Kövess minket!

Médiapiac

Kampánytéma lett Orbán Viktor az amerikai médiában

Az Európai Unió után az Egyesült Államokban is kezdenek viszonyítási pontként tekinteni Orbán Viktorra, illetve a magyar miniszterelnök által képviselt konzervatív politikára. Ezt nemcsak az bizonyítja, hogy a Republikánus Párt mindmáig legerősebb emberének számító Donald Trump mindenkit megelőzve biztosította támogatásáról a magyar kormányfőt, de az is, hogy a volt amerikai elnök „célt ért” megnyilatkozásával: bár saját érvrendszerük szerint kontextualizálva, de az összes mérvadó amerikai balliberális médium szükségét érezte, hogy kommentálja Trump közleményét.

Egész hétre elegendő témát szolgáltatott Donald Trump az amerikai közélet balliberális képviselőinek és véleményformálóinak azáltal, hogy kifejezte „teljes mértékű” támogatását Orbán Viktor magyar miniszterelnök újraválasztásával kapcsolatban – számol be róla a Magyar Nemzet. A volt amerikai elnök hétfői közleményében úgy fogalmazott: 

a magyar kormányfő szívből szereti hazáját, és biztonságot akar népének

– ez pedig bőven elegendő volt ahhoz, hogy Trumpnak – saját Twitter-fiók híján – a Save America nevű kampányszervezetén keresztül nyilvánosságra hozott üzenetét az összes jelentős amerikai sajtóorgánum szemlézze – a balliberális fősodor szájízének megfelelően kontextualizálva. A The New York Times például ezzel kapcsolatban megjegyezte: Orbánra idén tavasszal új választások várnak, ahol megmérettetheti magát a „formálisan egységes, de rendkívül sokszínű ellenzéki pártokkal”. A liberális lap szerzői (akik közül az egyik nem mellesleg a 444.hu nevű portál egykori újságírója) hozzáfűzték: 

a magyar miniszterelnök „az identitás- és valláspolitika modelljévé vált, nemcsak az Európai Unión belül legfőbb szövetségesének számító Lengyelországban, de az Egyesült Államokban is”. 

Ezt a megállapítást támasztja alá az amerikai Politico érvelése is, amely nem mulasztotta el olvasóit emlékeztetni arra, hogy a Fox News ismert műsorvezetője, Tucker Carlson a Mathias Corvinus Collegium meghívására tavaly augusztusban részt vett az MCC Feszten, a Magyarországon töltött napokban pedig Budapestről sugározta főműsoridős show-ját. A liberális lap mintegy magyarázatként hozzáfűzte: 

annak ellenére, hogy Orbán aláássa a demokratikus intézményeket, az Egyesült Államok prominens szélsőjobboldali személyiségei kiálltak a vezetése mellett.

Nem csak a mainstream média nem tudott elmenni szó nélkül Trump közleménye mellett, reagált többek között Bernie Sanders vermonti szenátor, a demokraták korábbi elnökjelöltje is, aki a magyar és az amerikai események, illetve Trump és Orbán Viktor között párhuzamot vonva a Twitteren úgy fogalmazott: 

Trump ugyanazt akarja csinálni, amit Orbán Magyarországon. 

„Meggyengíteni a demokratikus intézményeket, megfékezni a sajtószabadságot, és átírni a választási törvényeket, hogy megszilárdítsa saját pártja hatalmát. A demokráciát fenyegető veszély nem is lehetne egyértelműbb, és bátran fel kell lépnünk a védelme érdekében.”

