Kövess minket!

Médiapiac

Így hamisítja híreit a “független” média

A CNN egyik hatásvadász műsora miatt, melyben a Biden-adminisztráció egy rendeletét akarta dicsőíteni, igen kínos helyzetbe került.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Kiderült ugyanis, hogy csak egy átverés volt a történet, amit bemutattak. Nem ez az első eset, amikor a hatásvadász mainstream média lebukik a valóságtól mindenképpen “független hírek” miat

Egy Las Vegasban élő nő azt állította a CNN műsorában, hogy kilakoltatással kell szembenéznie a három gyerekével a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt. A műsorhoz úgy találták meg a nőt, hogy korábban indított egy adománygyűjtést, hogy vissza tudja fizetni az 1900 dolláros bérleti tartozását.

“A nevem Kelly és három lányom van Nevadában. A járvány kitörése előtt is éppenhogy el tudtuk tartani magunkat. Most viszont szenvedünk, kérlek segíts amiben csak tudsz”, olvasható az adománygyűjtő honlapján.

Az érzelmekkel teli műsorba, ahol bemutatták az “anyát és három gyerekét” meghívták a demokrata Cori Bush-t is, Missouri állam egyik kongresszusi képviselőjét, annak kapcsán, hogy a Biden-adminisztráció hatvan napos kilakoltatási moratóriumot hirdetett azokban a megyékben, ahol a COVID-19 terjedési üteme magasabb mint az átlag.

“Most olyan szerencsés vagyok, hgy túl vagyok ezen. Amikor felraktam az adomány gyűjtést, sose gondoltam volna, hogy bárki is felkeres, a CNN-re egyáltalán nem gondoltam, és arra hogy élő adásban leszek egy kongresszusi képviselővel. Elképesztő hogy a történetem eljutott hozzád”, mondta a nő Cory Bushnak.

Bush ezek után pedig azt mondta Kellynek, hogy ő és a családja megérdemlik, hogy a törvényhozók értük is dolgozzanak. “A legkevesebb amit tehetünk érted az, hogy meggyőződjünk róla, hogy az otthonod biztonságában és kényelmében tudsz maradni, miközben mi más dolgokon is dolgozunk annak érdekében, hogy a te és a gyermekeid élete jobbá váljon”, mondta a missouri-i demokrata.

Miután a nő történetét bemutatta a CNN nagyjából 200 ezer dollár gyűlt össze számára. Ekkor azonban kiderült, hogy a műsorban szereplő lányok nem is az ő gyerekei, csak vigyázni szokott rájuk. A CNN nem ellenőrizte a nő sztoriját, így asszisztáltak egy csaláshoz.

A 32 éves Dasha Kelly végül hétfőn a CNN egy másik műsorában bevallotta, hogy nem ő annak három lánynak a biológiai anyja akikkel együtt szerepelt a kilakoltatási moratórium miatt a hajléktalanságtól megmenekült családoknak készített műsorban.

A CNN ezek után úgy állította be a történetet, hogy az egész csatornát átverte volna a nő, és megszólaltatták a valódi anyukát, aki elmagyarázta, hogy az álanya csak vigyázni szokott a gyerekekre, és egyébként romantikus kapcsolatban áll a lányok apjával, azonban nem élnek együtt.

Így az is kiderült, a CNN úgy forgatott kiskorúakról, hogy egyik szülő sem adta hozzá a beleegyezését semmilyen fajta képi és hang felvétel rögzítésébe.

Az adománygyűjtés során végül egyébként több mint 212 ezer dollár gyűlt össze.

Hasonlóan kínos helyzetbe került korábban az RTL csoport egy riportere is, aki júliusban a németországi áradásokról tudósított. Azért ugyanis, hogy bejelentkezése hatásosabb legyen, sárral kente be az arcát, amit valaki videóra is vett.

Ez különösen kínos volt azok után, hogy a tudósítás előtt már Instagram-oldalára is töltött fel képeket, melyeken sáros ruhában látszik, és amiken keresztül arról számolt be, hogy ő is aktívan részt vesz a mentésben.

A videó nyilvánosságra kerülése után a riporter, Susanna Ohlen elnézést kért, és azt mondta, hogy “szégyellt volna túlságosan tiszta külsővel megjelenni”.

