Kövess minket!

Médiapiac

Feel-good és koordinált bohóság

A megosztó Feleségek Luxuskivitelben és a harsány Észbontók után izgalmas és szó szerint cuki produkció
jön a Viasat3-ra. A közeljövőben műsorra kerülő Ide süss! című vetélkedőről a tévétársaság programigazgatóját és az egyik műsorvezetőjét kérdeztük.

Ez a cikk elsőként a Médiapiac 2017/9-10. számában jelent meg. A szaklap ezen a linken előfizethető.

Az Ide süss!-t a brit The Great British Bake Offból fejlesztették ki, amely eredetileg a BBC-n futott. A műsor – amelyben amatőr cukrászok versenyeztek egymással – számos tévés díjat elnyert, ráadásul a briteknél a gasztrokultúrára is komoly hatást gyakorolt: megnőtt a kedv az otthoni süteménykészítéshez, felpörgött az alapanyag-értékesítés, és jóval több cukrászkönyv fogyott.

„Jelenleg a gasztroműsorok forradalmát éljük, az Ide süss! is jól beleillik ebbe a trendbe, ugyanakkor valamivel egyedibb is”

– mondta Temesvári Marietta, a Sony Pictures Television Networks CE programigazgatója. A műsor nem előzmény nélküli, hiszen a brit verziót Sütimester néven – amely rendre jól teljesített – korábban már vetítette a csatorna.

A Viasat3 brandjének – a megosztó Feleségek Luxuskivitelben és a szórakoztató „műveletlenségi” vetélkedő, az Észbontók után – egyébiránt jót tesz egy kedves, feel-good műsor. Temesvári szerint felesleges lenne eltérni az eredeti formátumtól, amelynek szabályait a BBC elég szigorúan rögzítette.

„Természetesen a helyi szereplőgárda mindenhol hozzáad egy kis egyediséget. Míg az angolok udvariasak és visszafogottak, mi a hazai versenyzőktől jóval több drámát és hevesebb indulatokat, s persze sok-sok érdekes fordulatot várunk”

– magyarázta a programigazgató, aki szerint a Viasat3 négy százalék körüli közönségaránnyal lenne elégedett.

A saját gyártású műsorok talán legidőigényesebb része a szereplői casting. A csatorna részéről értelemszerű elvárás volt a versenyzőkkel szemben, hogy amatőrként megfelelő szinten tudjanak sütni. A programigazgató szerint a Viasat3 ugyanakkor arra törekedett, hogy a lehető legizgalmasabb csapat álljon össze, ezért különféle hátterű karaktereket, színes egyéniségeket kerestek.

A The Great British Bake Off gasztroreality-verseny jelenleg is sikerrel fut számos országban, a műsor megítélésében, népszerűségében pedig óriási szerep jut a műsorvezető párosnak. A magyar verziót Sass Dániel és Hajós András vezeti majd.

„Az eredeti, brit verzióban műsorvezető-humorista a felállás, szerintem Hajós Andrással megfelelően tudjuk majd hozni ezt a koordinált bohóságot”

– mondta Sass Dániel lapunknak. Őt az RTL-es A Konyhafőnök harmadik szériájának ezüstérmeseként ismerhették meg a nézők, s a műsort követően maradt a gasztrovilág közelében, blogját és Facebook-oldalát tízezrek követik.

Fotó: Viasat3/Labancz Viktória

A javában forgató műsorvezetőt arról kérdeztük, hogyan lehet kitűnni a médiazajból, hiszen a gasztroreality slágerműfaj lett.

„Szerintem elég, ha nem akar a műsor másnak tűnni, mint ami. Megvan az identitása, azt kell kimaxolni. És ezt meg is teszi”

– válaszolta Sass Dániel, hozzátéve, ezeknek a műsoroknak fontos eleme a gyönyörködtetés, a képernyőre küldött minőség tehát nagyon sokat fog a latban nyomni.

Szerinte sokan próbálták már megfejteni a főzős tévéműsorok népszerűségét:

„Az emberek szeretnek kikapcsolni és önfeledten szórakozni egy-egy hosszú nap végén, a fogyasztói szokások viszont sokat változtak, egyes műsortípusok egyre kevésbé kötik le a nézőket.”

