Kövess minket!

Médiapiac

Facebook bejelentések: timeline, tartalom integrációk, megosztás egy lépésben, automatikusan

Az f8 fejlesztői konferencián mutatta be Mark Zuckerberg a régóta várt Facebook-újdonságokat. Kiderült: gyökeresen átalakulnak a profilok, jön a timeline, melynek az a lényege, hogy ezen keresztül mutathassuk meg ″életünk történetét″. Egy sor tartalomszolgáltató kötött partnerséget a közösségi oldallal: Facebook-integrációval jelentkezik a Hulu, a Netflix és a Spotify is. Minden korábbinál automatikusabbá válik maga a megosztás is, kérdés, hogy jó lesz-e ez nekünk. Íme, a timeline, ahogy Zuck beszédét követtük:)

Most zajlik San Franciscóban a Facebook fejlesztői konferenciája, az f8, ezen jelentette be nyitóbeszédében Mark Zuckerberg a közösségi oldalt érintő legfrissebb változásokat. Az elejét viccesre vették, egy “Zuckerberg hasonmás”, Andy Samberg szórakoztatta a közönséget, aki elpuffogtatta a szokásos “ha a Facebook ország lenne…” formulát, a fogyasztói bevonódást és a többi hasonló lózungot. Közben belecsípett kicsit a Twitterbe, a MySpace-be és a többi vetélytársba is. S persze szót ejtett néhány új funkcióról is, mint amilyen a “slow poke” – bepiálás esetére. Aztán persze jött a valódi Facebook alapító, akivel még egy ideig egyszerre volt színpadon a színész hasonmás.

Egy kis poénkodás az elején

A felütés elég impresszív volt: naponta 500 millióan használják jelenleg a Facebookot, de nem az a cél, hogy még több user és még több oldalmegtekintés legyen, nem ezt akarják turbózni. Az elkövetkező évek az applikációkról és a fogyasztói bevonódás, elköteleződés mélységéről fognak szólni, folytatta. A Facebook célja, hogy ő legyen A Platform, ami mindent összeköt a weben. Majd rátért a személyes profilok átalakítására, ahogyan azt várni lehetett.

Két Zuck

Zuckerberg szerint problémát jelent, hogy csak a legutóbbi beszélgetések látszanak a hírfolyamban, eközben viszont elsikkadnak a valóban fontos, tartalmas beszélgetések és momentumok. Ezért aztán totálisan átgondolták a Facebook élményt: itt a Timeline, amiben minden sztori, applikáció benne van, és az önkifejezés új módját jelenti a közösségi platformon. Ez a Facebook szándékai szerint jóval vizuálisabb megjelenítése a felhasználó tevékenységeinek. Az új megjelenést mobilra is optimalizálták.

Timeline

Amit Zuckerberg elmondott, abból az derül ki, hogy olyan hatást akarnak kelteni az új profilokkal, hogy egy oldalon be lehessen mutatni a felhasználó egész életét. “A böngészés logikája pontosan olyan a profilon, ahogyan az ember az időben tallózna visszafelé. Az egész nagyon egyszerű” – magyarázta a Facebook alapítója. A Timeline leszűrhető egy-egy fajta tartalomra is, így például fotókra, videókra, és azok a helyek is megjelennek egy összefoglaló térképen, amerre jártunk. Szintén egy felületre tömöríti a Facebook az összes applikációs aktivitásunk, ez szoros egységben lesz a Timeline-nal, azaz az alkalmazások beépülnek a “személyes történetünkbe”.

A Timeline arra való, hogy kifejezzük, kik vagyunk, és efölött teljes ellenőrzésünk van – hangsúlyozta többször is. Az új profil felépítés egyébként nagyon erősen épít a fotókra és arra, amit ez látványban jelent.

Itt még nem ért véget a bejelentések sora, a Social Graph, illetve az Open Graph koncepció továbbfejlesztését jelentette be Zuckerberg. Ennek nyomán már nem csak lájkolni lehet, hanem “ajánlani”, “olvasni”, stb. “Már nem kell lájkolnod egy könyvet, csak olvasnod” – mondott erre példát Zuckerberg. Az Open Graph továbbfejlesztésének lényege, hogy jobban leképezze a valóságos cselekvéseket. Ezt teljesen új közösségi applikációk révén teszik meg.

Bejelntések a közösségi alkalmazásokról

Az újítások azt is lehetővé teszik, hogy a közösségi alkalmazások olyan módon épüljenek be a fogyasztó “idősorába”, hogy akadálymentes, folyamatos felhasználói élményt biztosítanak (amit több kommentelő inkább “kontrol nélküliként” interpretált. Az oldalsó Ticker arról is szól, hogy minden a jelenben érdekes barát aktivitás megjelenjen.

