Kövess minket!

Médiapiac

Istenes Bence a Médiapiacnak: ″Óriási kihívás befutni a németeknél″

Még harmincéves sem volt, amikor az RTL Klub egyik arca lett. Azon kevesek közé tartozik, akik a mainstream médiából érkezve influencerként, vloggerként is megállják a helyüket. Persze a cukiságfaktorral ő sem spórol. Mostanra befutott: rövidesen ő lesz a német X-Faktor egyik műsorvezetője.

Rövidesen elutazol a Survivor forgatására (az interjú április közepén készült, azóta már véget is ért a forgatás – a szerk.). Készülsz rá?

Ez egy realityműsor, nem igazán lehet készülni rá, legfeljebb lélekben. Ötven napot töltünk majd egy sziget szélén, a család közben itthon lesz. Félnapos az időeltolódás, el leszünk szakadva a külvilágtól. Egyetlen torony van, ami veszi a telefon- és netjeleket, de tavaly is előfordult, hogy egy vihar miatt elromlott az állomás, így másfél napig elérhetetlenek voltunk. Persze ha minden rendben lesz, akkor mindennap beszélhetek majd a fiammal és Adéllal. Ami a kinti körülményeket illeti: az előző forgatás tapasztalatai alapján készülök étellel, itallal, naptejjel meg többféle rovarirtóval. Na meg purhabbal, hogy a fabungaló réseit betömködjem a bogarak, rágcsálók elől. (Nevet.)

 

Újabb tétel került a bakancslistára


Az interjú megjelenésének napján hozta nyilvánosságra Istenes Bence, hogy ő lesz a német X-faktor egyik műsorvezetője. Az Instagram oldalán így írt erről: “Tudjátok én abban hiszek, hogyha valamit nagyon akarunk, mindent megteszünk érte, és ha az valóban a helyes út, akkor össze fog jönni. Nagy célok és álmok eléréséhez viszont küzdeni kell. Biztos, hogy nehéz lesz az út, biztos, hogy lesznek rosszakarók, irigyek, hitetlenek, akik kinevetnek, hátráltatnak – nálam is így volt- de soha nem szabad feladni!!! Most egy új fejezet kezdődik az életemben, ugyanis én leszek a német X-Faktor egyik műsorvezetője!”

 

Később a Sky 1 csatorna hivatalos közleményéből már azt is tudni lehetett, hogy a műsor vezetése mellett a backstage helyszínét irányítja majd, illetve a műsor közösségi oldalain jelentkezik majd be az adások során.

 

Nem lehetett könnyű döntés elvállalni, hiszen a párod várandós.

Valóban kettős érzéssel vágtam bele. Egyrészt a világ egyik legjobb, legizgalmasabb tévés formátumának leszek a műsorvezetője: rengeteg díjat nyert – nemcsak külföldön, hanem itthon is, hiszen a nemrégiben átadott Televíziós Újságírók Díja reality kategóriájában is ez a formátum bizonyult a legjobbnak.

Másrészt viszont a kisfiam nagyon apás, Adél pedig babát vár. Amikor elvállaltam, úgy volt, hogy mindketten jönnek velem, közben derült ki, hogy a párom várandós. De nem mondtam vissza, nem hagyhattam cserben a stábot és az RTL-t.

Alig 31 évesen vezeted az egyik legfelkapottabb valóságshow-t. Soha nem érezted úgy, hogy túl hamar jött a siker, fejedbe szállhat a dicsőség?

Nem, mert a környezet, ahonnan jövök, és a barátaim mindig visszahúznak a földre. Ráadásul, ha úgy tetszik, én tényleg végigjártam a szamárlétrát. A VIVA-n két és fél évig szinte az összes létező műsort vezethettem, aztán átkerültem az RTL-hez, ahol háttérműsorokat bíztak rám, és ezt követően jött az X-Faktor, a Való Világ és a Vigyél el! Nem mondanám tehát, hogy gyorsan jött a siker.

Stefan Raab – akit a példaképednek tartasz – 27 évesen kapott először műsort, te viszont már 21 évesen képernyőre kerültél a VIVA-n.

Lehet, hogy hozzá képest korán kezdtem, de mire eljutottam egy X-Faktorig, eltelt vagy hat év. Ráadásul nagyon intenzív időszak volt ez, marha sokat dolgoztam, rengeteg műsort vezettem: például a VIVA kívánságműsorát, a Megállót, az élő Interaktívot, az RTL csatornáin a Való Világ, a Csillag Születik és a X-Faktor háttérműsorát, a Brandmaniát, a Péntektől Péntekig-et. Fokozatosan épült fel a karrierem, szerencsém volt, hogy nem egyik napról a másikra raktak be egy nagy formátumba, megkockáztatva, hogy tapasztalatok hiányában megbukom.

