Kövess minket!

Médiapiac

Georg Spöttle: a Deutsche Welle riportja olyan, mint a Sargentini-jelentés

Az elemző szerint Németországban már nincs valódi sajtópluralizmus.

Borítókép: A Palota és az újjáépített Lovarda épülete a budai Várban a Gellért-hegy irányából, fotó: MTVA / MTI / Bizományosi: Jászai Csaba

A német közszolgálati televízió Magyarországot lejárató riportfilmje olyan, mint a Sargentini-jelentés, hiszen – akárcsak Judith Sargentini holland liberális európai parlamenti képviselő magyarországi látogatása alkalmával – a Deutsche Welle is kizárólag balliberális megszólalók közreműködésével készített beszámolót – így reagált a Magyar Nemzetnek a német állami médium videójában elhangzott vádakra vonatkozó kérdésére Georg Spöttle.

A Nézőpont Intézet elemzője a lap kérdésére hangsúlyozta:

Németországban már rég nem lehet valódi sajtópluralizmusról beszélni, ugyanis szinte mindegyik sajtóorgánum ugyanazt a narratívát hangoztatja, valamint azokat az országokat és vezetőket igyekszik befeketíteni, akik a normalitást képviselik.

Georg Spöttle emlékeztetett: amióta Magyarország sikeresen megállította a migrációs hullámot, felépítette az ideiglenes határzárat, és nemet mondott az elosztási kvótára, továbbá azt az álláspontot képviseli, hogy a segítséget oda kell vinni, ahol a baj van, Németország részéről hazánk folyamatos támadásoknak van kitéve. Elmondása szerint a német sajtóorgánumokban Magyarország kapcsán az elmúlt öt évben egyetlen pozitív jellegű cikk látott napvilágot, amelyben elismerték, hogy hazánk élen jár az oltásban. Ezen kívül viszont folyamatosan populistának, kirekesztőnek és nacionalistának nevezik Orbán Viktor kormányát, valamint azt sugallják – mint ahogyan a német közszolgálati televízió riportfilmje is – hogy Magyarországon erős az antiszemitizmus.

– De nem a Deutsche Welle által készített riportfilm az első eset – folytatta – amelyben hazánkat antiszemita vádakkal illetik.

Tavaly novemberben például Martin Schulz német parlamenti képviselő azt hangoztatta a Deutschlandfunk nevű rádióban, hogy a CEU-t antiszemita kampánnyal űzték ki Magyarországról, mivel nem tetszett a magyar miniszterelnöknek, amit az egyetemen tanítottak. – Ennek ellenére – tette hozzá – a Soros-egyetem még mindig Magyarországon van. Emellett pedig emlékezetes eset a német–francia Arte tévécsatorna tavaly karácsonykor bemutatott Hallo, Herr Diktator című másfél órás dokumentumfilmje is, amelyben egyebek mellett Paul Lendvai, Hadházy Ákos, Karácsony Gergely és Lukács Csaba közreműködésével alkotnak képet Magyarországról.

Georg Spöttle szerint szinte valamennyi németországi sajtóorgánum azokat az országokat és vezetőket igyekszik befeketíteni, akik a normalitást képviselik. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az antiszemita vádakra reagálva Georg Spöttle a Magyar Nemzetnek hangsúlyozta:

Magyarországon az elmúlt évtizedekben egyetlen antiszemita támadás sem történt, ellenben Németország, Franciaország vagy Belgium esetében – ahol radikális szalafista muszlimok rendszeresen támadnak meg zsidó vallású embereket – ugyanez már nem mondaható el.

– Azt sem szabad elfelejteni – fűzte hozzá Georg Spöttle – hogy Magyarországon van Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége, az Orbán-kormány pedig zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben.

A Nézőpont Intézet elemzője végül megjegyezte: ha Magyarország kapcsán antiszemitizmusról esik szó, akkor elsősorban inkább a baloldalt kellene megvizsgálni, hiszen Európa egyetlen zsidó televíziójának a kilakoltatásáért is Niedermüller Péter, a VII. kerület balliberális polgármestere a felelős.

Médiapiac

A TV2 volt a legnézettebb csatorna ősszel

Az idei ősz a TV2 sikerszezonjának nevezhető, hiszen legutóbb 20 évvel ezelőtt fordult elő, hogy a csatorna kiemelt célcsoportjában, a 18-59 éves nézők körében teljes napon és főműsoridőben is a csatornatoplista élén végzett a szeptember-novemberi időszakban.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A főműsoridőben sugárzott saját gyártású műsorok mind hétköznap, mind hétvégén fantasztikusan teljesítenek, ennek köszönhetően a TV2 novemberben és a teljes ősz átlagában is piacvezető mindhárom kiemelt korcsoportban (A18-59, A18-49, A4+), teljes napon és főműsoridőben is.

A főcsatorna eredményeinek köszönhetően a TV2 Csoport is kiemelkedően teljesít, hiszen a csatornacsalád novemberben is sikeresen őrizte meg piacvezető pozícióját mindhárom kiemelt korcsoportban teljes napon és főműsoridőben is

– áll a TV2 közleményében. 

