Kövess minket!

Médiapiac

Idén már mobilra optimalizálnának a webáruházak

Az eNet és az Árukereső közösen végzett felmérést a hazai e-kereskedelemről. A szegmensben nem rossz a hangulat, a Tesco pedig finom lökést adhat a hazai piacnak.

Az eNet az Árukeresővel közösen végzett Magyarországi E-kereskedelmi Felmérés 2012 címmel kutatást, melyből elsősorban a webáruházak marketinghez való viszonya rajzolódott ki a keddi sajtótájékoztatón. A kutatásban azt az 1200 webáruházat vizsgálták, amelyek legalább havonta frissítik valamilyen formában a termékkínálatukat. A kutatók szerint Magyarországon egyébként 5-6000 olyan webáruház van, amely magyar nyelvű honlappal rendelkezik, s ezek közül 4100 szerepel az eNet adatbázisában, miközben 3600-ra tehető azon webáruházak száma, amelyek “élnek”, azaz működnek, gazdasági tevékenységet folytatnak.

A vizsgált 1200 webbolt 2012-ben 16 milliárd forintnyi online forgalmat generált, amely a közlés szerint a teljes becsült B2C online kiskereskedelmi piac forgalmának 10 százaléka. A vizsgált kör 2013-ban közel 20 százalékos növekedést vár. A forgalom háromnegyede közvetlenül a webáruházi felületen keresztül érkezik, az ár-összehasonlító oldalak szerepe kb. 20 százalékos.

Megvizsgálták a webáruházak átlagos konverziós mutatóit is, és azt találták, hogy 3% már jónak tekinthető. A kutatásban résztvevők körében a súlyozott konverziós ráta 2,03%. Az offline is működő webboltok esetében magasabb a konverziós rata a csak online működőkkel szemben (2,12% vs. 1,60%), ahogyan magasabb értéket kapunk a nagyobb webáruházak esetében is. Valószínűleg e számok mögött a bizalmi faktor húzódik meg: ami fizikálisan elérhető vagy nagy és ismert, ott nagyobb eséllyel mernek vásárolni.

Mérettől függ az is, hogy mennyire látják be a netes boltok, hogy érdemes mobilra optimalizálni. A nagyobb látogatottsággal rendelkező piaci szereplők nagyobb hajlandóságot mutatnak az ilyen irányú fejlesztésekre. A válaszadók többsége idénre tervezi, hogy mobilra optimalizálja felületét. A kutatók szerint ugyanakkor korántsem fog annyi ilyen típusú projekt megvalósulni, amennyien bíznak benne…

A leghatékonyabb marketingeszköznek a webáruházak a SEO-t találják, amely 5-ös skálán 4,1 pontot kapott. ezt az ár-összehasonlító oldalak (3,87) és az “egyéb marketingeszközök” (3,61) követik. A legkevésbé hatékonynak a bannereket találják, amelyek mindössze 1,89 pontot kaptak. A kuponos-bónuszos megoldások megítélése vegyes, ezek 2,87 pontot értek el.

A leggyakrabban használt marketingeszköz a második leghatékonyabbnak vélt ár-összehasonlító oldal, míg a keresőoptimalizálás, amelyet a leghatékonyabbnak találták, a második helyen van. Ezt a google/Etarget típusú fizetett hirdetések követik.

Miközben a fogyasztás csökkenése nyilván nem tesz jót a kereskedelem egyik szegmensének sem, a hangulat nem rossz az e-kereskedők körében. A megkérdezettek 67 százaléka válaszolta azt, hogy ha most indíthatna webáruházat, megtenné, méghozzá ugyanabban a témában, amivel jelenleg is foglalkozik. Mindössze 9% mondta azt, hogy nem valószínű, hogy megint belevágna.

Tény, hogy izgalmaknak nincs híján a szegmens, többek között a Tesco webáruházának indulása okán. Újságírói kérdésre Kis Gergely, az eNet ügyvezető igazgatója elmondta: “a Tesco finom löketet fog adni az e-kereskedelemnek”. A kiskereskedelmi lánc egyelőre óvatos stratégiával közelíti a területet, ami a szakember szerint teljesen érthető, mert miközben óriási az esélyük, hogy új fogyasztókat vonzzanak be a piacra, a felelősségük is nagy. Ha ugyanis valaki egy ennyire nagy piaci szereplővel szerez rossz tapasztalatot, azt valószínűleg mások már csak irdatlan nagy nehézségek árán tudják visszacsábítani a piacra.

További részletek a kapcsolt prezentációban.

Médiapiac

Viszik a Jobbik Facebook-oldalait Jakabék

Továbbra is jobbikos Facebook-oldalak elvételével építi közösségi médiáját Jakab Péter, aki egykori pártja helyett „a nép pártját” választotta.

Közzétéve:

Borítókép: Jakab Péter még a Jobbik frakcióvezetőjeként az Országgyűlés plenáris ülésén, fotó: MTI/Kovács Attila

A Jobbik Ifjúsági Tagozatának (IT) közösségi oldalait happolja el Jakab Péter új formációja: mára az érpataki, az újfehértói és a nagykállói Facebook-csoportok Jakab Péter pártból való kilépésének napjától, azaz augusztus 12-e óta a Jobbik IT helyett a Nép pártja elnevezéssel futnak. A fentieken kívül a Szabolcs 6. Vk nevű közösségi csoport kapott még új nevet, úgy tűnik, Jakab Péter csapatának egyelőre négy oldalt sikerült átvennie a Jobbiktól a közösségi médiában – hívta fel a jelenségre a figyelmet a Magyar Nemzet.

Ezzel együtt a jobbikos csoportok is igen vegyes képet mutatnak, szemlátomást komoly harc megy a kisebb-nagyobb követői létszámú csoportokért. Az elmúlt napokban a Jobbikból való kilépésükről hírt adó 18 alapszervezetnél is jól érzékelhető, hogy több mint a fele közösségi oldalát továbbra is a Jobbik kezeli – tartalmuk teljesen megegyezik, vagyis látható, hogy a párt központilag teszi ki a különböző bejegyzéseket.

Dacára annak, hogy az oldal profilképén Jakab Péter és “A nép pártján” felirat látható. Van olyan oldal is, amely teljesen inaktív, ilyen például a dunaharaszti, a bőcsi vagy a tarcali csoporté. A tiszaújvárosi közösségi oldalon például az odalátogató még mindig a választás előtti összefogásban részt vevő elbukott baloldali pártok közös “Egységben Magyarországért” feliratával találkozik. A frissen feloszlott jobbikos taktabáji alapszervezetnek pedig nincs Facebook-oldala.

A jobbikos oldalak elvétele egyébként nem újdonság. Jakab július 15-én, aznap, amikor képviselőtársai leváltották a Jobbik frakciójának vezetéséről, “A nép pártján elnevezéssel” új közösségi teret nyitott önmaga reklámozására. Akkor a bukott politikus bizalmasával, Molnár Enikővel a Jobbikhoz köthető Zöld Válasz Egyesület Facebook-oldalát vette el. Mint a Magyar Nemzet megírta, a szervezet egyik képviselője Nunkovics Tibor, a Jobbik nemrég megválasztott pártigazgatója, de korábban Molnár Enikő is tagja volt az egyesületnek, a teljesen inaktív oldalnak pedig kezelője volt, így annak átnevezése és új arculatának megteremtése nem okozhatott nehézséget Jakabnak és Molnárnak.

Az új brand építése egyébként az évek óta létező jobbikos IT-oldalak elvételével sem egyszerű, hiszen a követők száma messze alulmarad a Jobbiknál maradt központi csoportokénál. Érpatak esetében például a Jobbiknak tízezer követője van, ezzel szemben a Jakabék által elhappolt, ma már “A nép pártján Érpatak” néven futó oldalt csak 611-en kísérik figyelemmel.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Tovább olvasom

Médiapiac

Letelt az orosz külügyminisztérium hétnapos büntetése a Twitteren

Még csak nem is a háború, hanem a Covid miatt zárták az oroszokat a spájzba.

Közzétéve:

Borítókép: Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Letelt az orosz külügyminisztérium hivatalos Twitter-fiókjának egy hétig tartó büntetése. A platformon augusztus 4-én jelent meg az a tweet, amelyben az oroszok kijelentik: új adatok láttak napvilágot az USA és szövetségeseinek Ukrajnában és más országokban végzett biológiai kísérleteiről, ennek fényében pedig feltételezhető, hogya Covid-járvány kialakulása összefüggésbe hozható az Egyesült Államok kormányzatával,

pontosabban az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatalával (USAID).

Bár a bejegyzés még most is látható a Twitteren, a platform figyelmeztető címkével látta el, amelyben a hamis és félrevezető információkra hívja fel a figyelmet.

De hogy nyomatékosítsa rosszallását,az orosz külügyminisztérium oldala kapott egy hét napig érvényes tiltást is, azaz az ominózus bejegyzés után nem jelentethetett meg új tartalmat. 

A Kreml nyilatkozata elítélte a Twitter-szigort. Marija Zaharova, a külügyminisztérium szóvivője úgy fogalmazott: állításukat dokumentumok és a legfrissebb adatok alapján fogalmazták meg, azokat pedig a Twitternek nincs joga vagy hatásköre ellenőrizni és felülbírálni. Ami a büntetést illeti, a szóvivő újabb ügyetlen kísérletnek nevezte, aminek egyetlen célja van: Oroszország elhallgattatása a nemzetközi színtéren – írta a Mandiner

Tovább olvasom

Médiapiac

Halálos fenyegetést kapott J.K. Rowling

Az írónőt megfenyegető pakisztáni aktivista korábban arról is tweetelt, hogy el akarja pusztítani Izraelt.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

 Harry Potter-írója szombaton halálos fenyegetést kapott egy Twitter-felhasználótól, aki méltatta, hogy megkéselték Salman Rushdiet – szúrta ki a neokohn. Rowling péntek este posztolt Rushdie megkéseléséről: „Borzalmas hír. Most nagyon rosszul érzem magam”.

Később megosztott egy képernyőfotót Meer Asif Aziz válaszáról, aki magát pakisztáni „diákként, társadalmi és politikai aktivistaként” írta le.

Aziz azt válaszolta a posztjára, hogy a késelő, Hadi Matar egy „forradalmár síita harcos” volt, a továbbiakban pedig megfenyegette Rowlingot – olvasható a Mandiner szemléjében.

„Ne aggódj, te leszel a következő” 

– írta kommentben.

Szombati bejegyzésében Rowling a Twittertől kért támogatást a fenyegetővel szemben, aminek meg is lett az eredménye ugyanis Aziz fiókját letiltották. A fiók archívuma szerint Aziz korábban arról tweetelt, hogyel akarja pusztítani Izraelt, és „terrorista államnak” bélyegezte a zsidó államot, Ukrajnát és Indiát is.

Emellett Aziz korábban támogatásáról biztosította Irán legfelsőbb vezetőjét, Ali Hámenei ajatollahot is. „Kedves vezető, az iszlám világért folytatott küzdelmed nem lesz hiábavaló” – írta Aziz egy Hámenei-tweetre adott válaszában.

Tovább olvasom