Kövess minket!

Médiapiac

Harmincegy rádiós műsor szolgáltatója kap 90,6 millió forint támogatást

Harmincegy műsor szolgáltatója kap 90,6 millió forintot a Médiatanács Támogatási Programján keresztül a helyi és körzeti rádióknak szóló, rendszeresen jelentkező hírműsorok, közérdekű szolgáltató és tematikus magazinműsorok készítésére irányuló pályázat idei második fordulójában.

Pixabay

Az elnyert összegből hírműsorokat készíthet a Rádió 88, a Rádió Szentendre, a szekszárdi és a győri Rádió1, a 101,7 Pécs FM, a Rádió 24, a Gong Rádió, a Mustár Rádió, a Rádió 97, a 99,4 Rádió1, a Sárvár Rádió, a Mária Rádió, a Rádió 7, a Rádió Dabas, a debreceni Európa Rádió, a Paks FM, a Rádió Szarvas, a Sláger FM és az Aktív Rádió 93,8

– közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága.

Szolgáltató magazinműsorok gyártására kapott támogatást a Gyula Rádió, a Rádió Most Kaposvár, a sátoraljaújhelyi Európa Rádió, a gyöngyösi, a keszthelyi és a kiskunfélegyházi Rádió1, valamint a 99,4 SunshineFM. Tematikus magazinműsorok támogatására a Balaton Rádió, a Vörösmarty Rádió, az InfoRádió, a Manna FM és a Magyar Katolikus Rádió 92,3 MHz pályázott sikerrel

– jelezték közleményükben.

Közölték azt is, a testület az egyedüli pályázóként pályázati ajánlatot benyújtó LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft.-t nyilvánította nyertessé a Budapest 103,9 MHz körzeti frekvencián, míg a Budapest – Astoria (belváros) telephelyre szóló kisközösségi rádiós pályázat győztese a frekvenciát eddig is használó, szintén egyedül jelentkező Media Universalis Alapítvány lett.

A Pápa 95,7 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű használatára a Pápai Platán Nonprofit Kft. nyerte el a lehetőséget – tették hozzá.

A testület a Budapest 100,3 MHz körzeti frekvencia eljárásában a beérkezett ajánlat alaki vizsgálata után pályázati nyilvántartásba vette a Roma Rádió Kft.-t.

A Székesfehérvár 96,1 MHz és a Kiskőrös 91,7 MHz helyi frekvenciák eljárásában a Katolikus Rádió Zrt.-t vette pályázati nyilvántartásba a tanács.

Mindhárom frekvencia esetében a nyilvántartásba vett cégek az egyedüli pályázók – írták.

A grémium öt rádiós pályázati felhívás véglegesítéséről is döntött: pályázható lesz majd a Budapest 102,1 MHz, a Sopron 104,6 MHz, a Komló 91,4 MHz, a Szombathely 107,4 MHz és a Zalaegerszeg 92,9 MHz.

Emellett további öt rádiós pályázati felhíváshoz tervezeteket állított össze a Balatonfüred 96,2 MHz, a Győr 88,1 MHz, a Pécs 101,2 MHz, a Székesfehérvár 99,8 MHz és a Tatabánya 102,5 MHz frekvenciákra vonatkozóan.

A dokumentumok az NMHH honlapján lesznek olvashatók – hívták fel a figyelmet.

Kitértek arra is,

elfogadta a Médiatanács az idei második negyedévre vonatkozó internetes közönségmérési adatok alapján készült friss tanulmányt, amely szerint az interneten a felhasználók jelentős hányadát a magazinok érik el, mégis a legtöbb időt a híroldalakon töltik az olvasók.

Az elemzés a grémium honlapján rövidesen olvasható lesz.

A testület hamarosan közzétesz egy kutatást a látássérültek médiabefogadását segítő audionarráció ellenőrzéséről az idei második negyedévre vonatkozóan. A dokumentum megállapítja, hogy csak a két kereskedelmi csatornánál fordultak elő narrált műsorok az akadálymentesítési kötelezettség alá tartozó szolgáltatások – az RTL Klub, a TV2 és a Duna Televízió – közül a véletlenszerűen kiválasztott vizsgálati napokon – közölte az NMHH.

Borítókép: illusztráció

Médiapiac

Még lehet jelentkezni a Mediaworks tehetséggondozó programjára

November 15-ig még beadhatók a jelentkezések.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A nagy érdeklődésre tekintettel november 15-ig meghosszabbították a Mediaworks Tehetséggondozó Programjának jelentkezési határidejét. A képzésre elsősorban főiskolásokat, egyetemistákat várnak.

