Kövess minket!

Médiapiac

Felügyelőbizottság: Maradjon a Macron-ellenes Facebook-poszt

A Facebook által tavaly létrehozott, ám függetlenül működő felügyelőbizottság arra kötelezte a technológiai óriásvállalatot, hogy állítson vissza egy bejegyzést, amelyben Emmanuel Macron francia elnököt „ördögnek” nevezték, továbbá a felhasználó arra buzdította a muszlimokat, hogy lehetőség szerint folyamodjanak erőszakos cselekedetekhez – írta meg az amerikai Politico.com.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A negyven, jogi szakértőből álló felügyelőtanács (Oversight Board) – amelynek hatalmában áll eldönteni, hogy melyik bejegyzéseket törölheti végleg a közösségi médiaóriás – úgy ítélte meg, hogy a Facebook túlbuzgó volt, amikor eltávolította az indiai muszlim csoport bejegyzését. Hozzátették:

bár a bejegyzés lázító szándékú volt, nem jelentett közvetlen veszélyt, és az eltávolítása az emberek szólásszabadsághoz való alapvető jogát korlátozza.

A tavaly októberben közzétett bejegyzésben egy fénykép volt látható, amely arra utalt, hogy erőszakot fognak alkalmazni azokkal szemben, akik kigúnyolják Mohamed prófétát. A bejegyzésben Macront ördögnek nevezték, és bojkottot hirdettek a francia termékek ellen.

A Facebook kijelentette, hogy a bejegyzés megszegte a felbujtással és az erőszakkal kapcsolatos közösségi normákat, ám azt is hozzáfűzte, hogy feszültséget szült a döntés meghozatala arról: mi az, ami átlépi a szólásszabadság határát, és valós erőszakkal fenyeget.

A felügyelőtanács pénteken közzétett nyilatkozatában azt írta, hogy nem ért egyet a Facebook lépésével:

„A többségünk úgy gondolja, hogy a Facebook nem vizsgálta át alaposan a bejegyzés hátterét, valamint hogy a véleménynyilvánításra vonatkozó nemzetközi emberi jogi normák alátámasztják a döntésünket a tartalom visszaállításáról.”

A bizottság szerint a techóriás túl érzékeny a platformján megjelenő, muszlim közösségeket célzó vagy tőlük eredő gyűlöletbeszéddel kapcsolatos ügyekben.

A felügyelőtanács feladata részben az, hogy segítsen eldönteni a Facebooknak, melyik bejegyzések sértik a cég tartalmi előírásait, ám egyelőre csak azokat a bejegyzéseket vizsgálhatják felül, amelyeket a techóriás már eltávolított a felületéről.

Hét esetből ez a hatodik, hogy a felügyelőbizottság a Facebook ellen döntött. Jelenleg azzal foglalkoznak, hogy visszaállítsa-e a techóriás Donald Trump előző amerikai elnök felhasználói fiókját, erről várhatóan márciusban születik döntés – írta meg a Magyar Nemzet.

Médiapiac

Beszállt a választási kampányba az USA-ból vezérelt „Szabad” Európa

A magát függetlennek, objektívnek és pártatlannak valló Szabad Európa is beszállt a választási kampányba – derült ki a Magyar Nemzet szerkesztőségének birtokába jutott levélből. A dokumentum tartalma szerint az Egyesült Államokból vezérelt médium kiemelten elemzi az Nemzeti Együttműködés Rendszerérének (NER) elmúlt tízéves működését, valamint a 2022-es választásokig vezető utat is végigköveti.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Politikai tartalmú podcastcsatornáit reklámozza a Szabad Európa, amely 27 év után 2020 szeptemberében multimédiás weboldal formájában tért vissza Magyarországra.

Bár a Szabad Európa azt hangoztatja, hogy célja független, objektív és pártatlan tájékoztatást nyújtani Magyarországról, a lap birtokába jutott dokumentum teljesen másról tanúskodik. 

A levélben ugyanis több olyan hetente vagy kéthetente jelentkező  sorozatról is szó esik, amely kifejezetten a Nemzeti Együttműködés Rendszerérének (NER) elmúlt tízéves működését, és azokat a folyamatokat vesézi ki, amelyek az elmúlt évtizedben a magyar társadalmat alakították.

A műsorban pedig szakértőket kérdeznek meg egyebek mellett a demográfiáról, a vezérelvű politikáról, az önkormányzatiságról, a külpolitikáról vagy a gazdaságról – írta a Magyar Nemzet.

A Szabad Európa emellett a közelgő választási kampánynak, valamint az áprilisi országgyűlési választásoknak is külön sorozatot szentel.

