Kövess minket!

Médiapiac

Figyelő szemek a Figyelőn

A magyar médiapiac figyelemre méltó szereplőjévé kíván válni a Word Communications. Stratégiájuk része, hogy 2011 májusától ők jelentetik meg a Figyelő című gazdasági hetilapot. A cég vezetői bíznak a magazin sikerében, amely lap reményeik szerint a hozzá kapcsolódó kiegészítő termékekkel és az újonnan induló, saját fejlesztésű weboldallal tartósan nyereséges lehet.

Meghívásos pályázaton értékesítette a Sanoma nagy múltú üzleti hetilapját, a Figyelőt, valamint a kiadványhoz kapcsolódó eszközöket, vagyoni értékű jogokat. A pályázati anyagok elbírálásakor alapvető szempont volt, hogy a hetilapot új tulajdonosa a szerkesztőség függetlenségének megőrzése mellett folyamatosan megjelentesse, és megőrizze a gazdasági magazin arculatát.

A Word Communications 2011. június elsejétől Ruszkai Nórát mint szakmai tanácsadót bízta meg a Figyelő-lapcsalád menedzselésével. A szakember korábban éppen a Sanoma vezérigazgató-helyettesi pozícióját töltötte be, de mint mondja, nincs direkt összefüggés a lap tulajdonosváltása és az ő új feladata között. Egykor mint a magazindivízió igazgatója, majd mint vezérigazgató-helyettes volt rálátása a kiadványra, de a Figyelőnek soha nem volt közvetlen operatív vezetője.

A 2002-ben alapított Word Communications szeretne a média-, ezen belül a magazinpiacon komoly szereplővé válni, ehhez a Figyelő megvásárlása jó belépő lehet – fogalmaz Ruszkai Nóra. E termék „nagyobb falatnak” számít, és egyben jól illeszkedik a kiadó portfóliójához, hisz igényes olvasói réteget igyekszik megszólítani másik két lapjuk, a Digitális Fotó Magazin és az Interpress Magazin (IPM) is. (A vállalkozás további kiadványa a Családi Lap.)

Hogy mekkora volt a tranzakció értéke, mennyit is ér a magyar piacon egy ilyen lap-, illetve termékcsalád, arról az üzletet kötő két fél hallgat, Ruszkai Nóra is mindössze annyit árul el, hogy sokat…

 

Családban marad

Arról viszont szívesen beszél a szakmai tanácsadó, hogy megmaradnak a hetilaphoz tartozó kiegészítő termékek, vagyis továbbra is lesznek Figyelő által szervezett konferenciák, de nem az a cél, hogy minél több legyen belőlük, inkább minőségben kívánnak fejlődni, szeretnék tovább erősíteni a Figyelő brandjét. Változatlanul megjelennek az időszakos kiadványok is, így a Figyelő Trend, olyan tartalmakkal, amelyek „benne vannak a levegőben”, és amelyek a hirdetői piac számára is fontosak. Lesz Üzlet és Siker melléklet, valamint Top 200 kiadvány is, a megszokott konferenciával és gálával.

Mivel a hetilaphoz kapcsolódó, FN.hu néven futó internetes oldal a Sanoma tulajdonában maradt, a Word Communications vadonatúj portál építésébe kezd, mely várhatóan jövőre indul el önálló honlapként Figyelő néven, a figyelo.hu webcímen. (Most még az FN.hu alsite-jaként működik ez az oldal.) A cél egy erőteljes gazdasági hírportál működtetése, elemzésekkel, háttér-információkkal, az újság szellemiségét követve. A site-on ugyanakkor megtalálható lesz maga a magazin is, bár a nyomtatott kiadvány cikkeinek csak a leadje lesz díjmentesen olvasható, a magazin teljes tartalmához előfizetéssel lehet majd hozzáférni.

A tervek szerint már a weboldal indulásakor a táblagépek formátumában is „lapozható” lesz a site, illetve a hetilap tartalma. „A hirdetési piac szempontjából az online verziót böngésző ugyanolyan olvasónak számít, mint aki a nyomtatott lapot forgatja” – fogalmaz Ruszkai Nóra a jövő hirdetésszervezési elképzeléseiről. Igaz, a meglévő kiadványok hirdetési felületeit az adásvételi megállapodás értelmében 2012 végéig még a Sanoma Media Budapest értékesíti. Ez azonban az új termékekre, így például a tervezett portálra nem vonatkozik, ezért a részletekről kora ősszel még egyeztetniük kell a két kiadó képviselőinek.

