Kövess minket!

Médiapiac

Hobbi és profizmus

A „legnagyobb női blogmozgalom”, a Cafeblog kiemelt szerzőit a tulajdonos Central Médiacsoport kitüntetett figyelemmel kezeli. Ennek egyik megnyilvánulása a kiemelt, úgynevezett VIP-es bloggereknek szervezett rendezvénysorozat is, amelynek keretében az online média trendjeiről és a sikeres blogok titkairól kaphatnak szakmai információkat. A legutóbbi élő eseményen több tucatnyi szerző vett részt, míg a többiek egy zárt csoportban streamen tudták követni az előadásokat.

Az interaktív esemény bemutatkozással kezdődött. A megjelent bloggerek szinte mindegyike „tipikus” női témákban alkot, azonban a hagyományosnak gondolható divat- vagy gasztrovonalat kevesen képviselik. Jellemzőbbek az anyasággal, gyerekneveléssel, kreatív hobbikkal, spirituális kérdésekkel, szabadidővel foglalkozó felületek, illetve az olyan, speciális témák, mint például a különböző ételallergiával élőknek szóló receptek.

Bognár Bálint, a Central Digitális Médiacsoport Kft. női portfólió vezetője a digitális média előtt 2016-ban tornyosuló kihívásokat foglalta össze. Míg tíz éve a jó tartalmat automatikusan megtalálták a felhasználók, ma már meg kell küzdeni a figyelmükért. Ebben a követőtábor aktivizálásának és a keresőmarketingnek is fontos szerep jut. Utóbbi fronton az egyre népszerűbbé váló – és a Facebook, Google által is favorizált – videós tartalmak is sokat segíthetnek. Mára a legfontosabb platform a mobil lett, annak ellenére, hogy a felhasználók zöme applikációkon keresztül használja ezt a felületet. Minden gondolatunkkal erre kell koncentrálni, mert mára fontosabb felület lett, mint a desktop. Az üzleti oldalt érintve megemlítette továbbá a reklámblokkolás jelentette egyre fokozódó kihívást, valamint a natív hirdetések és a márkázott tartalom körüli bizonytalanságokat is.

Pácsonyi Daniella, a Nők Lapja Café főszerkesztője elsőként az online újságírók munkáját és a bloggerek tevékenységét hasonlította össze. Előbbiek élete „online darálás”, míg utóbbiak megválaszthatják, miről írnak és nem kell trendeknek megfelelniük. Ráadásul hozzájuk ragaszkodnak is az olvasóik, míg egy online zsurnalisztáról ez ritkán mondható el.

Ennek ellenére, ha valaki úgy dönt, hogy sikeres szeretne lenni a blogoszférában és sok olvasóra vágyik, érdemes megfogadnia néhány iránymutatást. Bár a Cafeblog bloggerei – az újságírókkal szemben – nincsenek hozzászokva, hogy szerkesztik őket, a főoldalra, ajánlókba kikerülő anyagok esetében érdemes lehet ezt elfogadniuk. Szintén fontos lehet a trendek követése. Ebben a Facebook felkapott témáinak figyelése és a Google Trends mellett az egyébként etikátlannak tartott, máshonnan lopott tartalmakat a közösségi médiában pörgető oldalak, mint a Mindenegyben vagy a Szeretlekmagyarország követése is segíthet.

 

A jó tartalom szórakoztató, egyedi, hiteles, informatív, de a lényeg, hogy két perc boldogságot adjon az olvasónak. Mivel már mindent megírtak háromszor-négyszer, az önazonosság, a jó címadás, az egyéni megközelítésmód lehet a nyerő. Nem kell feltétlenül hosszú írásokban gondolkodni, érdemes többféle technikát is kipróbálni. A szoftverekkel előállítható infografikák, mémek, videók, gifek, kvízek is jól működhetnek.

 

Emellett fontos, hogy a blogger minden létező platformon népszerűsítse a munkáit: tudni kell, milyen tartalmak működnek jól az egyes disztribúciós csatornákon (Facebook, Facebook csoport, Instagram, Pinterest…), valamint érdemes odafigyelni a SEO-szempontokra is (linkek, kulcsszavak). A kommentelőket célszerű partnerként kezelni: akár még a trolloktól is lehet tanulni, a hozzászólók között kialakuló „homokozói balhé” pedig kifejezetten jól működik forgalmi szempontból.

