Kövess minket!

Médiapiac

Hargitai Miklós szerint magánügy Fekete-Győr fenyegetőzése

A sajtószabadság ellen, szélsőbaloldali módszerekkel indított támadásnak vélte Fekete-Győr Andrásnak a jobboldali újságírókat megbélyegző, kirekesztő szavait Lovas Dániel. A Magyar Újságírók Közösségének elnöke mellett a MÚOSZ-t vezető Hargitai Miklós is elítélte az újságírók politikai jellegű listázását, ám szerinte Fekete-Győr András kijelentései nem tekinthetőek ilyennek.

MTI/Mónus Márton

Lovas Dániel, a Magyar Újságírók Közösségének elnöke lapunk kérdésére meghökkentőnek és ijesztőnek nevezte Fekete-Győr András azzal kapcsolatban tett kirekesztő kijelentéseit, hogy eltiltaná a munkavégzéstől a jobboldali újságírókat.

A Momentum elnöke a szokásos demokratikus diskurzus, vagy választási verseny helyett a szélsőbaloldal eszközeihez folyamodott, és az Antifa nevű szervezetre jellemző módszerekkel – amelyek közé tartozik a félelemkeltő fenyegetőzések mellett például a füstgránátok hajigálása is – a sajtószabadság ellen indított agresszív támadást. A legrosszabb időket idézi a listázással, és az állás elvesztésével történő fenyegetőzés

– fejtette ki a médiaszakember.

Megjegyezte: később ez még visszaüthet, hiszen az internet világában semmi nem tűnik el nyomtalanul, ráadásul Fekete-Győr kijelentése érvelve hangzott el – vagyis a pártelnök azt mondta, hogy az ő politikai oldalán több emberrel is volt vitája a kérdésben, mégis határozottan kiállt a szélsőséges, kirekesztő álláspontja mellett – tehát nem puszta elszólás, vagy meggondolatlan kijelentés volt.

Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke megkeresésünkre úgy fogalmazott, hogy a MÚOSZ ellenzi az újságírók bármiféle természetű politikai listázását. Egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy ezt nem Fekete-Győr András bejegyzésének a kommentálására értette, mivel a Facebook nem tartozik a médiajog hatály alá, tehát szerinte nem sajtónyilvános közlés, ami ott megjelenik, hanem csak magánközlés.

Korábban a Magyar Nemzeti Médiaszövetség “rendkívül aggasztónak” ítélte a Momentum-elnök megnyilvánulását.

Meglátásunk szerint az elhangzott fenyegetést csak még súlyosabbá teszi, hogy annak megfogalmazója nem egyszerűen egy ellenzéki párt, a Momentum elnöke, hanem pártjának miniszterelnök-jelöltje is, aki ráadásul nem először ragadtatja magát a sajtó ellen erőszakot ígérő fellépésre

– írták. Hozzátették: “A szakmánk nevében így most elvárjuk Fekete-Győr Andrástól: nevezze meg, mely pártokhoz tartozó, mely politikustársaival folytatott diskurzusa során keveredett vitába erről az általa radikálisnak nevezett megoldási javaslatáról” – nyomatékosították.

Fekete-Győr a Facebookon március 11-én közzétett videójában propagandistáknak nevezte a TV2 és az Origo dolgozóit, akik szerinte “szándékosan rossz hírét keltik másoknak, hamis és valótlan tényt állítanak”, s azt hangoztatta, hogy “egy időre” eltiltaná őket a foglalkozásuktól, a hivatásuk gyakorlásától. A Momentum elnöke azt is hozzátette, hogy ebben a kérdésben sokan nem értenek egyet vele, számos vitája van sokakkal, s jelezte: tudatában van, hogy radikális álláspontot képvisel.

Borítókép: Fekete-Győr András, Momentum elnöke

Médiapiac

Beszállt a választási kampányba az USA-ból vezérelt „Szabad” Európa

A magát függetlennek, objektívnek és pártatlannak valló Szabad Európa is beszállt a választási kampányba – derült ki a Magyar Nemzet szerkesztőségének birtokába jutott levélből. A dokumentum tartalma szerint az Egyesült Államokból vezérelt médium kiemelten elemzi az Nemzeti Együttműködés Rendszerérének (NER) elmúlt tízéves működését, valamint a 2022-es választásokig vezető utat is végigköveti.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Politikai tartalmú podcastcsatornáit reklámozza a Szabad Európa, amely 27 év után 2020 szeptemberében multimédiás weboldal formájában tért vissza Magyarországra.

Bár a Szabad Európa azt hangoztatja, hogy célja független, objektív és pártatlan tájékoztatást nyújtani Magyarországról, a lap birtokába jutott dokumentum teljesen másról tanúskodik. 

A levélben ugyanis több olyan hetente vagy kéthetente jelentkező  sorozatról is szó esik, amely kifejezetten a Nemzeti Együttműködés Rendszerérének (NER) elmúlt tízéves működését, és azokat a folyamatokat vesézi ki, amelyek az elmúlt évtizedben a magyar társadalmat alakították.

