Kövess minket!

Médiapiac

Így támogatják Brüsszelből a baloldali sajtót

– Különösen egyoldalú a Journalism Fund nevű brüsszeli alapítvány támogatási gyakorlata – olvasható az Adatradar cikkében. Mint írják, a szervezet azért szúrt szemet, mert támogatói között megtalálható az Európai Parlament és az Európai Bizottság, vagyis az 1998-as bejegyzése óta részben az uniós állampolgárok pénzét költik, hivatalosan a „független és hiteles újságírás” pártfogására.

MTI/EPA/Olivier Hoslet

A magát tehát függetlennek beállító brüsszeli szervezet önmagáról így fogalmaz: „Végső soron a Journalismfund.eu a nagyközönség érdekében működik, lehetővé teszi a vitát, amely feltétele a demokratikus társadalom alakításának.” Mi nem ezt tapasztaltuk – fogalmaz az Adatradar cikke. A portál tüzetesebben is megvizsgálta a magyar vonatkozású akcióikat, felkutatták, milyen újságírók milyen témában mennyi pénzt kaptak tőlük.

Az adatokat összegezve pedig azt állapították meg, hogy kizárólag a balliberális orgánumoknál dolgozó kollégák kaptak támogatást közel 30 millió forintot értékben.

– 5300 eurót kapott a brüsszeli szervezettől például Szentpéteri Áron, aki az SZFE-n tanult, és egy Orbán Viktort lejárató dokumentumfilmet készített. Alkotása a 2022-es választási kampányt elemzi, és elhangzik benne például olyan kijelentés is, hogy Orbán Viktor a magyar média 80 százalékát uralja, ami nyilvánvalóan nem igaz, ezt az állítást számos hazai tanulmány cáfolja – mutat rá a cikk.

Az írás kiemeli továbbá: a dokumentumfilmben beszélnek még a „félelem rendszeréről”, Putyin és Orbán Viktor jó kapcsolatáról, valamint arról, hogy Magyarországon egy elnyomó rendszer működik, ahol oligarchák uralkodnak, a független újságírókat pedig külföldre üldözik. A filmet bemutatták a német ZDF csatornán (2022. március 26.), a svéd SVT televízióban (2022. március 26.), a lengyel TVN csatornán, az észt ERR tévében, és ugyanazon a napon itthon a 444-en is megjelent egy többrészes videósorozat, Öt lecke a valóság felszámolásáról címmel. A projektet a kampány finisére időzítették, mintha előre meg akarnák magyarázni, hogy a baloldal azért bukott, mert idehaza már nincsenek szabad választások.

– Szintén a brüsszeli alapítvány gondozásában kapott 3000 eurót Simon Krisztián, Keller-Alánt Ákos (a Magyar Narancs újságírója) és Rácz Tibor (a HVG munkatársa) projektje, amelynek címe: A magyar „Zuckerberg”, aki életben tartja Orbán rendszerét. Nem nehéz kitalálni, hogy Mészáros Lőrincről szól. A projekthez tartozó cikkek a 2018-as választási kampányban jelentek meg az alábbi helyeken: Boell.de, Magyarnarancs.hu, 444.hu, 24.hu, Gepnarancs.hu, Propeller.hu, Átlátszó.hu, Deutsche Welle – világít rá az Adatradar.

Szerintük látható, hogy egy nemzetközi finanszírozással létrejött projektről van szó, amelyet nemcsak itthon, de a nemzetközi mainstream médiában is megjelentettek.

– Ugyanúgy a 2018-as magyarországi parlamenti választásokra készült Keller-Alánt Ákos másik projektje, amelynek címe: „Orbán Viktor hogyan exportálja illiberalizmusát”, amire 6865 eurót kaptak. A cikksorozat Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök és Orbán Viktor politikai kapcsolatával is foglalkozik. A cikkek az alábbi helyeken jelentek meg: Magyar Narancs, Index, HVG.hu, 24.hu, Mladina (szlovén magazin) – hívja fel a figyelmet az írás.

További számos, ehhez hasonló (magyar újságírók által készített) projektet finanszírozott még az elmúlt években a magát függetlennek kikiáltó Journalismfund.eu alapítvány, összesen 71337 euró összegben, ami 400 forintos árfolyammal számolva közel 30 millió forintot jelent.

Borítókép: az Európai Bizottság brüsszeli székháza

Médiapiac

A TV2 volt a legnézettebb csatorna ősszel

Az idei ősz a TV2 sikerszezonjának nevezhető, hiszen legutóbb 20 évvel ezelőtt fordult elő, hogy a csatorna kiemelt célcsoportjában, a 18-59 éves nézők körében teljes napon és főműsoridőben is a csatornatoplista élén végzett a szeptember-novemberi időszakban.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A főműsoridőben sugárzott saját gyártású műsorok mind hétköznap, mind hétvégén fantasztikusan teljesítenek, ennek köszönhetően a TV2 novemberben és a teljes ősz átlagában is piacvezető mindhárom kiemelt korcsoportban (A18-59, A18-49, A4+), teljes napon és főműsoridőben is.

