Kövess minket!

Médiapiac

Gyermekpornót terjesztettek a Twitteren

A közösségi platform kezdetben nem volt hajlandó eltávolítani a videókat, így a bejegyzések több mint százhatvanhétezer megtekintést és huszonkétezer retweetet gyűjtöttek össze.

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A két áldozatot – akiket csak John Doe 1-ként és John Doe 2-ként azonosítottak – 13 éves korukban szervezték be szexuális célú tevékenységre. Manipuláció segítségével arra biztatták őket, hogy pornográf tartalmú anyagokat biztosítsanak a szexkereskedőknek egy másik közösségimédia-platformon, a Snapchaten keresztül – hívta fel a figyelmet az esetre a Christianpost nyomán a 888.hu.

A vád hozzáteszi: a videókat a Twitteren tették közzé, miközben a felperesek iskolában voltak. Az áldozatokat állítólag tájékoztatták a nyilvánosságra hozatalról, ugyanakkor a Twitter kezdetben nem volt hajlandó eltávolítani a videókat, így a bejegyzések több mint százhatvanhétezer megtekintést és huszonkétezer retweetet gyűjtöttek össze.

Válaszul a közösségimédia-óriás indítványt nyújtott be a felperesek állításainak elutasítására, azzal védekezve, hogy a törvények szerint őt nem terheli felelősség.

Az indítvánnyal kapcsolatos meghallgatásra augusztus 6-án került sor.

“A Twitter azt állítja, nem tudhatta, hogy a videók szexuális célú emberkereskedelem bizonyítékai lehetnek. Ezt az érvet ugyanakkor nehéz összeegyeztetni a felperesek azon állításával, miszerint figyelmeztették a Twittert, hogy a videókat milyen körülmények között hozták létre, továbbá arra is felhívták a figyelmüket, hogy a felvételeken szereplő személyek gyermekek”

– írta Joseph Spero, az Egyesült Államok kerületi bíróságának bírája.

“A Twitter megszegte a felperesekkel szemben fennálló kötelezettségét – és megsértette a különböző büntetőjogi jogszabályokat – azzal, hogy nem távolította el a videókat, miután értesítették őket, és lehetővé tette, hogy széles körben terjesszék azokat a Twitteren”

– folytatta Spero.

Ugyanakkor Spero elutasította azt az állítást, hogy a Twitter szándékosan terjesztett „szexuális jellegű privát anyagokat”, megjegyezve, hogy a közösségi oldal nem „szándékosan” jelenítette meg a videókat, azokat inkább harmadik felek fiókjai tették közzé.

A Nemzeti Szexuális Kizsákmányolási Központ (NCOSE), amely a Haba Ügyvédi Iroda és a Matiasic cég mellett segít a felperesek képviseletében, ünnepelte az ítéletet.

“Egy technológiai vállalatnak sem szabad megengedni, hogy profitáljon a gyermekek szexuális bántalmazásával kapcsolatos anyagokból”

– mondta Peter Gentala, az NCOSE vezető jogi tanácsadója.

“Ez a per arra kíván rávilágítani, hogy a Twitter miként tette elérhetővé a gyermekek szexuális bántalmazásáról szóló anyagot a platformján, és hogyan profitált belőle, a nyereséget választva az emberek helyett, a pénzt a gyermekek biztonsága helyett és a vagyont az emberi szabadság és emberi méltóság rovására”

– írták.

Médiapiac

Megbírságolta a Tilos Rádiót és vidéki rádiókat vizsgált a Médiatanács

Korhatár-besorolási büntetést kapott a fővárosi adó.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága pénteki közleménye szerint a fővárosi Tilos Rádió szolgáltatójára 75 ezer forint bírságot rótt ki a Médiatanács, mert a 7térítő című műsorban elhangzott, következetesen trágár kifejezések ellenére nem 16-os korhatár-besorolással és nem a 21 és 5 óra közötti idősávban, hanem besorolás nélkül, reggel 7 és 9 óra között sugározta a vitatott műsort.

A grémium a szerződéses vállalások betartását vizsgálta több vidéki rádiónál. A nyíregyházi Karc FM 102,6 kevesebb magyar zenét, a dunaújvárosi Rádió 24 kevesebb hírt és közszolgálati, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a mindennapi életet segítő műsort, míg a békéscsabai Csaba Rádió kevesebb szöveget és helyi közéleti műsort, valamint több zenét tett közzé, amiért a testület figyelmeztette a rádiók szolgáltatóit.

“A Médiatanács a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét” – hangsúlyozták.

Bejelentés alapján olyan műsorokat is vizsgált a grémium, amelyeknél nem indít eljárásokat. Júniusban a TV2 Családi titkok című sorozat egyik epizódjában homoszexuális témával foglalkozó tartalmat sugároztak. A Médiatanács döntésénél elsősorban arra volt figyelemmel, hogy az elbírálásnál még a szigorúbb gyermekvédelmi szabályok nem alkalmazhatók, tekintettel arra, hogy a törvénymódosítás csak később lépett hatályba.