A műsorban pedig szakértőket kérdeznek meg egyebek mellett a demográfiáról, a vezérelvű politikáról, az önkormányzatiságról, a külpolitikáról vagy a gazdaságról – írta a Magyar Nemzet.

A Szabad Európa emellett a közelgő választási kampánynak, valamint az áprilisi országgyűlési választásoknak is külön sorozatot szentel.

A kéthetente jelentkező Konstruktív bizalmatlanság című sorozatban a műsorvezető Vovesz Tibor Ruff Bálint ellenzéki kommunikációs szakemberrel a 2022-es választásokig vezető utat követi végig.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a Szabad Európa immár multimédiás honlapként történő megjelenésekor a PestiSrácok arról számolt be, hogy az egykor rádióként működő médium visszatérésre az amerikai támogatók 750 ezer dollárt szántak, hazánkban pedig egy irodát is nyitottak.

Tovább olvasom

Médiapiac

Újságíró szervezte az Antifa tüntetését

Az Antifa mozgalom radikális baloldali aktivistái miatt kényszerült Éric Zemmour lerövidíteni a Calais-ban tett szerdai látogatását. Ez az a város, ahol a legnagyobb gondot jelentik az illegális bevándorlók.

Közzétéve:

Borítókép: Éric Zemmour francia jobboldali publicista, a Visszahódítás párt elnökjelöltje (k, háttal) sajtótájékoztatót tart az észak-franciaországi Calais-ben 2022. január 19-én. Fotó: MTI/AP/Michel Spingler

A jobboldali elnökjelölt érkezése előtt ugyanis a radikális baloldali mozgalom, az Antifa tagjai jelentek meg a calais-i dzsungelként is ismert dűnés területen, Zemmour látogatásának első helyszínén. Majd hangos kiabálással zavarták meg az elnökjelölt beszédét és helyi támogatóival folytatott beszélgetését. 

A 2016-ban végleg felszámolt migránstáborban tett látogatása után Zemmour a helyi rendfenntartó erők képviselőivel folytatott volna megbeszélést. Zemmour szerint Calais-ban az illegális migránsok jelenlétét több rendőr jelenlétével kell felváltani.

A harmincfős agresszív Antifa-csoport miatt Zemmour azonban kénytelen volt a találkozó helyszínét egy szűk bisztróba áttenni. A baloldali aktivisták ennek ellenére nem mentek el, a zuhogó esőben is a bisztró előtt vártak arra, hogy a megbeszélés végén Zemmour-ra támadjanak. Zemmour végül kicselezve őket az étterem hátsó kijáratán távozott, és hagyta el a régiót is.

Zemmour kampányfőnöke az eset után bejelentette, hogy feljelentést tesznek az ellen az újságíró ellen, aki a radikális baloldali csoportot kifejezetten azzal a szándékkal szervezte Zemmour kampánykörútjának a helyszínére, hogy megakadályozza a népszerű jelölt nyilvános felszólalását – írja az Origo.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Tucker Carlsonnak nyilatkozott Szijjártó Péter

Az amerikai véleményvezér műsorában faggatta a magyar külügyminisztert.

Közzétéve:

Fotó: YouTube

Mit tanulhat Amerika Magyarországtól? Erről kérdezte Tucker Carlson, az Egyesült Államok legnézettebb politikai műsorának vezetője Szijjártó Pétert.

A magyar külügyminiszter megköszönte Carlsonnak, hogy az igazságot mutatja be Magyarországról, „szemben a nemzetközi liberális média hazugságaival”. Szijjártó kifejtette: az EU külügyminiszteri találkozóin, amikor a migrációt vagy a határok védelmét vitatják meg, gratuláló sms-eket kap más országokbeli kollégáitól. Ám amikor a vita után megkérdezi őket, hogy ők miért nem szólalnak fel, azt a hazai civil szervezetekkel és a liberális médiával, koalíciós partnerektől érkező nyomással magyarázzák. Szijjártó szerint más kormányok azért nem folytatnak őszinte migrációs politikát,mert nyomás alatt vannak a liberális média és a nem-kormányzati szervek részéről.

„Magyarországon ugyanakkor politikai stabilitás van, kétharmados kormányzati parlamenti többséggel, így megvan az a luxusunk, hogy azt mondjuk, amit gondolunk, és ennek megfelelően cselekedjünk” – fejtette ki Szijjártó Péter.

Tucker Carlson kérdésére a magyar külügyminiszter úgy válaszolt: szerinte azért utálják Magyarországot, mert hazafias, keresztény, konzervatív, nemzeti érdekeket képviselő és egyúttal sikeres politikát folytat a magyar kormány. Magyarország azért veszélyes számukra, mert cáfolja azt az alapvetésüket, hogy csak az extrém liberális álláspont követése lehet sikeres a világban. 

Carlson ehhez azt fűzte hozzá, hogy szerinte a liberálisok jobban félnek Magyarországtól, mint Kínától, és úgy látja, be fognak avatkozni a magyar választásba, amihez sok szerencsét kívánt végül Szijjártónak – írja a Mandiner.

Tovább olvasom