A főcsatorna eredményeinek köszönhetően a TV2 Csoport is kiemelkedően teljesít, hiszen a csatornacsalád novemberben is sikeresen őrizte meg piacvezető pozícióját mindhárom kiemelt korcsoportban teljes napon és főműsoridőben is

– áll a TV2 közleményében. 

A teljes őszi szezont, vagyis a szeptember elejétől november végéig terjedő időszakot vizsgálva a TV2 jelentős fölénnyel lett piacvezető mindhárom kiemelt korcsoportban teljes napon, hiszen átlagosan a 18-59 éves nézők 11,1%-a, a 18-49 éves nézők 11,2%-a, valamint a teljes lakosság 13,0%-a választotta a csatornát (RTL azonos sorrendben: 8,7%; 8,7%; 8,1%).

A TV2 főműsoridőben nyújtott teljesítménye szintén kimagasló,

hiszen az idei évet megelőzően utoljára 2002-ben birtokolta a piacvezető pozíciót a szeptember-novemberi időszakban mindhárom kiemelt korcsoportban. Idén ősszel ez a 18-59 évesek és a 18-49 évesek körében egyaránt 14,9%-os, a teljes lakosság tekintetében pedig 16,7%-os nézői részesedést jelent (RTL azonos sorrendben: 14,3%; 14,4%; 13,7%). Csoportszinten szintén sikeres őszt zárt a csatornacsalád, hiszen mind novemberben, mind pedig a három őszi hónap átlagában is a TV2 Csoport csatornáit választotta a legtöbb néző teljes napon és főműsoridőben is, mindhárom kiemelt korcsoportban – írja az Origo.hu, ahol a teljes cikk olvasható.

Tovább olvasom

Médiapiac

Megnövekedett csomagforgalomra figyelmeztet az NMHH

A karácsony közeledtével csomagrendeléskor, illetve -feladáskor érdemes figyelni a pontos címzésre, igénybe venni a csaknem kétezer csomagautomatát, illetve figyelemmel kísérni a küldemény útját a szolgáltató honlapján.

Közzétéve:

Borítókép: Egy férfi csomagot vesz ki a Magyar Posta csomagautomatájából egy Váci úti bevásárlóközpontnál Budapesten, fotó: MTI/Marjai János

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében arra figyelmeztet: a csomagrendeléseket és -feladásokat érdemes minél korábbra időzíteni, mert karácsonyhoz közeledve egyre fokozottabb lesz a csomagforgalom mind az online kereskedőknél, mind pedig a postai szolgáltatóknál.

A pontos címzés segíti a küldemény gyors kiszállítását; a többlakásos társasházakban az épület-, emelet- és ajtószám nagyon fontos információ. Emellett hasznos megadni a címzett telefonszámát, e-mailcímét, hogy a szolgáltató fel tudja venni vele a kapcsolatot

– jegyezték meg.

Címzettként mindenki azzal segítheti a kézbesítő munkáját, ha a postaládán, csengőn jól olvashatóan szerepel a neve, és gondoskodik róla, hogy a postaláda jól megközelíthető legyen.

Az online vásárlással kapcsolatban felhívták a figyelmet arra, hogy elkerülhető a futárra várakozás, ha a házhoz való kézbesítés helyett a csomag kiszállítását csomagautomatába, csomag- vagy postapontra kérik. Az NMHH nyilvántartása szerint jelenleg 1941 automata működik Magyarországon – tették hozzá.

Kitértek arra, hogy ha valaki a Távol-Keletről vagy az Egyesült Királyságból, illetve más, EU-n kívüli országból szeretne ajándékot rendelni, tartsa szem előtt, hogy 2021. július 1-jétől minden ilyen országból érkező e-kereskedelmi küldemény automatikusan áfakötelessé vált, és vámeljárás alá esik. Ez azt jelenti, hogy megszűnt az unión kívülről érkező, 22 euró alatti áruk áfamentessége, a 150 euró feletti értékűekre pedig – a korábbiakhoz hasonlóan – vámot is kell fizetni. Hozzátették: a vámkezelés külön címzetti megbízás nélkül történik.

Tovább olvasom

Médiapiac

Tragikus hirtelenséggel elhunyt a TV2 munkatársa

Góczán Flórián november 29-én hajnalban halt meg.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A Tények.hu megírta, hogy az operatőr és dokumentumfilmes rendező 1996-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd operatőrként dolgozott az egykori tudományos híradóban, a Deltában. Operatőrként több tucat dokumentumfilmhez kötődik a neve, ő rendezte az 1996-os A pech című kísérleti filmet, a Szimmetria, az Oly távol, messze van hazám…, valamint a 2007-es Ki vagyok én neked dokumentumfilmeket. Emellett forgatókönyvírója volt az 1996-os Boldog lovagok című játékfilmnek, írják.

Hozzátették: a TV2-ben a csatorna indulása, 1997 óta dolgozott operatőrként a Tények, az Aktív, a Napló, a Magellán és a Megasztár műsorokban.Rendkívül precíz és fegyelmezett volt munka közben, a maximalizmus jellemezte. Emellett páratlan humorával sokakat megnevettetett, írja róla a TV2.

A csatorna péntek este megemlékezést tartott a székház udvarán Góczán Flórián emlékére.

Tovább olvasom