A teljes őszi szezont, vagyis a szeptember elejétől november végéig terjedő időszakot vizsgálva a TV2 jelentős fölénnyel lett piacvezető mindhárom kiemelt korcsoportban teljes napon, hiszen átlagosan a 18-59 éves nézők 11,1%-a, a 18-49 éves nézők 11,2%-a, valamint a teljes lakosság 13,0%-a választotta a csatornát (RTL azonos sorrendben: 8,7%; 8,7%; 8,1%).

A TV2 főműsoridőben nyújtott teljesítménye szintén kimagasló,

hiszen az idei évet megelőzően utoljára 2002-ben birtokolta a piacvezető pozíciót a szeptember-novemberi időszakban mindhárom kiemelt korcsoportban. Idén ősszel ez a 18-59 évesek és a 18-49 évesek körében egyaránt 14,9%-os, a teljes lakosság tekintetében pedig 16,7%-os nézői részesedést jelent (RTL azonos sorrendben: 14,3%; 14,4%; 13,7%). Csoportszinten szintén sikeres őszt zárt a csatornacsalád, hiszen mind novemberben, mind pedig a három őszi hónap átlagában is a TV2 Csoport csatornáit választotta a legtöbb néző teljes napon és főműsoridőben is, mindhárom kiemelt korcsoportban – írja az Origo.hu, ahol a teljes cikk olvasható.

Tovább olvasom

Médiapiac

Megnövekedett csomagforgalomra figyelmeztet az NMHH

A karácsony közeledtével csomagrendeléskor, illetve -feladáskor érdemes figyelni a pontos címzésre, igénybe venni a csaknem kétezer csomagautomatát, illetve figyelemmel kísérni a küldemény útját a szolgáltató honlapján.

Közzétéve:

Borítókép: Egy férfi csomagot vesz ki a Magyar Posta csomagautomatájából egy Váci úti bevásárlóközpontnál Budapesten, fotó: MTI/Marjai János

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében arra figyelmeztet: a csomagrendeléseket és -feladásokat érdemes minél korábbra időzíteni, mert karácsonyhoz közeledve egyre fokozottabb lesz a csomagforgalom mind az online kereskedőknél, mind pedig a postai szolgáltatóknál.

A pontos címzés segíti a küldemény gyors kiszállítását; a többlakásos társasházakban az épület-, emelet- és ajtószám nagyon fontos információ. Emellett hasznos megadni a címzett telefonszámát, e-mailcímét, hogy a szolgáltató fel tudja venni vele a kapcsolatot

– jegyezték meg.

Címzettként mindenki azzal segítheti a kézbesítő munkáját, ha a postaládán, csengőn jól olvashatóan szerepel a neve, és gondoskodik róla, hogy a postaláda jól megközelíthető legyen.

Az online vásárlással kapcsolatban felhívták a figyelmet arra, hogy elkerülhető a futárra várakozás, ha a házhoz való kézbesítés helyett a csomag kiszállítását csomagautomatába, csomag- vagy postapontra kérik. Az NMHH nyilvántartása szerint jelenleg 1941 automata működik Magyarországon – tették hozzá.

Kitértek arra, hogy ha valaki a Távol-Keletről vagy az Egyesült Királyságból, illetve más, EU-n kívüli országból szeretne ajándékot rendelni, tartsa szem előtt, hogy 2021. július 1-jétől minden ilyen országból érkező e-kereskedelmi küldemény automatikusan áfakötelessé vált, és vámeljárás alá esik. Ez azt jelenti, hogy megszűnt az unión kívülről érkező, 22 euró alatti áruk áfamentessége, a 150 euró feletti értékűekre pedig – a korábbiakhoz hasonlóan – vámot is kell fizetni. Hozzátették: a vámkezelés külön címzetti megbízás nélkül történik.

Tovább olvasom

Médiapiac

Tragikus hirtelenséggel elhunyt a TV2 munkatársa

Góczán Flórián november 29-én hajnalban halt meg.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A Tények.hu megírta, hogy az operatőr és dokumentumfilmes rendező 1996-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd operatőrként dolgozott az egykori tudományos híradóban, a Deltában. Operatőrként több tucat dokumentumfilmhez kötődik a neve, ő rendezte az 1996-os A pech című kísérleti filmet, a Szimmetria, az Oly távol, messze van hazám…, valamint a 2007-es Ki vagyok én neked dokumentumfilmeket. Emellett forgatókönyvírója volt az 1996-os Boldog lovagok című játékfilmnek, írják.

Hozzátették: a TV2-ben a csatorna indulása, 1997 óta dolgozott operatőrként a Tények, az Aktív, a Napló, a Magellán és a Megasztár műsorokban.Rendkívül precíz és fegyelmezett volt munka közben, a maximalizmus jellemezte. Emellett páratlan humorával sokakat megnevettetett, írja róla a TV2.

A csatorna péntek este megemlékezést tartott a székház udvarán Góczán Flórián emlékére.

Tovább olvasom