Kövess minket!

Médiapiac

Így támadja a magyar drukkereket a baloldali média

Sok hazai balliberális megmondóember panaszkodott a magyar szurkolókra – összehasonlításként hoztunk néhány példát a környező országokból.

MTI/AP/EPA/Pool/Illyés Tibor

A francia csapatot a magyar drukkerek rasszizmusa zavarta meg egy holland lap szerint – számolt be nemrég megjelent cikkében a Mandiner, a holland De Telegraaf budapesti cikkéről.

A magyar szurkolók már a keddi, portugálok elleni meccset követően a világsajtó fókuszába kerültek állítólagos homofób megnyilvánulások miatt,amit egyetlen egy „Anti-LMBTQ” feliratú transzparensről készült fotóval illusztráltak.

De nem csak külföldön, itthon is érte kritika a magyar B-közepet, jellemzően balliberális megmondóemberek méltatlankodtak a drukkerek viselkedésén.

„Fájdalmas idők” és a „félelmetes csoport”

Németh Péter korábbi Népszava-főszerkesztő a baloldali lapban „fekete ruhás, artikulátlanul üvöltő emberekről” írt, akiknek karlendítése sokakat emlékeztetett „a fájdalmas időkre”. Németh felidézte, hogy ezek a drukkerek fütyülték ki „a szolidaritásból térdeplő íreket”.

Emlékezetes: az ír-meccs kapcsán a legnagyobbat az erzsébetvárosi DK-s polgármester, Niedermüller Péter szólta: a korábban a fehér, keresztény embereket rémisztő képződménynek nevező gyurcsányista politikus egyenesen arról ír, hogy „ma este Budapesten jobb volt írnek lenni”.

Nem maradt ki a sorból Vágó István sem: az ex-kvízprofesszor többek között a „Ki nem ugrál, büdös román, hej, hej”, „Szlovákok, nincsen hazátok” valamint „Utálunk, szar Románia” rigmusok hallatán méltatlankodott, mondván hogy„nem lehetne-e ezek nélkül”?

„Ezektől eltekintve a magyar csapat remekül játszott, gratulálok az eredményhez!” – zárta posztját Vágó.

Az i-re a pontot a HVG-s Fekő Ádám tette fel, aki a „Mi ez a félelmetes csoport, amivel ezrek masíroznak az Eb-meccsek előtt?” címmel írt cikket a Carpathian Brigade-ről, amely szerinte „látványosan nacionalistának” tűnhet.

Amiért látványosan nacionalistának tűnik az egész, az maga az alap: egy nemzeti válogatottnak elég nehéz úgy szurkolni, hogy ne tűnjön sovénnek a végeredmény, bár az is igaz, hogy a Carpathian Brigade rátesz egy lapáttal erre azzal, hogy Mátyás királyra, a Szent Koronára vagy épp Gábriel arkangyalra utal a meccsről meccsre mutatott élőképein, és nem mondjuk a szintén magyar »találmánynak« számító Mézga Gézára” – írja.

Bezzeg a románok…

De valóban félelemgerjesztő, kulturálatlan és példa nélküli az, ahogyan a magyar szurkolók viselkednek a lelátón? A portál összegyűjtött néhány közelmúltbeli esetet a tágabb régiónkból.

Románia

Valahogy nem láttuk az aggódó nyugati újságok címlapjait, amikor a román szurkolók a 2014 októberi Románia-Magyarország vb-selejtezőn olyan petárdázást csaptak a magyar himnusz alatt, hogy abból semmit nem lehetett hallani– írja a Mandiner.

Szlovákia

Az sem sűrűn fordul elő uniós országban, hogy egy focimeccsen rendőrök vernek félholtra fegyvertelen szurkolókat: márpedig ez történt 2008. november 1-jén, amikor a Dunaszerdahely-Slovan mérkőzésen, a meccs közben a DAC szurkolók szektorát rohanta le a szlovák karhatalom. Az eredmény: ötvenen megsebesültek, 31 személyt előállítottak, a sérültek között volt egy rendőr is. A legsúlyosabb sérültet az akkor 18 éves Magyarországról származó fiúta stadionban kellett újraéleszteni, majd helikopterrel szállították kórházba.

Horvátország

Nácik lennének a magyar szurkolók? Bár sokan ezt suggallják, például a fent említett Németh Péter is, de konkrét bizonyítékot keveset találni erre az állításra. Ellenben a horvát keménymag ékes bizonyítékát adta politikai nézeteinek: egy 2015-ös, olaszok elleni meccsen – ami eleve zártkapus volt, mivel a novemberi odavágón a délszlávok  rasszista rigmusokat énekeltek – a mérkőzés előtt valamikor 24-48 órával valamilyen vegyi anyaggal egy horogkeresztet égettek, martak a Poljud stadion fűvébe, ami addig nem látszódott jól, míg meccs közben fel nem kapcsolták a reflektorokat.

A horvát ultrák szeretik a horogkeresztet, 2006-ban például 200 karlengető szurkoló formálta meg élőképként egy livornói barátságos meccsen a lelátón – írta annak idején az Index.

