Kövess minket!

Médiapiac

Így működik a “független” német sajtó (videó)

A SAT3 német csatorna a magyar kultúrharcot elemző, csaknem negyvenperces dokumentumfilmjében mindösszesen 146 másodpercet szánt a kormányzati nézőpont bemutatására – mutatott rá Kovács Zoltán kommunikációért felelős államtitkár.

MTI/Illyés Tibor

Kettős mérce, torzított információk, csúsztatások, határtalan politikai korrektség és lelkesen mártírkodó „hősök” a média és a színház világából. Most mondjam, hogy meglepődtem?!

– reagált Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára Facebook-bejegyzésében a SAT3 dokumentumfilmjében elhangzottakra.

Német intervenció, avagy göbbelsi propaganda Magyarország ellen

Február 26-án, amikor már javában zajlott az ukrán–orosz háború, a német 3Sat kulturális közszolgálati csatornának nem volt jobb dolga, mint bemutatni a Magyarországot baloldali szereplők propagandaszerű felkérdezésével lejárató Ellenszél Orbán Viktornak – Kultúrharc Magyarországon a választások előtt című alkotást. A harmincnyolc perces videó azzal zárul, hogy számos baloldali szereplő felmutatja a tenyerét, majd a narrátor elmondja: áprilisban a magyarok az „Orbán-rezsim” és a szabadság közül választanak. Nem kevesebb ez, mint a választásokba történő, közvetett beavatkozás – olvasható a 888.hu cikkében.

A kisfilm Márki-Zay Péter feldicsérésével kezdődik, miszerint sikeres polgármester, illetve – ahogy a szokásos mantrát már megszokhattuk – hétgyermekes, konzervatív, katolikus családapa. A nyilatkozatai és a tettei alapján csak az alábbiakat nem lehet látni nála: a sikert, a konzervativizmust, a keresztényi erkölcsöt és magatartást, valamint – a nemrégiben tett kijelentése után – nem egyértelmű, hogy hat vagy hét gyermeke van. A kapitány bemutatását követően Katarina Barley német szociáldemokrata EP-képviselő beszél, aki korábban azt mondta, hogy „Magyarországot és Lengyelországot ki kell éheztetni”, és aki megosztotta azon elmés gondolatát, miszerint Márki-Zay az utolsó esély az „Orbán-rezsim” megdöntésére.

A választások kapcsán Márki-Zay Pétert idézik, aki szerint egypártrendszer van hazánkban. Micsoda magas foka a kognitív disszonanciának, amikor valaki az egyik percben egypárti diktatúráról beszél, a következőben pedig a hatpárti összefogás erejéről! Ezen bölcs gondolatokat követően a narrátor osztja meg azt az ordas hazugságot, hogy „itt ül ő” – utalva Orbán Viktorra, miközben a budai Várat mutatják a karmelita kolostor helyett, ahol a kormányfő valójában dolgozik. A budai Vár egyébként visszatérő motívum a bal(fake) oldalon, rendszerint úgy állítják be, mintha Orbán Viktor a Magyar Nemzeti Galériában töltené a mindennapjait.

A propagandafilmben sorra végigmentek az ellenzék számára kedves témákon, kezdve az SZFE hisztijével, folytatva az Index meg(nem)szűnésével, a homoszexuálisok állítólagos vegzálásával (persze erről a Pride kicsit sem elfogult szervezőjét kérdezték) és a gyermekvédelmi törvénnyel, végül pedig az egész videóban piedesztálra emelt Márki-Zay Péter alkotmányellenes puccsterveivel zárták a remekművet.

A kapitány, akit a videóban rendszeresen „Orbán kihívójaként” emlegetnek, megjósolta: kétharmadot nem fog senki kapni. Elnézve a közvélemény-kutatások adatait, ebben nem lennénk annyira biztosak, ha a tendenciák nem változnak, akkor bizony érik a negyedik kétharmad.

Márki-Zay elmondta a 3Sat-nak, hogy „az alaptörvény érvénytelen, így nem szükséges az Országgyűlés kétharmadának támogatása ahhoz, hogy azt megváltoztassák”. Gyurcsány kirakatemberének hazugságával ellentétben az alaptörvény elfogadása megfelelt az azt megelőzően hatályos alkotmányunk előírásainak.