Ha ennyi mindenben kipróbálhattad már magad, mi volt az, ami hiányzott, ami kivitt Kölnbe?

A német televíziózás azért más dimenzió, lássuk be. Sokkal nagyobb piac, az olyan műsorokat, amelyeket itthon vezettem, odakint négyszer-ötször annyian nézik. Nem beszélve arról, hogy sokkal több pénzt költhetnek műsorgyártásra. Óriási kihívás ott magyarként befutni.

Idehaza vezettem három X-Faktor-évadot, és úgy éreztem, hogy a negyediket nem tudnám már akkora lelkesedéssel csinálni. A Survivort viszont örömmel vállaltam újra, és lesz majd még más feladatom is az RTL-nél, csak fél lábbal vagyok tehát Németországban.

Mi az, ami nem jött még össze, amire vágysz?

Ahogy idősödőm, úgy változik, alakul a bakancslistám. (Nevet.) Most például imádnék sportot, különösen focit vezetni.

Ezzel megleptél.

Arra gondoltál, hogy valami igazán nagyra vágyom, valamilyen show-műsor ra? Nézd, az X-Faktor, a Survivor a legnézettebb műsor, óriási dolog volt ezeket vezetni. Nem feltétlenül nagyobbra, inkább másra vágyom tehát, olyanra, amiben igazán önazonos, hiteles vagyok, vagy ami a szívügyem, mint például a futball. A focipálya szélén állni és Oliver Kahnnal elemezni a félidőt, na az valami. Ugyanakkor kifejezetten szeretem a szórakoztató trash műsorokat, de ilyenek idehaza ritkán készülnek.

Fotó: RTL Klub/Nánási Pál, Rácz Tamás

Előfordult már veled, hogy valamelyik műsorra túlzottan rátelepedtél?

Nem, mert nagyon odafigyelek arra, hogy ilyesmi ne történhessen meg. Most, hogy ezt kérdezted, belegondoltam: nem az önazonosság izgat, inkább műsorvezető-centrikusabb formátumokra vágyom. Olyanra, mint amilyen például a Vigyél el! vagy a Hagyjál főzni! volt.

Melyik műsorod jelentette a legnagyobb szakmai kihívást?

Amelyiket éppen vezettem. Természetesen mindegyikből az első évad, ami alatt a rutint megszereztem. De a Vigyél el!-t megint kiemelném.

Ebben minden a műsorvezetőn múlik, ő dobja fel a labdákat, hozza ki a csajokból a sztorikat. Érezni kell, mi van egy félmosolyban, egy apró gesztusban, mit és kit kell megkérdezni, hogy legyen poén, csattanó a végén. Lényegében folyamatos standupot tolsz.

Azt gondolom, akkor tudok a legjobb lenni, ha kevésbé vagyok megkötve. A Survivor is sok tekintetben ilyen, igaz, ebben a műsorban jóval határozottabbnak kell lennem, pedig nem vagyok egy katonás típus. Éppen ezért nagy kihívás. Ezenfelül az is vonzott, hogy Rubin Kristóffal (a reality kreatív producere – a szerk.) dolgozhatok együtt, akitől sokat tanulhattam már az előző évadban. Felnézek rá.

Mi az, amit a VIVA-nál szedtél fel, ami nélkül Istenes Bence nem lenne az, aki?

A rutin, amit senki nem tud elvenni tőlem. Nagyon sokat kísérletezhettem saját magamon. Érdekes, hogy miközben a hivatalos mérés szerint minimális volt a csatorna közönségaránya, a VIVA tett engem – és sok más kollégámat – ismerté. Pedig nem volt annyira szem előtt, mint az RTL Klub. Bárhova mentünk, valósággal szétszedtek minket. Előfordult, hogy egy-egy forgatásról biztonsági őrökkel menekítettek ki, nem mertem plázába járni, mert futottak utánam a rajongók. Durva időszak volt. Ott tanultuk meg azonban, hogy kell csapatban dolgozni, hogy a szorgalom kifizetődik, hogy érdemes alázatosnak lenni. Élőzhettünk, készíthettünk talkshow-t. Hol lehet manapság már ilyen tapasztalatokra szert tenni?

Miért vágtál bele a vlogkészítésbe?

