Kövess minket!

Médiapiac

Fiatal fotósoknak indítottak versenyt

A Canon Europe idén immár hatodik alkalommal indította el az ágazat vezető tehetségfejlesztő programját, a Canon Student Development Programme-t, amely felbecsülhetetlenül értékes betekintést kínál a professzionális fényképészek világába.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az edukációs program a mentoráltak fejlődésétől függően 6-12 hónapig tart, célja a fotóriporterek új generációjának kinevelése. A vizuális történetmesélőknek kínált kapcsolati háló segítségével nemzetközi szaktekintélyekből álló csapat segíti és karrierjük szempontjából fontos tudással, valamint inspirációval látja el az idei mentoráltakat.

A programra az európai, a közel-keleti és az afrikai diákokat várják, de néhány helyet fenntartanak a szakmai ajánlással rendelkezőknek. A jelentkezés időszaka március 28-tól április 29-ig tart. A beérkezett munkákat az AFP, a Getty Images és a Reuters szerkesztői bírálják el és ők tesznek javaslatot a továbbjutókra, vagyis a régió 100 legígéretesebb fiatal vizuális történetmesélőjére.

Személyes mentorálás a jövő karrierje érdekében
A kiválasztott 100 diákot a program szakértő mentoraival kötik össze. Június és július során három virtuális megbeszélés keretében finomítják a portfóliót és a projekt szinopszisát, különös tekintettel a különböző szerkesztési lehetőségek kihasználására és a narratív képességek erősítésére, az alkotói jegyek erősítésére.

Ezen megbeszélések alapján minden mentor megnevezi a saját … közülük 30-at egy független zsűri választ ki a program következő szakaszaira.

„Ez egy kiváló lehetőség az iparág legjobbjaitól való tanulásra” – mondja Finbarr O’Reilly, a program mentora és a Canon nagykövete. „A Canon diákoknak szóló fejlesztő programja a karrierjük kezdetén járó fotográfusoknak közvetlen kapcsolatot kínál a legtapasztaltabb fotóriporterekhez, akik szívesen megosztják velük több évtizedes tapasztalataikat és a vizuális történetmeséléshez használt tippjeiket, technikáikat. A diákok az ötletelés, kutatás, koncepció-alkotás, kivitelezés, szerkesztés különböző fázisait tanulják meg, majd megoszthatják munkáikat a szerkesztőkkel és a szélesebb közönséggel. A kreatív szempontok mellett az üzleti oldalba is bepillantást nyernek – miként mutassák be és vigyék piacra munkáikat.”

Gyakorlati workshopok és portfólió értékelések
A legjobb 30 diák meghívást kap a Canon rangos workshopjára, amelyet a világ egyik vezető fotóriportereknek szóló eseményéhez, a Visa pour l’Image fesztiválhoz kapcsolódva, a franciaországi Perpignan-ban rendeznek meg. A workshop kiváló alkalmat teremt az ötletek megvitatására, kapcsolatok építésére és tehetséggondozásra.

 A diákoknak olyan ismert fényképeszek tartanak előadásokat és gyakorlati órákat, mint például Paolo Verzone, a Canon nagykövete, aki a aki a portrékhoz használt fénytechnikákról tart mesterkurzust.

Az utolsó előtti napon a diákok csoportos portfólió értékelésen vesznek részt, elismert iparági szakértők – többek között Benoit Baume (Fisheye), Chiara Bardelli Nonino (Vogue Italia) és Fiona Shields (The Guardian) – vezetésével, ahol lehetőségük lesz munkáik bemutatására és társaik munkáinak véleményezésére egy exkluzív, tapasztalat-megosztó fórumon. Az utolsó napon a résztvevők meglátogatják a Visa pour l’image fesztivált.

Hamburg Portfolio Review
A kiválasztás utolsó szakaszában az öt döntőbe jutott diák Hamburgba utazik, Európa legújabb fejlesztési platformjára, a Hamburg Portfolio Review-ra. A három napos program alatt mindegyikük négy egyéni portfolió értékelésen vesz részt, munkáikat kiállítják a rendezvényen és számos exkluzív média-megbeszéléséken találkozhatnak az ágazat vezető szerkesztőivel.

Az ezt követő hat hónap során további, hosszútávú mentorálást kapnak, emellett 2000 euró ösztöndíj és csúcskategóriás Canon felszerelés segíti karrierjük következő kreatív fázisát – számolt be róla az Origo.hu.

Médiapiac

Médiaszolgáltatókat büntetett, figyelmeztetett a médiatanács

Jogsértések miatt figyelmeztette a Hír TV és az FM 103.9 – A ROCK rádió szolgáltatóit a médiatanács, a Kossuth rádió médiaszolgáltatóját pedig bírsággal sújtotta – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatósága.

Közzétéve:

Pixabay

Közleményükben azt írták: a Kéklótusz apáca kalandjai című tibeti népmesét kora este, gyerekeknek szóló felvezetéssel, 12 éven aluliak számára nem ajánlott minősítéssel sugározta a Kossuth rádió április 8-án. A médiatanács vizsgálata megállapította: a történet “annyi halált és erőszakot tartalmazott”, hogy az káros lehet a gyermekek személyiségfejlődésére, ezért a médiaszolgáltatónak a műsorszámot 16 éven aluliak számára nem ajánlott korhatári kategóriába kellett volna sorolnia és 21 óra után sugároznia. Az eset a kiskorúak kiemelt védelmére tekintettel súlyos jogsértésnek minősül – írták.

A médiatanács 200 ezer forintos bírságot rótt ki a közrádió médiaszolgáltatójára, amelyet az ismételt jogsértés miatt a vezető tisztségviselőnek szóló 50 ezer forintos bírsággal egészített ki – ismertették.

