Kövess minket!

Médiapiac

Fogyasztási trendekről vallottak a konyhaművészet nagyágyúi

Mik manapság a tartalomfogyasztási szokások a gasztronómiában? Hol, mit és hogyan keresnek a konyhaművészetre fogékony magazinolvasók és online felhasználók? Milyen trendekre kell figyelniük a hirdetőknek? Kiből és hogyan lehet sikeres gasztroblogger, vagy influencer?

Többek között ezekre is választ kaptak a Central Médiacsoport első ingyenes gasztro tematikájú konferenciáján résztvevő vendégek.

A rendezvényt a hazai kulináris szcéna alakjai; szakmai újságírók, véleményvezérek és marketing-, illetve kutatási szakemberek előadásai színesítették – írják.

A konferencia házigazdája Jókuti András, a Világevő blog alapítója és szerzője volt. Az előadások sorát nyitó dr. Törőcsik Mária, a Pécsi Tudományegyetem tanára szerint a gasztronómia általánosságban egy olyan globális tematikává vált, amihez kapcsolódva bárki szerepet vállalhat, bárki lehet szakértő, mert a témáról relatív egyszerű beszélni, az étkezés kapcsán mindnyájan érintettek vagyunk benne, vásárlási oldalról megközelítve pedig világviszonylatban az egyik legfontosabb szektor épül rá.

Szabó György

Szabó György, a Central Médiacsoport SEO-ért felelős vezetője arról mesélt, hogy az interneten történő felhasználói keresések között dinamikusan növekszik a gasztro témák iránt érdeklődők aránya. Kiemelte, hogy a gasztro oldalakat látogatók 53%-a csak mobilon keres recepteket, de sok felhasználó még mindig párhuzamosan mobilon, számítógépen, szakácskönyvben és magazinokban is kutatja leendő kedvenc receptjeit. Azt is megtudhattuk, hogy az emberek a receptek mellett egyre inkább egyéb más kapcsolódó szerkesztett tartalmakat is szívesen keresnek. Vagyis a siker érdekében ma már nemcsak a családi étkezőasztalon, hanem az ehhez szükséges receptek tálalásánál és körítésénél is változatosságra van szükség.

Ehhez a véleményhez kapcsolódott Puskás Nóra ételfotós, Kapolka Ágnes food stylist és Nemes Nóra újságíró-gasztroblogger is, akik az ételfotók megfelelő kategorizálásáról és technikai kivitelezéséről meséltek érdekes műhelytitkokat. Mint azt elmondták, az elmúlt időszakban a vizuális kommunikáció is rohamos fejlődésnek indult és ma már akár minimális előképzettséggel, illetve jobb okostelefont használva bárki lehet sikeres ételfotós.

Vékási Andrea

Vékási Andrea, a Nők Lapja főszerkesztője a Nők Lapjában, és a Nők Lapja Konyhában szereplő, mára önálló személyes márkákká vált gasztro szerzők sikereiről mesélt. Szó esett többek között a Nők Lapjába húsz éve publikáló Lajos Mariról, a kis túlzással pár év alatt multimédiás arccá váló Bereznay Tamásról, az online világból érkezett bloggerről, Vrábel Krisztáról, Mautner Zsófiról, illetve az új generációt képviselő Nemes Nóráról és a Nosalty-s Kárai Dávidról is.

A nap egyik nagy meglepetése Anger Zsolt feltűnése volt. A színészként és rendezőként is sikeres Anger, aki az RTL Klub Konyhafőnök című műsorában is megcsillogtatta már főzőtudományát, elmesélte, hogy apai nagymamájának köszönhetően a mai napig a konyha maradt a kedvenc játszótere. Saját receptjeiről, a lecsó iránti vonzalmáról, legendás baráti vacsorákról, valamint nagy álmáról: egy saját receptkönyv megvalósításáról is beszélt.