Ahhoz, hogy valaki az NLCafé főoldalra kikerülhessen, meg kell találni és jó minőségben ki kell tölteni a réseket a napi 120 saját tartalom között. Ahogy arra Pácsonyi Daniella és a streamen bejelentkező Mlinkovics Ildikó is felhívta a figyelmet, a szerkesztés nem szociális alapon történik: azokat a témákat és megvalósításokat emelik ki, amelyek a tapasztalatok szerint forgalmat generálnak. Gyakran pedig azért van szükség a kattintásvadász tartalmakra, hogy azok mellett elférjen az „értelmiségi bulvár” is. A századik divat- vagy gasztroposzt az elsők között esik az aktuális tartalmak áldozatául, viszont a márkaneveket is említő cikkekkel önmagukban nincs probléma, amíg a tartalom felülmúlja a marketingértéket.

A megjelent bloggerek nem csupán a tartalommenedzsment-felületet véleményezték, de többségük üzleti szempontból is roppant tudatosnak bizonyult: sorra tették fel a kérdéseket a PR-cikkekről, a bannerzónák értékesítéséről, de még akár azok sorrendjéről is.

Mlinkovics Ildikó azzal zárta a rendezvényt, hogy a design még sok lehetőséget kínál a fejlődésre, így lehet, hogy a következő workshopnak éppen ez lesz a témája.

Médiapiac

Ők lesznek a Petőfi Zenei Díjátadó új házigazdái

A magyar zenei élet egyik legrangosabb elismerésével indul a díjátadó-szezon: már hatodszor osztják ki a hazai könnyűzene legjobbjainak a Petőfi Zenei Díjat. A látványos gálát ezúttal is kétórás showműsor keretében, a Duna közvetítésével tartják meg január 23-án, 19:45-kor, melynek házigazdái idén az M2 Petőfi TV és a Petőfi Rádió műsorvezetői, Csapó Dóra és Bekker Dávid lesznek.

Közzétéve:

Zih Zsolt

Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV névadóját, Petőfi Sándort formázó szobrokat idén is tizenegy kategóriában ítélik oda a hazai könnyűzene legkiemelkedőbb előadóművészeinek. A kétórás show házigazdáit az országos csatornák közösségi oldalain jelentették be: idén a háziasszony szerepében az M2 Petőfi TV műsorvezetője, Csapó Dóra tündökölhet, akinek társa a Petőfi Rádió ébresztőműsorának, a Petőfivel a reggel!-nek jól ismert hangja, Bekker Dávid lesz.

A magyar könnyűzenei palettát mindkét műsorvezető jól ismeri és figyelemmel követi, ám rajongásuk túlmutat a munkaköri kötelességen, ezért leplezni sem tudták lelkesedésüket, amikor kiderült, hogy a hatéves múltú díjátadón idén ők vezényelhetnek.

„A Petőfi Zenei Díjátadó hazánk nagyszabású könnyűzenei ünnepe, megtisztelő, hogy idén műsorvezetőként a részese lehetek. A díjakat átadó művészekkel és a jelölt zenészekkel a munkám során, az M2 Petőfi TV-n már többször találkoztam, jól ismerem őket. Idén műfaji kavalkádot kaphatnak a nézők, mind a jelölteket, mind a fellépőket tekintve, ráadásul feltörekvő, ifjú tehetségek és új kategóriák is helyet kaptak az idei felhozatalban. Bízom benne, hogy az év meghatározó zenei élményét nyújthatjuk majd a nézőknek. A nemzet televíziója, a Duna segítségével pedig határon innen és túlra is eljuthat az esemény” – fogalmazott Csapó Dóra.

„Rádiós műsorvezetőként kötelességemnek érzem, hogy képben legyek a hazai popkulturális élet meghatározó szereplőivel, ígéretes tehetségeivel. Szerencsére ez párosul azzal, hogy a hazai könnyűzene nagyon közel áll a szívemhez. A Petőfi Zenei Díj évek óta szenzációsan szemlézi a szakma krémjét, éppen ezért évek óta követem a díjátadókat. Hihetetlen extázist jelent nekem, hogy idén a show férfi műsorvezetője lehetek”– tette hozzá Bekker Dávid.