Emlékezetes, hogy a 2015-ös migránsválság idején is futószalagon készültek a hatásvadász fotók annak érdekében, hogy minél nagyobb együttérzést keltsenek a migránsok irányában. Az egyik legbrutálisabb fotó, egy halott, vízbe fulladt kisfiúról készült a török tengerparton, és az egész világsajtót bejárta.

Később azonban kiderült, hogy a fotót beállították, a halott kisfiú testét ide-oda rakosgatták, hogy minél hatásosabb kép készülhessen. A brutális, kegyeletsértő akciót azonban egy török fotós rögzítette.

Szintén a migránsok iránti együttérzést próbálták fokozni, amikor olyan képek jelentek meg a sajtóban, melyeken az látható, ahogy egy migráns család egy kisbabával a vonatsíneken fekszik a magyar határ közelében, körülöttük pedig magyar rendőrök állnak fenyegető testtartással. Akkor a balliberális média azonnal felkapta a képet, és a szituációról készült manipulált videórészleteket, és kegyetlenséggel vádolták a magyar határőröket.

Később azonban előkerült az esetről készült teljes videófelvétel, melyen jól látható, hogy a migráns apa rántotta magával a sínekre feleségét és kisbabájukat, hogy ellenálljon a rendőri intézkedésnek. A teljes felvételen az is látható, ahogy a magyar rendőrök segítik fel az anyát, és támogatják.

De a koronavírus-járvány kapcsán is számtalan álhír, manipuláció jelent meg.

Magyarországon egyenesen az ellenzéki Magyar Szocialista Párt (MSZP) gyártott fake newst.

Ők “álanya” helyett “álmentőst” használtak arra, hogy riogassák a közvéleményt.

A videóban, amit Korózs Lajos MSZP-s országgyűlési képviselő tett közzé először, egy magát mentősnek mondó nőt interjúvolnak meg a koronavírus-járvány kapcsán. Később azonban kiderült, hogy a mentősnek beállított nő valójában soha nem dolgozott mentősként, sőt semmilyen egészségügyi végzettsége sincs.

A videót persze azonnal felkapta a balliberális média, hogy bizonyítékként mutassa be az egészségügy helyzetére vonatkozóan – emlékeztetett a V4NA hírügynökség.

Médiapiac

Átadták a Lovas István-sajtódíjat

Pilhál György és Pilhál Tamás, a Magyar Nemzet napilap munkatársai vehették át idén a Lovas István-sajtódíjat, melyet péntek este adott át az egykori újságíró szellemiségét ápoló társaság.

Közzétéve:

Fotó: Magyar Nemzet/Teknős Miklós

Pilhál György sportújságíróként kezdte pályafutását, írt a Népsport és a Magyar Hírlap hasábjain, még a rendszerváltás előtt. Politikai írásait először az Új Magyarországnál jelentette meg, majd a Napi Magyarországnál, azután 2002 óta a Magyar Nemzetnél. A máig naponta jelentkező Tollhegyen rovatának írásai kezdetben Margó cím alatt jelentek meg. Pilhál György 2016-ban, a G-nap után nem sokkal hagyta ott a Magyar Nemzetet, és csatlakozott a Magyar Idők napilaphoz, ami ma ismét Magyar Nemzetként jelenik meg.

Pilhál Tamás 2002-ben a Magyar Nemzetnél kezdte újságírói pályafutását. A konzervatív napilapnál 2016-ig dolgozott, majd a Pesti Srácoknál jelentette meg írásait. Jelenleg ismét a Magyar Nemzet munkatársa, publicistája.

A Lovas István Társaság 2019-ben alakult azzal a szándékkal, hogy megőrizze és továbbadja mindazon értékeket, amelyeket az ország egyik legnépszerűbb újságírója képviselt. Az alapítók elsődleges célja Lovas szellemi örökségét ápolni, gondozni, s bemutatni, milyen szakmai és erkölcsi mércét képviselt ő. A társaság tagjai szeretnék előmozdítani a nemzet sorskérdéseivel, politikai életével kapcsolatos, nemzeti értékeket védő, tisztességes sajtómunka nagyobb megbecsülését is, valamint az ezt a szellemet képviselő alkotók együttműködését és érdekeinek védelmét. Céljuk az is, hogy a határon túli magyar nemzeti közösségek megmaradását segítsék. A társaság díjat alapított, melyet minden évben olyan újságírónak ítélnek meg, aki azt az értéket képviseli munkájában, mint a 2018-ban elhunyt Lovas István – írta a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Médiapiac

