Kövess minket!

Médiapiac

Így hamisítja híreit a “független” média

A CNN egyik hatásvadász műsora miatt, melyben a Biden-adminisztráció egy rendeletét akarta dicsőíteni, igen kínos helyzetbe került.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Kiderült ugyanis, hogy csak egy átverés volt a történet, amit bemutattak. Nem ez az első eset, amikor a hatásvadász mainstream média lebukik a valóságtól mindenképpen “független hírek” miat

Egy Las Vegasban élő nő azt állította a CNN műsorában, hogy kilakoltatással kell szembenéznie a három gyerekével a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt. A műsorhoz úgy találták meg a nőt, hogy korábban indított egy adománygyűjtést, hogy vissza tudja fizetni az 1900 dolláros bérleti tartozását.

“A nevem Kelly és három lányom van Nevadában. A járvány kitörése előtt is éppenhogy el tudtuk tartani magunkat. Most viszont szenvedünk, kérlek segíts amiben csak tudsz”, olvasható az adománygyűjtő honlapján.

Az érzelmekkel teli műsorba, ahol bemutatták az “anyát és három gyerekét” meghívták a demokrata Cori Bush-t is, Missouri állam egyik kongresszusi képviselőjét, annak kapcsán, hogy a Biden-adminisztráció hatvan napos kilakoltatási moratóriumot hirdetett azokban a megyékben, ahol a COVID-19 terjedési üteme magasabb mint az átlag.

“Most olyan szerencsés vagyok, hgy túl vagyok ezen. Amikor felraktam az adomány gyűjtést, sose gondoltam volna, hogy bárki is felkeres, a CNN-re egyáltalán nem gondoltam, és arra hogy élő adásban leszek egy kongresszusi képviselővel. Elképesztő hogy a történetem eljutott hozzád”, mondta a nő Cory Bushnak.

Bush ezek után pedig azt mondta Kellynek, hogy ő és a családja megérdemlik, hogy a törvényhozók értük is dolgozzanak. “A legkevesebb amit tehetünk érted az, hogy meggyőződjünk róla, hogy az otthonod biztonságában és kényelmében tudsz maradni, miközben mi más dolgokon is dolgozunk annak érdekében, hogy a te és a gyermekeid élete jobbá váljon”, mondta a missouri-i demokrata.

Miután a nő történetét bemutatta a CNN nagyjából 200 ezer dollár gyűlt össze számára. Ekkor azonban kiderült, hogy a műsorban szereplő lányok nem is az ő gyerekei, csak vigyázni szokott rájuk. A CNN nem ellenőrizte a nő sztoriját, így asszisztáltak egy csaláshoz.

A 32 éves Dasha Kelly végül hétfőn a CNN egy másik műsorában bevallotta, hogy nem ő annak három lánynak a biológiai anyja akikkel együtt szerepelt a kilakoltatási moratórium miatt a hajléktalanságtól megmenekült családoknak készített műsorban.

A CNN ezek után úgy állította be a történetet, hogy az egész csatornát átverte volna a nő, és megszólaltatták a valódi anyukát, aki elmagyarázta, hogy az álanya csak vigyázni szokott a gyerekekre, és egyébként romantikus kapcsolatban áll a lányok apjával, azonban nem élnek együtt.

Így az is kiderült, a CNN úgy forgatott kiskorúakról, hogy egyik szülő sem adta hozzá a beleegyezését semmilyen fajta képi és hang felvétel rögzítésébe.

Az adománygyűjtés során végül egyébként több mint 212 ezer dollár gyűlt össze.

Hasonlóan kínos helyzetbe került korábban az RTL csoport egy riportere is, aki júliusban a németországi áradásokról tudósított. Azért ugyanis, hogy bejelentkezése hatásosabb legyen, sárral kente be az arcát, amit valaki videóra is vett.

Ez különösen kínos volt azok után, hogy a tudósítás előtt már Instagram-oldalára is töltött fel képeket, melyeken sáros ruhában látszik, és amiken keresztül arról számolt be, hogy ő is aktívan részt vesz a mentésben.