Kiemelte, hogy a főzős műsoroknak van egyfajta edukatív jellegük is, amellett, hogy szórakoztatnak, fontos dolgokat is tanulhat belőlük egy háziasszony vagy a kezdő „konyhatulajdonos”.

 

A magát alapvetően gasztrobloggerként jellemző Sass Dániel abban bízik, a műsor neki is sok új ismeretet hoz majd: „Szeretném a saját platformjaimat továbbfejleszteni annyira, hogy amikor valaki egy étel alternatív megoldását keresi, akkor hozzám forduljon. Emellett nem szeretnék eltávolodni a televíziótól, a kettő kombinációjaként akár további Ide süss! évadokkal képzelem el a jövőt”. A Konyhafőnök sikere után több lehetősége adódott, bár mint mondta: várt arra a bizonyos telefonhívásra. „Amikor megtudtam, hogy Baracskay Angéla és Szabadfi Szabolcs alkotja majd a zsűrit, a műsorvezetőtársam pedig Hajós András lesz, akkor biztos voltam benne: jó döntést hoztam, hiszen a saját területén mindenki szaktekintélynek számít.”

Médiapiac

Viszik a Jobbik Facebook-oldalait Jakabék

Továbbra is jobbikos Facebook-oldalak elvételével építi közösségi médiáját Jakab Péter, aki egykori pártja helyett „a nép pártját” választotta.

Közzétéve:

Borítókép: Jakab Péter még a Jobbik frakcióvezetőjeként az Országgyűlés plenáris ülésén, fotó: MTI/Kovács Attila

A Jobbik Ifjúsági Tagozatának (IT) közösségi oldalait happolja el Jakab Péter új formációja: mára az érpataki, az újfehértói és a nagykállói Facebook-csoportok Jakab Péter pártból való kilépésének napjától, azaz augusztus 12-e óta a Jobbik IT helyett a Nép pártja elnevezéssel futnak. A fentieken kívül a Szabolcs 6. Vk nevű közösségi csoport kapott még új nevet, úgy tűnik, Jakab Péter csapatának egyelőre négy oldalt sikerült átvennie a Jobbiktól a közösségi médiában – hívta fel a jelenségre a figyelmet a Magyar Nemzet.

Ezzel együtt a jobbikos csoportok is igen vegyes képet mutatnak, szemlátomást komoly harc megy a kisebb-nagyobb követői létszámú csoportokért. Az elmúlt napokban a Jobbikból való kilépésükről hírt adó 18 alapszervezetnél is jól érzékelhető, hogy több mint a fele közösségi oldalát továbbra is a Jobbik kezeli – tartalmuk teljesen megegyezik, vagyis látható, hogy a párt központilag teszi ki a különböző bejegyzéseket.

Dacára annak, hogy az oldal profilképén Jakab Péter és “A nép pártján” felirat látható. Van olyan oldal is, amely teljesen inaktív, ilyen például a dunaharaszti, a bőcsi vagy a tarcali csoporté. A tiszaújvárosi közösségi oldalon például az odalátogató még mindig a választás előtti összefogásban részt vevő elbukott baloldali pártok közös “Egységben Magyarországért” feliratával találkozik. A frissen feloszlott jobbikos taktabáji alapszervezetnek pedig nincs Facebook-oldala.

A jobbikos oldalak elvétele egyébként nem újdonság. Jakab július 15-én, aznap, amikor képviselőtársai leváltották a Jobbik frakciójának vezetéséről, “A nép pártján elnevezéssel” új közösségi teret nyitott önmaga reklámozására. Akkor a bukott politikus bizalmasával, Molnár Enikővel a Jobbikhoz köthető Zöld Válasz Egyesület Facebook-oldalát vette el. Mint a Magyar Nemzet megírta, a szervezet egyik képviselője Nunkovics Tibor, a Jobbik nemrég megválasztott pártigazgatója, de korábban Molnár Enikő is tagja volt az egyesületnek, a teljesen inaktív oldalnak pedig kezelője volt, így annak átnevezése és új arculatának megteremtése nem okozhatott nehézséget Jakabnak és Molnárnak.

