Kövess minket!

Médiapiac

Jótollúak: Huth Gergely és Villányi Károly az idei díjazottak

A kitüntetés célja, hogy a jobboldali, konzervatív sajtó munkatársai is megkaphassák a munkájukért járó figyelmet és elismerést.

A Jótollú magyar újságíró elnevezésű sajtódíj, fotó: MTI / Kovács Attila

Huth Gergely és Villányi Károly kapja ebben az évben a Médianéző Központ által alapított Jótollú magyar újságíró díjat. Az elismerést a járványhelyzetre tekintettel egy későbbi időpontban adják majd át.

Harmadik éve osztja ki a kuratórium a Médianéző Központ által 2019-ben alapított Jótollú magyar újságíró díjat.

A kitüntetést azért hozták létre, hogy a jobboldali, konzervatív sajtó munkatársai is megkaphassák a munkájukért járó figyelmet és elismerést.

A díjat elsőként Gajdics Ottó (Karc Fm/HírTv), majd Szentesi Zöldi László (Demokrata) és az azóta elhunyt Swendt Pál (Magyar Nemzet) kapták meg.

Idén a díj odaítélésről döntő kuratórium (Nagy Katalin, Magyar Rádió, Néző László, Mediaworks, Szarvas Szilveszter, Pesti Srácok, valamint a korábbi díjazottak, akik automatikusan a kuratórium tagjaivá válnak) Huth Gergelyt, a Pesti Srácok főszerkesztőjét, a Pesti Tv programigazgatóját és Villányi Károlyt, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettesét tartották érdemesnek a kitüntetésre.

Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója a döntésről lapunknak azt mondta,

különösen akkor fontos a nemzeti oldal újságíróinak munkáját elismerni, amikor a demokrácia és jogállamiság nevében a bolsevik diktatúrára emlékeztető módon egzisztenciálisan fenyegetik őket baloldali politikusok.

Az elismerést hagyományosan március 15-e, a magyar sajtó napja alkalmából adják át, ám ebben az évben a járványhelyzetre tekintettel egy későbbi időpontra halasztották az ünnepséget.

A díjazottak:

Huth Gergely

Született Budapesten, 1977. január elsején. 1998 márciusától a Napi Magyarország újságírója, ahol igen hamar oknyomozó írásokat készíthet, jelentős részben Villányi Károllyal közösen. A lapösszevonás után a konzervatív gyökereihez visszatérő Magyar Nemzetnél folytatja, idővel a belpolitikai rovat vezetőjeként. 2006-ban a Hír TV-ben elindul a Civil kaszinó című műsora, ahol a közélettel nem hivatásszerűen foglalkozó különleges vendégekkel beszélik ki a gyurcsányi országrombolás sokkját. 2009-ben Stefka István főszerkesztő hívására a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettese, az Echo TV Hangos többség című műsorának vezetője lesz. A napilapnál 2012 végéig dolgozhat, majd a sorozatos leépítések révén ő is távozik. Sorstársaival egy garzonlakásban megalapítják a PestiSrácok.hu oknyomozó hírportált, amelyet apránként sikerül fejleszteni, sok pályakezdőt és elhivatott kollégát nyerve meg a projektnek. 2020-ban a PestiSrácok.hu szerkesztősége izgalmas vállalkozásba foghat a Pesti TV elindításával, amelynek Huth Gergely a programigazgatója lesz.

Villányi Károly

1997-től a Napi Magyarország gyakornoka, majd újságírója. 2000-től a Magyar Nemzet újságírója, belpolitikai rovatvezető-helyettese, 2002-től belpolitikai rovatvezetője, 2006-tól pedig lapszerkesztője. 2015-től a Napi Gazdaság, későbbi nevén a Magyar Idők főszerkesztő-helyettese. 2019-től az újrainduló Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese. A Magyar Nemzet mellett jelenleg a Hír Televízió Informátor című műsorának felelős szerkesztője és a Médiapiac főszerkesztője. 46 éves, nős, négy gyermek édesapja.

