Kövess minket!

Médiapiac

Feel-good és koordinált bohóság

A megosztó Feleségek Luxuskivitelben és a harsány Észbontók után izgalmas és szó szerint cuki produkció
jön a Viasat3-ra. A közeljövőben műsorra kerülő Ide süss! című vetélkedőről a tévétársaság programigazgatóját és az egyik műsorvezetőjét kérdeztük.

Ez a cikk elsőként a Médiapiac 2017/9-10. számában jelent meg. A szaklap ezen a linken előfizethető.

Az Ide süss!-t a brit The Great British Bake Offból fejlesztették ki, amely eredetileg a BBC-n futott. A műsor – amelyben amatőr cukrászok versenyeztek egymással – számos tévés díjat elnyert, ráadásul a briteknél a gasztrokultúrára is komoly hatást gyakorolt: megnőtt a kedv az otthoni süteménykészítéshez, felpörgött az alapanyag-értékesítés, és jóval több cukrászkönyv fogyott.

„Jelenleg a gasztroműsorok forradalmát éljük, az Ide süss! is jól beleillik ebbe a trendbe, ugyanakkor valamivel egyedibb is”

– mondta Temesvári Marietta, a Sony Pictures Television Networks CE programigazgatója. A műsor nem előzmény nélküli, hiszen a brit verziót Sütimester néven – amely rendre jól teljesített – korábban már vetítette a csatorna.

A Viasat3 brandjének – a megosztó Feleségek Luxuskivitelben és a szórakoztató „műveletlenségi” vetélkedő, az Észbontók után – egyébiránt jót tesz egy kedves, feel-good műsor. Temesvári szerint felesleges lenne eltérni az eredeti formátumtól, amelynek szabályait a BBC elég szigorúan rögzítette.

„Természetesen a helyi szereplőgárda mindenhol hozzáad egy kis egyediséget. Míg az angolok udvariasak és visszafogottak, mi a hazai versenyzőktől jóval több drámát és hevesebb indulatokat, s persze sok-sok érdekes fordulatot várunk”

– magyarázta a programigazgató, aki szerint a Viasat3 négy százalék körüli közönségaránnyal lenne elégedett.

A saját gyártású műsorok talán legidőigényesebb része a szereplői casting. A csatorna részéről értelemszerű elvárás volt a versenyzőkkel szemben, hogy amatőrként megfelelő szinten tudjanak sütni. A programigazgató szerint a Viasat3 ugyanakkor arra törekedett, hogy a lehető legizgalmasabb csapat álljon össze, ezért különféle hátterű karaktereket, színes egyéniségeket kerestek.

A The Great British Bake Off gasztroreality-verseny jelenleg is sikerrel fut számos országban, a műsor megítélésében, népszerűségében pedig óriási szerep jut a műsorvezető párosnak. A magyar verziót Sass Dániel és Hajós András vezeti majd.

„Az eredeti, brit verzióban műsorvezető-humorista a felállás, szerintem Hajós Andrással megfelelően tudjuk majd hozni ezt a koordinált bohóságot”

– mondta Sass Dániel lapunknak. Őt az RTL-es A Konyhafőnök harmadik szériájának ezüstérmeseként ismerhették meg a nézők, s a műsort követően maradt a gasztrovilág közelében, blogját és Facebook-oldalát tízezrek követik.

Fotó: Viasat3/Labancz Viktória

A javában forgató műsorvezetőt arról kérdeztük, hogyan lehet kitűnni a médiazajból, hiszen a gasztroreality slágerműfaj lett.

„Szerintem elég, ha nem akar a műsor másnak tűnni, mint ami. Megvan az identitása, azt kell kimaxolni. És ezt meg is teszi”

– válaszolta Sass Dániel, hozzátéve, ezeknek a műsoroknak fontos eleme a gyönyörködtetés, a képernyőre küldött minőség tehát nagyon sokat fog a latban nyomni.

