magyarországon az átlagnál kisebb mértékben növekedett ez a szám – derült ki az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) hétfői felméréséből.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A magánnyal és társadalmi elszigeteltséggel kapcsolatos legújabb uniós felmérés szerint az EU-ban minden negyedik ember vallotta magát magányosnak a világjárvány első hónapjaiban.

Míg az EU teljes lakosságát tekintve megkétszereződött a magányos emberek száma, addig a 18-35 éves korosztályon belül ez a 2016-os adatokhoz képest négyszeresére nőtt. A járvány idején a magányról szóló médiatudósítások száma is megkétszereződött EU-szerte, azonban tagállamonként igen nagy eltéréseket mutat, hogy az emberekben mennyire tudatosult a pandémia magányosságra gyakorolt hatása – írták.

Az országspecifikus adatok azt mutatják, hogy a magányos emberek társadalmi aránya több mint 15 százalékponttal nőtt Bulgáriában, Észtországban, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Portugáliában és Svédországban.

Ezzel szemben Belgiumban, Horvátországban, Csehországban, Görögországban, Magyarországon, Romániában és Spanyolországban ez kevesebb mint 10 százalékpontos növekedést mutatott ugyanebben az időszakban.

Magyarországon ugyanakkor a magányosságot sokkal inkább egyéni problémának tekintették a felmérésben részt vevő válaszadók, míg más országokban inkább társadalmi problémaként kezelték.

Marija Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős európai uniós biztos azt mondta, hogy az új jelentés alapján átfogóbb elemzőmunka indulhat annak érdekében, hogy Európa maradéktalanul megértse és kezelni tudja a magányosság és a társadalmi elszigeteltség problémáját.

A jelentés szerint a koronavírus-járvány drámai módon alakította át az európaiak életét és társadalmi szokásait.

A kutatások azt mutatják, hogy a magány és a társadalmi elszigeteltség káros következményekkel jár a mentális és fizikai egészségre nézve, valamint a társadalmi kohézió és a közösségi bizalom szempontjából.

A magányt és a társadalmi elszigeteltséget tehát egyre inkább közegészségügyi kérdésként kell kezelni, amely figyelmet érdemel és hatékony beavatkozási stratégiák kialakítását igényli. A járvány idején érzett magánynak még a pandémiát követő időszakban is következményei lehetnek – figyelmeztettek.

Tovább olvasom