Kövess minket!

Médiapiac

Facebook bejelentések: timeline, tartalom integrációk, megosztás egy lépésben, automatikusan

Az f8 fejlesztői konferencián mutatta be Mark Zuckerberg a régóta várt Facebook-újdonságokat. Kiderült: gyökeresen átalakulnak a profilok, jön a timeline, melynek az a lényege, hogy ezen keresztül mutathassuk meg ″életünk történetét″. Egy sor tartalomszolgáltató kötött partnerséget a közösségi oldallal: Facebook-integrációval jelentkezik a Hulu, a Netflix és a Spotify is. Minden korábbinál automatikusabbá válik maga a megosztás is, kérdés, hogy jó lesz-e ez nekünk. Íme, a timeline, ahogy Zuck beszédét követtük:)

Most zajlik San Franciscóban a Facebook fejlesztői konferenciája, az f8, ezen jelentette be nyitóbeszédében Mark Zuckerberg a közösségi oldalt érintő legfrissebb változásokat. Az elejét viccesre vették, egy “Zuckerberg hasonmás”, Andy Samberg szórakoztatta a közönséget, aki elpuffogtatta a szokásos “ha a Facebook ország lenne…” formulát, a fogyasztói bevonódást és a többi hasonló lózungot. Közben belecsípett kicsit a Twitterbe, a MySpace-be és a többi vetélytársba is. S persze szót ejtett néhány új funkcióról is, mint amilyen a “slow poke” – bepiálás esetére. Aztán persze jött a valódi Facebook alapító, akivel még egy ideig egyszerre volt színpadon a színész hasonmás.

Egy kis poénkodás az elején

A felütés elég impresszív volt: naponta 500 millióan használják jelenleg a Facebookot, de nem az a cél, hogy még több user és még több oldalmegtekintés legyen, nem ezt akarják turbózni. Az elkövetkező évek az applikációkról és a fogyasztói bevonódás, elköteleződés mélységéről fognak szólni, folytatta. A Facebook célja, hogy ő legyen A Platform, ami mindent összeköt a weben. Majd rátért a személyes profilok átalakítására, ahogyan azt várni lehetett.

Két Zuck

Zuckerberg szerint problémát jelent, hogy csak a legutóbbi beszélgetések látszanak a hírfolyamban, eközben viszont elsikkadnak a valóban fontos, tartalmas beszélgetések és momentumok. Ezért aztán totálisan átgondolták a Facebook élményt: itt a Timeline, amiben minden sztori, applikáció benne van, és az önkifejezés új módját jelenti a közösségi platformon. Ez a Facebook szándékai szerint jóval vizuálisabb megjelenítése a felhasználó tevékenységeinek. Az új megjelenést mobilra is optimalizálták.

Timeline

Amit Zuckerberg elmondott, abból az derül ki, hogy olyan hatást akarnak kelteni az új profilokkal, hogy egy oldalon be lehessen mutatni a felhasználó egész életét. “A böngészés logikája pontosan olyan a profilon, ahogyan az ember az időben tallózna visszafelé. Az egész nagyon egyszerű” – magyarázta a Facebook alapítója. A Timeline leszűrhető egy-egy fajta tartalomra is, így például fotókra, videókra, és azok a helyek is megjelennek egy összefoglaló térképen, amerre jártunk. Szintén egy felületre tömöríti a Facebook az összes applikációs aktivitásunk, ez szoros egységben lesz a Timeline-nal, azaz az alkalmazások beépülnek a “személyes történetünkbe”.

A Timeline arra való, hogy kifejezzük, kik vagyunk, és efölött teljes ellenőrzésünk van – hangsúlyozta többször is. Az új profil felépítés egyébként nagyon erősen épít a fotókra és arra, amit ez látványban jelent.

Itt még nem ért véget a bejelentések sora, a Social Graph, illetve az Open Graph koncepció továbbfejlesztését jelentette be Zuckerberg. Ennek nyomán már nem csak lájkolni lehet, hanem “ajánlani”, “olvasni”, stb. “Már nem kell lájkolnod egy könyvet, csak olvasnod” – mondott erre példát Zuckerberg. Az Open Graph továbbfejlesztésének lényege, hogy jobban leképezze a valóságos cselekvéseket. Ezt teljesen új közösségi applikációk révén teszik meg.