A testület az Úgytudjuk nevű sajtótermék augusztusi számában látható “Szerelem a Gayer parkban” című tartalom kapcsán sem indít eljárást, ugyanis az a kiskorúak védelme szempontjából ártalmas elemet nem tartalmazott.

A rádiós frekvenciapályázatokkal kapcsolatos döntésekről azt közölték, a Médiatanács megállapította, hogy a Szeged 87,9 MHz körzeti frekvencia kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázat eredménytelen, ugyanis az egyedül pályázó Radio Plus Kft. alakilag érvénytelen ajánlatot adott. A testület ugyanakkor a médiaszolgáltatási lehetőség újrapályáztatásáról döntött, és elfogadta a pályázati felhívás tervezetét. A Médiatanács emellett véglegesítette a körzeti Nyíregyháza 100,5 MHz pályázati felhívását.

A testület elvégezte a Tapolca 101,8 MHz, a Veszprém 94,6 MHz és a Tatabánya 107,0 MHz pályázati felhívásaira benyújtott egy-egy ajánlat alaki vizsgálatát: előbbi kettőnél nyilvántartásba vette a Katolikus Rádió Zrt.-t, míg utóbbinál a Karc FM Média Kft.-t.

A testület a szolgáltató kérelmére 60 napos ideiglenes hatósági szerződést köt a kisközösségi Gyöngyös 92,4 MHz használatára a Mátra Média Kulturális Egyesülettel – áll a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Terheléses informatikai támadás az Origo ellen

Péntek reggel terheléses támadás érte az Origo weboldalát. A szerkesztőség 8 óra után nem sokkal észlelte, hogy az Origo oldala többször elérhetetlenné vált és válik mind az olvasók, mind szerkesztőség számára.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A hiba pontos okát még vizsgálják, de az elsődleges vizsgálatok alapján megállapítható, hogy külső, terheléses támadás érte a weboldalt. 

Korábban a Mandiner oldalát is támadás érte, csütörtökön pedig a Békemenetet szervező CÖF-CÖKA honlapja ellen és a Magyar Hírlap ellen indult terheléses támadás, így egy ideig mindegyik oldal elérhetetlenné vált – emlékeztetett az Origo.  

Tovább olvasom

Médiapiac

Így újul meg 2022-ben a Duna Televízió

Hamarosan átalakul a közmédia főadója: 21. századi vizuális megjelenéssel és tartalommal készülnek a nézőknek a csatorna megújulására – jelentette be Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a Figyelő aktuális számában, amelyben hangsúlyozta, az innováció a legfontosabb célkitűzés.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A 2011-ben létrejött Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap napjainkban másfélszer annyi tartalmat gyárt, mint az első évben. A tartalomgyártó vállalat célkitűzése, hogy folyamatosan magas minőséget nyújtson nézőinek, miközben a szolgáltatást olyan egyedülálló innovációkkal fejleszti, mint a megújult Időjárás-jelentés vagy az M4 Sport stúdiója. Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a Figyelőnek adott interjújában kiemelte, az átalakulás folytonos: 2022-ben két nagy projektre készül a közmédia, a Duna Televízió, valamint az M5 oktatási-kulturális csatorna megújulására.

„Az építkezés folyamatos, teljes technológiamegújítás történik az infrastruktúránkban. Hamarosan önálló stúdiót kap az M5 és Duna csatorna. Olyan eszközparkot kapott az informatikai és a műszaki rendszer, amely a legmagasabb szintű kiszolgálást biztosítja egy 21. századi médiavállalat működéséhez. Amikor külföldi szakmai vendégeket fogadunk, azt szokták mondani, hogy ez az a színvonal, amihez hozzászoktak” –

fogalmazott a vállalatvezető, aki hozzátette, hogy mind tartalmilag, mind vizuálisan újdonságokra számíthatnak jövőre a közmédia nézői, amelynek előszele volt a közelmúltban bemutatott két nagyszabású produkció, a Toldi animációs film és a Rozmaring kunyhó bábjátéksorozat.

A szakember hozzátette: a közmédia felnőtt a XXI. századhoz, sok tekintetben már a médiapiaci innováció meghatározó szereplőjévé vált.

Példaként említette a közelmúlt egyik nagy fejlesztéseként a nyári olimpia és a labdarúgó-Európa-bajnokság közvetítésére létrehozott webes lebonyolító rendszert, amellyel a hazai médiapiacon egyedüliként lehetővé vált, hogy a különböző mérkőzések párhuzamosan nyomon követhetők legyenek.

A teljes interjú Papp Dániel vezérigazgatóval a Figyelő aktuális számában olvasható.

(Borítókép: Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap /MTVA/ megbízott vezérigazgatója a Süsü, a sárkány címû bábfilmsorozat mesehõseirõl készült alkalmi bélyegblokk forgalomba bocsátásán Budapesten, az MTVA székházában 2019. szeptember 2-án.)

Tovább olvasom