Kövess minket!

Médiapiac

Gerillaharcot vív a kis magyar portál a nyugati média túlhatalma ellen

A német nyelvű Ungarnreal.de Rab Irén kultúrtörténész és sok más önkéntes munkája.

Borítóképünk illusztráció, rajta a Lánchíd ünnepi díszkivilágításban, fotó: MTI/Lakatos Péter

A weboldalak nemzetközi tengeré­ben Ungarn aus erster Hand (Magyarország első kézből) néven az Ungarnreal.de címen alig néhány hónapja német nyelven tűnt fel egy új online portál, amely iránt meglepően nagy az érdeklődés. A Budapesten szerkesztett internetes magazin elsősorban a német értelmiségieket tájékoztatja a valós magyar helyzetről – hívta fel a figyelmet az orgánumra a Magyar Nemzet.

A portált a göttingeni egyetem finnugor tanszékén magyar nyelvet és kultúrát több mint egy évtizedig oktató, nemrég hazatért kultúrtörténész, Rab Irén egymaga szerkeszti.

Minden támogatás nélkül, a civil kurázsi megnyilvánulásaként egyfajta szellemi gerillaharcot indított a nyugati média túlhatalmával szemben.

Ez a meghatározás azonban szerinte nem helytálló, inkább újságírói túlzás.

– Alapvetően békés természetű, kompromisszumot kereső ember vagyok, akitől távol áll a harc és az erőszak – szögezi le a volt egyetemi oktató, hozzátéve:

– Csupán arról van szó, hogy természetes igazságérzetemet nagyon bántja a német sajtóból folyamatosan ömlő, országunkat lejárató sok ferdítés, hazugság.

Mint mondja, reggelente nézi a német tévéadókat, és “felmegy benne a pumpa”. – Korábban ilyenkor kimentem a Margitszigetre friss levegőt szívni, hogy így nyugtassam le magam. Mostanában séta helyett inkább a klaviatúrához nyúlok, hogy hazánk torz megítélését intellektuális, tényekre alapozott írásokkal cáfoljam – magyarázza.

A portál nyitóoldala

– A cikkek egy részét magam írom, más részüket az itthon és német nyelvterületen megjelenő, elfogulatlan alternatív sajtóból válogatom. Emellett határon innen és túlról mind több régi ismerős és még több lelkes, eddig személyesen nem ismert szerző ajánlkozik, hogy írásaival hozzájáruljon Kelet-Közép-Európa ezen szegletének teljesebb megismertetéséhez. Az önkéntes segítők között vannak, akik a magyar nyelvű cikkek németre fordítását vállalják. Mint például egy Svájcban élő, Magyarországról elszármazott doktornő, aki a szövegek átültetésével igazi profi munkát végez – mondja Rab Irén.

– A visszajelzések szerint sokan szeretnék tudni, mi a helyzet Magyarországon. Magam is elcsodálkoztam

– teszi hozzá a történész –, hogy legutóbb például a parlament által elfogadott gyermekvédelmi törvénynek az ­Ungarnreal­on közzétett német nyelvű ismertetésére Európa-szerte és más földrészeken egyetlen nap alatt tizenhétezren klikkeltek rá. Mint fogalmaz, a nagyfokú érdeklődés is mutatja, hogy sokan a hivatalos német média helyett máshonnan próbálnak informálódni, keresik a tiszta forrást. – Míg a törvényt bőszen kritizáló liberális politikusok többsége – érvelésükből ítélve – el sem olvasta az új jogszabály szövegét, addig a világban zajló eseményekre nyitott hétköznapi embereket nagyon is foglalkoztatja, vajon mi váltja ki a balliberálisok összehangolt, álságos felzúdulását. A téma iránti érdeklődést az internetezők egy részénél alighanem éppen a hamisan csengő politikai érvelések keltették fel – hangsúlyozza.

A blogon a német olvasók megismerhetik Orbán Viktor szamizdatjait, nemrég pedig a trianoni évforduló apropóján például az elszakított országrészeken rekedt magyarok írták meg, miként élték, élik meg ezt a nyugati ember számára megfoghatatlan traumát. Ebben az összeállításban egyebek között egy magyar ösztöndíjjal Budapesten tanuló kárpátaljai diák osztja meg vívódását az Ungarnreal olvasóival. A kérdés az, hogy a tanulmányai elvégzése után valami jól fizető állásért elhagyja-e szülőföldjét, vagy maradjon otthon, ahol szerényebb körülmények és a katonai behívó fenyegetettsége várja. Ugyancsak a trianoni összeállításban Laczkó Vass Róbert kolozsvári színművész az Erdélyben pusztuló műemlék épületek omladozó falaival érzékelteti egy hajdan virágzó kultúra elenyészését.

