Kövess minket!

Médiapiac

Idén már mobilra optimalizálnának a webáruházak

Az eNet és az Árukereső közösen végzett felmérést a hazai e-kereskedelemről. A szegmensben nem rossz a hangulat, a Tesco pedig finom lökést adhat a hazai piacnak.

Az eNet az Árukeresővel közösen végzett Magyarországi E-kereskedelmi Felmérés 2012 címmel kutatást, melyből elsősorban a webáruházak marketinghez való viszonya rajzolódott ki a keddi sajtótájékoztatón. A kutatásban azt az 1200 webáruházat vizsgálták, amelyek legalább havonta frissítik valamilyen formában a termékkínálatukat. A kutatók szerint Magyarországon egyébként 5-6000 olyan webáruház van, amely magyar nyelvű honlappal rendelkezik, s ezek közül 4100 szerepel az eNet adatbázisában, miközben 3600-ra tehető azon webáruházak száma, amelyek “élnek”, azaz működnek, gazdasági tevékenységet folytatnak.

A vizsgált 1200 webbolt 2012-ben 16 milliárd forintnyi online forgalmat generált, amely a közlés szerint a teljes becsült B2C online kiskereskedelmi piac forgalmának 10 százaléka. A vizsgált kör 2013-ban közel 20 százalékos növekedést vár. A forgalom háromnegyede közvetlenül a webáruházi felületen keresztül érkezik, az ár-összehasonlító oldalak szerepe kb. 20 százalékos.

Megvizsgálták a webáruházak átlagos konverziós mutatóit is, és azt találták, hogy 3% már jónak tekinthető. A kutatásban résztvevők körében a súlyozott konverziós ráta 2,03%. Az offline is működő webboltok esetében magasabb a konverziós rata a csak online működőkkel szemben (2,12% vs. 1,60%), ahogyan magasabb értéket kapunk a nagyobb webáruházak esetében is. Valószínűleg e számok mögött a bizalmi faktor húzódik meg: ami fizikálisan elérhető vagy nagy és ismert, ott nagyobb eséllyel mernek vásárolni.

Mérettől függ az is, hogy mennyire látják be a netes boltok, hogy érdemes mobilra optimalizálni. A nagyobb látogatottsággal rendelkező piaci szereplők nagyobb hajlandóságot mutatnak az ilyen irányú fejlesztésekre. A válaszadók többsége idénre tervezi, hogy mobilra optimalizálja felületét. A kutatók szerint ugyanakkor korántsem fog annyi ilyen típusú projekt megvalósulni, amennyien bíznak benne…

A leghatékonyabb marketingeszköznek a webáruházak a SEO-t találják, amely 5-ös skálán 4,1 pontot kapott. ezt az ár-összehasonlító oldalak (3,87) és az “egyéb marketingeszközök” (3,61) követik. A legkevésbé hatékonynak a bannereket találják, amelyek mindössze 1,89 pontot kaptak. A kuponos-bónuszos megoldások megítélése vegyes, ezek 2,87 pontot értek el.

A leggyakrabban használt marketingeszköz a második leghatékonyabbnak vélt ár-összehasonlító oldal, míg a keresőoptimalizálás, amelyet a leghatékonyabbnak találták, a második helyen van. Ezt a google/Etarget típusú fizetett hirdetések követik.

Miközben a fogyasztás csökkenése nyilván nem tesz jót a kereskedelem egyik szegmensének sem, a hangulat nem rossz az e-kereskedők körében. A megkérdezettek 67 százaléka válaszolta azt, hogy ha most indíthatna webáruházat, megtenné, méghozzá ugyanabban a témában, amivel jelenleg is foglalkozik. Mindössze 9% mondta azt, hogy nem valószínű, hogy megint belevágna.

Tény, hogy izgalmaknak nincs híján a szegmens, többek között a Tesco webáruházának indulása okán. Újságírói kérdésre Kis Gergely, az eNet ügyvezető igazgatója elmondta: “a Tesco finom löketet fog adni az e-kereskedelemnek”. A kiskereskedelmi lánc egyelőre óvatos stratégiával közelíti a területet, ami a szakember szerint teljesen érthető, mert miközben óriási az esélyük, hogy új fogyasztókat vonzzanak be a piacra, a felelősségük is nagy. Ha ugyanis valaki egy ennyire nagy piaci szereplővel szerez rossz tapasztalatot, azt valószínűleg mások már csak irdatlan nagy nehézségek árán tudják visszacsábítani a piacra.

További részletek a kapcsolt prezentációban.

Médiapiac

Beszállt a választási kampányba az USA-ból vezérelt „Szabad” Európa

A magát függetlennek, objektívnek és pártatlannak valló Szabad Európa is beszállt a választási kampányba – derült ki a Magyar Nemzet szerkesztőségének birtokába jutott levélből. A dokumentum tartalma szerint az Egyesült Államokból vezérelt médium kiemelten elemzi az Nemzeti Együttműködés Rendszerérének (NER) elmúlt tízéves működését, valamint a 2022-es választásokig vezető utat is végigköveti.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Politikai tartalmú podcastcsatornáit reklámozza a Szabad Európa, amely 27 év után 2020 szeptemberében multimédiás weboldal formájában tért vissza Magyarországra.

Bár a Szabad Európa azt hangoztatja, hogy célja független, objektív és pártatlan tájékoztatást nyújtani Magyarországról, a lap birtokába jutott dokumentum teljesen másról tanúskodik. 