Márciusban és áprilisban 91 alkalommal tett közzé a Hír TV társadalmi célú reklámot a megrendelő megnevezése nélkül, megsértve ezzel a médiatörvény vonatkozó bekezdését – állapította meg a hatóság.

Azt írták: a Választás 2022 című társadalmi célú reklámok részvételre buzdítottak az országgyűlési választásokon, azaz állampolgári jogok gyakorlására hívták fel a figyelmet, a fogyasztói érdek tehát nem sérült súlyosan azzal, hogy a közleményben nem nevesítették annak megrendelőjét, ezért a médiatanács csak figyelmeztetésben részesítette a televízió szolgáltatóját.

Az FM 103.9 – A ROCK budapesti kereskedelmi rádió szolgáltatója a vizsgált hét napból ötben megsértette a reggel 6 és 9 óra közötti, valamint a délután fél 5 és fél 8 közötti idősávokra, napi négy-négy alkalommal budapesti közlekedési hírek sugárzására vállalt kötelezettségeit – állapította meg a médiatanács hatósági ellenőrzése során. A jogsértés csekély súlya miatt a testület nem szabott ki bírságot, hanem figyelmeztetésben részesítette a rádió médiaszolgáltatóját.
A hatóság közleményében arról is beszámolt, hogy lezárták a Mezőtúr telephelyre meghirdetett kisközösségi rádiós pályázatát, amelynek nyertese az egyedüliként pályázó Actor Média Kft. lett, valamint elfogadták a Barcs 102,7 MHz frekvenciára, kereskedelmi rádiószolgáltatásra kiírt pályázat tervezetét.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Egy évtizedig írt fikciót az unatkozó háziasszony a Wikipédiára

Milliónyi szóra rúgott a munkássága, kitalált középkori történelemben utazott.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Komoly botrány tört ki a Wikipédia háza táján, miután egy furcsaságokra panaszkodó bejelentés miatt indult vizsgálat során kiderült, hogy a közösségi enciklopédia kínai nyelvű kiadásában valaki tizenkét éven keresztül kitalált sztorikkal tette színesebbé a középkori történelmet.

A legalább négy szerkesztésre regisztrált profiljának egyike után „Zhemao” néven ismertté vált kínai nő 2010-ben kezdett történeteket fabrikálni, bő egy évtized alatt 206 hamis információkat tartalmazó szócikket írt és több száz másikat módosított, több milliónyi szóra rúgott a munkássága. Elsőként a Csing-dinasztia egyik hírhedt tagjának életét tette még színesebbé, majd 2012-től kezdve javarészt az orosz történelmet turbózta fel a fantáziájából kipattant történetekkel, két korai szláv törzs véres háborúját kiindulópontként használva.

A fantasy kategóriás tartalmainak és kínai fiókjainak törlését követően Zhemao bocsánatkérő levelet tett közzé az angol nyelvű Wikipedián, állítása szerint nagyon érdekli a történelem, és bánja a tetteit. Amint azt az Origo.hu írja, agáról is hazudott korábban, nem egy Oroszországban dolgozó kínai diplomata orosz történelemre szakosodott lánya, hanem főállású háziasszony, középfokú végzettséggel.

A jelenlegi tudásából nem tud megélni, de szeretne valamiféle … való nonszenszírás helyett tisztességes munkával töltse ki a szabadidejét.

Tovább olvasom

Médiapiac

A HírTV-hez igazol Jeszenszky Zsolt

A HírTV-n folytatódik a nagy sikerű Politikai hobbista című műsor Jeszenszky Zsolt vezetésével. A július 10-én, vasárnap este 20.10-kor debütáló hírshow-ban a szereplők kendőzetlen őszinteséggel, gyakran fanyar humorral tárgyalják ki a legfontosabb hazai és nagyvilági híreket, aktualitásokat.

Közzétéve:

Fotó: HírTV

A szókimondó stílusáról ismert véleményvezér, Jeszenszky Zsolt személyisége és csapata a garancia, hogy a műsor egyszerre lesz komoly és vicces, valamint minden, az adásban felmerülő téma nyíltan és merész tálalásban kerül majd terítékre. Az Antall-kormány egykori külügyminiszterének fia, aki 25 évet töltött a zeneiparban, önmagát többek között gasztromániákusként és Jézus-rajongóként is jellemzi, mára a jobboldal egyik legismertebb megmondóemberévé vált – írta a csatorna internetes oldala.

Zsolt megnyilvánulásait a legnagyobb közösségi portálon közel ötvenötezer ember követi és a közéleti konferenciák, események gyakori szereplője és felszólalója. 

A Politikai hobbista műsorral az alkotók célja az, hogy a közéleti kérdéseket a hír merev műfajától picit eltérően emészthetőbb, közérthetőbb, könnyedebb formában közvetítsék a nézőknek több nézőpontból is megvilágítva.

Jeszenszky Zsolt a műsor kapcsán elmondta: „Nagy örömömre szolgál, hogy a kis csapatommal együtt ezentúl a HírTV nagyobb csapatát erősíthetem. És itt, ezennel meg is ígérem: minden káromkodásért megcsinálok majd öt fekvőtámaszt.”

Nagyon örülünk Zsolt csatlakozásának, hogy a műsorát a HírTV-n folytatja. Érkezésével hiszünk abban, hogy televíziónk eddig is széles skálán mozgó, informatív tartalmai még további bővülnek. A heti rendszerességgel jelentkező műsor nézői nem csak informálódni, hanem szórakozni is tudnak majd – nyilatkozta Gajdics Ottó, a HírTV tartalmi igazgatója.

 A Politikai hobbista július 10-én, vasárnap 20.10-kor debütál a HírTV-n és azt követően minden vasárnap ugyanebben az időpontban lesz látható. 

Tovább olvasom