A Nosalty termékmenedzsere, Krankovics Béla a marketingszempontból is különösen értékes, gasztro témájú online videókról tartott előadást. Mint azt elmondta, a felhasználók 54%-os arányban a videós tartalmakat keresik és ezekre is tudnak a leginkább visszaemlékezni. A 2014-2015 előtt a tévés főzőműsorokhoz nagyban hasonlító online videókkal találkozhattak, ám a Facebook térhódítása a gasztro tematikában, és az ennek köszönhető tartalomfogyasztási szokásváltozások átformálták az egész piac működését. Ma már rövid, hangnélküli, vagy zenés gyors, felülnézeti videók a legnépszerűbbek, amiket a Nosalty gyakran használ edukatív céllal is. Egy-egy ilyen videóban számtalan kreatív módon jelenhet meg szponzor, hirdető is. A tartalomban elhelyezett hirdetés így a magazinokban megjelenő szponzorált receptek után a videókban is kiváló kommunikációs eszközzé vált.

Ezután a Coca-Cola marketingvezetője, Czigler Katalin egy a napjainkban társadalmi szinten egyre fontosabbá váló kérdésről, a cukorfogyasztással kapcsolatos felmérés eredményeiről számolt be. Geszler Nikolett, az IPSOS senior research executive munkatársa pedig a francia IPSOS legutóbbi kutatásának (Food Brand Trust) eredményeit mutatta be. A szakmai jelentés szerint a fogyasztók egyöntetű véleménye, hogy az élelmiszeripari termékek minősége romlott, ami magyarázhatja azt is, hogy Franciaországban az élelmiszeriparban a fogyasztói márkahűség egyre csökken. Hazai, friss és bio- illetve adalékanyag-mentes termékek – ezek lettek a hiteles címkék, hívószavak az elmúlt években. A kutatásból kiderült továbbá, hogy print médiumokban reklámozott termékek felé nagyobb bizalommal fordulnak a fogyasztók, mint az online tartalmak esetében.

Havas Dóra, Kajári Zsófia, Jókuti András, Fördős Zé, Bereznay Tamás és Kárai Dávid

A napot igazi gasztro arcok, Kajári Zsófia, Havas Dóra, Kárai Dávid, Fördős Zé és Bereznay Tamás kerekasztal-beszélgetése zárta. Érdekes, hogy a beszélgetés mindegyik résztvevőjének karrierje – köztük a moderátori szerepkört betöltő Jókuti Andrásé is – egy bloggal kezdődött. A minifórum résztvevői elmesélték, hogy miért és hogyan építették fel saját személyes márkájukat, valamint őszintén vallottak arról is, hogy rendszeresen olvassák egymás írásait, és inspirálódnak egymást olvasva. Zárásként arról is beszéltek, hogy valószínűleg mindenki meg tudná mondani a szerző neve nélkül is, hogy kinek a receptjét látja, illetve, hogy a hitelesség, a személyiség és a stílus nagyon fontos ebben a szakmában.

Médiapiac

10. születésnapját ünnepli a Dankó Rádió

Tíz évvel ezelőtt, 2012 decemberében szólalt meg először az éterben a Dankó Rádió. A magyar zene rádiója hiánypótló, változatos műsorkínálatával hamar megtalálta hallgatói bázisát, és amellett, hogy komoly hagyományőrző szerepet tölt be, folyamatos megújulás jellemzi. Jeles jubileuma alkalmából a csatorna több különleges tartalommal, érdekességgel várja hallgatóit, így érdemes figyelemmel kísérni Facebook-oldalát is. Az ünneplés megkoronázásaként nagyszabású koncerttel készül, amelyen többek között olyan kiválóságok lépnek fel, mint Rost Andrea, Bangó Margit vagy Miller Zoltán és Vágó Bernadett. A Dankó 10 Gála műsorát a Dankó extra című műsorban december 25-én hallhatják először a hallgatók, az ismétlés december 31-én lesz. A gálaműsort december 31-én a Duna is műsorára tűzi.

Közzétéve:

Borítókép: Bojtos Luca opera énekmûvész, színész énekel Hankó József prímás zenekarának kíséretével a Dankó Rádió Dankó Klub elnevezésû utazó elõadásában, a Csendül a nóta, száll a muzsika címû mûsorban a Hevesi Sándor Mûvelõdési Központban. MTVA Fotó: Zih Zsolt

A közmédia egyik legfiatalabb rádióadója Dankó Pista neves cigányprímás, nótaszerző nevét viseli, zenei kínálatában ehhez igazodva klasszikus magyar nóták és cigányzenék hallhatók, a repertoárt pedig operett slágerek, népdalok, valamint világzenék is színesítik.

