Kövess minket!

Médiapiac

Facebook Nap: Dalbir magyaráz

Öt Facebook esettanulmányt mutattak be a készítők a Thinkdigital Facebook napján. Voltak kiváló megoldások, ezek közül is kiemelkedett a Bátor Tábor egyszerű, a gesztust lájkra, majd értékes adományra váltó aktivitása. A Laboratory Ideas Dalbir kampányhoz fűzött magyarázata ugyanakkor számos kérdést hagyott a jelenlévőkben.

Dalbir magyaráz

Négy előadás keretében öt esettanulmányt mutattak be a Thinkdigital által szervezett Facebook Nap keretében. Ezek közül valamelyest kilógott a Budapest Bank Dalbir kérdez kampányának ismertetése, amely afféle széljegyzet/alkotói magyarázat volt a Laboratory Ideas szerint alapvetően félreértett és véleményük szerint emiatt támadott kampányhoz.

A Dalbir kampány kapcsán több olyan írás jelent meg a közösségi médiában és a szaksajtóban is, amelyek vagy a marketing vagy a közösségi média használat szempontjából kritizálták a kampányt. A kommunikációt bemutató Szénássy Alex szerint a kritikák alapvetően félreértéseken alapulnak.

A cél az volt, hogy az Emese kampány sikere után egy előremutató kezdeményezéssel rukkoljanak elő, ami valóban képes” pozitív változást eredményezni az emberek életében”. Ennek jegyében el akarták oszlatni azt a percepciót, hogy egy bankkal nem lehet kommunikálni.

Ehhez egy “moderátort” kerestek, aki idegen, s mint ilyen maga is kérdéseket tehet fel. A Dalbir által képviselt “idegenség” a Budapest Bank anyacége, a GE Money Bank általánosabb CSR stratégiájához illeszkedik, amely nagy hangsúlyt fektet a nyitottságra. Ennek hangsúlyozása a szándékok szerint túlmutatott a kommunikációs célokon.

Dalbir célja az volt, hogy provokáljon, amihez válaszra ingerlő kérdések kellettek, mondták el az alkotók. A Facebookon ehhez egy napi sok órában válaszolgató moderátort alkalmaztak. Érdekes, hogy a fogyasztók (és a szakma) félreértette a szándékot: sokan úgy értelmezték, hogy Dalbirt lehet kérdezni, holott ő maga is kérdező.

A közösségi médiában több kritika érte azt is, hogy a Dalbir kampány két felületen fut, az egyik kifejezetten Dalbirra épül, míg a másik a Budapest Bank Facebook oldala. Erre azért volt szükség, mert Dalbir kívülálló kérdező, akinek nincs köze az óhatatlanul befutó, komplexebb, a banki termékeket érintző kérdéskörökhöz.

Dalbirt egyébként a fogyasztók választották ki, három külföldi karakter közül. A választási lehetőségre még a bankfiók koncepció kifutásakor Zoltán, a fiókvezető hívta fel a figyelmet. A legtöbb szavazatot Dalbir kapta, őt a dél-európai Manuela követte, a harmadik helyen az északi Mika zárt.

Ennek kapcsán a Laboratory kitért azokra a feltételezésekre is, hogy Dalbir nem is indiai. Az ügynökség szerint mindhárom külföldi karakter “eredeti”, azaz Dalbir sem csak egy elmaszkírozott magyar.

Arra a kritikára is válaszoltak, hogy miért nem védette le a Budapest Bank a Szeretemabankom.hu domaint. A kampányt megálmodó Laboratory szerint ennek az az oka, hogy a Budapest Bank nem akarja kommunikációs szinten “elfoglalni” a szeretni való bank pozícióját, hanem inkább ki akarja érdemelni, hogy a fogyasztók így érezzenek. (A domaint egyébként használják, és ott a kampány hibáit emlegető írásokra is vannak linkek.)

Azt is kiemelte az ügynökség vezetője, hogy ez nem egy közösségi média kampány, hanem a megítéléséhez együttesen kell vizsgálni az összes megjelenést, így például a televíziós szpotot, a szponzorációt, a CRM aktivitást, a CSR vonulatot és persze a Facebookot is.

Utóbbi közegben Dalbir 7400, a Budapest Bank 5800 lájkig jutott el, ami két hónap alatt gyűlt össze. (A banki szegmens egyébként nem túl aktív itthon a közösségi médiában.) A kommunikáció idején 1800 komment érkezett és a poszt megtekintések száma egymillió fölé került.