Elhunyt Reim Károly, az Index újságírója

Hosszan tartó betegség után, életének 31. évében meghalt Reim Károly újságíró, a Bors, a Csakfoci.hu korábbi munkatársa, az Index szerkesztő-riportere.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Tudtuk, hogy nagy a baj, hónapok óta szorítottunk, drukkoltunk neki. Fiatal volt, dolgozni akart, miért ne gyógyulhatott volna meg? Vártuk, hogy betoppan közénk, hozza a fantasztikus házi palacsintáit, hoz egy exkluzív infót vagy egy rövid írást. Októberben még cikkeket küldött otthonról, s bíztunk benne, hogy újra a régi lesz: visszatértek zseniális Insta-posztjai, rövid telefonüzeneteiben már örök szerelméről, a Juventusról viccelődtünk…” – olvasható az Index nekrológjában.

“Néhány hete egy cikk kapcsán még beszéltünk Karesszel, akkor elárulta, hogy nagy a baj, de ő és mi is bíztunk a gyógyulásában. Sajnos ezt a mérkőzést végül igazi harcosként, de elveszítette” – emlékezett meg korábbi munkatársáról a Csakfoci.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Baloldali aktivisták és antifák támadtak egy forgatócsoportra

A városban uralkodó tarthatatlan állapotokról készítettek volna műsort, amikor rájuk támadtak az aktivisták, egy jobboldali politikust tojással dobáltak meg.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Elszabadultak az indulatok a Lyon no-go zónájaként emlegetett la Guillotière nevű kerületben, amikor a CNews hírportál megbízásából egy forgatócsoport érkezett a városba, hogy a környéken uralkodó tarthatatlan állapotokról készítsenek riportot. A kerületre akkor figyelt fel a média, amikor bejelentették, hogy a kerület egyik boltját, a Casino lánchoz tartozó szupermarketet Gabriel-Péri téren lévő boltját bezárják délután 5 órakor, mivel nincsenek biztonságban az ott dolgozók, olyan sok a környéken a drogos.

A CNews stábja személyesen akart meggyőződni arról, hogy milyen állapotok uralkodnak a kerületben, ezért a “Face á la rue” című műsor készítője, Jean-Marc Morandini a Nemzeti Tömörülés nevű jobboldali párt elnöke, Jordan Bardella társaságában a városba ment, hogy riportot forgasson.

A helyszínre nagy erőkkel vonult ki a rendőrség a helyszín biztosítása érdekében.

A tiltakozó tömeg ellenére megkezdték a forgatást, melyen Jordan Bardella jobboldali politikus is részt vett, a távolból azonban petárdadurrogás hallatszott, és közvetlen közelről is megzavarták a forgatást.

Szélsőbalos és antifa aktivisták támadtak a stábra, mintegy kétszáz fős tömeg gyűlt össze és lefasisztázták a riportert és a politikust, továbbá azt skandálták, hogy engedjék szabadon a Daltons nevű rapper banda tagjait és zárják be Morandinit.

A les Daltons nevű rapper banda néhány tagja is részt vett a megmozduláson, ők már korábban is felhívták magukra a hatóságok figyelmét azzal, hogy rendszeresen tartanak városi rodeókat, ami miatt több személyt is letartóztattak közülük. A banda felvételt készített, melyen látszik, hogy pirotechnikai eszközökkel lövöldöztek az utcán a CNews adásának idején.


Videólejátszó

Lyon polgármestere, a zöld párti Grégory Doucet közleményt adott ki a történteket követően, melyben azzal vádolja a műsor készítőit, hogy csupán az volt a céljuk, hogy megbélyegezzék a szóban forgó kerületet és az ott lakókat. A városvezető szerint pozitív dolgok is történnek a la Guillotière nevű kerületben.

A történtekkel kapcsolatban megszólalt Jordan Bardella is, a Nemzeti Tömörülés vezetője azt firtatta, hogy ha Gérald Darmanin belügyminiszter szerint Franciaországban nincsenek törvényen kívül eső területek, akkor a la Guillotière nevű városrész vajon mi.

Bardella arról is beszámolt a műsorban, hogy az említett lyoni városrészben hemzsegnek a drogos illegális bevándorlók és Marine Le Pen az egyetlen, akinek lesz bátorsága ennek véget vetni – írta a V4NA hírügynökség.

Tovább olvasom