Ahogyan arról korábban a Médiapiac is beszámolt, gyakorlatorientált tehetséggondozó programot indít a Mediaworks Hungary Zrt., hazánk legnagyobb médiavállalata. A képzés résztvevői a magyar konzervatív sajtó kiemelkedő szereplőiből összeállított előadói és mentori gárdával dolgozhatnak együtt.

Utóbbiak rövid megszólalásait az alábbi videóban tekintheti meg:

A jelentkezés részleteiről a program Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

Tovább olvasom

Médiapiac

Frissítette a kínai kiberhatóság az idézhető internetes hírforrások listáját

Frissített listát adott ki a kínai kiberhatóság szerdán azokról az internetes hírszolgáltatókról, amelyek anyagait leközölheti a kínai sajtó.

Közzétéve:

Pixabay

A Kínai Kibertér Felügyelet (Cyberspace Administration of China, CAC) hivatalos internetes oldalán közzétett közlemény szerint az új listán szereplő források száma mintegy négyszeresére nőtt az előző, 2016-ban kiadott listához képest. Újdonságként ismertették továbbá, hogy

a szerdán közzétett, 1358 elemet tartalmazó listán most először szerepelnek a közösségi média hivatalos oldalai, valamint okoseszköz-applikációk.

A közlemény szerint azokat a hírközlőket, akik a listán kívüli forrásból vesznek át híranyagot, büntetésben részesítik. Hozzátették továbbá: a hatóság a listát folyamatosan felülvizsgálja, és bármikor eltávolíthat vagy hozzáadhat hírszolgáltatókat.

Kínában, ahol az olyan, külföldi internetes platformok, mint a Facebook, a Twitter vagy a Google nem érhetőek el a felhasználók számára, és jelentősen korlátozzák a hozzáférést a külföldi sajtóorgánumok oldalaihoz is, a hatóságok az utóbbi időben a belföldi internetes tartalmak “megtisztítására” helyezték át a hangsúlyt.

Szeptember közepén a kiberhatóság új iránymutatást adott ki arra vonatkozóan, hogy az internetes platformoknak ki kell iktatniuk az “egészségtelennek” ítélt tartalmakat. Az iránymutatás szerint az internetes portáloknak nagyobb felelősséget kell vállalniuk a felületeiken közzétett tartalmakért, beleértve a felhasználók által megosztott bejegyzéseket is. A kínai hatóságok az utóbbi időben a társadalomra nézve károsnak ítélt témák közé kezdtek sorolni több, nem politikai jellegű tartalmat, egyebek mellett a tőzsdei elemzéseket és az ismert emberekről szóló pletykákat – írta egy szeptemberi cikkében a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A tőzsdei elemzések esetében elsősorban olyan internetes kommentátorok tevékenységét igyekeznek visszaszorítani, akik az interneten közzétett bejegyzések segítségével próbálják befolyásolni a tőzsdei árfolyamok alakulását. A Tencent kínai technológiai óriáscég az útmutatás alapján több ezer független pénzügyi híroldalt számolt fel, és több mint 20 ezer bejegyzést törölt az általa működtetett, Kínában népszerű WeChat nevű közösségi médiaplatformról.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Kirúgták a Bild főszerkesztőjét

Julian Reichelt többek között női kollégáit zaklatta szexuálisan.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Kirúgták Németország egyik legnagyobb bulvárlapjának főszerkesztőjét. Julian Reicheltről kiderült, hogy a vádak szerint visszaélt a hatalmával, szexuálisan zaklatott női kollégákat, viszonyt folytatott egy kezdő újságíróval, akit aztán olyan pozícióba helyezett, amelyet a nő maga is túl nagy feladatnak tartott – írja a New York Times nyomán a Mandiner

A Bild kiadója, az Axel Springer hétfőn jelentette be, hogy kirúgta a Bild főszerkesztőjét, a hivatalos indoklás szerint azért, mert nem tudta meghúzni a határt a privát és a szakmai dolgai között.

A kiadóvállalat egy ügyvédi irodát bízott meg azzal, hogy kivizsgálja a Reichelt ellen felhozott vádakat. Először nem találtak kirúgást megalapozó bizonyítékokat a viselkedésére, nemrég azonban ez megváltozott. Az Axel Springer szóvivője ugyanakkor nem akarta részletezni, hogy milyen bizonyítékokról van szó.

A New York Times cikke szerint Reichelt viszonyt folytatott a lap egyik kezdő újságírójával – a főszerkesztő akkor 36, az újságíró 25 éves volt.

A nőnek hamarosan vezető newsroomos pozíciót adott, a nyomozás során adott vallomásában azonban a nő azt mondta, nem állt készen erre a feladatra. Mindeközben a főszerkesztő rendszeresen hotelszobákba rendelte.

Tovább olvasom