A Spotify vezére

Aztán megjelent a színpadon Daniel Ek, a Spotify ügyvezetője is, előkészítve a szintén várt zenés bejelentést. Mint elmondta: a következő, jogtiszta alapokon nyúgvó netes zenei szolgáltatásról tudták, hogy annak közösséginek kell lennie, erre pedig nincs logikusabb hely, mint a Facebook. “A mai nap nagy nap a zenének, a zeneiparnak és a zeneszeretőknek” – mondta el, miután arról beszélt, hogy milyen kihívást jelentett tíz éve a Napster.

A Spotifynak kétmillió előfizetője van, és nem ők az egyetlenek, akikkel a Facebook partnerségre lépett. Tucatnyi új zenei partner van, akik szintén megjelennek így a “nagy lájk rendszerben”, azaz beépülnek a hozzájuk kapcsolódó felhasználói aktivitások a felhasználói streambe.

A következő bejelentés a Netflix online videótékától jött, ezt is a cég vezetője, Reed Hastings adta elő. Mint elmondta: izgatottan várják, mit tud a közösségi elem hozzátenni a Netflixhez a Facebook-integráció által. Az online VOD szolgáltatás egyébként több mint 40 országban van jelen, nemrég terjeszkedtek Latin-Amerika felé, és a spanyol piaccal kapcsolatban is tettek bejelentést.

A Netflixen túl egyébként tucatnyi egyéb partner fejlesztett közösen most a Facebookkal, például a Hulu. Érdekesség, hogy a 45 Netflix-országból éppen az Egyesült Államokban nem indul még el a Facebook-integráció.

A hírek terén is tett bejelentést a Facebook alapítója, amit egyes kommentárok azonnal Google News versenytársként emlegettek. Erről egyelőre kevesebbet beszélt Zuckerberg, de a Yahoo Newst emlegette, és ott van még pl. a Mashable és Murdoch The Dailyje is a partnerek között. Szintén készültek közösségi alkalmazások a játékok közösségibbé tételére, itt a Zyngát említette a Facebook vezére. Az utolsó új app csoport az életstílus alkalmazásoké (valahogy így: tudom, mit főztél tavaly nyáron…)

Összefoglalva, az új közösségi alkalmazások célja, hogy valósidejű, folyamatos felhasználói élményt adjanak. A végén még Bret Taylor technológiai vezető mondta el, hogy miként is működnek majd pontosan az új funkciók. A Timeline bevezetésére fokozatosan kerül sor az elkövetkező hónapokban.

Bret Taylor

Arról beszélt, hogy a változások célja az egyszerű, problémamentes felhasználói és fejlesztői élmény, illetve a klassz appok megjelenése. Egyszerűsíti a dolgokat, hogy nem kell két lépés: pl. zenét hallagtok és megosztom, hanem ha valamilyen zenét hallgatok, a timeline automatikusan frissül, és már tolja is a barátok felé, hogy mit csinálok.

Néhány illusztráció elérhető még itt.

Médiapiac

Ezek a közösségi tévék, rádiók kapnak támogatást

A médiatanács döntése nyomán tizenkilenc közösségi televízió, rádió és kisközösségi rádió majdnem 70 millió forintot kap műszaki fejlesztésekre – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága.

Közzétéve:

Pixabay

A közösségi médiaszolgáltatók támogatására kiírt műszaki pályázat idei első fordulójában a nyertesek 69,78 millió forintot fordíthatnak stúdió-, hang-, fénytechnikai berendezések és műsorjelátviteli, illetve a médiaszolgáltatáshoz szükséges informatikai eszközök vásárlására.

A televíziók közül támogatást kapott a Körzeti Televízió Tata, a Tatai Televízió, a Szentes Televízió, a biatorbágyi Völgyhíd TV, a csabacsűdi Körös Televízió, a Kiskőrös Televízió, a szegedi TiszapART televízió, a Bajai Televízió, a TV Szentendre, a Túrkeve Televízió, a tahitótfalui Danubia Televízió, valamint a budapesti EWTN BONUM és az Apostol TV. A közösségi rádiók közül a veszprémi Mária Rádió Nefelejcs és a fővárosi Klasszik Rádió 92.1, valamint a Magyar Katolikus Rádió 92,7 MHz és a 91,6 MHz jogosultságai pályáztak sikerrel. A kisközösségi rádióknál a Rádió Szentendre és a Rádió Szarvas kap segítséget – tették hozzá.

