Kövess minket!

Médiapiac

Fordulat jöhet a netsemlegességi vitában

Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) új elnöke élesen szembefordult a Barack Obama alatt kialakult megközelítéssel.

Ajit Pai, aki 2012 óta az FCC biztosa, és akit Donald Trump nevezett ki annak elnökévé, elmondta, hogy a szabad és nyitott internetben hisz, az egyetlen kérdés csupán az, hogy milyen szabályozási keret tudja ezt legjobban biztosítani. Szerinte a válság idején bevezetett szabályozást megelőző 20 évben jól működött a kétpárti megállapodás a szabályozás mikéntjéről. Pai már decemberben bejelentette, hogy kigyomlálná a szükségtelen szabályozásokat és a netsemlegesség „napjai meg vannak számlálva”.

 

A netsemlegességi szabályok alapján a szolgáltatók nem lassíthatják le egyes felhasználók webhozzáférését az általuk fogyasztott tartalom alapján. A netszolgáltatók aggodalmukat fejezték ki, hogy ezáltal nehezebben szabályozhatják majd a forgalmat és problémáik adódhatnak a kapacitásbővítéssel, míg a weboldalak a fogyasztókkal való kapcsolatuk elvesztésétől féltek.

 

Pai nem hozhat önálló rendeleteket, az esetleges változásoknak végig kell futniuk a törvényhozási folyamaton; ráadásul korábban az FCC áttekinthetőbb működésére és a javaslatok alapos köröztetésére is ígéretet tett. A szenátusi ellenállás mellett a közösségi médiában is sokan ellenezték a netsemlegességi szabályok visszavonását, míg a Demokraták azt kérték, hogy Pai nem kedvezzen a „nagy, szélessávú báróknak”. A bizottság elnöke egyelőre nem terítette ki lapjait, azt mondta, „gondosan megvizsgálja a szabályozási kereteket”. 2015-ben mindenesetre még úgy nyilatkozott, hogy a szabályozás a szélessávú hozzáférés magasabb áraihoz, alacsonyabb hálózati sebességhez, kevesebb szélessávú fejlesztéshez és innovációhoz vezet, valamint szűkíti az amerikai fogyasztók választási lehetőségeit. Nemrég pedig levelet küldött a Verizon és az AT&T vezetőinek, amelyben arról értesítette a társaságokat, hogy az FCC lezárta a „szponzorált adatok” és a „zero rating” programok körüli vizsgálatot. A felhasználók ezeknek keretében ingyen adatmennyiséget kaptak bizonyos videoszolgáltatások használata esetén.

Az én szerepem a kormányzatban nem az, hogy megakadályozzam a szabadpiacon versengő társaságokat abban, hogy ingyen adatmennyiséget kínáljanak

– mondta ezzel kapcsolatban Pai.

Médiapiac

Még lehet jelentkezni a Mediaworks tehetséggondozó programjára

November 15-ig még beadhatók a jelentkezések.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A nagy érdeklődésre tekintettel november 15-ig meghosszabbították a Mediaworks Tehetséggondozó Programjának jelentkezési határidejét. A képzésre elsősorban főiskolásokat, egyetemistákat várnak.

Ahogyan arról korábban a Médiapiac is beszámolt, gyakorlatorientált tehetséggondozó programot indít a Mediaworks Hungary Zrt., hazánk legnagyobb médiavállalata. A képzés résztvevői a magyar konzervatív sajtó kiemelkedő szereplőiből összeállított előadói és mentori gárdával dolgozhatnak együtt.

Utóbbiak rövid megszólalásait az alábbi videóban tekintheti meg:

A jelentkezés részleteiről a program Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

Tovább olvasom

Médiapiac

Frissítette a kínai kiberhatóság az idézhető internetes hírforrások listáját

Frissített listát adott ki a kínai kiberhatóság szerdán azokról az internetes hírszolgáltatókról, amelyek anyagait leközölheti a kínai sajtó.