2011 júniusától új főszerkesztő dolgozik a hetilap élén, dr. Illisz László újságíró, jogász, aki ezt megelőzően nyolc éven át az Inforádió főszerkesztő-helyettesként tevékenykedett, korábban pedig dolgozott a Világgazdaság szerkesztőségében is. (Az előző főszerkesztő, Simon Ernő közös megegyezéssel május végén távozott a kiadótól.) Ruszkai Nóra nem titkolja, jár majd tartalmi változásokkal a főszerkesztőváltás, de nem egyik napról a másikra: megszűnhetnek és születhetnek is új rovatok, ám nem egyszerre: „Minden rovatot átnézünk, szükséges-e átalakítani, hogyan lehetne korszerűbbé tenni.” Át fog alakulni a lap layoutja is, hogy – a szakmai tanácsadó szavaival – „a végeredmény mind külalakban, mind tartalomban 21. századi magazin legyen”. A stábban várhatóan nemigen lesz érdemi változás, továbbra is húsz körül alakul majd a belső és külső munkatársak száma.

 

Távlatok

A főszerkesztő azonosan gondolkodik a kiadó irányítóival, vagyis a függetlenséget, az objektivitást tekinti mérvadónak. A gazdaság fejlődése, fejlesztése érdeklődésük középpontjában lesz a jövőben is. „Támogatunk minden kezdeményezést, amely az ország gazdasági előrelépését, növekedését segíti – fogalmaz Ruszkai Nóra. – Nem akarunk állandó kerékkötőként, kritikusként fellépni, de nyilvánvalóan elemezni fogjuk a gazdasági folyamatokat, intézkedéseket. Komoly a küldetésünk: legyünk hitelesek, akik pedig a gazdasági döntéseket hozzák, kapjanak megfelelő visszacsatolást kiadványainkból. A gazdasági növekedés pártján állunk.”

A szakmai tanácsadó már elkészítette a Figyelő-projekt 2012 végéig szóló tervét. A jelenlegi, megjelenésenként átlagosan közel 12 ezres értékesítettpéldány-szám 20-25 százalékos növelését szeretnék elérni rövid távon. A weboldal beindításával nem a hírportálokkal való verseny a cél, hanem egy olyan igényes gazdasági site működtetése, amely részben a magazin kiegészítéseként, részben a hetilap digitális megjelenítési eszközeként bevételt tud termelni. A szakmai tanácsadó optimista: a nyomtatott Figyelő az idei esztendő első öt hónapjában, a terveket meghaladva, tíz százalékkal több hirdetési bevételt ért el, mint az előző év azonos időszakában. „A gazdasági hetilapok szegmense nagyon megszenvedte a gazdasági válságot, bizonyos szempontból jobban, mint a magazinpiac egyéb ágai – magyarázza Ruszkai Nóra. – A piac most kezd észhez térni, lassan visszanyeri azt a pozícióját, amellyel az elmúlt három-öt évben rendelkezett. Van még út felfelé, miközben azt is meg kell vizsgálni, hogyan tud együttesen működni a nyomtatott és az online hirdetési piac.”

Ötéves tervben is gondolkodik a tanácsadó, igaz, ezt még inkább ötéves víziónak nevezi, hisz olyan gyorsan változik a digitális világ, hogy ma még senki nem tudja biztosan megmondani, milyen forma viszi majd a tartalmat néhány esztendő múlva. Abban azonban biztos, hogy a gazdasági információ egyre fontosabb szerepet fog játszani a döntéshozók munkájában, függetlenül attól, hogy ahhoz újság vagy valamilyen éppen népszerű digitális mobil eszköz közvetítésével jutnak hozzá.

Médiapiac

Átadták a Lovas István-sajtódíjat

Pilhál György és Pilhál Tamás, a Magyar Nemzet napilap munkatársai vehették át idén a Lovas István-sajtódíjat, melyet péntek este adott át az egykori újságíró szellemiségét ápoló társaság.

Közzétéve:

Fotó: Magyar Nemzet/Teknős Miklós

Pilhál György sportújságíróként kezdte pályafutását, írt a Népsport és a Magyar Hírlap hasábjain, még a rendszerváltás előtt. Politikai írásait először az Új Magyarországnál jelentette meg, majd a Napi Magyarországnál, azután 2002 óta a Magyar Nemzetnél. A máig naponta jelentkező Tollhegyen rovatának írásai kezdetben Margó cím alatt jelentek meg. Pilhál György 2016-ban, a G-nap után nem sokkal hagyta ott a Magyar Nemzetet, és csatlakozott a Magyar Idők napilaphoz, ami ma ismét Magyar Nemzetként jelenik meg.

Pilhál Tamás 2002-ben a Magyar Nemzetnél kezdte újságírói pályafutását. A konzervatív napilapnál 2016-ig dolgozott, majd a Pesti Srácoknál jelentette meg írásait. Jelenleg ismét a Magyar Nemzet munkatársa, publicistája.