A videó nyilvánosságra kerülése után a riporter, Susanna Ohlen elnézést kért, és azt mondta, hogy “szégyellt volna túlságosan tiszta külsővel megjelenni”.

Emlékezetes, hogy a 2015-ös migránsválság idején is futószalagon készültek a hatásvadász fotók annak érdekében, hogy minél nagyobb együttérzést keltsenek a migránsok irányában. Az egyik legbrutálisabb fotó, egy halott, vízbe fulladt kisfiúról készült a török tengerparton, és az egész világsajtót bejárta.

Később azonban kiderült, hogy a fotót beállították, a halott kisfiú testét ide-oda rakosgatták, hogy minél hatásosabb kép készülhessen. A brutális, kegyeletsértő akciót azonban egy török fotós rögzítette.

Szintén a migránsok iránti együttérzést próbálták fokozni, amikor olyan képek jelentek meg a sajtóban, melyeken az látható, ahogy egy migráns család egy kisbabával a vonatsíneken fekszik a magyar határ közelében, körülöttük pedig magyar rendőrök állnak fenyegető testtartással. Akkor a balliberális média azonnal felkapta a képet, és a szituációról készült manipulált videórészleteket, és kegyetlenséggel vádolták a magyar határőröket.

Később azonban előkerült az esetről készült teljes videófelvétel, melyen jól látható, hogy a migráns apa rántotta magával a sínekre feleségét és kisbabájukat, hogy ellenálljon a rendőri intézkedésnek. A teljes felvételen az is látható, ahogy a magyar rendőrök segítik fel az anyát, és támogatják.

De a koronavírus-járvány kapcsán is számtalan álhír, manipuláció jelent meg.

Magyarországon egyenesen az ellenzéki Magyar Szocialista Párt (MSZP) gyártott fake newst.

Ők “álanya” helyett “álmentőst” használtak arra, hogy riogassák a közvéleményt.

A videóban, amit Korózs Lajos MSZP-s országgyűlési képviselő tett közzé először, egy magát mentősnek mondó nőt interjúvolnak meg a koronavírus-járvány kapcsán. Később azonban kiderült, hogy a mentősnek beállított nő valójában soha nem dolgozott mentősként, sőt semmilyen egészségügyi végzettsége sincs.

A videót persze azonnal felkapta a balliberális média, hogy bizonyítékként mutassa be az egészségügy helyzetére vonatkozóan – emlékeztetett a V4NA hírügynökség.

Médiapiac

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki az NMHH

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa helytelenül közzétett politikai reklámok miatt.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a megrendelő megnevezésének és a megkülönböztető figyelemfelhívás hiánya miatt rótták ki a bírságot a Médiatanács e heti ülésén. A tanács helytelenül közvetített virtuális reklám miatt is figyelmeztette a szolgáltatót.

Azt írták: a testület hatósági ellenőrzésen vizsgálta a TV2 szolgáltatóját és 2,062 millió forintos bírságot rótt ki rá. A csatornán februárban pillanatreklámként és reklámként leadott, “Digitalizáció” és “Digitalizáció/gyerekek/legnagyobbvállalkozás.hu” elnevezésű, reklámként összesen 1031 esetben leadott közleményeket a tartalmuk alapján politikai reklámként kellett volna közzétenni az erre vonatkozó megkülönböztető figyelemfelhívással és a megrendelő egyértelmű megnevezésével. A két közlemény üzenetével, szín- és formavilágával a Megoldás Mozgalom nevű politikai párt népszerűsítését szolgálhatta – tették hozzá.

A testület emellett figyelmeztette a szolgáltatót, mert szintén februárban az Exatlon Hungary című műsorban közzétett, a Szerencsejáték Zrt. Tippmix játékát népszerűsítő virtuális reklám kezdetekor és végén nem szerepelt figyelemfelhívó jelzés.