Közzétéve:

Pixabay

A Kínai Kibertér Felügyelet (Cyberspace Administration of China, CAC) hivatalos internetes oldalán közzétett közlemény szerint az új listán szereplő források száma mintegy négyszeresére nőtt az előző, 2016-ban kiadott listához képest. Újdonságként ismertették továbbá, hogy

a szerdán közzétett, 1358 elemet tartalmazó listán most először szerepelnek a közösségi média hivatalos oldalai, valamint okoseszköz-applikációk.

A közlemény szerint azokat a hírközlőket, akik a listán kívüli forrásból vesznek át híranyagot, büntetésben részesítik. Hozzátették továbbá: a hatóság a listát folyamatosan felülvizsgálja, és bármikor eltávolíthat vagy hozzáadhat hírszolgáltatókat.

Kínában, ahol az olyan, külföldi internetes platformok, mint a Facebook, a Twitter vagy a Google nem érhetőek el a felhasználók számára, és jelentősen korlátozzák a hozzáférést a külföldi sajtóorgánumok oldalaihoz is, a hatóságok az utóbbi időben a belföldi internetes tartalmak “megtisztítására” helyezték át a hangsúlyt.

Szeptember közepén a kiberhatóság új iránymutatást adott ki arra vonatkozóan, hogy az internetes platformoknak ki kell iktatniuk az “egészségtelennek” ítélt tartalmakat. Az iránymutatás szerint az internetes portáloknak nagyobb felelősséget kell vállalniuk a felületeiken közzétett tartalmakért, beleértve a felhasználók által megosztott bejegyzéseket is. A kínai hatóságok az utóbbi időben a társadalomra nézve károsnak ítélt témák közé kezdtek sorolni több, nem politikai jellegű tartalmat, egyebek mellett a tőzsdei elemzéseket és az ismert emberekről szóló pletykákat – írta egy szeptemberi cikkében a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A tőzsdei elemzések esetében elsősorban olyan internetes kommentátorok tevékenységét igyekeznek visszaszorítani, akik az interneten közzétett bejegyzések segítségével próbálják befolyásolni a tőzsdei árfolyamok alakulását. A Tencent kínai technológiai óriáscég az útmutatás alapján több ezer független pénzügyi híroldalt számolt fel, és több mint 20 ezer bejegyzést törölt az általa működtetett, Kínában népszerű WeChat nevű közösségi médiaplatformról.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Kirúgták a Bild főszerkesztőjét

Julian Reichelt többek között női kollégáit zaklatta szexuálisan.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Kirúgták Németország egyik legnagyobb bulvárlapjának főszerkesztőjét. Julian Reicheltről kiderült, hogy a vádak szerint visszaélt a hatalmával, szexuálisan zaklatott női kollégákat, viszonyt folytatott egy kezdő újságíróval, akit aztán olyan pozícióba helyezett, amelyet a nő maga is túl nagy feladatnak tartott – írja a New York Times nyomán a Mandiner

A Bild kiadója, az Axel Springer hétfőn jelentette be, hogy kirúgta a Bild főszerkesztőjét, a hivatalos indoklás szerint azért, mert nem tudta meghúzni a határt a privát és a szakmai dolgai között.

A kiadóvállalat egy ügyvédi irodát bízott meg azzal, hogy kivizsgálja a Reichelt ellen felhozott vádakat. Először nem találtak kirúgást megalapozó bizonyítékokat a viselkedésére, nemrég azonban ez megváltozott. Az Axel Springer szóvivője ugyanakkor nem akarta részletezni, hogy milyen bizonyítékokról van szó.

A New York Times cikke szerint Reichelt viszonyt folytatott a lap egyik kezdő újságírójával – a főszerkesztő akkor 36, az újságíró 25 éves volt.

A nőnek hamarosan vezető newsroomos pozíciót adott, a nyomozás során adott vallomásában azonban a nő azt mondta, nem állt készen erre a feladatra. Mindeközben a főszerkesztő rendszeresen hotelszobákba rendelte.

Tovább olvasom