A szociáldemokrata politikus érvelése összecseng a The Washington Post című liberális lap népszerű publicistájának minapi véleménycikkével, amelyben szintén az Orbán Viktor újraválasztását támogató Trump-közlemény került terítékre. Mégpedig azzal a céllal, hogy igazolja a demokraták szélsőségesebb szárnyának azon – folyamatban lévő – törekvéseit, amelyekkel a parlamenti obstrukció, azaz a filibuszter lehetőségeinek megkurtítását igyekeznek elérni. Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti többségének vezetője ugyanis Capitolium ostromának ma esedékes évfordulóját akarja felhasználni arra, hogy új lendületet adjon a felső házban jelenleg kisebbségben lévő republikánusok ellenállási lehetőségeinek szűkítésére irányuló demokrata törekvéseknek, Jennifer Rubin, a The Washingon Post szerzője pedig helyesli ezt. Mint írta: a filibuszterharc időzítése is kedvező – ezt pedig Schumer nem is sejthette –, hiszen Trump éppen Magyarország miniszterelnöke felé fejezte ki támogatását. 

Milyen tökéletesen helyénvaló, hogy az önkényuralomra törekvő Trump éppen azt a diktátort tartja példaképének, aki hazugságok, nacionalista hevület és az idegengyűlölet szövedékét vetette be országa demokráciájának eltorzítása, illetve egyszemélyes uralma létrehozásának érdekében – írta a lap publicistája Orbán Viktorra utalva. 

A véleménycikkre egyébként Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is reagált tegnap. Mint írta: Jennifer Rubin, a Washington Postban megjelent írásában nevetséges módon vont párhuzamot Donald Trump Orbán Viktornak címzett támogató nyilatkozata és a harmincas években Európát fenyegető „fasiszta diktátor” melletti kiállás között. – Ezt még ő sem gondolhatja komolyan! – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: 

a volt amerikai elnök az Amerikai Egyesült Államok egyik hű szövetségesét támogatta, azt a miniszterelnököt, akinek a hazájában töretlen a népszerűsége, és háromszor nyert kétharmados többséggel választást.

Akadt egyébként olyan is bőven, aki üdvözölte a volt elnök gesztusát Orbán Viktor felé. A teljesség igénye nélkül Paul Gosar republikánus képviselő például a Twitteren Trump közleményére reagálva azt írta: Orbán sokat tett Magyarországért, és példát mutat a világ vezetőinek, hogy hogyan helyezzék előtérbe saját állampolgárjaikat.

Orbán Viktor, illetve a magyar miniszterelnök által képviselt konzervatív politika egyébként az Európai Unióban már régóta viszonyítási pontnak számít; elég csak arra gondolni, hogy az előző év utolsó hónapjaiban az idén áprilisban államfőválasztásra készülő Franciaország három elnökjelöltje is felkereste Budapesten a magyar kormányfőt. Ez ráadásul nem egyedi eset a francia belpolitikában: a Magyar Nemzet írt róla, hogy a 2019-es európai parlamenti választás előtt szintén Orbán Viktor volt a fő témája egy nyilvános vitának, amelyen Franciaország két vezető euró­pai parlamenti jelöltje csapott össze. A tavaly szeptemberben megrendezett német szövetségi választások előtt szintén a fontos kampánytémák között szerepelt a magyar kormány által képviselt értékek felé való viszonyulás, de még a bulgáriai választásokon is kampánytéma volt tavaly a magyar kormányfő.

Borítókép: Donald Trump üdvözli a Fehér Házban Orbán Viktort 2019. május 13-án

Médiapiac

Médiatanács: Közel 90 millió forintból készülhetnek műsorok

Rádiós hírműsorok, tematikus és szolgáltató magazinműsorok készülhetnek csaknem 90 millió forintból, erről is döntött e heti ülésén a médiatanács – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága pénteken az MTI-vel.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Azt írták, hogy hiánypótló felmérések készültek a televíziózást segítő szolgáltatásokról.

Közölték: 28 pályázat nyert el több mint 89 millió forintot a médiatanács hírműsorok, tematikus és szolgáltató magazinműsorok készítését ösztönző 2022-es pályázatának első fordulójában.

Hírműsorokat készíthet a kecskeméti Gong Rádió, a budapesti, a pécsi, a salgótarjáni, a kiskunfélegyházi, a szegedi és a debreceni Rádió 1, a székesfehérvári Vörösmarty Rádió, a 88,9 Best FM Zalaegerszeg és a budapesti Klasszik Rádió 92.1.