Médiapiac

Szülői kézikönyvet készített a biztonságos internethasználatról az NMHH

A kiadvány a videójátékokkal játszó „gamer” gyermekek szüleinek szól, és egyebek mellett a korhatárajánlásokról, a képernyőidőről, a streamerekről, valamint a játék közben felmerülő rejtett költségekről ad tájékoztatást.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

„A biztonságosabb internet felé az első lépést a szülő teheti meg, ha beszélget gyermekével a témáról. Megtalálni a közös hangot, feltenni az első kérdést azonban nem könnyű feladat” – hangsúlyozza az MTI-hez eljuttatott közleményében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), kiemelve, hogy a gyermekek támogatása érdekében a szülőknek érdemes mielőbb megismerkedniük a videójátékok kultúrájával.

A hatóság ismertette a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületével (MEME) közösen végzett 2022-es kutatása eredményét is, amely szerint

a gyerekek már óvodáskorban megismerkednek a videójátékokkal, és az online szórakozás szerepe várhatóan tovább erősödik a következő években.

A kutatást idézve kitérnek arra, hogy a gyermekek kisiskolásként, 7-9 évesen veszik kezükbe az első játékkonzolokat, ekkor még viszonylag erős szülői felügyelet mellett. “A 6-11 évesek mindennapjaiban a gyermekfilmek és vicces videók mellett egyre nagyobb mértékben jelen vannak az online játékok – lányoknál inkább öltöztetős, állatos, gondoskodásra épülők, a fiúknál pedig a Minecraft. A 10-15 évesek között a Minecraft mellett a legnépszerűbb játék a Fortnite” – ismerteti a gyermekek felhasználói szokásait az NMHH.

Rögzítették: az NMHH elkötelezett a gyermekek védelme iránt, ezért a videójátékozással kapcsolatos beszélgetésekben is támogatni kívánja a szülőket. A biztonságos internet napján a GameStar magazin szerkesztőségével együttműködve kiadott kézikönyv IDE KATTINTVA olvasható.

Tovább olvasom

Médiapiac

Újságíróképzés indul a szellemi tulajdon védelme érdekében

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) újságíró akadémiát indít annak érdekében, hogy a hazai újságírótársadalmat érzékenyítse a szellemitulajdon-védelmet illetően.

Közzétéve:

Pixabay

Az inézmény közleményében azt írták, hogy

a képzést a magyar újságírók és a médiaszakos egyetemisták körében hirdetik meg: így nemcsak a gyakorló újságírók juthatnak hasznos tudáshoz, hanem azok is, akik később fognak majd elhelyezkedni a szakmában.

A szellemitulajdon-védelemben való jártasság segíthet felzárkózni a hazai vállalati és egyetemi szférának a nemzetközi versenytársakhoz – közölték, hozzátéve: ennek erősítése a hazai gazdasági szektor számára az európai és a világpiac tekintetében is létfontosságú, azonban szemléletformálás és edukáció nélkül nem lehet hatékony.

A kívánt szemléletformáláshoz elengedhetetlen a sajtó közreműködése, megfelelő tájékoztatása – emelték ki. Megjegyezték:

a szellemitulajdon-védelem az elmúlt évtizedekben nem kapott megfelelő figyelmet, így a sajtóban is kevesen foglalkoznak rendszeresen a témával. Az SZTNH ezen kíván javítani egy olyan képzéssel, amely megismerteti, milyen gazdasági és társadalmi hatásai vannak a szerzői és iparjognak, miként segíti a vállalkozásokat a kutatás-fejlesztés minősítés, miként tör előre az IP (Intellectual Property) a nemzetközi cégek értékében.

A résztvevők azokat az újságírói szempontból fontos összefüggéseket ismerhetik meg, amelyek kontextusba helyezik a területet más gazdasági és közéleti témákkal kapcsolatban, például hogy milyen előnyökkel jár egy vállalkozás számára, ha vannak oltalmai; milyen adókedvezmények járnak a kutatás-fejlesztési tevékenység után; mit véd a szerzői jog; mire érdemes szabadalmat, használatiminta- vagy designoltalmat igényelni – sorolták.

