Kövess minket!

Médiapiac

Hallgatnak az álcivilek Bayer Zsolt ukrán halállistára tétele ügyében

Szerda estig csak a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) válaszolt azok közül az érdekképviseleti és jogvédő szervezetek közül, amelyeket a Magyar Nemzet keresett meg azzal kapcsolatban, szolidaritást vállalnak-e Bayer Zsolttal, a Magyar Nemzet publicistájával, aki nemrég felkerült az ukrán ultranacionalisták halállistájára.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Bővítette halállistáját a Mirotvorec, ezúttal Bayer Zsolt, a Magyar Nemzet publicistája került fel a szélsőjobboldali internetes oldal Ukrajna ellenségeit tartalmazó listájára – számolt be róla korábban a napilap. Az oldalon már több tízezer ember neve szerepel, akikről olyan személyes adatokat is nyilvánosságra hoztak, mint például a születési dátumuk, útlevélszámuk és lakcímük. A Mirotvorec honlapot 2014-ben hozták létre, miután Oroszország annektálta a Krím félszigetet és de facto elfoglalta Donbasz egy részét. A halállistaként ismert felsorolásban szerepel többek között Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke és Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos. 

Kizárt az uniós csatlakozás

Ideje volt! – így reagált Bayer Zsolt saját blogján arra a hírre, miszerint felkerült a szélsőjobboldali internetes oldal Ukrajna ellenségeit tartalmazó listájára. – Ezen a listán fent lenni erkölcsi kötelesség. S ki ne szeretne egy listán szerepelni egyebek közt például Nyikita Mihalkovval, Kissingerrel, Oliver Stone-nal vagy Orbán Viktorral? – jegyezte meg gúnyosan Bayer Zsolt.

– Már az is súlyos kérdéseket vet fel, hogy miként működhet ilyen céllal létrehozott oldal egy olyan országgal összefüggésben, amely az Európai Unióhoz szeretne csatlakozni, valamint hogy miként egyeztethető össze mindez azokkal a brüsszeli javaslatokkal, amelyek keleti szomszédunk gyorsított eljárásban történő felvételét követelték 

– mutatott rá a Magyar Nemzet megkeresésére ifj. Lomnici Zoltán. Az alkotmányjogász szerint, amíg ilyen és hasonló visszaéléseket megtűr az ország vezetése, addig még elvi szinten sem lehet uniós csatlakozásról beszélni az érintett állam kapcsán.

Hallgatnak a jogvédők

Az ügy apropóján kérdéssel fordultak azokhoz a jogvédő szervezetekhez, amelyek gyakorta hallatják hangjukat, ha jobboldali szereplők lejáratásáról és támadásáról van szó. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) érdekképviseleti szervezetet, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Magyar Helsinki Bizottság jogvédő és emberi jogi szervezeteket is megkereste a lap. Arra voltak kíváncsiak, szolidaritást vállalnak-e Bayer Zsolttal, amiért a publicistát listázta a szélsőjobboldali oldal. Lapzártánkig azonban csak Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke adott választ. Azt írta: a szövetség elítél minden olyan cselekményt, amely az újságírók biztonságát veszélyezteti, emberi méltóságát sérti, személyes adataival visszaél.

Elfogadhatatlannak tartjuk az ilyen listának még a létezését is. Tiltakozunk e listázás ellen, és szolidarítunk azon újságírókkal, akiknek adataival e szervezet visszaél

– közölte állásfoglalásában.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint az említett, magukat jogvédőknek beállító álcivil szervezetek korábban számos esetben bizonyítékát adták annak, hogy a jogvédelem részükről csak álca, valójában politikai akaratot hajtanak végre és a globális gazdasági-pénzügyi körök érdekeit képviselik. 

Így fordulhat elő az a helyzet, hogy míg a jobboldali szereplők egy-egy kiragadott mondatából – a baloldali sajtó stratégiai partnerségével – országos botrányokat próbálnak kreálni, a legkülönfélébb jelzőket aggatva a konzervatív oldalra, addig a baloldalról érkező antiszemita, rasszista, keresztény- és nemzetellenes megnyilvánulások esetében nem tartják szükségesnek a fellépést. 

Az alkotmányjogász úgy véli, a jogvédők hallgatása is ebbe a keretrendszerbe illeszkedik, azzal a különbséggel, hogy jelen esetben egy szélsőjobboldalról érkező vállalhatatlan eseménynek lehetünk tanúi. Azonban – teszi hozzá ifj. Lomnici Zoltán – ne legyenek illúzióink, a csend mögött most is politikai és gazdasági érdekek húzódnak meg. – Az erkölcsi szempontból sem igazolható, hogy ezek a szervezetek lelkiismeret-furdalás nélkül áldozzák fel önös érdekeik oltárán a hivatásszerű jogvédelem társadalmi küldetését – jelentette ki az alkotmányjogász, példaként említve, hogy nem emelték fel szavukat sem a jobboldalinak minősített ügyvédek, sem a Márki-Zay Péter bukott baloldali miniszterelnök-jelölt által vérbíróknak minősített ítészek listázása ellen sem.