Szerbia

Vágó István azt is kritizálta, hogy miért kell fütyülni a franciákat, ha hozzáérnek a labdához. Nos, a lélektani hadviselés ezen fajtájának nagymesterei egyértelműen a szerb szurkolók, akik, ha éppen egy különösen gyűlölt ellenféllel játszanak, nem állnak meg a pszchiológia nyomásnál sem. Emlékezetes a 2014-es szerb-albán meccs, amikor egy nagy-albán zászlót reptető drón miatt annyira feldühödtek, hogya mérkőzést végül 3-0-val a szkipetároknak ítélte az UEFA.

Lengyelország

A magyar élőképeket kritizáló Fekő Ádámnak pedig mutatjuk a 2017 augusztusi Legia Varsó-Asztana Bl-selejtezőn kifeszített lengyel drapériát, amellyel az 1944-es varsói felkelésre emlékeztek – írta a Mandiner. Ez is szemléletesen bizonyítja: a történelem, a történelmi évfordulókra való reagálás nem csak nálunk jelenik meg a stadionokban, mivela szurkolók szerte a nagyvilágban egyfajta vértelen háborúnak fogják fel a labdarúgást,

ahol ki lehet fejezni az érzelmeket, és – hacsak hangerőben vagy koreográfiában, meg nyilván a pályán is, de – le lehet győzni az ellenfelet.

Médiapiac

A közmédia is csatlakozik a gödöllői természetfilm fesztiválhoz

A hétvégi tudósítás mellett tematikus filmekkel is készül a csatorna.

Közzétéve:

Borítókép: A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál molinója a gödöllői kastély kerítésén, fotó: MTI / Máthé Zoltán

Helyszíni bejelentkezésekkel csatlakozik az M5 kulturális csatorna a pénteken kezdődő gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválhoz.

Az eseményről helyszíni bejelentkezésekkel informálja nézőit a közmédia május 27. és 29. között. A cél az, hogy a képernyő előtt ülők mindennapjaikban tegyenek hatékony lépéseket a természetvédelemért és a fenntarthatóságért – közölte az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pénteken az MTI-vel.

A hétvégi tudósítás mellett tematikus filmekkel is készül a csatorna. A természetfilmes forgatag aktualitásairól Galán Angéla és Hamar Donát műsorvezető számol be, ők a csatorna közösségimédia-oldalán online is időről időre bejelentkeznek a fesztivál történéseiről.

Tovább olvasom

Médiapiac

Új vezérigazgató az Invitech élén

A tulajdonos 4iG Nyrt. azt várja el Bőthe Csabától, hogy a vállalati ügyfelek piacán vezető szerepet érjen el vezetékes hang- és adatszolgáltatások értékesítésében.

Közzétéve:

Az Invitech ICT Services Kft. vezérigazgatója július 1-jétől Bőthe Csaba – közölte a telekommunikációs társaság az MTI-vel.

Az új vezető Gerald Grace-től veszi át a vezérigazgatói feladatokat.

A közlemény szerint

Bőthe Csaba tapasztalt szakember, akitől a tulajdonos 4iG Nyrt. azt várja, hogy a vállalati ügyfelek piacán vezető szerepet érjen el vezetékes hang- és adatszolgáltatások értékesítésében.

Az Invitech 2021-ben került a 4iG tulajdonába. A tranzakció indoklása szerint a társaság stratégiai fontosságú eszközökkel rendelkezik a nagysebességű adatkommunikáció, illetve a hálózati- és távközlési infrastruktúra területén, szolgáltatásaiban és infrastruktúrájában jelentős növekedési lehetőségek rejlenek.

Utolsó nyilvános beszámolója szerint a budaörsi központú Invitech 2019-ben több mint 26 milliárd forint, 2020-ban majdnem 25 milliárd forint árbevétellel zárt. Az éves eredmény eközben 451 millió forintról 3,1 milliárd forintra nőtt.

Tovább olvasom

Médiapiac

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki az NMHH

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa helytelenül közzétett politikai reklámok miatt.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a megrendelő megnevezésének és a megkülönböztető figyelemfelhívás hiánya miatt rótták ki a bírságot a Médiatanács e heti ülésén. A tanács helytelenül közvetített virtuális reklám miatt is figyelmeztette a szolgáltatót.

Azt írták: a testület hatósági ellenőrzésen vizsgálta a TV2 szolgáltatóját és 2,062 millió forintos bírságot rótt ki rá. A csatornán februárban pillanatreklámként és reklámként leadott, “Digitalizáció” és “Digitalizáció/gyerekek/legnagyobbvállalkozás.hu” elnevezésű, reklámként összesen 1031 esetben leadott közleményeket a tartalmuk alapján politikai reklámként kellett volna közzétenni az erre vonatkozó megkülönböztető figyelemfelhívással és a megrendelő egyértelmű megnevezésével. A két közlemény üzenetével, szín- és formavilágával a Megoldás Mozgalom nevű politikai párt népszerűsítését szolgálhatta – tették hozzá.

A testület emellett figyelmeztette a szolgáltatót, mert szintén februárban az Exatlon Hungary című műsorban közzétett, a Szerencsejáték Zrt. Tippmix játékát népszerűsítő virtuális reklám kezdetekor és végén nem szerepelt figyelemfelhívó jelzés.

Beszámoltak arról is, hogy médiatanács 50 ezer forintos bírságot szabott ki a Best FM szolgáltatójára, amiért egy februári adáshéten szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb hírt tett közzé.

Tovább olvasom