Több ezren olvasták a Vajdaságban élő Thyssen Cirkl Zsuzsa újságíró írását is, amelyben a XVIII. században a Saar-vidékről, Elzászból a Vajdaságba települt németek utódainak a második világháborúban elszenvedett megpróbáltatásairól számol be. Egy részüket Tito emberei megölték, más részük kimenekült Amerikába, megint másokat koncentrációs táborokba hurcoltak, a német nyelv használatát betiltották. A félmilliós német közösség mára alig háromezerre apadt – ez is Trianon németeket érintő következménye.

Médiapiac

Az EBESZ képviselőivel találkoztak a közmédia vezetői

A magyar közmédia vezetői megbeszélést folytattak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) képviselőivel.

Közzétéve:

MTI/Soós Lajos

Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója a tanácskozáson beszámolt a magyar közszolgálati médiarendszer működéséről, külön kiemelve a közelgő országgyűlési választások kapcsán a kampány során alkalmazott, a Médiatörvényben és a Közszolgálati Kódexben megjelenő kiegyensúlyozottságra és pártatlanságra vonatkozó rendelkezések érvényesülésének garanciáit.

Hangsúlyozták a múlt héten megalakult Közmédia Választási Iroda szerepét, amelynek feladata annak felügyelete, hogy a közmédia valamennyi médiatartalom-szolgáltatása a kampányidőszak és a választás ideje alatt is mindenkor megfeleljen a Közszolgálati Kódex előírásainak, valamint a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek.

A találkozó végén a közmédia vezetői az EBESZ képviselőinek kérdésére válaszolva kifejtették, hogy

a közszolgálati médiaszolgáltatónak a működését meghatározó jogszabályok szerint nincs, és nem is lehet beleszólása a magyar médiapiac működésébe, hiszen a törvény erejénél fogva független intézményként működik.

Megjegyezték továbbá, hogy mint minden hazai médiaszolgáltatónak, természetesen a közmédiának is be kell tartania a Médiatörvény pártatlanságot biztosító rendelkezéseit és a közszolgálati média alapelveit tartalmazó Közszolgálati Kódex előírásait.

Borítókép: Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója (b) és Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója

Tovább olvasom

Médiapiac

Minden hétköznap Önök kérték a megújult Dunán

Több mint 50 éve teljesíti a nézők legváltozatosabb kívánságait az Önök kérték. A nemzet televíziójának 2022-es megújulásával hétköznaponként friss arculattal jelentkezik Bényi Ildikó népszerű műsora.

Közzétéve:

MTI/Cseke Csilla

Hol találkozhatunk ma örökzöld és mai slágerekkel, ikonikus kabarérészletekkel, nótákkal vagy éppen prózai művekkel egyaránt? A válasz már 50 éve ugyanaz: az Önök kérték című műsorban, melynek fél évszázada gyarapodó repertoárjában a magyar zenei örökség legjava kap helyet. A jelenleg a Dunán futó, nagy múltú műsor azonban nemcsak szórakoztat, hanem összeköti a különböző generációkat és a diaszpórában élő magyarságot. Az elmúlt évtizedekben számtalan születés- vagy névnapi köszöntést, házassági évfordulót vagy szerelmi vallomást tett még emlékezetesebbé egy-egy kívánság teljesítésével határon innen és túl.

A televíziótörténeti jelentőségű műsor háziasszonya, Bényi Ildikó már 1997 óta teljesíti a nézők kéréseit, amely 2022-ben megújult formában, de változatlan küldetéssel szórakoztatja a tévénéző közönséget.

A nagy érdeklődés miatt az Önök kérték már nemcsak keddenként, hanem minden hétköznap délután 15:25-től várja a nézőket a Duna képernyője elé, az adásokat pedig rendszeresen megismétli a Duna World, 18:30-tól.

A 21. századi arculattal felfrissült epizódokban Bényi Ildikó továbbra is számít a nézők üzeneteire, és változatos produkciókat, valamint különleges meglepetésvendégeket ígér.