Bejelntések a közösségi alkalmazásokról

Az újítások azt is lehetővé teszik, hogy a közösségi alkalmazások olyan módon épüljenek be a fogyasztó “idősorába”, hogy akadálymentes, folyamatos felhasználói élményt biztosítanak (amit több kommentelő inkább “kontrol nélküliként” interpretált. Az oldalsó Ticker arról is szól, hogy minden a jelenben érdekes barát aktivitás megjelenjen.

A Spotify vezére

Aztán megjelent a színpadon Daniel Ek, a Spotify ügyvezetője is, előkészítve a szintén várt zenés bejelentést. Mint elmondta: a következő, jogtiszta alapokon nyúgvó netes zenei szolgáltatásról tudták, hogy annak közösséginek kell lennie, erre pedig nincs logikusabb hely, mint a Facebook. “A mai nap nagy nap a zenének, a zeneiparnak és a zeneszeretőknek” – mondta el, miután arról beszélt, hogy milyen kihívást jelentett tíz éve a Napster.

A Spotifynak kétmillió előfizetője van, és nem ők az egyetlenek, akikkel a Facebook partnerségre lépett. Tucatnyi új zenei partner van, akik szintén megjelennek így a “nagy lájk rendszerben”, azaz beépülnek a hozzájuk kapcsolódó felhasználói aktivitások a felhasználói streambe.

A következő bejelentés a Netflix online videótékától jött, ezt is a cég vezetője, Reed Hastings adta elő. Mint elmondta: izgatottan várják, mit tud a közösségi elem hozzátenni a Netflixhez a Facebook-integráció által. Az online VOD szolgáltatás egyébként több mint 40 országban van jelen, nemrég terjeszkedtek Latin-Amerika felé, és a spanyol piaccal kapcsolatban is tettek bejelentést.

A Netflixen túl egyébként tucatnyi egyéb partner fejlesztett közösen most a Facebookkal, például a Hulu. Érdekesség, hogy a 45 Netflix-országból éppen az Egyesült Államokban nem indul még el a Facebook-integráció.

A hírek terén is tett bejelentést a Facebook alapítója, amit egyes kommentárok azonnal Google News versenytársként emlegettek. Erről egyelőre kevesebbet beszélt Zuckerberg, de a Yahoo Newst emlegette, és ott van még pl. a Mashable és Murdoch The Dailyje is a partnerek között. Szintén készültek közösségi alkalmazások a játékok közösségibbé tételére, itt a Zyngát említette a Facebook vezére. Az utolsó új app csoport az életstílus alkalmazásoké (valahogy így: tudom, mit főztél tavaly nyáron…)

Összefoglalva, az új közösségi alkalmazások célja, hogy valósidejű, folyamatos felhasználói élményt adjanak. A végén még Bret Taylor technológiai vezető mondta el, hogy miként is működnek majd pontosan az új funkciók. A Timeline bevezetésére fokozatosan kerül sor az elkövetkező hónapokban.

Bret Taylor

Arról beszélt, hogy a változások célja az egyszerű, problémamentes felhasználói és fejlesztői élmény, illetve a klassz appok megjelenése. Egyszerűsíti a dolgokat, hogy nem kell két lépés: pl. zenét hallagtok és megosztom, hanem ha valamilyen zenét hallgatok, a timeline automatikusan frissül, és már tolja is a barátok felé, hogy mit csinálok.

Néhány illusztráció elérhető még itt.

Médiapiac

Különleges könyvet írtak Orbán Viktorról

Az Orbán-szabály a politikai tudás foglalata – mondta Stumpf István kormánybiztos G. Fodor Gábor: Az Orbán-szabály című könyvének a XXI. Század Intézet Facebook-oldalán tartott online bemutatóján szerdán.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A felsőoktatási modellváltásért felelős kormánybiztos, korábbi alkotmánybíró, kancelláriaminiszter elmondta: Orbán Viktorról sok könyv született már, de ez különleges, hiszen “szerzője az Orbán-csapat tagja”. A könyv az elmúlt tíz év összefoglalása, amelyből kiderül a miniszterelnök filozófiája.