Miközben az előadás számos kérdést más megvilágításba helyezett, a helyszínen többekben felmerült az a kérdés, hogy mennyiben sikeres az a kampány, amelyet el kell magyarázni. Nem beszélve a néhol kioktatónak tűnő hangnemről.

 

Bátor Tábor: gesztusból lájk, lájkból adomány

Egészen más kampányt bonyolított a Bátor Tábor javára a Young & Rubicam. A tábort szervező alapítvány célja, hogy a daganatos, krónikus betegséggel küzdő gyerekek újra megismerjék a játék örömét, azt, hogy miért jó gyereknek lenni, s így kapjanak újabb erőt a küzdelemhez.

A kampány célja az volt, hogy bővítsék a vállalati adományozói kört. Ehhez viszont szükség volt egy jól működő adatbázisra. Nehézséget jelentett, hogy a magyarok nem szívesen adakoznak, így a koncepció az volt, hogy a felhasználóktól csak egy gesztust, egy aprócska lájkot várnak – magyarázta Falvay László, az ügynökség munkatársa.

A lényeg az volt, hogy minden egyes lájkkal közelebb lehetett jutni a kitűzött célhoz, ami egy-egy adomány megkapását jelentette. Az első adományt maga a Young & Rubicam ajánlotta fel: ha eléri a Facebook oldal a 2000 lájkot, akkor egy kreatív csomagot adnak a Bátor Tábornak.

A 2000 lájk hamar összejött, ezután kapcsolódtak be az ügynökség ügyfelei, majd külső cégek is. Végül sikerült a felhasználók segítségével alig három hét alatt elérni az előzetesen kitűzött 15 ezres célt. Ez egyben azt is jelentette, hogy a Bátor Tábor megkapta a a legnagyobb felajánlást, egy Ford Tranzitot is.

A Facebook kampány több millió forintnyi adomány előtt nyitotta meg az utat. Valószínűleg nagy szerepet játszott a felhasználók lelkesedésében az is, hogy végig előttük volt a Facebook pagen egy “lajk-o-meter”, ami azt mutatta, hol áll a lájkok száma, s mennyi hiányzik az újabb adomány elnyeréséig.

 

Akcióhősök és pimpelt felhasználók

A Friendly Digital Advertising képviseletében Karány Dani ügyvezető számolt be két esettanulmányról. Az egyik a UPC Akcióhős aktivitás volt, amely egy nagyobb, integrált kampány részeként épített a Facebookra, míg a Honda Jazz kifejezetten a közösségi oldalra szabott kampány kapcsán működött együtt az ügynökséggel.

 

Csoki- és pénzgyár

Szigetvári József a Sanoma állásportálja, a Profession.hu számára készített Csokigyár alkalmazást mutatta be. Ennek célja alapvetően az volt, hogy a hideg, távolságtartó márkát emberközelibbé, barátságosabbá tegyék.

A koncepció szerint néhány nap erejéig bárki lehetett cukrász úgy, hogy csokigyárat alapított. Így aztán elmondhatta magáról a szlogent: “édes a munka”. Pontosan ez volt, amit a Profession.hu is kommunikálni kívánt.

A seeding mechanizmus be volt építve az alkalmazásba: bárki értékesíthette a portékáját az ismerőseinek, akik így tudomást szereztek az appról. Az első hónapban végül 24 ezren, míg a másodikban 50 ezren használták az alkalmazást, ami összességében 165 ezer oldalletöltést generált.

Magában a nagy számokkal is elégedett volt a Sanoma, ugyanakkor azt is érzékelték, hogy az átlag felhasználókon túl számos KKV vezetőt és HR-est sikerült elérni, akik éppen a site célcsoportját jelentik, mint potenciális munkaadók. Ekkor kapott az online ötlet offline lábat.

2010 karácsonyán értesítést kaptak az ügyfelek, hogy összerakhatják álomcsokijukat, amit aztán a valóságban is legyártottak számukra. A meghívott ügyfelek harmada vett részt a játékban, és azt találták, hogy akiket sikerült ily módon bevonni, azok szignifikánsan többet költöttek a Profession.hu-nál 2011 első negyedévében.

Médiapiac

Dől a befektetői pénz Trump médiacégébe

Egymilliárd dollárral támogatják befektetők a volt elnök közösségi platformját.

Közzétéve:

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök a választási veresége óta tartott első nagygyűlésén az Ohio állambeli Wellingtonban 2021. június 26-án, fotó: MTI/EPA/David Maxwell

Donald Trump volt amerikai elnök új médiacége, a Trump Media & Technology Group (TMTG) bejelentette, hogy megállapodott befektetőkkel egymilliárd dollár invesztálásáról a TMTG-be egy későbbre tervezett tőzsdei megjelenés céljából – írja a Magyar Nemzet.

