Kövess minket!

Médiapiac

Jelentősen megváltozik a Facebook üzenőfala

Mark Zuckerberg maga mutatta be a web2-es site hamarosan mindenki által látható új üzenőfalának működését.

A „világ legjobb személyre szabott újságjává” alakul a Facebook, foglalta össze Zuckerberg a változások mibenlétét, mellyel nemsokára a magyar felhasználók is találkoznak majd. A változások lényege, hogy ezentúl a különböző típusú tartalmakat kategóriák szerint jobban szűrhetjük majd, így a mostani „ömlesztett megjelenés” helyett külön jelennek meg a szöveges állapotfrissítések a fotóktól, videóktól, zenéktől, vagy épp a játékok üzeneteitől.

Az új Facebook-felület
Az új Facebook-felület

Zuckerberg ezt azzal magyarázta, hogy az üzenőfalakon az ismerősöktől származó egyszerű szöveges posztok sokszor elvesznek az egyre több és több tartalom között. Az újítás bevezetése után viszont például, akit nem érdekel, hogy az ismerősei épp milyen zenét hallgatnak, egyszerűen nem kattint rá a zenei feedeket tartalmazó linkre. Ugyanakkor azok számára, akik jobban szeretik a már megszokott, ömlesztett megjelenést, továbbra is választhatják ezt a nézetet, ahol időrendi sorrendben visszakereshető szinte minden történés.

Az is fontos, hogy a falon ezentúl jóval feltűnőbb méretben jelennek meg a képek és a videók, illetve az ezekhez kapcsolódó szövegek nem ezek alá vagy felé, hanem plusz rétegként magára a tartalomra kerül rá. Ugyancsak szembeötlő változás lesz, hogy a jelenleg még a képernyő jobb oldalán lévő, az ismerősök tevékenységét valós időben mutató úgynevezett Hírfolyam (ticker) átkerül a bal oldalra, ahol egyébként ikonok formájában láthatjuk majd a különféle lehetőségeket.

Nagyobb fókusz helyeződik a linkek megosztására is, de úgy, hogy előnyben részesíti majd a rendszer azon hivatkozásokat, amelyeket több ismerősünk is ajánl: ezeket jobban kiemelve mutatja majd, mint azokat a tartalmakat, amelyeket csak egyvalaki osztott meg. Megkaphatjuk egy bizonyos témával, személlyel kapcsolatban leginkább megosztott (legnépszerűbb) tartalmakat is.

A fejlesztés során fontos szempont volt az is, hogy a mobil, táblagépes és webes platformokon a megjelenés a mostaninál is jobban hasonlít majd egymásra.

Az új üzenőfal bevezetése, csakúgy mint a korábban beharangozott és sok adatvédelmi aggályt felvető Graph Search esetében, fokozatosan történik. Aki viszont nagyon várja az újdonságot, felkerülhet egy előzetes várólistára, illetve ugyanitt részletesen is megismerhetjük a változásokat.

Médiapiac

Oktatóvideókkal érzékenyíti a gyerekeket egy LMBTQ-szervezet

Videókban mutatják be a gyerekeknek a szexualitás minden fajtáját, kihegyezve az LMBTQ-ra.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

„Az Amaze egy olyan világot képzel el, amelyben természetesnek és egészségesnek ismerik el a gyermekek és a serdülők szexuális fejlődését” – írja honlapján az Amaze nevű szervezet.

Az Amaze hivatásának tekinti, hogy egészen kicsi kortól szexuális felvilágosítást tartson a gyermekeknek. Ingyenes videóikkal az a céljuk, hogy tanításuk a világ bármely pontjára, bármely óvodába vagy iskolába eljuthasson.