Stumpf István felidézte, hogy a rendszerváltás idején három generáció küzdött egymással: a történelmi nemzedék, melynek kiemelkedő képviselője volt Antall József, a reformerek, akiknek egyik ágát, a reformkommunistákat Pozsgay Imre reprezentálta, a másikat, az ellenzékit pedig Kis János. A harmadik nemzedék volt a kommunizmus utáni Fidesz-generáció. Azért váltak ők a legnagyobbá, mert a kezdeti sikertelenségek után képesek voltak alkalmazkodni, volt társadalom- és nemzetstratégiájuk – jelentette ki.

Stumpf István azt mondta: Orbán Viktor nem engedi, hogy a bürokratikus tevékenység “felzabálja” a kormányzást, tudja, hogy intellektuális szuverenitásra van szükség a mozgástér kihasználásához, kell egy világos iránytű, a nemzeti szuverenitás.

A miniszterelnök “nem szereti az intézményeket, ő az embereket szereti”, és világossá tette, hogy mindent megtesz Európa keresztény gyökereiért – fűzte hozzá.

Lánczi András filozófus, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora szerint a miniszterelnök valószínűleg legalább olyan jó filozófus lenne, mint politikus. Minden kérdéshez úgy nyúl hozzá, hogy eljut a metafizikai mélységig, az első, eredeti kérdésig.

A filozófus álláspontja szerint a politikában mindig verseny van, ez az emberi létezés lényege – ez akkor is így van, ha nem akarjuk -, és itt van egy miniszterelnök, aki kézzelfoghatóan, példátlanul sikeres, nem csupán Magyarországon – jelezte Lánczi András.

Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációvezetője videóüzenetében arról beszélt: egy könyv akkor jó, ha elolvasása után többet értünk meg létezésünkből, és G. Fodor Gábor munkája ilyen. Segít tájékozódni az elmúlt harminc évben, és segít megérteni, hogy miért meghatározó az utolsó évtized. A könyv Orbán Viktorról szól, akiről dicsérő szavakat mondani 2021-ben még mindig bátorság – jelentette ki. “Én vállalom ezt a bátorságot” – jegyezte meg a fideszes politikus.

Orbán Viktor a korszakos magyar politikusok közé tartozik – fejtette ki -, akiről azok is elismeréssel beszélnek, akik nem rajongói. Ez a fokmérője Orbán Viktor közéleti teljesítményének, amelyet ez a kötet bemutat – mondta Deutsch Tamás.

Bayer Zsolt újságíró, a Magyar Nemzet publicistája videóüzenetében fontos könyvként értékelte G. Fodor Gábor kötetét. Kifejtette, a nyugati civilizáció a végső pusztulás felé tart, és ebben a történelmi helyzetben van egy politikus, aki elsőként ismerte fel, hogy ha meg akarjuk menteni a nyugati kultúrát, akkor európai reneszánszra van szükség.

Az Orbán-szabály legfontosabb üzenete, hogy van egy vezető Kelet-Európában, aki felismerte ezt az igazságot, és van képessége is, felhatalmazása is, hogy harcoljon érte. “Ebben a harcban muszáj mellette állnunk! G. Fodor Gábor könyve ebben segít nekünk” – hangsúlyozta Bayer Zsolt.

A laudációk után megtartott panelbeszélgetésen G. Fodor Gábor, Schmidt Mária, a XXI. Század Intézet főigazgatója, Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég vezérigazgató-helyettese és Békés Márton történész-politológus a 2010 utáni “Orbán-korszak” mibenlétéről folytatott eszmecserét.

A szerző kifejtette: Orbán Viktorban megvolt a bátorság ahhoz, hogy saját modellt hozzon létre. A miniszterelnök vezette jobboldal – szakítva a korábban jellemző “hátránygazdálkodással” – “előnygazdálkodást” folytat, azaz az ország erősségeire alapoz – fogalmazott. Álláspontja szerint ez “óriási merészség”, amelyhez állandó tanulási képesség szükséges. Orbán Viktornak a változtatásokhoz volt “mersze, képessége és ereje” – jegyezte meg.

Schmidt Mária ehhez kapcsolódva arról beszélt, bátorságra vall az a felismerés, hogy az a nyugati civilizáció, amelyet a rendszerváltozás előtt “utol akartunk érni”, nem működik már, nincs már mit másolni rajta, ezért “nekünk kell végiggondolni, hogy nekünk mi a jó”.

