Kövess minket!

Médiapiac

Hasít a Facebook mobilon

Az állítás mind fogyasztási, mind bevételi oldalról megállja a helyét a 2013Q3-ra vonatkozó közlés szerint. A magyar piacon is érezhető már a felfutás.

Nemrégiben jelentette be a Facebook, hogy 2013 harmadik negyedévében bevételei éves összehasonlításban 60 százalékkal bővültek, és elérték a 2,02 milliárd dollárt, míg a profit 425 millió dollárt tett ki. A hirdetési bevételek ebből 1,8 milliárdot tettek ki, ami 66 százalékkal több, mint 2012 azonos időszakában, de ennél is érdekesebb, hogy e pénzek 49 százaléka már mobilreklámból érkezett.

A közösségi hálózat havi aktív felhasználói száma szeptember végére – 18 százalékos bővülést követően – elérte az 1,19 milliárd főt, míg a napi aktív felhasználók száma negyedével bővült és 728 milliót tett ki. Eközben a mobileszközökön keresztül elért havi aktív userek száma 45 százalékkal nőtt, és 874 millió főt tett ki, a mobilos napi adat pedig 507 millió. A kizárólag mobilról facebookozó havi aktív felhasználók száma a vizsgált időszakban 254 millió fő volt, ami jelentős bővülés a tavaly ilyenkori 126 millióhoz képest.

Arra voltunk kíváncsiak, a magyar piacon hogyan áll a mobilos kérdéssel a Facebook. Szabó Ákos, a közösségi oldal hazai értékesítő partnerének, a Thinkdigitalnak a country managere elmondta: jelenleg a Facebookot Magyarországon havi 4,6 millióan használják, míg a közösségi oldal mobil eszközökön keresztüli elérése a januári 1,8 millióról szeptember végére 2,6 millióra emelkedett. A mobilon keresztül facebookozással töltött idő az elmúlt kilenc hónapban 45 százalékkal emelkedett. A közösségi oldal adatai szerint a mobil eszközükről facebookozók egy nap átlagosan 10-14-szer nézik meg a hírfolyamukat.

Megkérdeztük a szakembert a mobilhirdetési bevételek alakulásáról is, elsősorban a jellemzően a nagy hirdetők által használt prémium felületek szempontjából. Tájékoztatása szerint a Thinkdigital mobilhirdetésből származó bevételei 2013 első kilenc hónapjában 434 százalékkal bővültek a tavalyi év azonos időszakához képest. „Ezzel tízmilliós nagyságrendűre emelkedett a csak mobilon futó kampányokból származó bevétel. Ennek a növekedésnek az elsődleges hajtóerejét azok a hirdetők (például a pénzintézetek) jelentik, amelyek számára fontos, hogy mobil alkalmazásaik minél több emberhez jussanak el, valamint e témában edukálják a közönséget” – tette hozzá Szabó Ákos.

Médiapiac

Kémkedés gyanújával fogtak el egy orosz újságírót

Kémkedés gyanújával őrizetbe vettek egy orosz újságírót a koszovói határon – jelentette be helyi idő szerint szombaton a koszovói belügyminiszter.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Xhelal Sevcla közleményben tájékoztatott, hogy a Daria Aszlamova nevű újságíróról „több országban bebizonyosodott, hogy az orosz hadsereg és hírszerzés számára végez kémtevékenységet”. A Komszomolszkaja Pravda című orosz lap később Aszlamovára hivatkozva azt közölte, hogy az alkalmazásukban álló újságíró azóta kiszabadult, és jelenleg a szerbiai Raska városában tartózkodik. Aszlamova és a lap nem tértek ki a hatóságok által említett kémkedés gyanújára.

A múlt héten ismét fellángolt a feszültség Koszovó és Szerbia között. Moszkva a héten támogatásáról biztosította Belgrádot a koszovói konfliktusban, amely azt követően lángolt fel, hogy a koszovói kormány szombaton bejelentette: augusztus 1-jétől azok, akik szerbiai dokumentumokkal akarnak belépni Koszovóba, kilépési és belépési igazolást kapnak az átkelőknél, valamint a szerb rendszámtáblájukat is le kell cserélniük a belépésnél ideiglenes koszovói táblára – írta a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Médiapiac

Kihagyta hírügynökségi cégét Kálmán Olga a vagyonnyilatkozatából

A DK politikusa is kitöltötte vagyonnyilatkozatát, nem is akárhogy.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A DK országgyűlési képviselője, Kálmán Olga élt az új vagyonnyilatkozati rendszer nyújtotta lehetőséggel, s rögtön kihagyta a vagyonnyilatkozatból a hírügynökségi cégét 

– hívta fel a figyelmet a Mandiner

A Magyar Nemzet által szemlézett cikk kiemelte, hogy Kálmán Olga korábbi vagyonnyilatkozatában a szabályozásnak megfelelően minden gazdasági érdekeltségéről, így a K.O. Press Hírszolgáltató Bt.-ről is beszámolt, legfrissebb vagyonnyilatkozatából viszont – vélhetően az új vagyonnyilatkozati rendszer nyújtotta lehetőséggel élve – a Gyurcsány-párt képviselője immár kihagyta hírügynökségi cégét. 

A Mandiner részletezi, hogy Kálmán Olga cége egyébként többek között hírügynökségi tevékenységgel, könyvkiadással, napilapkiadással, egyéb időszaki kiadványok kiadásával, világhálóportál-szolgáltatással, vezetési tanácsadással és kommunikációval foglalkozik. 

Ez a tevékenységi kör egyébként bizonyos esetekben a jelenlegi szabályozás szerint határterületnek is minősülhet, hiszen ha például politikai kommunikációs tanácsadást vagy közéleti, politikai tematikájú napilapot, könyvet, kiadványt ad ki a cég, az akár bele is eshet azon bevallani köteles gazdasági társaságok körébe, amelyek befolyást gyakorolhatnak a közpolitikával kapcsolatos kérdésekre

– hangsúlyozta a Mandiner cikke.

Hozzáteszik: kérdés az is, hogy ha a Gyurcsány-párt képviselője is él az új vagyonnyilatkozati rendszer nyújtotta lehetőséggel, mennyire hiteles a baloldali pártok és média eddigi narratívája, amely igencsak szájhúzva fogadta az új vagyonnyilatkozati rendszer bevezetését.

Tovább olvasom

Médiapiac

Elérhetetlenné vált a jellegzetes ellenzéki Facebook-oldal

Az előadó Youtube-csatornájáról is törölte korábbi politikai tartalmú videóit.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A sajátos ellenzéki előadó, a kormányellenes tüntetések jól Ismert arca, Antsi, Vasárnap még azt írta közösségi oldalán, hogy:„Nem látok jövőt a jelenlegi ellenzékben”.

Csalódottságát az okozta, hogy a szombat délutánra, a Kossuth térre hirdetett Márki-Zay Péter nevével is fémjelzett tüntetés a szervezők szerint is kudarcba fulladt. Bár a Facebook-eseménynél több mint 2500-an jelezték a részvételüket, a rendezvényen egyes becslések szerint mindössze 100 ember jelent meg.

Törölte több korábbi videóját is

Alig pár órával a bejegyzés megjelenése után azonban elérhetetlenné vált Antsi Facebook-oldala. Ugyanakkor a Youtube-csatornája még elérhető, viszont időközben arról is lekerültek a korábbi, kormánykritikus szerzeményei. Így már csak 16 videó érhető el nála – számolt be róla a Mandiner.

Tovább olvasom