A társaság jövő tavasszal tervezi piacra dobni a Truth Social nevű médiaalkalmazást, válaszul arra, hogy a Twitter, a Facebook és az Instagram felfüggesztette Trump fiókjait,

miután az akkor éppen leköszönő elnök radikális hívei január 6-án betörtek a törvényhozás épületébe. A blokkolás idején Trumpnak a Twitteren 89 millió, a Facebookon 33 millió, az Instagramon pedig 24,5 millió követője volt.

„Az egymilliárd dollár fontos üzenet a nagy technológiai cégeknek, hogy abba kell hagyniuk a cenzúrázást és a politikai diszkriminációt. Bevételeink növekedésével a Trump Media & Technology Group erősebb pozícióból veheti fel a harcot a Big Tech önkényuralmával. Ha a techóriások cenzúrázhatják az Egyesült Államok elnökét, akkor mindenkit cenzúrázhatnak”

– szögezte le a volt elnök közleményében a BBC brit közszolgálati csatorna portálja szerint. Trump korábban közölte, hogy a Truth Social elindításával elkezdődhet végre a politikai diszkriminációtól mentes nyílt, szabad és őszinte eszmecsere is.

A TMTG egy úgynevezett speciális akvizíciós társasággal, a Digital World Acquisition Corporationnel (DWAC) állt össze a projekt megvalósítása érdekében. E formációk – amelyek ez év elején robbantak be az amerikai tőzsdékre – lényegében ernyőszervezetek, amelyeknek egyetlen céljuk, hogy magántársasággá egyesítsék a társult cégeket, majd nyilvánossá tegyék őket. Lendületük azonban később megcsappant, ugyanis egynémely összeolvadt vállalat nem tudta teljesíteni ambiciózus pénzügyi célkitűzéseit. Trumpék még a múlt szombaton jelentették be, hogy különféle intézményi befektetők egy csoportja egymilliárd dollárt fog biztosítani a TMTG-nek.

Arról nem szól a fáma, kik ezek a befektetők, arról viszont igen, hogy a médiavállalkozás már csaknem négymilliárd dollárt ér. Mindez arra utal, hogy a volt elnök – a hivatali ideje utolsó szakaszának ellentmondásossága ellenére – képes volt jelentős pénzügyi támogatókra szert tenni.

Ugyanakkor az is tény, hogy számos Wall Street-i cég mereven elutasította a részvételt a befektetésben. Több kockázati alap, családi befektetési társaság és milliárdos magánszemély viszont már nem volt ilyen finnyás.

Ugyanakkor több szóbeszéd is járja Donald Trump pénzügyeinek állapotáról. A múlt hónapban például egy kongresszusi bizottság azt állította, hogy a volt elnök erősen eltúlozta washingtoni szállodájának nyereségességét, s ezzel félrevezette a bizottságot. Mások is vizslatnak a TMTG és a DWAC ügye körül: Elizabeth Warren demokrata szenátor, ugyancsak a múlt hónapban, arra kérte az amerikai tőzsdefelügyeleti hatóságot (SEC), ugyan vizsgálja már ki, hogy a tervezett fúziók nem sértik-e a vonatkozó pénzügyi törvényeket. A Truth Social jövő tavaszi indulása egyébként a három közül az első fázisa lesz a Trump Media tervének. Ezt követi majd a TMTG+ névre keresztelt video-on-demand előfizetéses szórakoztató, majd a hír- és podcast-szolgáltatás bevezetése. S mindezt versenyben az Amazon AWS Cloud és a Google Cloud szolgáltatásával.

A miami központú DWAC-ot az RT.com orosz hírportál szerint a Deutsche Bank egyik volt kereskedője alapította tavaly a technológiai és a pénzügyi vonal egyesítésére. A megállapodás értelmében a DWAC 293 millió dollár tőkét tesz a vállalkozásba annak létrejötte után – a folyamat végén pedig, a költségek levonásával, összejön a Truth Social elindításához szükséges egymilliárd dollár. Patrick Orlando vezérigazgató szerint a forrás elegendő lesz ahhoz, hogy a vállalkozás odavonzza a vezető technológiai szolgáltatókat, valamint segítségével jelentős reklám és üzletfejlesztés kampányokat lehessen indítani. Trumpnak novemberben azonban még nem sikerült útjára bocsátania a Truth Social béta változatát szűkebb körű felhasználói csoport számára.

