Kövess minket!

Médiapiac

Jól állnak a helyi televíziók

Múlni látszanak a gazdasági válság hatásai a televíziós piacon – mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke.

Karas Monika a Helyi Televíziók Országos Egyesületének (HTOE) a Kapos Televízió által szervezett őszi találkozóján mondott beszédében kiemelte: az elmúlt három évben a médiatanácsnak leadott beszámolók alapján nőtt a nyereséges és csökkent a veszteséges médiaszolgáltatók aránya a helyi televíziók között.

Amíg 2012-ben a szolgáltatók 37 százaléka, addig 2014-ben már 58 százaléka volt nyereséges, és ez reményteli a televízióknak, és biztató a piac kiegyensúlyozott, kiszámítható működésének fenntartására törekvő médiahatóság számára is.

Az NMHH elnöke a helyi televíziók vezetőiből, képviselőiből álló közönsége előtt örömének adott hangot, hogy a HTOE-tagokat sokkal ritkábban sújtják kvótakötelezettséggel kapcsolatos szankciókkal, mint más audiovizuális szolgáltatókat. A médiatanács a HTOE 74 tagjánál 2013-ban egy esetben sem állapított meg kötelezettségszegést, ami azt tükrözi, hogy e médiaszereplők megértik és elfogadják a hatóság szándékát, ez pedig követendő példaként szolgálhat más audiovizuális szolgáltatóknak – hangsúlyozta.

Karas Monika fontos kérdésnek nevezte, hogyan változnak a hatósági szerződés alapján működő audiovizuális médiaszolgáltatók kontraktusai azok érvényességének lejárta, 2017. december 31. után. Az NMHH-ban elkezdődött már az a szakmai műhelymunka, melynek során ki fogják alakítani a pályáztatás feltételeit, de azért, hogy a szabályozás hatékonyabb, betarthatóbb legyen, az érintettek véleményére, tapasztalataira is kíváncsiak.

Széles Tamás, a HTOE elnöke a helyi televíziók jelentőségéről szólva azt közölte, hogy e szolgáltatók hír- és tájékoztató műsorai egyre fontosabbá válnak, mert sok város sajtóeseményein a helyi lapok és esetenként az MTI tudósítóján kívül kizárólag a helyi televíziós stábok vannak jelen. Hozzátette: trend, hogy egyre több televízió válik médiacentrummá, s már nemcsak televíziós műsorkészítéssel, hanem internetes hírszolgáltatással, rádiós műsorokkal, nyomtatott kiadványok összeállításával is foglalkozik.

(Forrás: MTI)

Médiapiac

Halálos fenyegetést kapott J.K. Rowling

Az írónőt megfenyegető pakisztáni aktivista korábban arról is tweetelt, hogy el akarja pusztítani Izraelt.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

 Harry Potter-írója szombaton halálos fenyegetést kapott egy Twitter-felhasználótól, aki méltatta, hogy megkéselték Salman Rushdiet – szúrta ki a neokohn. Rowling péntek este posztolt Rushdie megkéseléséről: „Borzalmas hír. Most nagyon rosszul érzem magam”.

Később megosztott egy képernyőfotót Meer Asif Aziz válaszáról, aki magát pakisztáni „diákként, társadalmi és politikai aktivistaként” írta le.

Aziz azt válaszolta a posztjára, hogy a késelő, Hadi Matar egy „forradalmár síita harcos” volt, a továbbiakban pedig megfenyegette Rowlingot – olvasható a Mandiner szemléjében.

„Ne aggódj, te leszel a következő” 

– írta kommentben.

Szombati bejegyzésében Rowling a Twittertől kért támogatást a fenyegetővel szemben, aminek meg is lett az eredménye ugyanis Aziz fiókját letiltották. A fiók archívuma szerint Aziz korábban arról tweetelt, hogyel akarja pusztítani Izraelt, és „terrorista államnak” bélyegezte a zsidó államot, Ukrajnát és Indiát is.

Emellett Aziz korábban támogatásáról biztosította Irán legfelsőbb vezetőjét, Ali Hámenei ajatollahot is. „Kedves vezető, az iszlám világért folytatott küzdelmed nem lesz hiábavaló” – írta Aziz egy Hámenei-tweetre adott válaszában.

Tovább olvasom

Médiapiac

EU: A tálibok megsértik a sajtószabadságot is

Még egy évvel hatalomra kerülésük után is Afganisztánban a tálibok súlyosan és folyamatosan megsértik a nők jogait, s a sajtószabadásot is semmibe veszik – hívta fel a figyelmet vasárnapi sajtóközleményében az Európai Unió Külügyi Szolgálata.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Az uniós külszolgálat hangsúlyozta: a tálibok megsértik a sajtó, a békés gyülekezés és az egyesülés szabadságát.

Utóbbira ékes bizonyíték, hogy szombaton az afgán fővárosban a tálib biztonsági erők erőszakkal feloszlatták nők egy tüntetését, amelyen munkát és megélhetést követeltek, tiltakoztak jogaik korlátozása miatt. A tálib biztonsági erők a levegőbe lőttek, több nőt közeli üzlethelyiségekbe űztek, és ott puskatussal, bottal ütlegelték őket. Ez két nappal a tálib hatalomvétel egyéves évfordulója előtt történt.

Az Európai Unió Külügyi Szolgálata felhívta rá a figyelmet: az afganisztáni tálib vezetés megfosztotta a nőket a tanuláshoz való joguktól, kiszorítja őket a gazdasági és a közéletből. Felszámolta azokat a biztosítékokat, amelyek védeni voltak hivatottak a nőket az erőszaktól és a kényszerházasságtól, és újra egyre több esetben fordul elő családon belüli erőszak.  

Az EU felszólította a tálib vezetést, hogy tegye lehetővé a nemzetközi közösséggel való párbeszédet, és teljesítse kötelezettségeit a terrorizmus elleni fellépés terén.  

“Ammenyiben ez nem történik meg, az instabilitás csak fokozódni fog az országban, és Afganisztán egyre jobban elszigetelődik” – figyelmeztetett az uniós külszolgálat.

Tovább olvasom

Médiapiac

Ázsiai lájkolók tömege jelent meg Jakab posztja alatt

Tényleg ilyen nagy népszerűségnek örvend Jakab Péter Ázsiában?

Közzétéve:

Fotó: MTI/Mónus Márton

A Jakab Péter-féle A Nép Pártján nevezetű politikai közösség kiadott egy közleményt, amelyben a „Fidesz csicskapártjának” nevezik a Jobbikot, valamint azzal vádolják a párt elnökségét, hogy szembeköpték az ellenzéki szavazókat.

A közlemény megosztása után arra lettünk figyelmesek, hogy a Facebook-bejegyzésreázsiai profilok tömege reagált szivecskés emojival.

A Mandiner által közzétett képen megtekinthetnek néhányat:

Tovább olvasom