A szolgáltató magazinműsorok kategóriájában sikeresen pályázott a szolnoki Aktív Rádió, a veszprémi Mária Rádió, a Sárvár Rádió, a Rádió Törökszentmiklós, az egri 100,7 Best FM, a székesfehérvári Alpha Rádió, a miskolci és a nyíregyházi Európa Rádió, a Bajai Rádió, a kalocsai KORONAfm100, a tatabányai Forrás Rádió, a békéscsabai 104,0 Rádió 1, a 98.4 Mega Rádió és a Csaba Rádió, valamint a fővárosi Karc FM és a Rádió M.

Tematikus magazint készíthet a támogatásból a székesfehérvári Táska Rádió és a fővárosi Trend FM.

A hatóság látás- és hallásérült emberek civil szervezeteinek bevonásával mérte fel, hogy a törvényben előírt, a vakok és gyengénlátók, illetve a siketek és nagyothallók médiabefogadását segítő műszaki megoldásokat – a feliratozást, a jelnyelvi tolmácsolást, valamint az audionarrációt – mennyire ismerik és tartják jónak az érintettek.

Egy ezerfős, a teljes lakosságot reprezentáló mintán pedig azt vizsgálták, hogy mennyire népszerű a külföldi filmek eredeti nyelvű vetítésének lehetősége, valamint mennyire közkedveltek a gyermekvédelmi funkciók.

A lakossági mintán alapuló kutatás résztvevőinek 88 százaléka tud a kiskorúak védelméhez kapcsolódó korhatár-besorolásról. Jóval kevesebben vannak azok, akik az audionarrációról vagy a külföldi filmek eredeti nyelvű sugárzásának szabályozásáról hallottak (39, illetve 30 százalék).

Az ezerfős kutatás válaszadóinak csaknem fele úgy élte meg, hogy az elmúlt néhány évben nőtt a feliratos műsorok száma, de csupán 32 százalékuk érzi úgy, hogy javult a minőségük. Szinkronizált filmeket a nézők 63 százaléka nézne, 37 százalékuk pedig szeretné, ha eredeti nyelven is elérhetőek lennének az alkotások.

A vizsgált gyermekvédelmi műszaki lehetőségeket csak a szülők 28 százaléka használja, bár 82 százalékuk jelezte, hogy valamilyen formában ellenőrzi, milyen műsort néz a gyermeke.

A látás- és hallásérültek körében végzett felmérésből kiderül, hogy a szolgáltatók betartják ugyan az előírásokat és elérhetővé teszik a feliratozást, a jelnyelvi tolmácsolást vagy az audionarrációt, de az érintettek jelentős része nem tud ezekről vagy nem elégedett a megvalósítás minőségével. Az audionarrációt a látássérültek 66 százaléka használta már, de 92 százalékuk szerint túl bonyolult a beállítása.

A tanulmány rámutat arra, hogy fontos cél lehet a műszaki opciók használhatóságának, ismeretének, elterjedésének javítása, és meghatározza a főbb, orvosolandó pontokat is.

Az eredményeket a hatóság a törvényi kötelezettségek alá tartozó televíziós csatornáknak is elküldte azzal a céllal, hogy javíthassák szolgáltatásaikat – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Pert nyert egy baloldali lap ellen Gulyás Gergely

A bíróság megállapította: az EzaLényeg egyik cikkével megsértette a kancelláriaminiszter jóhírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait.

Közzétéve:

Borítóképünkön Gulyás Gergely, fotó: MTI/Kovács Tamás

Gulyás Gergely 2021 februárjában közösségi oldalán jelentette be, polgári pert indít – mint írta – “két baloldali propagandalap ellen”. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: “a baloldali média napról napra újabb és újabb határokat lép át a rágalmazásban.”