Semmi nem indokolhatja

A baloldalhoz köthető jogvédő szervezetekkel ellentétben a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ) döbbenetesnek és felháborítónak tartja, hogy egy magyarországi újságíró, Bayer Zsolt is felkerült az ukrán szélsőségesek halállistájára. „Megdöbbentőnek tartjuk egyben azt a közömbösséget, amellyel ezt a hírt a baloldali médiumok többsége tárgyalta – már ha egyáltalán foglalkozott vele” – hangsúlyozta az MNMSZ. Kiemelték, hogy tagjaik elítélik a szomszédunkban tomboló erőszakot – számolt be róla a Magyar Nemzet.

Médiapiac

Halálos fenyegetést kapott J.K. Rowling

Az írónőt megfenyegető pakisztáni aktivista korábban arról is tweetelt, hogy el akarja pusztítani Izraelt.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

 Harry Potter-írója szombaton halálos fenyegetést kapott egy Twitter-felhasználótól, aki méltatta, hogy megkéselték Salman Rushdiet – szúrta ki a neokohn. Rowling péntek este posztolt Rushdie megkéseléséről: „Borzalmas hír. Most nagyon rosszul érzem magam”.

Később megosztott egy képernyőfotót Meer Asif Aziz válaszáról, aki magát pakisztáni „diákként, társadalmi és politikai aktivistaként” írta le.

Aziz azt válaszolta a posztjára, hogy a késelő, Hadi Matar egy „forradalmár síita harcos” volt, a továbbiakban pedig megfenyegette Rowlingot – olvasható a Mandiner szemléjében.

„Ne aggódj, te leszel a következő” 

– írta kommentben.

Szombati bejegyzésében Rowling a Twittertől kért támogatást a fenyegetővel szemben, aminek meg is lett az eredménye ugyanis Aziz fiókját letiltották. A fiók archívuma szerint Aziz korábban arról tweetelt, hogyel akarja pusztítani Izraelt, és „terrorista államnak” bélyegezte a zsidó államot, Ukrajnát és Indiát is.

Emellett Aziz korábban támogatásáról biztosította Irán legfelsőbb vezetőjét, Ali Hámenei ajatollahot is. „Kedves vezető, az iszlám világért folytatott küzdelmed nem lesz hiábavaló” – írta Aziz egy Hámenei-tweetre adott válaszában.

Tovább olvasom

Médiapiac

EU: A tálibok megsértik a sajtószabadságot is

Még egy évvel hatalomra kerülésük után is Afganisztánban a tálibok súlyosan és folyamatosan megsértik a nők jogait, s a sajtószabadásot is semmibe veszik – hívta fel a figyelmet vasárnapi sajtóközleményében az Európai Unió Külügyi Szolgálata.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Az uniós külszolgálat hangsúlyozta: a tálibok megsértik a sajtó, a békés gyülekezés és az egyesülés szabadságát.

Utóbbira ékes bizonyíték, hogy szombaton az afgán fővárosban a tálib biztonsági erők erőszakkal feloszlatták nők egy tüntetését, amelyen munkát és megélhetést követeltek, tiltakoztak jogaik korlátozása miatt. A tálib biztonsági erők a levegőbe lőttek, több nőt közeli üzlethelyiségekbe űztek, és ott puskatussal, bottal ütlegelték őket. Ez két nappal a tálib hatalomvétel egyéves évfordulója előtt történt.

Az Európai Unió Külügyi Szolgálata felhívta rá a figyelmet: az afganisztáni tálib vezetés megfosztotta a nőket a tanuláshoz való joguktól, kiszorítja őket a gazdasági és a közéletből. Felszámolta azokat a biztosítékokat, amelyek védeni voltak hivatottak a nőket az erőszaktól és a kényszerházasságtól, és újra egyre több esetben fordul elő családon belüli erőszak.  

Az EU felszólította a tálib vezetést, hogy tegye lehetővé a nemzetközi közösséggel való párbeszédet, és teljesítse kötelezettségeit a terrorizmus elleni fellépés terén.  

“Ammenyiben ez nem történik meg, az instabilitás csak fokozódni fog az országban, és Afganisztán egyre jobban elszigetelődik” – figyelmeztetett az uniós külszolgálat.

Tovább olvasom

Médiapiac

Ázsiai lájkolók tömege jelent meg Jakab posztja alatt

Tényleg ilyen nagy népszerűségnek örvend Jakab Péter Ázsiában?

Közzétéve:

Fotó: MTI/Mónus Márton

A Jakab Péter-féle A Nép Pártján nevezetű politikai közösség kiadott egy közleményt, amelyben a „Fidesz csicskapártjának” nevezik a Jobbikot, valamint azzal vádolják a párt elnökségét, hogy szembeköpték az ellenzéki szavazókat.

A közlemény megosztása után arra lettünk figyelmesek, hogy a Facebook-bejegyzésreázsiai profilok tömege reagált szivecskés emojival.

A Mandiner által közzétett képen megtekinthetnek néhányat:

Tovább olvasom