Úgy látja, hogy Orbán Viktor mindent a nemzeti érdek képviselete szempontjából értékel, és az általa tanultakat ennek érdekében használja fel. Schmidt Mária szerint a miniszterelnök célja “a nemzeti megmaradás és a közös nemzeti siker”, és ez megkülönbözteti más magyar és külföldi politikusoktól.

A főigazgató szólt arról is, hogy a miniszterelnök minden döntését és lépését “gondolatilag nagyon alaposan megalapozza és ezek az elmúlt tíz év után összeálltak egy olyan építménnyé, ami gyakorlatilag megváltoztatta Magyarországot, kezdi megváltoztatni a térségünket és jó eséllyel egész Európát meg fogja változtatni”. “Ennél jobb Európával nem történhet” – hangoztatta.

Barthel-Rúzsa Zsolt arról beszélt, hogy Orbán Viktor stratégiai célokban távlatosan gondolkodik, és ennek megfelelően vezeti az országot. Úgy vélte, hogy nemcsak Magyarországon, de Európában is szükség van azokra a gondolatokra, amelyeket a magyar miniszterelnök képvisel.

G. Fodor Gábor Az Orbán-szabály – Tíz fejezet az Orbán-korszak első tíz évéről című, 372 oldalas könyve a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány gondozásában jelent meg.

Tovább olvasom

Médiapiac

Érvényben marad Trump Facebook-fiókjának felfüggesztése

Továbbra is érvényben hagyják Donald Trump volt amerikai elnök Facebook fiókjának felfüggesztését – adta hírül szerdán az amerikai vállalat által felkért bizottság.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Közleményükben úgy fogalmaztak: “A Testület megállapította, hogy az alaptalan, választási csalásokról szóló és a folyamatos cselekvésre ösztönző bejegyzéseivel Trump úr olyan környezetet teremtett, amely az erőszak komoly kockázatát rejti”.

Bár a testület fenntartotta a volt elnök felhasználói fiókjának felfüggesztését, azt is megállapította, hogy a határozatlan időre szóló felfüggesztés nem megfelelő. Arra kérték a Facebook üzemeltetőit, hogy a “platform más felhasználóira is alkalmazott szabályokkal összhangban álló”, arányos döntést hozzanak. “A mostani döntéstől számított hat hónapon belül a Facebooknak felül kell vizsgálnia az önkényes büntetést, amelyet január 7-én szabott ki, és döntenie kell a megfelelő szankcióról” – írta a testület.

Donald Trump a testület döntése után, szerdán délután, közleményben reagált. Elítélte a szerinte helytelen döntést. “Amit a Facebook, a Twitter és a Google tett, abszolút szégyenteljes” – fogalmazott, és leszögezte, hogy ezzel szégyent hoztak az országra, az érintett vállalatok pedig “nagy politikai árat fognak fizetni” ezért.

“Az Egyesült Államok elnökét megfosztották a szólásszabadságtól, mert a radikális baloldal őrültjei félnek az igazságtól, pedig az egyszer úgyis ki fog bukni, erősebben, mint valaha” – hangsúlyozta Trump.

A legnagyobb közösségi oldalak – köztük a Facebook – és internetes videómegosztó portálok a Capitoliumnál január 6-án történt események után egymás után döntöttek arról, hogy eltiltják a volt elnököt fiókjainak használatától. Döntéseiket leginkább azzal magyarázták, hogy szerintük Donald Trump gyújtó hangú beszéde és közösségi felületeken megjelent üzenetei okozták a zavargásokat.

Az utóbbi időszakban a volt amerikai elnök általában sajtónyilatkozatok formájában nyilvánított véleményt egy-egy politikai témában, míg korábban napi rendszerességgel közölt bejegyzéseket közösségi oldalain, amelyeket fiókonként emberek tízmilliói követtek. Szakértők szerint Trump követői közül sokan a mostani nyilatkozatokat is megosztják a közösségi médiában, de a volt elnök üzenetei nem jutnak el annyi emberhez, mint korábban.

Donald Trump egy nappal a Facebook döntése előtt, kedden indította el saját kommunikációs platformját, amelynek célja – mint írták – hogy a volt elnök közvetlenül tudjon kommunikálni követőivel. A platform a From the Desk of Donald J. Trump néven fut, és a www.donaldjtrump.com/desk internetes címen található meg.

