Kövess minket!

Médiapiac

Így rádióztunk nyáron

Megérkeztek a június-augusztusi időszakra vonatkozó adatok. Továbbra is a ClassFM vezet.

ClassFM országosan…

A nyári hónapokban a Class FM-et a 15 évesnél idősebb korosztályban 2,5 millió fő hallgatta egy átlagos napon, ezzel a rádió továbbra is őrzi vezető helyét – derül ki a TNS-Hoffmann–Mediameter konzorcium hallgatottsági adataiból. A második helyen továbbra is a Kossuth Rádió áll, átlagosan 1,4 millió hallgatóval. A harmadik helyre a Petőfi Rádió került, napi 1,2 millió hallgatójával. A negyedik helyezett a Music FM (779 ezer fő), az ötödik pedig a Dankó Rádió, 371 ezer napi hallgatóval.

A 18-49 éves korcsoportban is a Class FM a leghallgatottabb rádió: a vizsgált időszakban egy átlagos napon 1 millió 624 ezer fő követte az adó műsorait. A második legnépszerűbb rádiónak e korosztály körében a Petőfi Rádió bizonyult (639 ezer hallgató), a harmadik helyen álló Music FM 574 ezer hallgatót ért el, a negyedik helyen pedig ebben a célcsoportban a Kossuth Rádió áll, 377 ezer fővel. Az ötödik helyen álló Juventus Rádió hallgatótábora a nyári hónapokban napi 140 ezer fő volt.

…és Budapesten

A budapesti 15 évesnél idősebb lakosok körében is a Class FM áll az élen, amelyet azonban – eltérően az országos adatoktól – a Music FM követ. A rangsorban a harmadik helyen az Kossuth Rádió, a negyediken az Petőfi Rádió áll, az ötödik pedig a Juventus Rádió. A budapesti adók nagy része megőrizte hallgatói táborát, míg mások, mint például a Music FM, a Jazzy Rádió vagy az Info Rádió növelni is tudta az elmúlt időszakhoz képest.

A 18-49 éves budapestiek között a legtöbben a Class FM-et hallgatják, és a Music FM ebben a korcsoportban továbbra is a második helyet foglalja el, megelőzve a harmadik helyre kerülő Petőfi Rádiót, a negyedik Kossuth Rádiót és az ötödik Juventus Rádiót. 2013 nyarával összehasonlítva idén nyáron a budapesti 18-49 évesek összességében is többet rádióztak, ennek köszönhetően mindegyik budapesti rádió hallgatottsága nőtt az elmúlt egy évben a 18-49 évesek körében.

Ha autózás, rádiózás

Az augusztusi kutatás során a kutatócégek arról is megkérdezték a fogyasztókat, hogy a nyaralások alatt, amennyiben autóval utaztak, mit hallgattak útközben. Az autóval utazók 90 százaléka hallgatott valamit, ezen belül a rádió volt a legnépszerűbb. Az utazók 78 százaléka mondta, hogy hallgatott autóban rádiót a nyári utazás alatt. A második legnépszerűbb a CD-hallgatás volt (39%), míg az mp3-as csatlakozóról való zenehallgatást 30 százalék említette.

 

A részleteket megmutató grafikonok elérhetőek alább a kapcsolt prezentációban.

Médiapiac

Tiltakozik az M1-et ért támadás miatt a Magyar Nemzeti Médiaszövetség

Aggodalommal figyelik a nemzetközi és a hazai baloldali sajtóban magyarországi szerkesztőségek és az újságírószakma alapjai ellen indított álságos támadássorozatot.

Közzétéve:

Borítóképünk az MNM logója, forrás: Facebook

Tiltakozik a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNM) az M1 csatornát ért támadás miatt. Mint közleményükben írják, szövetségük elutasít minden olyan törekvést, amely a fősodratúnak vélt szélsőségesen liberális ideológiától eltérő álláspontokat elhallgattatni, ellehetetleníteni, befeketíteni próbálja, továbbá kiállnak a szerkesztés és a témaválasztás szabadsága mellett.

„A Magyar Nemzeti Médiaszövetség növekvő aggodalommal figyeli az utóbbi napokban a nemzetközi és a hazai baloldali sajtóban magyarországi szerkesztőségek és az újságírószakma alapjai ellen indított álságos támadássorozatot”

ismerteti a Magyar Nemzet az MNM közleményét, amely így folytatódik: „visszautasítjuk a liberális médiumok által alkalmazott kettős mércét. Felháborítónak találjuk, hogy egyeseknek az jelenti a demokrácia hanyatlását, ha a médiában az éremnek nem csak az egyik oldalát mutatják meg. A szakmai szolidaritással ellentétesnek tartjuk, ha bárki a sajtó szabadságát csak saját szerkesztősége esetében hajlandó követelni”.