Szerinte sokan próbálták már megfejteni a főzős tévéműsorok népszerűségét:

„Az emberek szeretnek kikapcsolni és önfeledten szórakozni egy-egy hosszú nap végén, a fogyasztói szokások viszont sokat változtak, egyes műsortípusok egyre kevésbé kötik le a nézőket.”

Kiemelte, hogy a főzős műsoroknak van egyfajta edukatív jellegük is, amellett, hogy szórakoztatnak, fontos dolgokat is tanulhat belőlük egy háziasszony vagy a kezdő „konyhatulajdonos”.

 

A magát alapvetően gasztrobloggerként jellemző Sass Dániel abban bízik, a műsor neki is sok új ismeretet hoz majd: „Szeretném a saját platformjaimat továbbfejleszteni annyira, hogy amikor valaki egy étel alternatív megoldását keresi, akkor hozzám forduljon. Emellett nem szeretnék eltávolodni a televíziótól, a kettő kombinációjaként akár további Ide süss! évadokkal képzelem el a jövőt”. A Konyhafőnök sikere után több lehetősége adódott, bár mint mondta: várt arra a bizonyos telefonhívásra. „Amikor megtudtam, hogy Baracskay Angéla és Szabadfi Szabolcs alkotja majd a zsűrit, a műsorvezetőtársam pedig Hajós András lesz, akkor biztos voltam benne: jó döntést hoztam, hiszen a saját területén mindenki szaktekintélynek számít.”

Médiapiac

Beszállt a választási kampányba az USA-ból vezérelt „Szabad” Európa

A magát függetlennek, objektívnek és pártatlannak valló Szabad Európa is beszállt a választási kampányba – derült ki a Magyar Nemzet szerkesztőségének birtokába jutott levélből. A dokumentum tartalma szerint az Egyesült Államokból vezérelt médium kiemelten elemzi az Nemzeti Együttműködés Rendszerérének (NER) elmúlt tízéves működését, valamint a 2022-es választásokig vezető utat is végigköveti.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Politikai tartalmú podcastcsatornáit reklámozza a Szabad Európa, amely 27 év után 2020 szeptemberében multimédiás weboldal formájában tért vissza Magyarországra.

Bár a Szabad Európa azt hangoztatja, hogy célja független, objektív és pártatlan tájékoztatást nyújtani Magyarországról, a lap birtokába jutott dokumentum teljesen másról tanúskodik. 

A levélben ugyanis több olyan hetente vagy kéthetente jelentkező  sorozatról is szó esik, amely kifejezetten a Nemzeti Együttműködés Rendszerérének (NER) elmúlt tízéves működését, és azokat a folyamatokat vesézi ki, amelyek az elmúlt évtizedben a magyar társadalmat alakították.

A műsorban pedig szakértőket kérdeznek meg egyebek mellett a demográfiáról, a vezérelvű politikáról, az önkormányzatiságról, a külpolitikáról vagy a gazdaságról – írta a Magyar Nemzet.

A Szabad Európa emellett a közelgő választási kampánynak, valamint az áprilisi országgyűlési választásoknak is külön sorozatot szentel.

A kéthetente jelentkező Konstruktív bizalmatlanság című sorozatban a műsorvezető Vovesz Tibor Ruff Bálint ellenzéki kommunikációs szakemberrel a 2022-es választásokig vezető utat követi végig.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a Szabad Európa immár multimédiás honlapként történő megjelenésekor a PestiSrácok arról számolt be, hogy az egykor rádióként működő médium visszatérésre az amerikai támogatók 750 ezer dollárt szántak, hazánkban pedig egy irodát is nyitottak.

Tovább olvasom

Médiapiac

Újságíró szervezte az Antifa tüntetését

Az Antifa mozgalom radikális baloldali aktivistái miatt kényszerült Éric Zemmour lerövidíteni a Calais-ban tett szerdai látogatását. Ez az a város, ahol a legnagyobb gondot jelentik az illegális bevándorlók.

