Kövess minket!

Médiapiac

Hogyan szólíthatja meg a fiatalokat a keresztény média?

Fiatal korom óta egyetlen cél lebeg a szemem előtt: szolgálni a magyarságot, szolgálni a kereszténységet – mondta Horváth Tamás újságíró, a Vasárnap.hu új főszerkesztője a Magyar Nemzetnek.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

– Jár templomba?

– Járok. Azt nem mondom, hogy minden vasárnap ott vagyok, de igyekszem úgy szervezni az életemet, hogy jusson időm a szentmisékre is. Gyerekként rendszeresen ministráltam, az oltárnál megélt szolgálat közelebb vitt Istenhez. Egy férfi előtt – ha a szó primordiális jelentésében akar férfi lenni – eleve nem állhat más út, mint a szolgálat. Szolgálni Istent, hazát, családot. Aki nem szolgál, az a Sátánnal kerül egy platformra. Non serviam, azaz nem szolgálok – mondta Lucifer.

– Ön szerint fontos, hogy egy keresztény szemléletű portált egy hívő újságíró vezessen, vagy elég, ha csak kulturálisan keresztény?

– Hitelesebb, ha hívő keresztény vezeti, de véleményem szerint egy csupán „kulturálisan” keresztény újságíró is tud olyan munkát végezni, amivel a közerkölcsöt növeli, a krisztusi igazságot minél több emberhez eljuttatja. Ady Endre életvitele finoman szólva sem volt mindig túl keresztényi, az istenes verseit olvasva – személyes kedvencem Az Úr érkezése – mégis megerősödhet a Teremtőbe vetett hitünk.

– Rendkívül fiatalon lett főszerkesztő, augusztus elejétől vezeti a Vasárnapot. Beleilleszkedett már a kerékvágásba, mik az első tapasztalatok?

– Igen, valóban nem szokványos, hogy valaki 26 évesen egy országos lap főszerkesztője lesz. Nyilván bele kell nőnöm a kabátba, de szeretem a kihívásokat, és hiszem, hogy a Gondviselő segítségével helyt tudok állni. Ha pedig mégsem, az is tanulság lesz. A beilleszkedéssel nincs gond, ugyanis már eddig is a Vasárnapnál dolgoztam, ismerem a kollégákat, és jó viszonyt is ápolok velük.

– Egy keresztény szemléletű hírportálnak mit kell képviselnie a XXI. században? Melyek azok az alapértékek, amelyekből nem lehet engedni? 

– A XX. századnak csak formai szempontból van jelentősége, a lényegnek vagy, ahogy ön fogalmaz, az alapértékeknek ugyanazoknak kell lenniük tértől és időtől függetlenül. 

Isten egyik tulajdonsága, hogy nem változik. Ebből logikusan következik, hogy azok az erkölcsi alappillérek, amiket a kinyilatkoztatás során közölt velünk, ma is ugyanolyan szilárdak. Nekünk ezeket kell képviselnünk a XXI. században is. 

A forma ellenben változik, nem is kicsit. 2021-ben képek, mémek és videók nélkül nem lehet hatásosan megszólítani az embereket. Így tehát fontos, hogy a cikkek írása mellett a vizuális tartalmakra is figyeljünk.

– Hogyan állja a balhorgokat? Kinevezése után rögtön felemlegették önnek, hogy írt egy megemlékező cikket a budavári kitörésről, és szélsőjobboldalinak bélyegezték. Mit gondol erről?