Az új brand építése egyébként az évek óta létező jobbikos IT-oldalak elvételével sem egyszerű, hiszen a követők száma messze alulmarad a Jobbiknál maradt központi csoportokénál. Érpatak esetében például a Jobbiknak tízezer követője van, ezzel szemben a Jakabék által elhappolt, ma már “A nép pártján Érpatak” néven futó oldalt csak 611-en kísérik figyelemmel.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Tovább olvasom

Médiapiac

Letelt az orosz külügyminisztérium hétnapos büntetése a Twitteren

Még csak nem is a háború, hanem a Covid miatt zárták az oroszokat a spájzba.

Közzétéve:

Borítókép: Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Letelt az orosz külügyminisztérium hivatalos Twitter-fiókjának egy hétig tartó büntetése. A platformon augusztus 4-én jelent meg az a tweet, amelyben az oroszok kijelentik: új adatok láttak napvilágot az USA és szövetségeseinek Ukrajnában és más országokban végzett biológiai kísérleteiről, ennek fényében pedig feltételezhető, hogya Covid-járvány kialakulása összefüggésbe hozható az Egyesült Államok kormányzatával,

pontosabban az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatalával (USAID).

Bár a bejegyzés még most is látható a Twitteren, a platform figyelmeztető címkével látta el, amelyben a hamis és félrevezető információkra hívja fel a figyelmet.

De hogy nyomatékosítsa rosszallását,az orosz külügyminisztérium oldala kapott egy hét napig érvényes tiltást is, azaz az ominózus bejegyzés után nem jelentethetett meg új tartalmat. 

A Kreml nyilatkozata elítélte a Twitter-szigort. Marija Zaharova, a külügyminisztérium szóvivője úgy fogalmazott: állításukat dokumentumok és a legfrissebb adatok alapján fogalmazták meg, azokat pedig a Twitternek nincs joga vagy hatásköre ellenőrizni és felülbírálni. Ami a büntetést illeti, a szóvivő újabb ügyetlen kísérletnek nevezte, aminek egyetlen célja van: Oroszország elhallgattatása a nemzetközi színtéren – írta a Mandiner

Tovább olvasom

Médiapiac

Halálos fenyegetést kapott J.K. Rowling

Az írónőt megfenyegető pakisztáni aktivista korábban arról is tweetelt, hogy el akarja pusztítani Izraelt.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

 Harry Potter-írója szombaton halálos fenyegetést kapott egy Twitter-felhasználótól, aki méltatta, hogy megkéselték Salman Rushdiet – szúrta ki a neokohn. Rowling péntek este posztolt Rushdie megkéseléséről: „Borzalmas hír. Most nagyon rosszul érzem magam”.

Később megosztott egy képernyőfotót Meer Asif Aziz válaszáról, aki magát pakisztáni „diákként, társadalmi és politikai aktivistaként” írta le.

Aziz azt válaszolta a posztjára, hogy a késelő, Hadi Matar egy „forradalmár síita harcos” volt, a továbbiakban pedig megfenyegette Rowlingot – olvasható a Mandiner szemléjében.

„Ne aggódj, te leszel a következő” 

– írta kommentben.

Szombati bejegyzésében Rowling a Twittertől kért támogatást a fenyegetővel szemben, aminek meg is lett az eredménye ugyanis Aziz fiókját letiltották. A fiók archívuma szerint Aziz korábban arról tweetelt, hogyel akarja pusztítani Izraelt, és „terrorista államnak” bélyegezte a zsidó államot, Ukrajnát és Indiát is.

Emellett Aziz korábban támogatásáról biztosította Irán legfelsőbb vezetőjét, Ali Hámenei ajatollahot is. „Kedves vezető, az iszlám világért folytatott küzdelmed nem lesz hiábavaló” – írta Aziz egy Hámenei-tweetre adott válaszában.

Tovább olvasom