A parlament összetételét ráadásul akkor még nem is a jelenleg hatályos választójogi törvény (Vjt.) alapján határozták meg, a Fidesz–KDNP-kormány 2010-ben az 1989-es, régi Vjt. alapján kapott kétharmados felhatalmazást. Aki nemzeti alapokmányunk legitimációját vitatja, az az alaptörvény felhatalmazása alapján meghozott jogszabályok érvényességét, magyarán a teljes magyar jogrend és jogállam megalapozottságát kérdőjelezi meg. Az alaptörvény érvénytelenítése és a feles alkotmányozás anarchiához és polgárháborúhoz vezetne – írja a 888.hu.

Magyarország védelmében a kormányzat részéről egyedül Kovács Zoltán szólalhatott fel. Az államtitkár úgy fogalmazott: „12 év konzervatív kormányzás tapasztalata mondatja velünk, hogy a kulturális politikai baloldal próbál egy háborút elindítani, méghozzá az általunk képviselt konzervatív nemzeti érzelem ellen.” Az idézett mondat valóságtartamát mi sem támaszthatná alá jobban ennél a kisfilmnél, valamint az abban nyilatkozó, zömében baloldali szereplőknél.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: Kovács Zoltán

Médiapiac

Megdőlt Pressman érvelése Szöllősi György ügyében

Danku Péter nemzetközi fejlesztési és segélyezési szakértő szerint az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének argumentumai egyértelműen mondvacsinált, ellentmondásos, teljes mértékben valótlan érveken alapulnak.

Közzétéve:

MTI/Kovács Tamás

Nagy port kavart a Nemzeti Sport főszerkesztőjének, Szöllősi Györgynek az ügye a napokban. Az újságíró az Egyesült Államokba utazott volna, ám a David Pressman vezette budapesti nagykövetség megtagadta tőle a vízumot – írja a Magyar Nemzet.

A lapnak Danku Péter nemzetközi fejlesztési és segélyezési szakértő reagált a nagykövetség érvelésére – egyértelműen cáfolva azt.

Danku Péter 2019 végéig a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársa volt, dolgozott diplomataként és nagykövet-helyettesként. Rangjelölés nélküli diplomata útlevéllel jelenleg is rendelkezik.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének argumentumai egyértelműen mondvacsinált, ellentmondásos, teljes mértékben valótlan érveken alapulnak, amelyek kártyavárként omlanak össze, ha mérlegeljük, hogy Szöllősi György kérelmével és jogállásával teljesen azonos feltételek mentén nyújtottam be diplomatavízum-kérelmem. Nagykövet úrral ellentétben pedig minden további nélkül élvezhettem a nagykövetség pozitív elbírálását

– nyilatkozta Danku Péter a Nemzeti Sport főszerkesztőjének ügye kapcsán.

A nemzetközi fejlesztési és segélyezési szakértő rámutatott,

hozzá hasonlóan Szöllősi György is az 1998-as külföldi utazásról szóló törvény 12. paragrafusának második pontja értelmében rangjelölés nélküli diplomata útlevéllel rendelkezik.

Danku Péter ismertette, rangjelölés nélküli diplomata útlevelet azok kapnak, akik diplomáciai küldetéssel járó feladatot látnak el, illetve akiknek a diplomata-útlevéllel történő ellátása külpolitikai érdekből indokolt, ugyanakkor nem állnak a külpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium alkalmazásában.

A teljes cikkért kattintson.

Borítókép: David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete országa zászlajával a kezében a 28. Budapest Pride résztvevői között a Városligetben 2023. július 15-én

Tovább olvasom

Médiapiac

Húszéves fennállását ünnepli a kolozsvári Agnus Rádió

Erdély egyetlen református és közösségi rádiója szeptember 24-én, vasárnap üli a jubileumát.

Közzétéve:

Szerkesztő dolgozik a kolozsvári Agnus Rádióban 2023. szeptember 18-án, fotó: MTI/Kiss Gábor

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke az évforduló alkalmából tartott sajtótájékoztatón arra emlékeztetett, hogy

az egyház számára mindig fontos volt a kommunikáció, és ez nem csak a szószékről történik, hanem a sajtó, rádió révén is.

Felidézte, hogy az Agnus Rádió kolozsvári gyülekezeti kezdeményezésre jött létre, de bekerült az egyházkerület által támogatott intézmények közé.

Kolozsvár és környékének magyarsága számára fogható, de az interneten más régiókban is hallgatják, a műsorok zöme podcast formájában a világhálóra is felkerül.