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a Dankó Rádió immár tíz éve tölti be közszolgálati szerepét, azáltal hogy a gazdag hazai zenei gyűjteményünket bemutatva a médiából egyre inkább kiszoruló magyar nótát, cigányzenét, valamint a többi hagyományos zenei stílust visszahozza a mindennapokba.

„Az elmúlt évtizedben folyamatos törekvés volt a zenei- és műsorkínálat hallgatói igényekhez igazodó bővítése és megújítása, emellett a közmédia kulturális missziójának részeként a magyar zene rádiója nagy hangsúlyt fektet az ismeretterjesztésre is a közös kulturális értékeink közvetítése érdekében” – fogalmazott.

Az elmúlt évtizedben a csatorna mind összetételében, mind zenei kínálatában sokat változott, de a küldetése mindig ugyanaz maradt; a magyar zene népszerűsítése és ápolása, a hagyományos zenei stílusok őrzése. A legutóbbi megújulással a Dankó Rádió új műsorral bővült; az Aranylemezekben az örökzöld slágerek kapják a főszerepet. Idén augusztus végétől minden hétköznap délelőtt felcsendülnek az 1930-40-es évek sanzonjai, kupléi és filmzenéi, az 1950-60-as évek táncdalai, az 1960-70-80-as évek beat-, pop- és rocksikerei, valamint zenés színházi előadások és musicalek népszerű betétdalai is. Az örökzöld slágerekkel a Dankó Rádió tematikus hétvégéi során is találkozhatnak a hallgatók, amelyek során egy-egy előadó munkásságát elevenítik fel.

A közönség többször találkozhatott élőben is a rádió csapatával, hiszen tíz év alatt számos külső helyszínről jelentkezett élő adással. Kilenc évvel ezelőtt máig nagy sikernek örvendő ingyenes koncertsorozatot is indított a rádió, a Dankó Klub – amely házhoz viszi az élő zenét, magyar nótákat és örökzöld slágereket – határainkon innen és túl több mint 60 nagy sikerű előadást könyvelhetett el. Kiemelten fontos emellett a világ magyarságának összekötése, hiszen a rádiónak a világ számos pontján vannak hallgatói.

A Dankó Rádió csapata és a hallgatói között egyedülállóan szoros a kapcsolat, nem véletlenül alakult ki az évek során, hogy ez a közösség „Dankó család”-ként hivatkozik önmagára.

A Dankó Rádió csatornaigazgatója, Eredics Gábor kifejtette: „Tíz évvel ezelőtt az éterben egy semmi mással össze nem téveszthető rádió szólalt meg. Születése izgalmas pillanatait követően hamar kiderült, hogy a csatorna a hallgatóit egy csapásra megtalálta, de ennek fordítottja is igaz volt: a hallgatók is azonnal rátaláltak a Dankó frekvenciáira országszerte és azon túl is. Sok-sok hallgató családtagként viszonyul hozzánk azóta is, ismerik műsorainkat, szerkesztőségünk munkatársait is. Mi is hasonlóképpen tekintünk rájuk, figyelünk kéréseikre, szeretettel teljesítjük azokat, sőt megpróbáljuk előre kitalálni, kikutatni azokat.”

A jubileum alkalmából közös ünneplésre hívja a csatorna a hallgatóit, a Facebook-oldalán megosztott érdekességek mellett születésnapi gálakoncerttel is készül.  Az ünnepi esemény fellépői között ott lesz Rost Andrea, Bangó Margit, Szulák Andrea, Miller Zoltán és Vágó Bernadett, a Dankó Rádió népzenei csapata, és színpadra lépnek a népszerű műsorvezetői is. A Dankó 10 Gála műsorát a Dankó extra című műsorban december 25-én 10:04 és 11:57 között hallhatják először a hallgatók, az ismétlés december 31-én 18:04 és 19:57 között lesz. A gálaműsort december 31-én a Duna is műsorára tűzi.