Közzétéve:

Borítókép: Éric Zemmour francia jobboldali publicista, a Visszahódítás párt elnökjelöltje (k, háttal) sajtótájékoztatót tart az észak-franciaországi Calais-ben 2022. január 19-én. Fotó: MTI/AP/Michel Spingler

A jobboldali elnökjelölt érkezése előtt ugyanis a radikális baloldali mozgalom, az Antifa tagjai jelentek meg a calais-i dzsungelként is ismert dűnés területen, Zemmour látogatásának első helyszínén. Majd hangos kiabálással zavarták meg az elnökjelölt beszédét és helyi támogatóival folytatott beszélgetését. 

A 2016-ban végleg felszámolt migránstáborban tett látogatása után Zemmour a helyi rendfenntartó erők képviselőivel folytatott volna megbeszélést. Zemmour szerint Calais-ban az illegális migránsok jelenlétét több rendőr jelenlétével kell felváltani.

A harmincfős agresszív Antifa-csoport miatt Zemmour azonban kénytelen volt a találkozó helyszínét egy szűk bisztróba áttenni. A baloldali aktivisták ennek ellenére nem mentek el, a zuhogó esőben is a bisztró előtt vártak arra, hogy a megbeszélés végén Zemmour-ra támadjanak. Zemmour végül kicselezve őket az étterem hátsó kijáratán távozott, és hagyta el a régiót is.

Zemmour kampányfőnöke az eset után bejelentette, hogy feljelentést tesznek az ellen az újságíró ellen, aki a radikális baloldali csoportot kifejezetten azzal a szándékkal szervezte Zemmour kampánykörútjának a helyszínére, hogy megakadályozza a népszerű jelölt nyilvános felszólalását – írja az Origo.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Tucker Carlsonnak nyilatkozott Szijjártó Péter

Az amerikai véleményvezér műsorában faggatta a magyar külügyminisztert.

Közzétéve:

Fotó: YouTube

Mit tanulhat Amerika Magyarországtól? Erről kérdezte Tucker Carlson, az Egyesült Államok legnézettebb politikai műsorának vezetője Szijjártó Pétert.

A magyar külügyminiszter megköszönte Carlsonnak, hogy az igazságot mutatja be Magyarországról, „szemben a nemzetközi liberális média hazugságaival”. Szijjártó kifejtette: az EU külügyminiszteri találkozóin, amikor a migrációt vagy a határok védelmét vitatják meg, gratuláló sms-eket kap más országokbeli kollégáitól. Ám amikor a vita után megkérdezi őket, hogy ők miért nem szólalnak fel, azt a hazai civil szervezetekkel és a liberális médiával, koalíciós partnerektől érkező nyomással magyarázzák. Szijjártó szerint más kormányok azért nem folytatnak őszinte migrációs politikát,mert nyomás alatt vannak a liberális média és a nem-kormányzati szervek részéről.

„Magyarországon ugyanakkor politikai stabilitás van, kétharmados kormányzati parlamenti többséggel, így megvan az a luxusunk, hogy azt mondjuk, amit gondolunk, és ennek megfelelően cselekedjünk” – fejtette ki Szijjártó Péter.

Tucker Carlson kérdésére a magyar külügyminiszter úgy válaszolt: szerinte azért utálják Magyarországot, mert hazafias, keresztény, konzervatív, nemzeti érdekeket képviselő és egyúttal sikeres politikát folytat a magyar kormány. Magyarország azért veszélyes számukra, mert cáfolja azt az alapvetésüket, hogy csak az extrém liberális álláspont követése lehet sikeres a világban. 

Carlson ehhez azt fűzte hozzá, hogy szerinte a liberálisok jobban félnek Magyarországtól, mint Kínától, és úgy látja, be fognak avatkozni a magyar választásba, amihez sok szerencsét kívánt végül Szijjártónak – írja a Mandiner.

Tovább olvasom