Adorjáni László alapító, az alsóvárosi gyülekezet lelkésze felidézte, hogy az első református műsort 1990 januárjában készítették el a Kolozsvári Rádió számára, majd svájci segítséggel professzionális stúdiót rendeztek be, amelyet a többi magyar történelmi egyház is használhatott.

Frekvenciát 2001-ben sikerült szerezni, ezen román egyházi rádiókkal osztoznak, 3 és 8 óra között, illetve 12 és 15 óra között van adásuk. A műsorban az igehirdetések közvetítése és egyházi témák mellett a mindennapi élet kérdéseivel is foglalkoznak – mondta.

Szenkovics Dezső, az Agnus Média Alapítvány elnöke, Adorjáni László alapító, az alsóvárosi gyülekezet lelkésze, Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke és Szegedi Csaba, a rádió ügyvezető igazgatója (b-j) a sajtótájékoztatón a kolozsvári Refo Caféban 2023. szeptember 18-án
Fotó: MTI/Kiss Gábor

Az Agnus Rádiót szűk munkatársi csapat vezette önkéntesek működtetik, közösségi rádióként a hallgatók is javasolhatnak, készíthetnek műsorokat. A finanszírozást az egyházkerület segítsége mellett amerikai, hollandiai és magyarországi támogatásokból biztosítják.

Szenkovics Dezső, az Agnus Média Alapítvány elnöke elmondta: három alapelv – hit, kultúra és közösség – mentén működnek, így eljuttatják az igehirdetést oda, ahova másként nem jutna el, kultúrát közvetítenek az értékvesztett világban, és közösséget erősítenek a kolozsvári nagyvárosi szórványban.

A kolozsvári Agnus Rádió szobái 2023. szeptember 18-án
Fotó: MTI/Kiss Gábor

Szegedi Csaba, az Agnus Rádió ügyvezető igazgatója az MTI kérdésére elmondta, hogy bár pontos felméréseik nincsenek, a rádiónak több ezer hallgatója van, mivel adásidejük kiegészíti a Kolozsvári Rádió magyar nyelvű adásáét.

Elmondta: vasárnap, szeptember 24-én egésznapos programmal ünneplik a 20 éves fennállást, két istentiszteletet és kerekasztal-beszélgetést tartanak az egyházi sajtó szerepéről, szeretetvendégség is lesz. A kapott adományokat a kárpátaljai Pulzus Rádiónak ajánlják fel.

Tovább olvasom

Médiapiac

Az ukránok kizáratnák a TASZSZ-t az Európai Hírügynökségek Szövetségéből

Az Ukrinform ukrán közszolgálati hírügynökség kezdeményezte a TASZSZ orosz állami hírügynökség kizárását az Európai Hírügynökségek Szövetségéből (EANA) a szervezet párizsi közgyűlésén, de a testület nem zárta ki a TASZSZ-t, viszont fenntartotta az orosz hírügynökség már érvényben lévő felfüggesztését – közölte az EANA a közgyűlést követően.

Közzétéve:

Az EANA MTI által ismertetett közleményéből az is kiderül, hogy a közgyűlés csütörtökön Fabrice Friest, az AFP francia hírügynökség elnök-vezérigazgatóját választotta meg két évre a szervezet új elnökének. A testület egy új elnökségi tagot is választott: Claudia Nicolae, az AGERPRES román hírügynökség vezérigazgatója hároméves megbízatást kapott – olvasható az EANA honlapján.

Az EANA elnökségében Fabrice Fries és Claudia Nicolae mellett Elmir Huremovic, a FENA bosznia-hercegovinai hírügynökség vezérigazgatója, Stefano de Alessandri, az ANSA olasz hírügynökség vezetője és az EANA főtitkára, Alexandru Giboi foglal helyet.

Az EANA újonnan megválasztott elnöke megszólalásában kifejtette, hogy

az EANA tökéletes fórum arra, hogy tagjai olyan, mindannyiukat érintő kérdésekben működhessenek együtt, mint a mesterséges intelligencia használata a szerkesztőségekben, és lehetőséget nyújt a hírügynökségek számára, hogy olyan fontos kérdésekben hallassák a hangjukat, mint a szellemi tulajdon védelme.

Claudia Nicolae az EANA jelentőségét hangsúlyozva kiemelte, hogy “a határok nélküli, többszintű együttműködés előnyös a tagok számára, és támogatja a hírügynökségeket és a hírügynökségek fejlődését egy összetett rendszerben”.

Tovább olvasom