Petőfi Zenei Díj 2021

A Petőfi Zenei Díjátadót január 23-án, vasárnap este 19:45-kor tűzi műsorára a nemzet televíziója, a Duna.

A kétórás showban 11 kategóriában hirdetik ki a 2021-es év legjobbjait, akikről a csatornaigazgató és egy szakmai zsűri dönt a csatornák zenei szerkesztői által küldött lejátszási listák eredményei alapján.

Néhány díjazott kilétére már tavaly fény derült, így a műsorban összesen hét kategóriában hirdetnek győztest.

A Petőfi Zenei Díj Életműdíjat ezúttal id. Szakcsi-Lakatos Béla veheti át.

Tovább olvasom

Médiapiac

Új műsorvezetőkkel folytatódik a Családi kör

Rókusfalvy Pál és Lili apa-lánya párosát egy férj és feleség kettőse váltja a Családi körben. A Duna vasárnaponként jelentkező sorozatát 2022 januárjától a közkedvelt színészházaspár, Pindroch Csaba és felesége, Verebes Linda vezethetik – derült ki a műsor legutóbbi adásában.

Közzétéve:

MTVA

Idén lesz három éve, hogy visszatért a képernyőre a Családi kör – a Magyar Televízió 1974-től 1994-ig futó, azonos című műsora – amelyet a mai kor igényeinek megfelelően idézett meg Rókusfalvy Pál és lánya, Lili vasárnap esténként a Dunán. A nemzet televíziója 2022-ben friss arculattal és számos újdonsággal készül közönségének, amelynek része a népszerű műsor megújulása is.

A Családi kör január 16-i adásában meglepő fordulattal jelentették be, hogy új házigazdái lesznek a műsornak: az apa-lánya páros az aktuális meghívott vendégeknek, Pindroch Csabának és Verebes Lindának adták át a stafétát. A következő adásokban így már a színészházaspár köszöntheti a nézőket.

„Hálásak vagyunk, hogy az elmúlt években sok családi kört rajzolhattunk együtt. Rajongással szeretjük ezt a műsort, és bár búcsúzunk a házigazda szereptől, állandó nézői leszünk a Családi körnek” – fogalmazott Rókusfalvy Pál, aki lányával egyetértett abban, hogy szeretett műsoruk a legjobb kezekbe kerül.

Verbes Linda és férje izgatottan várják az előttük álló feladatot, amelyet kifejezetten testhezállónak tartanak, hiszen háromgyerekes szülőkként fontos számukra a család és a házasság harmóniájának fenntartása, amelyhez ez a műsor időről-időre hasznos tanácsokkal szolgál.

Az újdonsült műsorvezetők egy kedves, apró ajándékkal búcsúztak el Rókusfalvy Lilitől és édesapjától, akik megölelve egymást, meghatódva köszöntek el a Családi kör nézőitől.

Tovább olvasom

Médiapiac

Álnéven írt cikkben támadja a kormányt az RTL

Álnéven jegyzett kormánykritikus cikkeknek is teret ad az RTL új híroldala.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Terjedelmes cikkben hasonlítja össze az RTL újonnan indult hírportáljának külsős szerzője a szerbiai és a magyar árstoppal kapcsolatos rendeleteket. A Transzparens Újságírásért Alapítvány megkeresésére az RTL elismerte, hogy a cikket szerző Kocsányos Pálma valójában nem létezik.

A nevét titokban tartó szerző szerint a kormány csupán másolja a szerb rendelkezéseket, amelyek amúgy nem váltották be a hozzá fűzött reményeket, hatása érzékelhetetlen – írta a Mandiner.

Az alapítvány megpróbált utána járni Kocsányos Pálma személyének. Első körben az rtl.hu -t kerestük meg az alábbi kérdéseinkkel:

  • Kocsányos Pálma létező személy?
  • Amennyiben létező személy, miért nincs feltüntetve az impresszumban?
  • Amennyibe létező személy, esetleg tudnak elérhetőséget adni hozzá?

Az RTL  a szerkesztőség rövidesen reagált is:

“Tisztelt olvasónk,

köszönjük a levelet! A cikket létező személy írta, aki álnevet használ, az impresszumban azért nem szerepel, mert külsős szerzőnk. Továbbítottuk neki az ön levelét.”

Tovább olvasom