Így hazudtak Gulyás Gergelyről

A Mandiner az ügyről beszámoló cikkében emlékeztet: az ezalenyeg.hu egyik 2021-es cikkének címében még kérdésként, a cikkben már állításként fogalmazta meg, hogy Koncz Zsófia képviselő azért van válófélben, mert Gulyás Gergellyel van viszonya. Ugyanezt a „hírt” egy másik baloldali propagandalap, a Nyugati Fény tényként is közölte. Ezzel szemben a valóság az, hogy Gulyás Gergely Koncz Zsófia házasságának megromlásáról nem tudott, válásáról a sajtóból értesült.

A tárcavezető továbbá már 2021 februárjában leszögezte: „a cikk minden alapot nélkülöző hazug állítása durván megsérti Koncz Zsófia és férje magánélethez való jogát, valamint az én személyiségi jogaimat is”.

A bíróság Gulyás Gergelynek adott igazat

Páva Zoltán (az EzaLényeg portál kiadójának ügyvezetője) Gulyás Gergelynek küldött sajnálkozó leveléből kiderül: az EzaLényeg portálon 2021. január 29-én „Igaz lehet: Gulyás Gergely Koncz Zsófia új szerelme?” címmel megjelent cikkükkel megsértették Gulyás Gergely jóhírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait.

Mint a levélben olvasható, „a Bíróság megállapította, hogy a jogsértést a következő valótlan állításokkal követte el a médium: Gulyás Gergely Koncz Zsófiával annak házassága alatt szerelmi viszonyt folytat, vele így egy párt alkot, és ezt a kapcsolatot csak a házassága felbontása után kívánja a nyilvánosság előtt felvállalni.”

A miniszternek a per során egymillió forint sérelemdíjat ítélt meg a bíróság.

Tovább olvasom

Médiapiac

Új tévécsatorna indult, sok százezer magyar háztartásban látható

A vezető lakberendezési és életmódcsatorna, a HGTV mostantól elérhető a Magyar Telekom előfizetői számára. A Warner Bros. Discovery tulajdonában lévő HGTV szórakoztató és inspiráló családi történeteket, ingatlan- és felújítási szakértői tanácsokat és otthon-átalakításokat mutat be nézőinek. Az Egyesült Államokban 88 millió háztartást ér el, ezzel a tíz legerősebb kábeltévés csatorna között szerepel.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az indulást követő első hónapban, május 2. és június 1. között a HGTV ideiglenesen elérhető a Magyar Telekom IPTV, Telekom TV és multiscreen minden előfizetője számára, a Nyilvános csomaggal rendelkezők kivételével. A nézők lebilincselő otthoni és életmód tartalmakba, elképesztő otthon-átalakításokba nyerhetnek betekintést, megbízható szakértőket és bájos családokat ismerhetnek meg. Júniustól a HGTV az április 13-án indult új Telekom TV csomagok (kivéve a Nyilvános csomag és az S csomagok előfizetői) számára továbbra is elérhető lesz.

Az olyan műsorok mellett, mint a Házvadászok és a Property Brothers, a HGTV májusban és júniusban új műsorok széles választékát tűzi képernyőjére.

Olcsó régi házak – Az ingatlanmániás Elizabeth és Ethan Finkelstein egy újabb adag olcsó régi házra vadászik, amelyeket népszerű közösségi oldalaikon is megoszthatnának követőikkel. Kutatómunkájuk során igazi történelemrajongók által felújított házakkal találkoznak.

Verjünk gyökeret! – Ben és Cristi Dozier házakat épít, tervez és újít fel a coloradói Pagosa Springsben. A házaspár egyedülálló és személyre szabott megoldásaival mindig valami olyat nyújt ügyfeleinek, amire azok nem is számítottak.

Rázd fel az otthonod! – Kele Dobrinski és Christina Valencia, a lakberendező házaspár profin hangolja össze az eltérő ötleteket. AZ epizódokban végigkövethetjük, ahogy a teljesen eltérő elképzelésekből hogyan hoz ki a házaspár az összes tulajdonosnak tetsző igazi álomotthont.

A csatorna a vezető globális média- és szórakoztatóipari vállalat, a Warner Bros. Discovery portfóliójának része, amely több mint 220 országban és területen, 50 nyelven érhető el – számolt be róla az Origo.hu.

Tovább olvasom