A képzés első fele online zajlik és február 22-én kezdődik. A jelenléti oktatás március 1-jén lesz a hivatal szakkönyvtárában. Regisztrálni a kommunikacio@hipo.gov.hu e-mail-címen lehet legkésőbb február 21. 17 óráig.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

A TV2 volt a legnézettebb csatorna januárban

A főcsatorna mellett a teljes csatornacsalád is kimagasló eredményt ért el.

Közzétéve:

A TV2 Csoport logója, forrás: Facebook/@tv2hun

A tavaly őszi tévés főszezon sikereit követően a TV2 tovább folytatta menetelését, és mind csatorna-, mind csoportszinten megnyerte a nézettségi versenyt januárban mindhárom kiemelt korcsoportban (A18-59, A18-49, A4+). Ez azt jelenti, hogy a TV2 volt a legnézettebb csatorna, és portfóliószinten a TV2 Csoport csatornáit választotta a legtöbb néző januárban, teljes napon és főműsoridőben egyaránt – közölte a TV2 Sajtószobája.

Az eredményekhez kiemelten járultak hozzá az alábbi műsorok:

Szerencsekerék továbbra is kiemelten magas nézettséget ért el januárban. A hétköznap esti műsortoplistát toronymagasan vezeti, és egyúttal átlagosan idősávja legnézettebb műsora is volt mindhárom kiemelt korcsoportban. Ráadásul a fő konkurens RTL-en szintén hétköznap esténként futó Drága örökösök idősávjában is többen választották a TV2-t, mint versenytársát.

A január 2-án a csatornára visszatérő Vigyázat, gyerekkel vagyok!  című műsor Ördög Nóri vezetésével szintén idősávja legnézettebb műsora volt januárban mindhárom kiemelt korcsoportban hétköznap esténként.

A showműsort a Hazatalálsz váltotta január 23-án a hétköznap esti 9 órás műsorsávban. A csatorna vadonatúj saját gyártású napi sorozata szintén jelentős fölénnyel nyerte idősávját mindhárom kiemelt korcsoportban.

Januárban a Mokka és Mokkacino is mindhárom kiemelt korcsoportban győzelmet aratott a konkurens csatorna reggeli azonos idősávjával szemben. Az esti Tények pedig a teljes lakosságon belül és a fiatalabb, 18–49 éves korosztály körében lett idősávja legnézettebb műsora.

A csatorna a hétköznap esti hírműsorokat megelőző idősávban (14:30–18:00 között) is kiválóan teljesített, a TV2 délutáni sorozatai a 18-59 éves korcsoportban átlagosan ötször annyi nézőt ültettek le a képernyő elé januárban, mint a fő versenytárs RTL. Ez az arány a teljes lakosságon belül és a fiatalabb, 18–49 éves nézők körében még magasabb volt.

Összefoglalva:

A januári műsorok sikerének köszönhetően nem csupán a 18–59 éves korcsoporton belül, hanem a teljes lakosság tekintetében és a fiatalabb, 18–49 éves nézők körében is kiemelkedően teljesített a TV2, csatorna és csoportszinten is. Ennek eredményeképpen januárban a TV2 lett a legnézettebb csatorna mindhárom kiemelt korcsoportban teljes napon és főműsoridőben egyaránt.

A főcsatorna mellett a teljes csatornacsalád is kimagasló eredményt ért el januárban, hiszen a sikeres őszi tévés főszezonhoz hasonlóan idén januárban már nem csupán teljes napon, hanem főműsoridőben is a TV2 Csoport csatornát választotta a legtöbb néző mindhárom kiemelt korcsoportban. A győzelemhez nagymértékben hozzájárult, hogy tavaly januárhoz képest teljes napon a TV2 Csoport jelentősen tudta növelni előnyét az RTL Magyarországgal szemben, illetve idén januárban már főműsoridőben is piacvezető volt mindhárom kiemelt korcsoportban.

Tovább olvasom