A Lovas István Társaság 2019-ben alakult azzal a szándékkal, hogy megőrizze és továbbadja mindazon értékeket, amelyeket az ország egyik legnépszerűbb újságírója képviselt. Az alapítók elsődleges célja Lovas szellemi örökségét ápolni, gondozni, s bemutatni, milyen szakmai és erkölcsi mércét képviselt ő. A társaság tagjai szeretnék előmozdítani a nemzet sorskérdéseivel, politikai életével kapcsolatos, nemzeti értékeket védő, tisztességes sajtómunka nagyobb megbecsülését is, valamint az ezt a szellemet képviselő alkotók együttműködését és érdekeinek védelmét. Céljuk az is, hogy a határon túli magyar nemzeti közösségek megmaradását segítsék. A társaság díjat alapított, melyet minden évben olyan újságírónak ítélnek meg, aki azt az értéket képviseli munkájában, mint a 2018-ban elhunyt Lovas István – írta a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Médiapiac

Elhunyt Reim Károly, az Index újságírója

Hosszan tartó betegség után, életének 31. évében meghalt Reim Károly újságíró, a Bors, a Csakfoci.hu korábbi munkatársa, az Index szerkesztő-riportere.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Tudtuk, hogy nagy a baj, hónapok óta szorítottunk, drukkoltunk neki. Fiatal volt, dolgozni akart, miért ne gyógyulhatott volna meg? Vártuk, hogy betoppan közénk, hozza a fantasztikus házi palacsintáit, hoz egy exkluzív infót vagy egy rövid írást. Októberben még cikkeket küldött otthonról, s bíztunk benne, hogy újra a régi lesz: visszatértek zseniális Insta-posztjai, rövid telefonüzeneteiben már örök szerelméről, a Juventusról viccelődtünk…” – olvasható az Index nekrológjában.

“Néhány hete egy cikk kapcsán még beszéltünk Karesszel, akkor elárulta, hogy nagy a baj, de ő és mi is bíztunk a gyógyulásában. Sajnos ezt a mérkőzést végül igazi harcosként, de elveszítette” – emlékezett meg korábbi munkatársáról a Csakfoci.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Baloldali aktivisták és antifák támadtak egy forgatócsoportra

A városban uralkodó tarthatatlan állapotokról készítettek volna műsort, amikor rájuk támadtak az aktivisták, egy jobboldali politikust tojással dobáltak meg.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Elszabadultak az indulatok a Lyon no-go zónájaként emlegetett la Guillotière nevű kerületben, amikor a CNews hírportál megbízásából egy forgatócsoport érkezett a városba, hogy a környéken uralkodó tarthatatlan állapotokról készítsenek riportot. A kerületre akkor figyelt fel a média, amikor bejelentették, hogy a kerület egyik boltját, a Casino lánchoz tartozó szupermarketet Gabriel-Péri téren lévő boltját bezárják délután 5 órakor, mivel nincsenek biztonságban az ott dolgozók, olyan sok a környéken a drogos.

A CNews stábja személyesen akart meggyőződni arról, hogy milyen állapotok uralkodnak a kerületben, ezért a “Face á la rue” című műsor készítője, Jean-Marc Morandini a Nemzeti Tömörülés nevű jobboldali párt elnöke, Jordan Bardella társaságában a városba ment, hogy riportot forgasson.

A helyszínre nagy erőkkel vonult ki a rendőrség a helyszín biztosítása érdekében.

A tiltakozó tömeg ellenére megkezdték a forgatást, melyen Jordan Bardella jobboldali politikus is részt vett, a távolból azonban petárdadurrogás hallatszott, és közvetlen közelről is megzavarták a forgatást.

Szélsőbalos és antifa aktivisták támadtak a stábra, mintegy kétszáz fős tömeg gyűlt össze és lefasisztázták a riportert és a politikust, továbbá azt skandálták, hogy engedjék szabadon a Daltons nevű rapper banda tagjait és zárják be Morandinit.

A les Daltons nevű rapper banda néhány tagja is részt vett a megmozduláson, ők már korábban is felhívták magukra a hatóságok figyelmét azzal, hogy rendszeresen tartanak városi rodeókat, ami miatt több személyt is letartóztattak közülük. A banda felvételt készített, melyen látszik, hogy pirotechnikai eszközökkel lövöldöztek az utcán a CNews adásának idején.


Videólejátszó

Lyon polgármestere, a zöld párti Grégory Doucet közleményt adott ki a történteket követően, melyben azzal vádolja a műsor készítőit, hogy csupán az volt a céljuk, hogy megbélyegezzék a szóban forgó kerületet és az ott lakókat. A városvezető szerint pozitív dolgok is történnek a la Guillotière nevű kerületben.

A történtekkel kapcsolatban megszólalt Jordan Bardella is, a Nemzeti Tömörülés vezetője azt firtatta, hogy ha Gérald Darmanin belügyminiszter szerint Franciaországban nincsenek törvényen kívül eső területek, akkor a la Guillotière nevű városrész vajon mi.

Bardella arról is beszámolt a műsorban, hogy az említett lyoni városrészben hemzsegnek a drogos illegális bevándorlók és Marine Le Pen az egyetlen, akinek lesz bátorsága ennek véget vetni – írta a V4NA hírügynökség.

Tovább olvasom