A volt elnök bejegyzéseket, képeket és videókat tehet közzé rajta, amelyeket a követők megoszthatnak a Twitteren és a Facebookon. A platform azonban nem rendelkezik olyan funkcióval, amely lehetővé tenné a felhasználóknak, hogy hozzászóljanak Trump bejegyzéseihez.

A mostani az eddigi legsúlyosabb következményekkel járó döntés, amelyet a Facebook tulajdonosa, Mark Zuckerberg által életre hívott – akadémikusokból, volt politikusokból, jogi szakértőkből és újságírókból álló – testület alapítása óta meghozott. A függetlennek nevezett bizottság működési költségeit Zuckerberg vállalta, aki 130 millió dollárt szánt erre a célra.

Az üzletembert sok kritika érte ezzel kapcsolatban, ugyanis egyes szakértők szerint a befolyásolható testület csak még nehezebbé teszi a hatékony és igazságos szabályozást. Jennifer Grygiel, a Syracuse Egyetem kommunikációs adjunktusa úgy fogalmazott: “Az igazi aggodalom nem a Facebook döntése Trump fiókjával kapcsolatban, hanem az a mód, ahogyan ez a hatalmas vállalat megpróbálja elkerülni az elszámoltathatóságot.”

Tovább olvasom

Médiapiac

Saját kommunikációs platformot indított Donald Trump

Igaz, csak egyirányú kommunikációra ad lehetőséget. A követők megoszthatják a tartalmakat, de nem tudnak kommentelni.

Közzétéve:

Borítóképünkön Donald Trump, fotó: MTI / EPA / Pool / Al Drago

A kedden elindított platform a From the Desk of Donald J. Trump néven fut, és a www.donaldjtrump.com/desk internetes címen található meg. A volt elnök bejegyzéseket, képeket és videókat tehet közzé rajta, amelyeket a követők megoszthatnak a Twitteren és a Facebookon, ahol letiltották Trump fiókjait. A platform azonban nem rendelkezik olyan funkcióval, amely lehetővé tenné a felhasználóknak, hogy hozzászóljanak Trump bejegyzéseihez.

“Ez csak egyirányú kommunikáció. Ez a rendszer lehetővé teszi Trump számára, hogy kommunikáljon a követőivel”

– mondta egy neve elhallgatását kérő internetes szakértő a Fox News amerikai hírtelevíziónak.

Corey Lewandowski, Trump korábbi vezető kampánytanácsadója március végén jelentette be, hogy a volt amerikai elnök három-négy hónap múlva elindítja saját internetes közösségi oldalát. Lewandowski akkor az új platformot egy “interaktív kommunikációs eszközként” mutatta be, amelyen keresztül az emberek közvetlenül kommunikálhatnak majd Trumppal.

“Azt tapasztalhattuk a technológiai óriásvállalatoktól, hogy ha nem értesz egyet a filozófiájukkal, akkor törölnek. Lesz egy platformunk, ahol az emberek szabadon kommunikálhatnak anélkül, hogy félniük kellene a megtorlástól vagy a törléstől” – fogalmazott korábban Lewandowski.

Még eztán dönt a Facebook

A legnagyobb közösségi oldalak és internetes videómegosztó portálok a Capitoliumnál januárban történt események után egymás után határoztak arról, hogy eltiltják a korábbi elnököt fiókjainak használatától. Döntéseiket leginkább azzal magyarázták, hogy szerintük Trump gyújtó hangú beszéde és közösségi felületein megjelent üzenetei okozták a zavargásokat.

Az új kommunikációs platformot egy nappal azelőtt indították el, hogy a Facebook közösségi oldal illetékes bizottsága bejelenti, véglegesen törlik-e Trump korábban zárolt fiókjait.

A Twitter már februárban közölte, hogy végérvényesen eltiltotta a közösségi oldal használatától a volt elnököt. A mikroblog-szolgáltató tulajdonosa korábban saját oldalán közzétett üzenetében leszögezte: nem örül a döntésnek, amelyet gondos mérlegelés után hoztak meg. Jack Dorsey ugyanakkor elismerte, hogy az ehhez hasonló döntések veszélyes precedenst teremthetnek, továbbá tönkretehetik a nyilvános vitát és megoszthatják az embereket.

Tovább olvasom