Tovább olvasom

Médiapiac

Cenzúrázták Ursula von der Leyen videóját

Az Európai Bizottság elnökének oldalára reggel került fel egy videó, amit hirtelen leszedtek, majd visszakerült oda, de már szerkesztve. Ám az internet megőrizte az eredeti változatot is.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: flickr.com

A 888.hu nevű portál azt írja, hogy szerda reggel felkerült egy videó Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének Twitter-oldalára. A bejegyzésben az áll, hogy Oroszországnak meg kell fizetnie szörnyű bűneiért – emlékeztetett rá a V4NA hírügynökség.

“Együtt fogunk működni a Nemzetközi Büntetőbizottsággal, és segítünk létrehozni egy speciális bíróságot, amely Oroszország bűneinek tárgyalását végzi. Partnereinkkel együtt gondoskodni fogunk arról, hogy Oroszország az oligarchák befagyasztott pénzeszközeivel és központi bankjának eszközeivel fizessen az általa okozott pusztításért.”

– olvasható Ursula von der Leyen soraiban.

A videót ugyanakkor gyorsan letörölték az oldalról, majd visszakerült, de megvágva. Von der Leyen ugyanis elmondta, hány ukrán katona és civil esett a háború áldozatává. Ez a rész már nincs benne a videóban – hívja fel a figyelmet a 888.hu.

Az EB elnöke úgy fogalmaz:

“Oroszország ukrajnai inváziója halált, pusztítást és leírhatatlan szenvedést hozott. Mindannyian emlékszünk a bucsai borzalmakra.”

A felvételen jól látszik, hogy a kép ugrik egyet. Az a rész hiányzik a 888.hu szerint, hogy

„Becslések szerint eddig több, mint 20 000 civil és 100 000 ukrán katonatiszt halt meg.”

A portálnak sikerült két képernyőmentést szereznie a hiányzó mondatokról.

Illetve a YouTube-ra szemfüles internetezők fel tudták tölteni a teljes, vágatlan videót is:

De a csel nyomtalanul nem tűnhetett el, a Google keresések között megtalálható a hiányzó rész az EB hivatalos oldala alatt, írják a cikkben.

Egyébként pontos információk nincsenek az ukrán és orosz elesettekről, emlékeztet a 888, hozzátéve, hogy ezzel kapcsolatban csak becslésekre támaszkodhatunk.

Tovább olvasom

Médiapiac

Kirúgások jönnek a CNN-nél

Azt még nem tudni, pontosan hány alkalmazottat fognak elbocsátani. Az amerikai hírtelevízió vezetése azt is közölte, hogy átalakítja műsorkínálatot, miután politikai elfogultsággal vádolták a csatornát.

Közzétéve:

A CNN közölte, hogy leépítéseket fog végrehajtani, bár azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan hány alkalmazottat fog elbocsátani. A vállalat szerint csak néhány munkavállalóról van szó, akiket még ma értesíteni fognak – írta meg a Világgazdaság.

Nehéz elbúcsúzni a CNN csapatának egyetlen tagjától is, többtől pedig még nehezebb. Nemrég ezt a folyamatot úgy jellemeztem, mint egy gyomorszájba vágást, mert tudom, hogy mindannyiunknak ez az érzése

 – írta Chris Licht, a CNN vezérigazgatója a cég munkavállalóinak küldött üzenetében. Egyben azt is jelezte, hogy az elbocsátott, bónuszra jogosult alkalmazottak is megkapják a 2022-es jutalmakat.

A WSJ emlékeztett arra, hogy a Warner tualdonában lévő amerikai hírtelevízió tavasszal leállította a CNN+ nevű streamingplatformját, miután az előfizetők nem kapkodtak a szolgáltatás iránt, amire a vállalat 300 millió dollárt költött. A csatorna vezetése azt is közölte, hogy átalakítja műsorkínálatát, a jövőben több hírműsort és kevesebb véleményműsort fognak indítani, miután a céget többen azzal vádolták, hogy elfogult a demokraták irányába. 

Ennek jegyében már több műsort megszüntettek, illetve átalakítottak.

A CNN esete nem egyedi az amerikai médiában, az AMC-nél mintegy 200 munkavállalót építettek le, és a Paramount is közölte, hogy a jövőben hasonló lépésre szánják el magukat. A Disney pedig eddig ezer alkalmazottat bocsátott el.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Tovább olvasom