– A megbélyegzés nem érdekel, a balliberális oldal mindig is élen járt a lejáratónak szánt jelzők pufogtatásában. Ami az ominózus, a 888.hu-n megjelent írásomat illeti, tudni kell, hogy egy olyan cikk miatt támadtak másfél évvel ezelőtt és támadnak újra a főszerkesztői kinevezésem kapcsán, amit előzetesen a lap főszerkesztőjével és főszerkesztő-helyettesével is átolvastattam. Mindketten rendben találták a tartalmát – ami nem meglepő, hiszen semmi olyan nem volt benne, ami vállalhatatlan lenne. Az ellenoldal két dolgot szokott kiemelni, amikor az 1945-ös kitörésről szóló írásomat kritizálja: az egyik, hogy Hitlert és Szálasit éltető hadiparanccsal emlékeztem meg az eseményről, a másik pedig, hogy hősnek neveztem a katonákat. Az előbbi Otto Wöhler – ebben a kontextusban valóban lelkesítő – rádióüzenete volt, amit a kitörni készülő német és magyar katonáknak küldött. A Dél Hadseregcsoport főparancsnokának szavait idézőjelek közé tettem, a történelmi hűség kedvéért nem hagytam ki belőlük semmit. Ezzel az erővel a történelemkönyvekkel is baj van, mert bizony horogkeresztes és sarló-kalapácsos zászlók is szerepelnek bennük. 

Azt pedig, hogy a több tízezer magyar és német katona, aki a kapituláció helyett a szinte biztos halált választotta, ne lett volna hős, teljesen nonszensznek tartom. Véleményem szerint minden katona hősnek nevezhető, aki hősies hadi cselekedet közben veszti életét. 

Legyen a nemzetisége orosz, magyar vagy éppen német. A haza védelmét fontosnak tartó, a civil munka mellett önkéntes tartalékos honvédként szolgáló emberként ezt még inkább így gondolom. A sorkatonaság eltörlésével sokan nőttek fel úgy, hogy semmilyen honvédségi élményük nem volt, halvány lila gőzük sincs arról, hogy mit jelent katonának lenni, milyen bajtársi kötelék tud kialakulni a honvédek között vagy éppen hogy mit jelent a hősiesség. Ez a fajta tapasztalatlanság az engem támadó cikkeken is meglátszik.

– Aki nézte a napokban az MSNBC híradóját, azt is megtudhatta, hogy Magyarországon egy szélsőjobboldali rendezvényt szerveznek, melyre Tucker Carlson is ellátogat: a Mathias Corvinus Collegium fesztiváljáról volt szó. A nyugati fősodratú médiában már az is szélsőjobboldalinak számít, így hát megkérdezem, hogy mit jelent ez egyáltalán? Ha jól tudom, ön korábban az Identitárius Egyetemisták Szövetsége (Identitesz) körül is felbukkant, amit ugyancsak szélsőjobboldalinak könyveltek el.

– A nyugati fősodratú média szerint Magyarországon lassan már mindenki szélsőjobboldali és náci lesz, szóval az ő vádjaikkal nem érdemes foglalkozni. Ami az Identiteszt illeti, valóban részt vettem a szervezet munkájában. Fiatal egyetemistaként elsősorban az fogott meg bennük, hogy XXI. századi eszközökkel, de a hagyományos keresztény és jobboldali tartalmakból fikarcnyit sem engedve tűzték ki célul a magyarországi felsőoktatási intézményekben tapasztalható balliberális túlsúly megszüntetését. Amikor az Identitesz betagozódott az Erő és Elszántság Mozgalomba, egy ideig még maradtam a szervezet közelében, vettem részt EU-kritikus tüntetésen és október 23-i megemlékezésen is. Ezt követően viszonylag hamar beláttam, hogy az az út, amin az Erő és Elszántság elindult, nem vezet messzire, úgyhogy eltávolodtam a szervezettől, amely, ha jól tudom, ma már nem is létezik. Fiatal korom óta egyetlen cél lebeg a szemem előtt: szolgálni a magyarságot, szolgálni a kereszténységet. Nem szoktam vele dicsekedni, mert az alázat rendkívül fontos erény, de az engem ért támadások miatt most mégis kiemelném, hogy 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány kezdetén Veszprémben szolidáris akciócsoportot alapítottunk, és szabadidőnkből áldozva segítettünk a távoktatás miatt eszközproblémákkal küzdő helyi fiataloknak (köztük több cigány gyermeknek is) laptopok és számítógépek adományozásával. 