„Eddig is nagyon sok kérést teljesítettünk, de a napi műsornak köszönhetően jóval többet fogunk tudni adásba szerkeszteni. Kollégáimmal együtt azon dolgozunk, hogy mindenkinek megtaláljuk azt a műsorszámot, amivel a legnagyobb örömet tudjuk szerezni. Nagyon jó érzés számunkra, hogy a levelekben, e-mailekben időnként egy-egy élet is kirajzolódik. Így még jobban érezzük a súlyát annak, hogy mennyire fontos a küldetésünk” – fogalmazott a műsor háziasszonya, Bényi Ildikó.

Borítókép: A Wacha Imre-díjjal kitüntetett Bényi Ildikó, a közmédia műsorvezetője

Tovább olvasom

Médiapiac

Nagy megújulás előtt áll a Duna csatorna

Megújult napi tartalmakkal, showműsorokkal és új műsorvezetőkkel várják a nézőket szombattól.

Közzétéve:

Borítókép: A Duna Televízió logója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai, Kunigunda utcai székháza és gyártóbázisa előtt. Fotó: MTVA / MTI / Zih Zsolt

Az MTVA Sajtó és Marketing Iroda kedd közleményében azt írta, hogy teljes megújulás küszöbén áll a Duna, amely 21. századi vizuális megjelenéssel és tartalommal készül szombattól a nézőknek.

A csatorna – és ezzel a nézőközönség – olyan képernyősökkel gazdagodik, mint Verebes Linda színművész, Pindroch Csaba Jászai Mari-díjas színművész vagy a szintén Jászai Mari-díjjal elismert színművész, Kautzky Armand – hívták fel a figyelmet.

A közlemény szerint Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kifejtette:

“Olyan átfogó koncepció valósul meg, amelyben új arculattal, a legmodernebb technológiával felszerelt környezetben térnek vissza a közkedvelt magazinok, mindemellett új tartalmakkal bővül a kínálat. A látványos és minőségi változás az egész évet végig fogja kísérni.”

Úgy folytatták, hogy a magyar kultúra napja – amely szombaton lesz – már a közmédia egyik mérföldköve is. A közlemény szerint Medveczky Balázs, a Duna csatornaigazgatója, a megújulás dátumának szimbolikus jelentőségéről szólva azt mondta, hogy

“a Duna évtizedek óta hiánypótló szerepet vállal a magyarságot összekötő kulturális értékek gyarapításában, a kultúra, életmód, egészség és gasztronómia területéről naprakész tartalmakat nyújt valamennyi korosztály számára. Az átalakuló médiafogyasztási szokások mellett is a minőségi televíziózás zászlóshajója”.

Kifejtették, hogy január 22-étől kibővül a programkínálat és valamennyi műsor átalakul. Új program indul Álmok álmodói címmel, amely hazánk nagyjait, példaképeit mutatja be. Megújult formában visszatérnek népszerű műsorok. Vasárnaponként a Családi körben új műsorvezető páros, egy színművészházaspár keresi a megoldást a társadalmat érintő kihívásokra. A Család-barát is új műsorvezető-párosokkal, megújult díszletből jelentkezik hétköznap délelőttönként. Az Almárium új környezetben várja a nyugdíjas korosztályt a kifejezetten nekik szóló tartalmakkal hétfőtől péntekig kora délutánonként. Arculatában és díszletében is megújul a Ridikül, ám a beszélgetések megmaradnak a délutáni lakástalkshow-ban.

Megújulnak a vallási tartalmak is, havonta változó tematikájú magazinműsorok, riportok, tematikus interjúk, valamint kerekasztal-beszélgetések is helyet kapnak a vasárnapi szertartásközvetítések mellett. A legértékesebb tartalmakért érdemes feliratkozni a Bizony Isten YouTube-csatornára – tették hozzá.

“Az igényes szórakozás is garantált lesz. A nemzet televíziója nagyszabású showműsorokkal készül. A január 23-i Petőfi Zenei Díjátadó után január 29-től kezdődik A Dal 2022, amelyben együtt keressük az év magyar slágerét. Az Önök kérték már hétfőtől péntekig teljesíti a kívánságokat. A játék sem maradhat el, változatlan struktúrával, de új házigazdával és csapatkapitányokkal tér vissza a képernyőre a Magyarország, szeretlek!. Ezek mellett koncertek, filmek, sorozatok is várják a nézőket” – áll a közleményben.

Tovább olvasom