Beszámoltak arról is, hogy médiatanács 50 ezer forintos bírságot szabott ki a Best FM szolgáltatójára, amiért egy februári adáshéten szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb hírt tett közzé.

Tovább olvasom

Médiapiac

Klasszikus filmek “újrahangolva” – szinkronokat restaurált a Rádióarchívum

Elkészültek a közmédia első, hangban restaurált, régi szinkronos filmjei. A Rádióarchívum munkájával A hét mesterlövész, a West Side Story és a Legénylakás hangsávjai újulhattak meg.

Közzétéve:

Flickr

A kulturális értékmegőrzés mindenkori igényét szem előtt tartva elkészültek a közmédia első hangfelújítással korszerűsített külföldi filmjei. A digitális innovációk nemcsak az új filmek elkészítésénél, hanem a restaurálási technológiában is segítségek nyújtanak abban, hogy a felújított filmklasszisokat még generációk hosszú sora élvezhesse a kor fejlett igényeinek megfelelően – ismerteti az MTVA.

Az MTVA Rádióarchívuma elsőként A hét mesterlövész, a West Side Story és a Legénylakás című filmek hangsávjainak felújítását végezte el, az archívum restaurátor hangmérnökeivel.

A restaurálással nemcsak az általános hangminőséget sikerült feljavítani, hanem a teljes hanganyagot átdolgozták. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az új HD kópia eredeti hangjából, az újonnan megszerzett nemzetközi hangból, a régi magyar szinkronból és esetlegesen filmzenei lemezekből építették újjá a hanganyagot. A felújításnak köszönhetően a három mestermű ezelőtt még soha nem szólalhatott meg olyan minőségben, mint ahogyan mostantól lesznek hallhatók. Az átalakulást a nézők saját fülükkel is megtapasztalhatják; a közmédia csatornáin hamarosan bemutatják a szinkronrestaurált klasszikusokat – közölte az MTVA.

Borítókép: jelenet a West Side Story című filmből

Tovább olvasom

Egyéb kategória

A bíróságon támadták meg az RT és a Szputnyik uniós betiltását

A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert indít az Európai Unió Bíróságán a RT és a Szputnyik orosz tévécsatorna uniós betiltása ellen, mivel az véleményük szerint, ez sérti az európai polgárok információszabadsághoz való jogát – jelentette a NOS hollandiai műsorszolgáltató.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az EU március elején függesztette fel a Szputnyik és az RT orosz állami médiavállalat műsorszórási tevékenységét az unió területén, válaszul az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra. Az unió szerint az érintett csatornák dezinformációs és manipulációs tevékenységet végeznek.

A médiabojkott ellen tiltakozók keresete az uniós bíróság felé arra hivatkozik, hogy a tilalom “túlságosan széleskörű, továbbá elviekben helytelen, hogy politikusok egyik napról a másikra cenzúrát vezethetnek be”.

“Nem vagyunk rajongói az RT-nek, sem a Szputnyiknak, mindegyikük állami propagandát sugároz. Az azonban jogállamisági kérdéseket vet fel, hogy politikusok betiltják az információk terjesztését” – hangsúlyozta a NOS-nak adott nyilatkozatában Thomas Bruning, az NVJ titkára.

Bruning hozzátette: a tiltás megakadályozza, hogy az emberek hozzájussanak az információkhoz. “Nem gondoljuk, hogy az európai kormányzati vezetőkre tartozik annak meghatározása, hogy mi lehet hozzáférhető az interneten és mi nem” – jelentette ki.

Anco Scholte ter Horst, a Freedom Internet internetszolgáltató igazgatója szerint, mint szolgáltatónak kötelessége a semlegesség biztosítása és az internetes tartalmakba történő beavatkozás elkerülése. “Az RT és a Szputnyik bojkottja az első alkalom, hogy a hálózatsemlegesség elve a dezinformáció miatt sérül. Ez veszélyt jelent a nyílt és szabad internetes információ-hozzáférésre” – hívta fel a figyelmet.

Tovább olvasom