Az MNM szerint Franziska Tschinderle osztrák újságíró kérdésbe bújtatott állításokkal fordult a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjához, és megkereséséből nyilvánvalóan kiderült, hogy a tudósításában euroszkeptikus, szélsőséges, sőt valamely ismeretlen okból antiszemita képződménynek tekinti azt a formálódó európai szövetséget, amelyről egy háromoldalú budapesti politikai találkozón esett szó. Az osztrák újságíró eljárását feldolgozó M1 Híradó anyaga nyomán kitört felháborodás viszont már diplomáciai hullámokat vetett – olvasható a közleményben.

Az MNM szövetsége elutasít minden olyan törekvést, amely a fősodratúnak vélt szélsőségesen liberális ideológiától eltérő álláspontokat elhallgattatni, ellehetetleníteni, befeketíteni próbálja. Kiállnak a szerkesztés és a témaválasztás szabadsága mellett akkor is, ha az együtt jár egy másik szerkesztőség vitatható munkamódszerének bírálatával.

Hisszük, hogy a szabad, akár kritikus kérdések nem keverendőek össze egyes politikai erők által megfogalmazott prekoncepciók kérdésbe bújtatott megfogalmazásával

– fogalmaz a közlemény, amely így zárul: „Felléptünk és a jövőben is fel fogunk lépni a szakmánk minden alapját nélkülöző, elfogult és manipuláló sajtóanyagok ellen. Az osztrák újságírónőnek pedig javasoljuk: ha etikátlan és elfogult sajtóterméket keres, forduljon a Deutsche Welle csatornához, ha pedig jogállamisági aggályai vannak, keresse a Hertha BSC vezetését”.

Mint ismert, az újságíróról a magyar közmédia híradója szerdai adásában azt állították, hogy „provokált” a Fidesz EP-delegációjának a budapesti Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozóval kapcsolatban feltett kérdéseivel.

Tovább olvasom

Médiapiac

Mentesülnek a médiaszolgáltatási díj alól a tévék és a rádiók

A kormány döntésnek köszönhetően 341 médiaszolgáltató – és az ott dolgozó több ezer munkatárs – gazdasági kilátásai javulnak.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Jóváírja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a rádiók és televíziók idei első negyedévi médiaszolgáltatási díjait, és a második negyedévi kötelezettségeket sem kell teljesíteniük, miután április 8-án életbe lépett az erre vonatkozó kormányrendelet.

Az NMHH azt közölte pénteken az MTI-vel, hogy

a döntésnek köszönhetően 341 médiaszolgáltató – és az ott dolgozó több ezer munkatárs – gazdasági kilátásai javulnak.

Április 8-án hatályba lépett a médiatörvény médiaszolgáltatási díjfizetési kötelezettségre vonatkozó szabályainak a veszélyhelyzet alatti eltérő alkalmazásáról szóló kormányrendelet – tudatták. Ennek értelmében a kereskedelmi lineáris médiaszolgáltatók tavalyhoz hasonlóan, a koronavírus-világjárványra tekintettel, mentesülnek a negyedéves médiaszolgáltatási díj megfizetése alól a veszélyhelyzet megszűnésének napja szerinti negyedév végéig – tették hozzá.

Ismertették:

a kormányrendeletben foglaltaknak eleget téve az NMHH az első negyedévre már befizetett médiaszolgáltatási díjakat elszámolja

a médiaszolgáltatásra jogosult javára a veszélyhelyzet megszűnésének napja szerinti negyedévet követő negyedévre esedékes díjban. Az idei második negyedéves médiaszolgáltatási díjat nem kell befizetni, így legalább fél évre szóló díjmentességet kap az érintett 341 szolgáltató.

Az intézkedésnek köszönhetően 374 kereskedelmi médiaszolgáltatás – 81 rádió és 293 televízió üzemeltetője – jut könnyítéshez a koronavírus-járvány által sújtott gazdasági és médiapiaci helyzetben – írták.

Tovább olvasom

Médiapiac

Jelentősen visszaesett a kormánypárti oldalak elérése a Facebookon

Tegnap óta tapasztalják ezt a kormányzati Facebook-oldal üzemeltetői és számos kormánypárti politikus.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Van, ahol töredékére esett vissza az elérések száma – közölte közösségi oldalán Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, akit szintén érint a jelenség, amelyről nem kaptak előzetes tájékoztatást a Facebooktól.

Mint írja, nem tudni, hogy technikai probléma áll-e a háttérben, vagy a politikai tartalmak visszaszorításának már korábban bejelentett szándéka húzódik-e a jelenség mögött. Az eset mindenesetre felhívja a figyelmet a közéleti szereplők kiszolgáltatottságára e téren – teszi hozzá a politikus, aki arra figyelmeztet, hogy

“az elérések csökkentése különösen hátrányos a mostani időszakban, amikor a járvánnyal és az oltásokkal kapcsolatos információ és a magyarok hiteles tájékoztatása minden másnál fontosabb az online felületeken”.

Dömötör Csaba arra kéri a követőket, ha nem jelenik meg a hírfolyamukban bejegyzés a kormánytól vagy a követett kormánypárti politikustól, állítsátok be kedvencnek, mert így nagyobb eséllyel jelennek meg profiljaikon az általuk közzétett tartalmak.

Tovább olvasom