A levélben ugyanis több olyan hetente vagy kéthetente jelentkező  sorozatról is szó esik, amely kifejezetten a Nemzeti Együttműködés Rendszerérének (NER) elmúlt tízéves működését, és azokat a folyamatokat vesézi ki, amelyek az elmúlt évtizedben a magyar társadalmat alakították.

A műsorban pedig szakértőket kérdeznek meg egyebek mellett a demográfiáról, a vezérelvű politikáról, az önkormányzatiságról, a külpolitikáról vagy a gazdaságról – írta a Magyar Nemzet.

A Szabad Európa emellett a közelgő választási kampánynak, valamint az áprilisi országgyűlési választásoknak is külön sorozatot szentel.

A kéthetente jelentkező Konstruktív bizalmatlanság című sorozatban a műsorvezető Vovesz Tibor Ruff Bálint ellenzéki kommunikációs szakemberrel a 2022-es választásokig vezető utat követi végig.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a Szabad Európa immár multimédiás honlapként történő megjelenésekor a PestiSrácok arról számolt be, hogy az egykor rádióként működő médium visszatérésre az amerikai támogatók 750 ezer dollárt szántak, hazánkban pedig egy irodát is nyitottak.

Tovább olvasom

Médiapiac

Újságíró szervezte az Antifa tüntetését

Az Antifa mozgalom radikális baloldali aktivistái miatt kényszerült Éric Zemmour lerövidíteni a Calais-ban tett szerdai látogatását. Ez az a város, ahol a legnagyobb gondot jelentik az illegális bevándorlók.

Közzétéve:

Borítókép: Éric Zemmour francia jobboldali publicista, a Visszahódítás párt elnökjelöltje (k, háttal) sajtótájékoztatót tart az észak-franciaországi Calais-ben 2022. január 19-én. Fotó: MTI/AP/Michel Spingler

A jobboldali elnökjelölt érkezése előtt ugyanis a radikális baloldali mozgalom, az Antifa tagjai jelentek meg a calais-i dzsungelként is ismert dűnés területen, Zemmour látogatásának első helyszínén. Majd hangos kiabálással zavarták meg az elnökjelölt beszédét és helyi támogatóival folytatott beszélgetését. 

A 2016-ban végleg felszámolt migránstáborban tett látogatása után Zemmour a helyi rendfenntartó erők képviselőivel folytatott volna megbeszélést. Zemmour szerint Calais-ban az illegális migránsok jelenlétét több rendőr jelenlétével kell felváltani.

A harmincfős agresszív Antifa-csoport miatt Zemmour azonban kénytelen volt a találkozó helyszínét egy szűk bisztróba áttenni. A baloldali aktivisták ennek ellenére nem mentek el, a zuhogó esőben is a bisztró előtt vártak arra, hogy a megbeszélés végén Zemmour-ra támadjanak. Zemmour végül kicselezve őket az étterem hátsó kijáratán távozott, és hagyta el a régiót is.

Zemmour kampányfőnöke az eset után bejelentette, hogy feljelentést tesznek az ellen az újságíró ellen, aki a radikális baloldali csoportot kifejezetten azzal a szándékkal szervezte Zemmour kampánykörútjának a helyszínére, hogy megakadályozza a népszerű jelölt nyilvános felszólalását – írja az Origo.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Tucker Carlsonnak nyilatkozott Szijjártó Péter

Az amerikai véleményvezér műsorában faggatta a magyar külügyminisztert.

Közzétéve:

Fotó: YouTube

Mit tanulhat Amerika Magyarországtól? Erről kérdezte Tucker Carlson, az Egyesült Államok legnézettebb politikai műsorának vezetője Szijjártó Pétert.

A magyar külügyminiszter megköszönte Carlsonnak, hogy az igazságot mutatja be Magyarországról, „szemben a nemzetközi liberális média hazugságaival”. Szijjártó kifejtette: az EU külügyminiszteri találkozóin, amikor a migrációt vagy a határok védelmét vitatják meg, gratuláló sms-eket kap más országokbeli kollégáitól. Ám amikor a vita után megkérdezi őket, hogy ők miért nem szólalnak fel, azt a hazai civil szervezetekkel és a liberális médiával, koalíciós partnerektől érkező nyomással magyarázzák. Szijjártó szerint más kormányok azért nem folytatnak őszinte migrációs politikát,mert nyomás alatt vannak a liberális média és a nem-kormányzati szervek részéről.

„Magyarországon ugyanakkor politikai stabilitás van, kétharmados kormányzati parlamenti többséggel, így megvan az a luxusunk, hogy azt mondjuk, amit gondolunk, és ennek megfelelően cselekedjünk” – fejtette ki Szijjártó Péter.

Tucker Carlson kérdésére a magyar külügyminiszter úgy válaszolt: szerinte azért utálják Magyarországot, mert hazafias, keresztény, konzervatív, nemzeti érdekeket képviselő és egyúttal sikeres politikát folytat a magyar kormány. Magyarország azért veszélyes számukra, mert cáfolja azt az alapvetésüket, hogy csak az extrém liberális álláspont követése lehet sikeres a világban. 

Carlson ehhez azt fűzte hozzá, hogy szerinte a liberálisok jobban félnek Magyarországtól, mint Kínától, és úgy látja, be fognak avatkozni a magyar választásba, amihez sok szerencsét kívánt végül Szijjártónak – írja a Mandiner.

Tovább olvasom