Tovább olvasom

Médiapiac

A CNN kirúgta riporterét

A Demokrata Párt szócsöveként működő CNN amerikai hírtelevízió kirúgta szombaton egyik műsorvezetőjét, Chris Cuomót, mert tanácsot adott bátyjának, Andrew Cuomónak, korábbi New York-i kormányzónak az ellene szexuális zaklatás gyanújával folyó nyomozás ügyében, nevezetesen, hogy miként kezelje azt a nyilvánosság előtt. A bukott riporter megpróbált lejárató információkat is szerezni Demokrata Párthoz tartozó bátyja egyik vádlójáról.

Közzétéve:

Borítókép: Tüntetõk követelik a szexuális zaklatással vádolt Andrew Cuomo New York-i kormányzó lemondását hivatala elõtt 2021. augusztus 4-én. Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

Chris Cuomo már májusban beismerte, hogy tanácsokkal látta el bátyját és munkatársait, megpróbált lejárató információkat gyűjteni az egyik vádló ellen. A hírtelevízió akkor még megértő volt, úgy fogalmaztak, figyelembe vették, hogy a műsorvezető a családja érdekét a munkája elé helyezte.

Szerdán aztán a CNN mégis felfüggesztette a riportert, mert újonnan felmerült információk szerint egyértelműen jogsértő módon járt el.

A hírtévé szombaton közölte, azóta megbíztak egy ügyvédi irodát, hogy értékelje az új információt, és ennek alapján döntött úgy a vezetés, hogy kirúgja az alkalmazottat.

Azt nem merte elárulni a baloldali hírcsatorna CNN, hogy mi volt az az új információ, amit miatt nagy nehezen végül kirúgták Cuomót (de csak miután ügyvédekkel egyeztettek.)

Andrew Cuomo exdemokrata kormányzót összesen 11 nő vádolta meg szexuális zaklatással, ezért kényszerült – a tagadás hosszú hónapja után – idén augusztusban végül lemondani. Október vége óta bűnügyi vizsgálat folyik ellene – írta az Origo.

Tovább olvasom

Médiapiac

Újságírókra támadtak Berlinben

Illegális demonstrációt tartott és újságírókra támadt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltást elutasítók egy több száz fős csoportja szombaton Berlinben.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

A német főváros egyik központi negyedében, Friedrichshainban a rendőrség adatai szerint nagyjából ötszázan gyűltek össze a nem engedélyezett tüntetésen. Több embert őrizetbe vettek a járványügyi előírások megsértése és a rendőrökkel szembeni ellenállás miatt.

A tüntetők több újságírót is megtámadtak. Egyiküktől – aki mobiltelefonjával filmezte az illegális demonstrációt – elvették készülékét, amelyet dulakodás után sikerült visszaszereznie. A feltételezett elkövetőnek rablási kísérlet miatt kell felelnie.

A Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint a megmozdulás idejére, szombat délutánra eredetileg Nemet mondunk az oltási kényszerre címmel szerveztek tüntetést, amelyet azonban a fertőzésvédelmi szabályok várható megsértése miatt nem engedélyeztek, a szervezők mégis igyekeztek mozgósítani támogatóikat az interneten.

Németországban nem oltási kényszer, hanem oltási kötelezettség bevezetését tervezik.

A várhatóan december 8-án hivatalba lépő új kormány tervei szerint felkérik a németek közösségének egészét érintő erkölcsi kérdések vizsgálatával és javaslatok megfogalmazásával foglalkozó független szakértői testületet, a Német Etikai Tanácsot (Deutscher Ethikrat), hogy az év végéig dolgozzon ki állásfoglalást, amelynek alapján meg lehet vitatni és el lehet dönteni az ügyet a szövetségi parlamentben (Bundestag). A kötelezettséget februártól vezethetik be. A kötelezettségszegés nem kényszerintézkedést, hanem szabálysértési bírságot vonna maga után.

Az ügyvezető szövetségi kormány legutóbbi, szombati adatai szerint az oltási kampány eddigi 345 napja alatt 126,6 millió adagot adtak be a Covid-19 elleni védőoltásokból.

Teljes oltással 57,3 millió ember – a lakosság 68,9 százaléka – rendelkezik. A teljes oltás utáni frissítő adagot 13 millióan – a lakosság 15,7 százaléka – kapta meg.

A kampány az utóbbi napokban felgyorsult. A péntekkel zárult héten naponta átlagosan 743 ezer adagot – másodpercenként nagyjából kilenc oltást – adtak be. November elején még 300 ezer körül volt a napi átlag.

Tovább olvasom