A kéthetente jelentkező Konstruktív bizalmatlanság című sorozatban a műsorvezető Vovesz Tibor Ruff Bálint ellenzéki kommunikációs szakemberrel a 2022-es választásokig vezető utat követi végig.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a Szabad Európa immár multimédiás honlapként történő megjelenésekor a PestiSrácok arról számolt be, hogy az egykor rádióként működő médium visszatérésre az amerikai támogatók 750 ezer dollárt szántak, hazánkban pedig egy irodát is nyitottak.

Tovább olvasom

Médiapiac

Újságíró szervezte az Antifa tüntetését

Az Antifa mozgalom radikális baloldali aktivistái miatt kényszerült Éric Zemmour lerövidíteni a Calais-ban tett szerdai látogatását. Ez az a város, ahol a legnagyobb gondot jelentik az illegális bevándorlók.

Közzétéve:

Borítókép: Éric Zemmour francia jobboldali publicista, a Visszahódítás párt elnökjelöltje (k, háttal) sajtótájékoztatót tart az észak-franciaországi Calais-ben 2022. január 19-én. Fotó: MTI/AP/Michel Spingler

A jobboldali elnökjelölt érkezése előtt ugyanis a radikális baloldali mozgalom, az Antifa tagjai jelentek meg a calais-i dzsungelként is ismert dűnés területen, Zemmour látogatásának első helyszínén. Majd hangos kiabálással zavarták meg az elnökjelölt beszédét és helyi támogatóival folytatott beszélgetését. 

A 2016-ban végleg felszámolt migránstáborban tett látogatása után Zemmour a helyi rendfenntartó erők képviselőivel folytatott volna megbeszélést. Zemmour szerint Calais-ban az illegális migránsok jelenlétét több rendőr jelenlétével kell felváltani.

A harmincfős agresszív Antifa-csoport miatt Zemmour azonban kénytelen volt a találkozó helyszínét egy szűk bisztróba áttenni. A baloldali aktivisták ennek ellenére nem mentek el, a zuhogó esőben is a bisztró előtt vártak arra, hogy a megbeszélés végén Zemmour-ra támadjanak. Zemmour végül kicselezve őket az étterem hátsó kijáratán távozott, és hagyta el a régiót is.

Zemmour kampányfőnöke az eset után bejelentette, hogy feljelentést tesznek az ellen az újságíró ellen, aki a radikális baloldali csoportot kifejezetten azzal a szándékkal szervezte Zemmour kampánykörútjának a helyszínére, hogy megakadályozza a népszerű jelölt nyilvános felszólalását – írja az Origo.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Tucker Carlsonnak nyilatkozott Szijjártó Péter

Az amerikai véleményvezér műsorában faggatta a magyar külügyminisztert.

Közzétéve:

Fotó: YouTube

Mit tanulhat Amerika Magyarországtól? Erről kérdezte Tucker Carlson, az Egyesült Államok legnézettebb politikai műsorának vezetője Szijjártó Pétert.

A magyar külügyminiszter megköszönte Carlsonnak, hogy az igazságot mutatja be Magyarországról, „szemben a nemzetközi liberális média hazugságaival”. Szijjártó kifejtette: az EU külügyminiszteri találkozóin, amikor a migrációt vagy a határok védelmét vitatják meg, gratuláló sms-eket kap más országokbeli kollégáitól. Ám amikor a vita után megkérdezi őket, hogy ők miért nem szólalnak fel, azt a hazai civil szervezetekkel és a liberális médiával, koalíciós partnerektől érkező nyomással magyarázzák. Szijjártó szerint más kormányok azért nem folytatnak őszinte migrációs politikát,mert nyomás alatt vannak a liberális média és a nem-kormányzati szervek részéről.

„Magyarországon ugyanakkor politikai stabilitás van, kétharmados kormányzati parlamenti többséggel, így megvan az a luxusunk, hogy azt mondjuk, amit gondolunk, és ennek megfelelően cselekedjünk” – fejtette ki Szijjártó Péter.

Tucker Carlson kérdésére a magyar külügyminiszter úgy válaszolt: szerinte azért utálják Magyarországot, mert hazafias, keresztény, konzervatív, nemzeti érdekeket képviselő és egyúttal sikeres politikát folytat a magyar kormány. Magyarország azért veszélyes számukra, mert cáfolja azt az alapvetésüket, hogy csak az extrém liberális álláspont követése lehet sikeres a világban. 

Carlson ehhez azt fűzte hozzá, hogy szerinte a liberálisok jobban félnek Magyarországtól, mint Kínától, és úgy látja, be fognak avatkozni a magyar választásba, amihez sok szerencsét kívánt végül Szijjártónak – írja a Mandiner.

Tovább olvasom