Kövess minket!

Médiapiac

Ismét pert nyert a 444.hu újságírója ellen a Fidesz politikusa

Másodfokon is elmarasztalta a bíróság a Szabó Lászlót alaptalanul vádoló Halász Júliát.

A borítóképen Halász Júlia, a fotó forrása: YouTube

Halász Júlia, a 444.hu újságírója még 2017 tavaszán zavart meg egy XI. kerületi Fidesz-rendezvényt. A provokációt Szabó László, a kormánypárt önkormányzati képviselője a részt vevő – többségében idős – emberek érdekében igyekezett mihamarabb elhárítani. A baloldali portál munkatársa ezután igyekezett a kedélyeket minél jobban felfokozni, és végül jelentős médiabotrány kerekedett az ügyből.

Halász Júlia azt állította, hogy Szabó László elvette a telefonját, elkezdte lökdösni, és hiába kiáltott hangosan segítségért, a folyosón állók közül is többen rátámadtak. A 444.hu felületén az újságíró azzal is vádolta az esetről megjelent cikkben Szabó Lászlót, hogy a karjánál fogva lerángatta őt az emeletről.

A baloldali sajtóban, számos cikkben kiálltak a meghurcoltnak beállított újságírónő igazáért, sőt még szimpátiatüntetést is szerveztek mellette. Az immár másodfokon is megszületett bírósági ítélet alapján ártatlanul meghurcolt fideszes politikusnak pedig évekbe telt, hogy jogi eljárás keretében bizonyítsa igazát.

– Nincs bennem harag Halász Júliával szemben, de úgy gondolom, elvárható lenne a két egymást megerősítő döntés után, hogy az újságírónő elismerje, alaptalanul vádaskodott, és nyilvánosan is bocsánatot kérjen a történtekért – mondta a Magyar Nemzetnek az eset kapcsán Szabó László, aki szerint fordított helyzetben bizonyosan sajtóbotrány lenne abból, ha a polgári oldal ellen hoznának elmarasztaló ítéletet, most azonban csendesek a baloldali hírportálok.

– Fontos volt számomra, hogy a bíróság is kimondja: Halász Júlia valótlanságot állított, igazságtalanul vádaskodtak és bélyegeztek meg a média által felfújt rágalmazásokkal.

Bízom benne, hogy az eset kapcsán a baloldal önkritikát gyakorolva a jövőben igyekszik majd körültekintőbben eljárni, hiszen egy becsületsértés súlyosságát nem lehet félvállról venni – fejtette ki véleményét az önkormányzati képviselő a Magyar Nemzetnek.

Médiapiac

Klasszikus filmek “újrahangolva” – szinkronokat restaurált a Rádióarchívum

Elkészültek a közmédia első, hangban restaurált, régi szinkronos filmjei. A Rádióarchívum munkájával A hét mesterlövész, a West Side Story és a Legénylakás hangsávjai újulhattak meg.

Közzétéve:

Flickr

A kulturális értékmegőrzés mindenkori igényét szem előtt tartva elkészültek a közmédia első hangfelújítással korszerűsített külföldi filmjei. A digitális innovációk nemcsak az új filmek elkészítésénél, hanem a restaurálási technológiában is segítségek nyújtanak abban, hogy a felújított filmklasszisokat még generációk hosszú sora élvezhesse a kor fejlett igényeinek megfelelően – ismerteti az MTVA.

Az MTVA Rádióarchívuma elsőként A hét mesterlövész, a West Side Story és a Legénylakás című filmek hangsávjainak felújítását végezte el, az archívum restaurátor hangmérnökeivel.

A restaurálással nemcsak az általános hangminőséget sikerült feljavítani, hanem a teljes hanganyagot átdolgozták. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az új HD kópia eredeti hangjából, az újonnan megszerzett nemzetközi hangból, a régi magyar szinkronból és esetlegesen filmzenei lemezekből építették újjá a hanganyagot. A felújításnak köszönhetően a három mestermű ezelőtt még soha nem szólalhatott meg olyan minőségben, mint ahogyan mostantól lesznek hallhatók. Az átalakulást a nézők saját fülükkel is megtapasztalhatják; a közmédia csatornáin hamarosan bemutatják a szinkronrestaurált klasszikusokat – közölte az MTVA.