Ma már nem lehet meglenni kiemelten kezelt netes felület nélkül. Az RTL is elsősorban televízió, de a tartalmakat megkaphatod online is, az RTL Moston. A világ ugyanis digitalizálódik. Számomra a vlognál jobb platform arra, hogy önazonos legyek, nem igazán van. Évekkel korábban már tervezgettem, hogy elindítok egy ilyet, de egyszerűen nem volt rá időm.

Mennyi idődet viszi el?

Sokat, mert én találom ki a sztorit, veszem fel, vágom meg az anyagokat. Ezért is jelentkezünk ritkábban új videókkal.

Ha valaki komolyan veszi a dolgot, és nemcsak szövegel egy kamera előtt, hanem pörgős, izgalmas anyagokat állít össze, akkor rengeteg energiát kell beletolnia. Sokan az első videók után fel is adják, mert rájönnek, hogy nincs elég idejük rá.

Hogyan választasz témát?

Túlzottan nem tervezek előre. Eredetileg nem is ezt akartam feltétlenül, úgy indult, hogy ez Istenes Bence vlogja, egy vagány csávóé, aki utazik, műsort vezet, családi életet él. Mostanra egy családi vlog lett belőle. Tény viszont, hogy ezt imádják az emberek.

A képek az idei Survivor forgatásán készültek. Fotó: RTL Klub/Nánási Pál, Rácz Tamás

Hát persze, a cukiságfaktor…

Így van. Most már azonban úgy érzem, túl sok a családi tartalom. Cuki a Nátán, szép az Adél, jópofa a Bence, de már szeretném azt is megmutatni az embereknek, hogy nekem is vannak nehéz pillanataim, mint bárki másnak. Szeretnék közéleti témákat is feldolgozni, amelyek sokakat érintenek, és amelyek érzéseket váltanak ki, vagy például fiús tartalmakat. Még akkor is, ha ezek a videók kevesebb embert érdekelnek.

Egy-egy videó 400-500 ezres nézettséggel fut. Termeli a pénzt?

Van több olyan vlogunk is, amelynek a nézettsége egymillió fölött van, de soha nem engedtem rá reklámot, mert Magyarországon nem éri meg, pár ezer forintot hoz csupán. Legutóbb a YouTube kiszúrta, hogy felhasználtam valamilyen zenét. Nem tiltotta le az anyagot, hanem tett rá egy hirdetést a szerző, de ennyi.

Termékmegjelenítés, influencer marketing?

Az van, de az összes social felületemen csak olyat vállalok, amit hitelesen meg tudok jeleníteni. Olyan termékekről van szó, amelyeket ténylegesen használok.

Nem fogok csak azért kipróbálni egy új telefont, hogy pénzt kapjak, ha egyszer évek óta ugyanazt a márkát használom, és elégedett vagyok vele.

Tudom, hogy emiatt évente sok millió forinttól esem el, de így hiteles maradhatok, jobb a tárgyalási pozícióm, és világmárkákkal dolgozhatok együtt.

Ezt teljesen magad menedzseled?

Volt egy időszak, amikor leszerződtem egy ügynökséggel, de nem nagyon jött be. Most egy PR-szakember van mellettem, akivel jól működünk együtt, ő racionális, én kreatívabb vagyok. De mindenki más típus, Adél például igényli egy ügynökség segítségét.

Fotó: RTL Klub/Nánási Pál, Rácz Tamás

Szinte a teljes életeteket a nyilvánosság előtt élitek, rengeteget foglalkozik a bulvármédia – nem csak a vlog révén – Istenes Bencével, Csobot Adéllal. Nem zavar?

Ha tévés személyiség vagy, függsz a bulvártól, különösen igaz ez a karriered elején.

A korábbi években előfordult, hogy adtam úgy interjút, hogy igazából nem akartam.

Mára már nagyrészt függetleníteni tudtam magam, és csak olyasmit mutatok meg az életemből, amit én akarok a nyilvánosság elé vinni.

Őszintén, én soknak éreztem, amikor azon poénkodtatok, hogy mi lesz a második kisfiú neve.

Ez pontosan arról szólt, hogy van egy határ. Állandóan kérdezgettek erről az újságírók. Mondtam, nem tudjuk, majd a születésekor eldől. De nem tágítottak, erre bedobtam, hogy Istenes Tarzan lesz. Nem gondoltam, hogy ezt bárki is komolyan veszi, de legalább azóta nem téma a gyereknév.

 

Megjelent a Médiapiac május-júniusi számában, annak influencer marketing mellékletében, amelynek további cikkeit itt olvashatja.A friss lapot megveheti ezeken a standokon vagy előfizethet rá itt.

Médiapiac

Médiatanács: Közel 90 millió forintból készülhetnek műsorok

Rádiós hírműsorok, tematikus és szolgáltató magazinműsorok készülhetnek csaknem 90 millió forintból, erről is döntött e heti ülésén a médiatanács – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága pénteken az MTI-vel.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Azt írták, hogy hiánypótló felmérések készültek a televíziózást segítő szolgáltatásokról.

Közölték: 28 pályázat nyert el több mint 89 millió forintot a médiatanács hírműsorok, tematikus és szolgáltató magazinműsorok készítését ösztönző 2022-es pályázatának első fordulójában.

Hírműsorokat készíthet a kecskeméti Gong Rádió, a budapesti, a pécsi, a salgótarjáni, a kiskunfélegyházi, a szegedi és a debreceni Rádió 1, a székesfehérvári Vörösmarty Rádió, a 88,9 Best FM Zalaegerszeg és a budapesti Klasszik Rádió 92.1.

A szolgáltató magazinműsorok kategóriájában sikeresen pályázott a szolnoki Aktív Rádió, a veszprémi Mária Rádió, a Sárvár Rádió, a Rádió Törökszentmiklós, az egri 100,7 Best FM, a székesfehérvári Alpha Rádió, a miskolci és a nyíregyházi Európa Rádió, a Bajai Rádió, a kalocsai KORONAfm100, a tatabányai Forrás Rádió, a békéscsabai 104,0 Rádió 1, a 98.4 Mega Rádió és a Csaba Rádió, valamint a fővárosi Karc FM és a Rádió M.

Tematikus magazint készíthet a támogatásból a székesfehérvári Táska Rádió és a fővárosi Trend FM.

A hatóság látás- és hallásérült emberek civil szervezeteinek bevonásával mérte fel, hogy a törvényben előírt, a vakok és gyengénlátók, illetve a siketek és nagyothallók médiabefogadását segítő műszaki megoldásokat – a feliratozást, a jelnyelvi tolmácsolást, valamint az audionarrációt – mennyire ismerik és tartják jónak az érintettek.

Egy ezerfős, a teljes lakosságot reprezentáló mintán pedig azt vizsgálták, hogy mennyire népszerű a külföldi filmek eredeti nyelvű vetítésének lehetősége, valamint mennyire közkedveltek a gyermekvédelmi funkciók.

A lakossági mintán alapuló kutatás résztvevőinek 88 százaléka tud a kiskorúak védelméhez kapcsolódó korhatár-besorolásról. Jóval kevesebben vannak azok, akik az audionarrációról vagy a külföldi filmek eredeti nyelvű sugárzásának szabályozásáról hallottak (39, illetve 30 százalék).

Az ezerfős kutatás válaszadóinak csaknem fele úgy élte meg, hogy az elmúlt néhány évben nőtt a feliratos műsorok száma, de csupán 32 százalékuk érzi úgy, hogy javult a minőségük. Szinkronizált filmeket a nézők 63 százaléka nézne, 37 százalékuk pedig szeretné, ha eredeti nyelven is elérhetőek lennének az alkotások.

A vizsgált gyermekvédelmi műszaki lehetőségeket csak a szülők 28 százaléka használja, bár 82 százalékuk jelezte, hogy valamilyen formában ellenőrzi, milyen műsort néz a gyermeke.

A látás- és hallásérültek körében végzett felmérésből kiderül, hogy a szolgáltatók betartják ugyan az előírásokat és elérhetővé teszik a feliratozást, a jelnyelvi tolmácsolást vagy az audionarrációt, de az érintettek jelentős része nem tud ezekről vagy nem elégedett a megvalósítás minőségével. Az audionarrációt a látássérültek 66 százaléka használta már, de 92 százalékuk szerint túl bonyolult a beállítása.

A tanulmány rámutat arra, hogy fontos cél lehet a műszaki opciók használhatóságának, ismeretének, elterjedésének javítása, és meghatározza a főbb, orvosolandó pontokat is.

Az eredményeket a hatóság a törvényi kötelezettségek alá tartozó televíziós csatornáknak is elküldte azzal a céllal, hogy javíthassák szolgáltatásaikat – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Pert nyert egy baloldali lap ellen Gulyás Gergely

A bíróság megállapította: az EzaLényeg egyik cikkével megsértette a kancelláriaminiszter jóhírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait.

Közzétéve:

Borítóképünkön Gulyás Gergely, fotó: MTI/Kovács Tamás

Gulyás Gergely 2021 februárjában közösségi oldalán jelentette be, polgári pert indít – mint írta – “két baloldali propagandalap ellen”. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: “a baloldali média napról napra újabb és újabb határokat lép át a rágalmazásban.”

Így hazudtak Gulyás Gergelyről

A Mandiner az ügyről beszámoló cikkében emlékeztet: az ezalenyeg.hu egyik 2021-es cikkének címében még kérdésként, a cikkben már állításként fogalmazta meg, hogy Koncz Zsófia képviselő azért van válófélben, mert Gulyás Gergellyel van viszonya. Ugyanezt a „hírt” egy másik baloldali propagandalap, a Nyugati Fény tényként is közölte. Ezzel szemben a valóság az, hogy Gulyás Gergely Koncz Zsófia házasságának megromlásáról nem tudott, válásáról a sajtóból értesült.

A tárcavezető továbbá már 2021 februárjában leszögezte: „a cikk minden alapot nélkülöző hazug állítása durván megsérti Koncz Zsófia és férje magánélethez való jogát, valamint az én személyiségi jogaimat is”.

A bíróság Gulyás Gergelynek adott igazat

Páva Zoltán (az EzaLényeg portál kiadójának ügyvezetője) Gulyás Gergelynek küldött sajnálkozó leveléből kiderül: az EzaLényeg portálon 2021. január 29-én „Igaz lehet: Gulyás Gergely Koncz Zsófia új szerelme?” címmel megjelent cikkükkel megsértették Gulyás Gergely jóhírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait.

Mint a levélben olvasható, „a Bíróság megállapította, hogy a jogsértést a következő valótlan állításokkal követte el a médium: Gulyás Gergely Koncz Zsófiával annak házassága alatt szerelmi viszonyt folytat, vele így egy párt alkot, és ezt a kapcsolatot csak a házassága felbontása után kívánja a nyilvánosság előtt felvállalni.”

A miniszternek a per során egymillió forint sérelemdíjat ítélt meg a bíróság.

Tovább olvasom

Médiapiac

Új tévécsatorna indult, sok százezer magyar háztartásban látható

A vezető lakberendezési és életmódcsatorna, a HGTV mostantól elérhető a Magyar Telekom előfizetői számára. A Warner Bros. Discovery tulajdonában lévő HGTV szórakoztató és inspiráló családi történeteket, ingatlan- és felújítási szakértői tanácsokat és otthon-átalakításokat mutat be nézőinek. Az Egyesült Államokban 88 millió háztartást ér el, ezzel a tíz legerősebb kábeltévés csatorna között szerepel.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az indulást követő első hónapban, május 2. és június 1. között a HGTV ideiglenesen elérhető a Magyar Telekom IPTV, Telekom TV és multiscreen minden előfizetője számára, a Nyilvános csomaggal rendelkezők kivételével. A nézők lebilincselő otthoni és életmód tartalmakba, elképesztő otthon-átalakításokba nyerhetnek betekintést, megbízható szakértőket és bájos családokat ismerhetnek meg. Júniustól a HGTV az április 13-án indult új Telekom TV csomagok (kivéve a Nyilvános csomag és az S csomagok előfizetői) számára továbbra is elérhető lesz.

Az olyan műsorok mellett, mint a Házvadászok és a Property Brothers, a HGTV májusban és júniusban új műsorok széles választékát tűzi képernyőjére.

Olcsó régi házak – Az ingatlanmániás Elizabeth és Ethan Finkelstein egy újabb adag olcsó régi házra vadászik, amelyeket népszerű közösségi oldalaikon is megoszthatnának követőikkel. Kutatómunkájuk során igazi történelemrajongók által felújított házakkal találkoznak.

Verjünk gyökeret! – Ben és Cristi Dozier házakat épít, tervez és újít fel a coloradói Pagosa Springsben. A házaspár egyedülálló és személyre szabott megoldásaival mindig valami olyat nyújt ügyfeleinek, amire azok nem is számítottak.

Rázd fel az otthonod! – Kele Dobrinski és Christina Valencia, a lakberendező házaspár profin hangolja össze az eltérő ötleteket. AZ epizódokban végigkövethetjük, ahogy a teljesen eltérő elképzelésekből hogyan hoz ki a házaspár az összes tulajdonosnak tetsző igazi álomotthont.

A csatorna a vezető globális média- és szórakoztatóipari vállalat, a Warner Bros. Discovery portfóliójának része, amely több mint 220 országban és területen, 50 nyelven érhető el – számolt be róla az Origo.hu.

Tovább olvasom