Animációs kisfilmjeikben többek között a szexuális orientáció és a nemi identitás kérdéskörét dolgozzák fel. Ráadásul egy-egy témakört úgy tálalnak, hogy az az ifjúsághoz, a szülőkhöz és a pedagógusokhoz is szóljon. Utóbbiaknak kész tantervet készítettek, amelybenóráról órára leírják, hogy mikor mivel, milyen osztályban kellene foglalkozni.

Szexuális orientáció menüpont alatt hosszú lista található, amelyben arra okítják a pedagógusokat, hogyan tanítsák meg a gyermekeknek, mi az az LMBTQ, mit jelent a coming out, de a szivárványcsaládokról is szót ejtenek.

Nemi identitás menüpont körbejárja többek között a transzneműséget, a ciszneműséget és a genderfluid identitást.

A következő animációs videóban Maya bemutatja a családját: két anyukája van. A kisfilm idealizálja a két anyával való életet, azt sugallja, hogy semmiben sem különböznek a heteroszexuális pároktól. Bemutatja azt is, hogy milyen kérdéseket tettek fel Mayának, amikor az iskolában kiderült, hogy két anyja van.

„Hol van az édesapád?” „Te is leszbikus vagy?” – hangzottak a kérdések. Ezután hosszan taglalják, hogyan lehet a másiknak elmondani, ha valaki más családmodellben él.

Hangsúlyozzák: pozitív és negatív véleményekre egyaránt lehet számítani.

Az Amaze segítséget nyújt a coming outhoz is. Egy videóban egy fiú vívódását lehet végigkövetni. Hogyan mondd el a legjobb barátodnak, hogy meleg vagy? Hogy közöld mindezt a szüleiddel?Félek, hogy másként fognak rám tekinteni. Nem akarom, hogy a többiek rajtam nevessenek”

– gondolja a fiú.

Miután a fiúcska leleplezi magát, a barátjától megértő törődést kap, és segítséget nyújt neki abban, hogy hogyan tudná a szülei előtt is felfedni „kilétét” – írja a 888.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hibázott a BBC kommentátora?

A riporter nőként hivatkozott egy női kategóriában induló sportolóra. Mindezek után a kommentátort heves kritikák érték, mivel az említett sportoló magát nem nélküliként azonosítja.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az idei olimpia egyik újdonsága volt a görgeszkázás beemelése az olimpiai sportok közé – írta meg a Danube Institute. Természetesen ezt a versenyszámot is férfi és női kategóriára osztották.

A probléma abból keletkezett, hogy az Egyesült Államok „sztárja”, Alana Smith hiába a nők között indult, de magát nem nélkülinek azonosítja, amit a BBC kommentátora vélhetőleg nem tudott, s konstans „she”-ként hivatkozott rá, gondolván, hogy bizonyára nő az illető, ha már a nők között versenyzik.

A világhírű csatorna kommentátorait heves kritikák érték ennek hatására, de szerencsére az beszédes, hogy a külföldi kritikákat megíró hírekre a különböző közösségi média felületeken csaknem ötször annyi nevető reakció érkezett mint bármi más – írja az esetről beszámoló Mandiner.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Az Európai Bizottság pályázati felhívásokat tett közzé a hírszolgáltató támogatására

Az Európai Bizottság hétfőn négy új pályázati felhívást tett közzé 12 millió euró értékben a többi között annak elősegítése érdekében, hogy a polgárok megbízható információkhoz jussanak.

Közzétéve:

Pixabay

A felhívások egyike azt célozza, hogy digitális platformokon európai uniós ügyekkel kapcsolatban több nyelvű médiatartalmak jelenjenek meg, egy másik pedig arra irányul, hogy rádióállomások hálózata révén bővüljön az ilyen jellegű tartalmak terjesztése.

Kísérleti projekt indul továbbá azon ifjúsági hálózatok támogatására, amelyek aktuális témákban gondolatébresztő tartalmakat gyártanak közösségimédia-formátumokban. A negyedik felhívás azt célozza, hogy a polgárok könnyebben jussanak megbízható információkhoz.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom