Kövess minket!

Médiapiac

Hosszú Katinka a hagyományos médiában is nyert

Kétszer annyi megjelenést tudhatott magáénak, mint az őt követő Sebestyén Balázs. Rajtuk kívül viszonylag magas hírintenzitást ért el Sarka Kata és Alföldi Róbert is az OBSERVER elemzése alapján.

Az OBSERVER elemzése a Forbes-lista 26 legbefolyásosabb közösségimédia-arcát rangsorolta a 2016. január 1-től október 21-ig tartó időszakban a hagyományos médiában elért médiaaktivitásuk alapján.

Az Observer-lista első helyén Hosszú Katinka áll (14955 megjelenés), aki a Forbes listáján is az élmezőnyben szerepelt. A megjelenések elsősorban olimpiai szerepléséről szóltak, három arannyal és egy ezüstéremmel térhetett haza a 2016-os riói olimpiáról augusztusban, így ebben a hónapban a híraktivitás rendkívül kiemelkedő volt (6415 megjelenés). Második helyen Sebestyén Balázs végzett 7109 megjelenéssel. A rádiós műsorvezető mind a 10 vizsgált hónapban egyaránt magas híraktivitással szerepelt, nagyszámú megjelenéseit legfőképpen a ClassFM-beli szerepléseinek köszönheti. Kevesebb Facebook-követője ellenére Sarka Kata foglalhatta el az előkelő harmadik helyezést a hagyományos médiában, 1859 megjelenéssel. A sajtó leginkább a Hajdú Péterrel való válásától visszhangzott, főként a tárgyidőszak közepétől. Sarka Katát Alföldi Róbert követi a listán 1679 megjelenéssel. Többnyire művészeti témájú híranyagokban szerepelt, színházrendezéseivel kapcsolatban került a figyelem középpontjába. Berki Krisztián Sarka Katához hasonlóan, a többi szereplőhöz képest kisebb közösségi média népszerűsége ellenére a hagyományos médiában bekerült a top10-be, 1429 megjelenéssel. A listán a következő Vajna Tímea, aki mind a 10 hónapban 100 feletti megjelenésszámmal bírt, melyek általában a vizsgált szereplő napi életét követték. Palvin Barbara, a Forbes-lista első helyezettje a hagyományos értelemben vett média népszerűségi listáján a 7. helyen zárt. A modell leginkább szakmájából kifolyólag került a híradásokba, hatalmas rajongó-táborral büszkélkedhet. A magyar modell mögött Bogdán Ádám magyar válogatott kapus áll a 8. helyen, aki szintén a szakmájából adódóan, a futball kapcsán került legtöbbször a médiumok napirendjére. Tóth Gabi is bekerült a top10-be, aki több esetben is az X-Faktor kapcsán került a híranyagokba. A top10-et Schobert Norbert zárta 1071 megjelenéssel. A fitneszgurut többször említették a Nagy Duett-beli szereplése, valamint a Rubint Rékával való házassága kapcsán.

Népszerű előadók maradtak le a top 10-ről: Kasza Tibor annak ellenére sem került a legtöbbet említett szereplők közé, hogy közel 800 ezer lájkolóval rendelkezik, és az egyik legbefolyásosabb közösségimédia-arc lett. Kovács Ákos, Puzsér Róbert és Viszkok Fruzsi mindkét listán ugyanazon helyet foglalta el (13, 17 és 26). A Forbes-listán előkelő helyen végzett vloggerek (Szirmai Gergely, THEVR, Pamkutya) keveset szerepeltek a hagyományos médiában, miközben közösségi oldalaik népszerűsége másról árulkodik. Dancsó Péternek (Videómánia) a YouTube-csatornáján több mint 500 ezer feliratkozója van, Facebook lájkolóinak száma is meghaladja a 300 ezer főt, amivel a Forbes-lista 5. helyén végzett. Ezzel szemben a hagyományos média listáján csak a 23. helyre került. Felmerül a kérdés, hogy a legnépszerűbb vloggerek hagyományos médiában való alacsony aktivitása mennyire tudatos, illetve mennyire tudatosan fókuszálnak csak a közösségi médiában betöltött meghatározó szerepükre.

Összességében megállapítható, hogy a vizsgált szereplők többsége intenzív sajtóvisszhanggal rendelkezik, azonban a közösségi média és a hagyományos média népszerűségi trendjei eltérnek. Gondolkozhatunk azon, hogy az egyes szereplők mennyire tudatosan alakítják egyik, vagy másik médiafelületen a megjelenésüket, de a számok magukért beszélnek.

Médiapiac

Viszik a Jobbik Facebook-oldalait Jakabék

Továbbra is jobbikos Facebook-oldalak elvételével építi közösségi médiáját Jakab Péter, aki egykori pártja helyett „a nép pártját” választotta.

Közzétéve:

Borítókép: Jakab Péter még a Jobbik frakcióvezetőjeként az Országgyűlés plenáris ülésén, fotó: MTI/Kovács Attila

A Jobbik Ifjúsági Tagozatának (IT) közösségi oldalait happolja el Jakab Péter új formációja: mára az érpataki, az újfehértói és a nagykállói Facebook-csoportok Jakab Péter pártból való kilépésének napjától, azaz augusztus 12-e óta a Jobbik IT helyett a Nép pártja elnevezéssel futnak. A fentieken kívül a Szabolcs 6. Vk nevű közösségi csoport kapott még új nevet, úgy tűnik, Jakab Péter csapatának egyelőre négy oldalt sikerült átvennie a Jobbiktól a közösségi médiában – hívta fel a jelenségre a figyelmet a Magyar Nemzet.

Ezzel együtt a jobbikos csoportok is igen vegyes képet mutatnak, szemlátomást komoly harc megy a kisebb-nagyobb követői létszámú csoportokért. Az elmúlt napokban a Jobbikból való kilépésükről hírt adó 18 alapszervezetnél is jól érzékelhető, hogy több mint a fele közösségi oldalát továbbra is a Jobbik kezeli – tartalmuk teljesen megegyezik, vagyis látható, hogy a párt központilag teszi ki a különböző bejegyzéseket.

Dacára annak, hogy az oldal profilképén Jakab Péter és “A nép pártján” felirat látható. Van olyan oldal is, amely teljesen inaktív, ilyen például a dunaharaszti, a bőcsi vagy a tarcali csoporté. A tiszaújvárosi közösségi oldalon például az odalátogató még mindig a választás előtti összefogásban részt vevő elbukott baloldali pártok közös “Egységben Magyarországért” feliratával találkozik. A frissen feloszlott jobbikos taktabáji alapszervezetnek pedig nincs Facebook-oldala.

A jobbikos oldalak elvétele egyébként nem újdonság. Jakab július 15-én, aznap, amikor képviselőtársai leváltották a Jobbik frakciójának vezetéséről, “A nép pártján elnevezéssel” új közösségi teret nyitott önmaga reklámozására. Akkor a bukott politikus bizalmasával, Molnár Enikővel a Jobbikhoz köthető Zöld Válasz Egyesület Facebook-oldalát vette el. Mint a Magyar Nemzet megírta, a szervezet egyik képviselője Nunkovics Tibor, a Jobbik nemrég megválasztott pártigazgatója, de korábban Molnár Enikő is tagja volt az egyesületnek, a teljesen inaktív oldalnak pedig kezelője volt, így annak átnevezése és új arculatának megteremtése nem okozhatott nehézséget Jakabnak és Molnárnak.

Az új brand építése egyébként az évek óta létező jobbikos IT-oldalak elvételével sem egyszerű, hiszen a követők száma messze alulmarad a Jobbiknál maradt központi csoportokénál. Érpatak esetében például a Jobbiknak tízezer követője van, ezzel szemben a Jakabék által elhappolt, ma már “A nép pártján Érpatak” néven futó oldalt csak 611-en kísérik figyelemmel.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Tovább olvasom

Médiapiac

Letelt az orosz külügyminisztérium hétnapos büntetése a Twitteren

Még csak nem is a háború, hanem a Covid miatt zárták az oroszokat a spájzba.

Közzétéve:

Borítókép: Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Letelt az orosz külügyminisztérium hivatalos Twitter-fiókjának egy hétig tartó büntetése. A platformon augusztus 4-én jelent meg az a tweet, amelyben az oroszok kijelentik: új adatok láttak napvilágot az USA és szövetségeseinek Ukrajnában és más országokban végzett biológiai kísérleteiről, ennek fényében pedig feltételezhető, hogya Covid-járvány kialakulása összefüggésbe hozható az Egyesült Államok kormányzatával,

pontosabban az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatalával (USAID).

Bár a bejegyzés még most is látható a Twitteren, a platform figyelmeztető címkével látta el, amelyben a hamis és félrevezető információkra hívja fel a figyelmet.

De hogy nyomatékosítsa rosszallását,az orosz külügyminisztérium oldala kapott egy hét napig érvényes tiltást is, azaz az ominózus bejegyzés után nem jelentethetett meg új tartalmat. 

A Kreml nyilatkozata elítélte a Twitter-szigort. Marija Zaharova, a külügyminisztérium szóvivője úgy fogalmazott: állításukat dokumentumok és a legfrissebb adatok alapján fogalmazták meg, azokat pedig a Twitternek nincs joga vagy hatásköre ellenőrizni és felülbírálni. Ami a büntetést illeti, a szóvivő újabb ügyetlen kísérletnek nevezte, aminek egyetlen célja van: Oroszország elhallgattatása a nemzetközi színtéren – írta a Mandiner

Tovább olvasom

Médiapiac

Halálos fenyegetést kapott J.K. Rowling

Az írónőt megfenyegető pakisztáni aktivista korábban arról is tweetelt, hogy el akarja pusztítani Izraelt.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

 Harry Potter-írója szombaton halálos fenyegetést kapott egy Twitter-felhasználótól, aki méltatta, hogy megkéselték Salman Rushdiet – szúrta ki a neokohn. Rowling péntek este posztolt Rushdie megkéseléséről: „Borzalmas hír. Most nagyon rosszul érzem magam”.

Később megosztott egy képernyőfotót Meer Asif Aziz válaszáról, aki magát pakisztáni „diákként, társadalmi és politikai aktivistaként” írta le.

Aziz azt válaszolta a posztjára, hogy a késelő, Hadi Matar egy „forradalmár síita harcos” volt, a továbbiakban pedig megfenyegette Rowlingot – olvasható a Mandiner szemléjében.

„Ne aggódj, te leszel a következő” 

– írta kommentben.

Szombati bejegyzésében Rowling a Twittertől kért támogatást a fenyegetővel szemben, aminek meg is lett az eredménye ugyanis Aziz fiókját letiltották. A fiók archívuma szerint Aziz korábban arról tweetelt, hogyel akarja pusztítani Izraelt, és „terrorista államnak” bélyegezte a zsidó államot, Ukrajnát és Indiát is.

Emellett Aziz korábban támogatásáról biztosította Irán legfelsőbb vezetőjét, Ali Hámenei ajatollahot is. „Kedves vezető, az iszlám világért folytatott küzdelmed nem lesz hiábavaló” – írta Aziz egy Hámenei-tweetre adott válaszában.

Tovább olvasom