– Mi a célja a hírportállal, milyen lehetőségeket lát benne, milyen tartalmakat látna szívesen? Nagy dobásuk volt mostanában a Kovács Gyula-interjú.

– Valóban nagyot szólt a Jakab Péter által megfenyegetett munkagépes melóssal készített interjú, de azt se feledjük, hogy ezt megelőzően a Jobbik-elnök és Kovács Gyula veszekedésének cenzúrázatlan felvételét is a Vasárnap.hu hozta nyilvánosságra. Mint azt egy korábbi interjúmban kifejtettem, szeretnénk minél több hasonló, az ellenfeleinkre nézve kínos ügyet felgöngyölíteni, hiszen közéleti portál is vagyunk. Kiemelt céljaim között szerepel továbbá az olvasottság növelése, valamint a lapunk karakterét jelentő témákban (pl. életvédelem, az LMBTQ elleni küzdelem) kompromisszumot és politikai korrektséget nélkülöző írások megjelentetése.

A teljes interjút IDE kattintva olvashatják!

Médiapiac

Viszik a Jobbik Facebook-oldalait Jakabék

Továbbra is jobbikos Facebook-oldalak elvételével építi közösségi médiáját Jakab Péter, aki egykori pártja helyett „a nép pártját” választotta.

Közzétéve:

Borítókép: Jakab Péter még a Jobbik frakcióvezetőjeként az Országgyűlés plenáris ülésén, fotó: MTI/Kovács Attila

A Jobbik Ifjúsági Tagozatának (IT) közösségi oldalait happolja el Jakab Péter új formációja: mára az érpataki, az újfehértói és a nagykállói Facebook-csoportok Jakab Péter pártból való kilépésének napjától, azaz augusztus 12-e óta a Jobbik IT helyett a Nép pártja elnevezéssel futnak. A fentieken kívül a Szabolcs 6. Vk nevű közösségi csoport kapott még új nevet, úgy tűnik, Jakab Péter csapatának egyelőre négy oldalt sikerült átvennie a Jobbiktól a közösségi médiában – hívta fel a jelenségre a figyelmet a Magyar Nemzet.

Ezzel együtt a jobbikos csoportok is igen vegyes képet mutatnak, szemlátomást komoly harc megy a kisebb-nagyobb követői létszámú csoportokért. Az elmúlt napokban a Jobbikból való kilépésükről hírt adó 18 alapszervezetnél is jól érzékelhető, hogy több mint a fele közösségi oldalát továbbra is a Jobbik kezeli – tartalmuk teljesen megegyezik, vagyis látható, hogy a párt központilag teszi ki a különböző bejegyzéseket.

Dacára annak, hogy az oldal profilképén Jakab Péter és “A nép pártján” felirat látható. Van olyan oldal is, amely teljesen inaktív, ilyen például a dunaharaszti, a bőcsi vagy a tarcali csoporté. A tiszaújvárosi közösségi oldalon például az odalátogató még mindig a választás előtti összefogásban részt vevő elbukott baloldali pártok közös “Egységben Magyarországért” feliratával találkozik. A frissen feloszlott jobbikos taktabáji alapszervezetnek pedig nincs Facebook-oldala.

A jobbikos oldalak elvétele egyébként nem újdonság. Jakab július 15-én, aznap, amikor képviselőtársai leváltották a Jobbik frakciójának vezetéséről, “A nép pártján elnevezéssel” új közösségi teret nyitott önmaga reklámozására. Akkor a bukott politikus bizalmasával, Molnár Enikővel a Jobbikhoz köthető Zöld Válasz Egyesület Facebook-oldalát vette el. Mint a Magyar Nemzet megírta, a szervezet egyik képviselője Nunkovics Tibor, a Jobbik nemrég megválasztott pártigazgatója, de korábban Molnár Enikő is tagja volt az egyesületnek, a teljesen inaktív oldalnak pedig kezelője volt, így annak átnevezése és új arculatának megteremtése nem okozhatott nehézséget Jakabnak és Molnárnak.