Borítókép: jelenet a West Side Story című filmből

Tovább olvasom

Egyéb kategória

A bíróságon támadták meg az RT és a Szputnyik uniós betiltását

A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert indít az Európai Unió Bíróságán a RT és a Szputnyik orosz tévécsatorna uniós betiltása ellen, mivel az véleményük szerint, ez sérti az európai polgárok információszabadsághoz való jogát – jelentette a NOS hollandiai műsorszolgáltató.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az EU március elején függesztette fel a Szputnyik és az RT orosz állami médiavállalat műsorszórási tevékenységét az unió területén, válaszul az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra. Az unió szerint az érintett csatornák dezinformációs és manipulációs tevékenységet végeznek.

A médiabojkott ellen tiltakozók keresete az uniós bíróság felé arra hivatkozik, hogy a tilalom “túlságosan széleskörű, továbbá elviekben helytelen, hogy politikusok egyik napról a másikra cenzúrát vezethetnek be”.

“Nem vagyunk rajongói az RT-nek, sem a Szputnyiknak, mindegyikük állami propagandát sugároz. Az azonban jogállamisági kérdéseket vet fel, hogy politikusok betiltják az információk terjesztését” – hangsúlyozta a NOS-nak adott nyilatkozatában Thomas Bruning, az NVJ titkára.

Bruning hozzátette: a tiltás megakadályozza, hogy az emberek hozzájussanak az információkhoz. “Nem gondoljuk, hogy az európai kormányzati vezetőkre tartozik annak meghatározása, hogy mi lehet hozzáférhető az interneten és mi nem” – jelentette ki.

Anco Scholte ter Horst, a Freedom Internet internetszolgáltató igazgatója szerint, mint szolgáltatónak kötelessége a semlegesség biztosítása és az internetes tartalmakba történő beavatkozás elkerülése. “Az RT és a Szputnyik bojkottja az első alkalom, hogy a hálózatsemlegesség elve a dezinformáció miatt sérül. Ez veszélyt jelent a nyílt és szabad internetes információ-hozzáférésre” – hívta fel a figyelmet.

Tovább olvasom

Médiapiac

30 éves lett a Vendég a háznál, a Kossuth Rádió műsora

Dupla műsorral és visszaemlékezésekkel ünnepli a Vendég a háznál című családi műsorának 30 éves jubileumát a Kossuth Rádió.

Közzétéve:

MTI Fotó: Bruzák Noémi

1992. május 4. óta szól a Vendég a háznál, a Kossuth Rádió családi műsora, ami jelenleg minden hétköznap, 11:32-től hallható. A műsor középpontjában a kezdetektől fogva a gyermek és az őt körülvevő család áll, ezért is kapta a “Gyerekekről felnőtteknek” alcímet.

A Vendég a háznál immáron három évtizede kíséri és segíti a szülőket, nagyszülőket, pedagógusokat a nevelésben és a gyermekgondozásban; iránytűként szolgál a családi kapcsolatok, az egészségügy, az oktatás és a családpolitikai döntések területén.

Kossuth Rádió népszerű műsorát ünnepelve május 25-én, szerdán dupla adással készül a hallgatóknak: utánajárnak, hogyan alakult néhány egykori riportalanyuk sorsa, és az is kiderül, melyek a szerkesztők legkedvesebb témái. A rádió közösségi média oldala is tartogat meglepetést: rövid hangképekkel, bejátszókkal, a hallgatók visszajelzéseiből és a legjobb pillanatokból idézik meg a műsor indulása óta eltelt 30 évet.

Borítókép: A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított Tőkéczki László-díj első kitüntetettje, Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztője, a Vendég a háznál című műsor gazdája az elismerés átadása után a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai székházában 2018. szeptember 24-én

Tovább olvasom