Az új brand építése egyébként az évek óta létező jobbikos IT-oldalak elvételével sem egyszerű, hiszen a követők száma messze alulmarad a Jobbiknál maradt központi csoportokénál. Érpatak esetében például a Jobbiknak tízezer követője van, ezzel szemben a Jakabék által elhappolt, ma már “A nép pártján Érpatak” néven futó oldalt csak 611-en kísérik figyelemmel.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Tovább olvasom

Médiapiac

Letelt az orosz külügyminisztérium hétnapos büntetése a Twitteren

Még csak nem is a háború, hanem a Covid miatt zárták az oroszokat a spájzba.

Közzétéve:

Borítókép: Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Letelt az orosz külügyminisztérium hivatalos Twitter-fiókjának egy hétig tartó büntetése. A platformon augusztus 4-én jelent meg az a tweet, amelyben az oroszok kijelentik: új adatok láttak napvilágot az USA és szövetségeseinek Ukrajnában és más országokban végzett biológiai kísérleteiről, ennek fényében pedig feltételezhető, hogya Covid-járvány kialakulása összefüggésbe hozható az Egyesült Államok kormányzatával,

pontosabban az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatalával (USAID).

Bár a bejegyzés még most is látható a Twitteren, a platform figyelmeztető címkével látta el, amelyben a hamis és félrevezető információkra hívja fel a figyelmet.

De hogy nyomatékosítsa rosszallását,az orosz külügyminisztérium oldala kapott egy hét napig érvényes tiltást is, azaz az ominózus bejegyzés után nem jelentethetett meg új tartalmat. 

A Kreml nyilatkozata elítélte a Twitter-szigort. Marija Zaharova, a külügyminisztérium szóvivője úgy fogalmazott: állításukat dokumentumok és a legfrissebb adatok alapján fogalmazták meg, azokat pedig a Twitternek nincs joga vagy hatásköre ellenőrizni és felülbírálni. Ami a büntetést illeti, a szóvivő újabb ügyetlen kísérletnek nevezte, aminek egyetlen célja van: Oroszország elhallgattatása a nemzetközi színtéren – írta a Mandiner

Tovább olvasom

Médiapiac

Halálos fenyegetést kapott J.K. Rowling

Az írónőt megfenyegető pakisztáni aktivista korábban arról is tweetelt, hogy el akarja pusztítani Izraelt.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

 Harry Potter-írója szombaton halálos fenyegetést kapott egy Twitter-felhasználótól, aki méltatta, hogy megkéselték Salman Rushdiet – szúrta ki a neokohn. Rowling péntek este posztolt Rushdie megkéseléséről: „Borzalmas hír. Most nagyon rosszul érzem magam”.

Később megosztott egy képernyőfotót Meer Asif Aziz válaszáról, aki magát pakisztáni „diákként, társadalmi és politikai aktivistaként” írta le.

Aziz azt válaszolta a posztjára, hogy a késelő, Hadi Matar egy „forradalmár síita harcos” volt, a továbbiakban pedig megfenyegette Rowlingot – olvasható a Mandiner szemléjében.

„Ne aggódj, te leszel a következő” 

– írta kommentben.

Szombati bejegyzésében Rowling a Twittertől kért támogatást a fenyegetővel szemben, aminek meg is lett az eredménye ugyanis Aziz fiókját letiltották. A fiók archívuma szerint Aziz korábban arról tweetelt, hogyel akarja pusztítani Izraelt, és „terrorista államnak” bélyegezte a zsidó államot, Ukrajnát és Indiát is.

Emellett Aziz korábban támogatásáról biztosította Irán legfelsőbb vezetőjét, Ali Hámenei ajatollahot is. „Kedves vezető, az iszlám világért folytatott küzdelmed nem lesz hiábavaló” – írta Aziz egy Hámenei-tweetre adott válaszában.

Tovább olvasom