A médiafelügyeleti döntésekről azt közölték, nem indít eljárást a testület egy júliusban a Duna televízión 21 óra után, 12-es karikával sugárzott reklámblokk miatt, mert a kifogásolt szpotok – melyekben rágógumit, hüvelytablettát és probiotikumot népszerűsítettek – nem tartalmaztak olyan elemet, amely kedvezőtlenül befolyásolhatta volna a védett korosztály szellemi, pszichológiai és erkölcsi fejlődését.

Szintén bejelentést vizsgálva, nem indít eljárást a tanács az RTL Klub szolgáltatója ellen sem, ugyanis a tévécsatorna a 0 óra 30 perctől sugárzott Haláli csajok című sorozatot 18-as korhatár-besorolással, az előírásoknak megfelelően tette közzé, a műsorszám kezdetekor és a reklámok után megjelenítve a korhatári minősítésre vonatkozó jelzést – jelezték.

A grémium az ÉPI-TECH Magazin adásai kapcsán újabb két eljárást indít a termékmegjelenítésre vonatkozó rendelkezések megsértése miatt, ezúttal a Kölcsey TV és a Somogy TV – különböző – szolgáltatói ellen. Augusztus elején ugyanis a közreadott műsor egy-egy adásában, illetve azok egy-egy ismétlésében építészeti cégek szolgáltatásairól, termékeiről reklámszerű többlet információk hangzottak el, ami jogszabályellenes. A műsorral kapcsolatban ezekkel együtt már kilenc eljárás van folyamatban a Médiatanácsnál – írták.

A testület hatósági ellenőrzést indított a hatoscsatorna szolgáltatója ellen, mert egy júliusi adásnapon az Ahogy nő a NŐ – nőgyógyászat és szexológia című műsort ugyan megfelelő, 18-as korhatárbesorolással és időpontban adta 22 és 5 óra között, a korhatári minősítésre vonatkozó, a műsort megelőző figyelemfelhívó, és a médiatörvény alapján kötelező jelzés azonban elmaradt – áll az NMHH közleményében.

A rádiós frekvenciapályázatokkal kapcsolatos döntésekről azt írták, a testület nyertest hirdetett a Székesfehérvár 96,1 MHz és a Kiskőrös 91,7 MHz helyi frekvenciák közösségi jellegű használatára kiírt pályázatokon: mindkét esetben az egyedül jelentkező Katolikus Rádió Zrt. nyert.

A Budapest 96,4 MHz körzeti frekvencia eljárásában egyedül az LBK Base Kft., a Budapest 105,9 MHz körzeti frekvencia esetében az LBK Sport Kft. indult, míg a Mór 89,0 MHz és a Szekszárd 102,5 MHz helyi frekvencia pályázatán kizárólag a Katolikus Rádió Zrt. nyújtott be ajánlatot. A testület az alaki vizsgálatok után mindegyik esetben nyilvántartásba vette a pályázó vállalkozást – tették hozzá.

A grémium elfogadta a Nyíregyháza 100,5 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű használatát célzó és egy Gyöngyös telephelyű kisközösségi rádiós lehetőségre szóló pályázat felhívásainak tervezeteit.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Döbbenetes stílusban gyalázza a családokat a liberális portál

Gyalázatos stílusban ír a budapesti demográfiai konferenciáról és a családokról a 444. Szerintük csupán szaporulatról van szó.

Közzétéve:

Borítókép: Panelbeszélgetés a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Döbbenetes stílusban ír a Soros György blogjának számító, a 444 a csütörtökön kezdődött IV. budapesti demográfiai csúcsról. Az alábbi két képernyőmentésen jól látszik, hogy számukra a kérdés egyszerű “szaporodás” csupán, a gyerekeket pedig “szaporulatnak” nevezik. Vagyis úgy, ahogy azt csak az állatoknál szokás használni.

A blogoldalnak nyilván az fáj, hogy a konferencián egyértelmű tényekkel mutatnak rá arra, hogy az illegális migráció káros, valamint hogy az LMBTQ-lobbi célja a hagyományos családok szétverése. Mint ismert, Soros propagandistái 2015-ben azon búsongtak, hogy miért nem maradnak Magyarországon az illegális migránsok – emlékeztetett az Origo.

Tovább olvasom

Médiapiac

Bizarr eszközökkel a testén tartóztatták le a magyar jogszabályt bíráló CNN-riportert

Autója átkutatása során kábítószert és szexuális segédeszközöket is találtak a rendőrök.

Közzétéve:

Borítóképünkön a CNN riportere, Richard Quest, fotó: Youtube / Quest Means Business

Richard Questet, az ismert CNN-riportert, aki minap a nemrég elfogadott magyar gyermekvédelmi törvényt kritizálta, 2008-ban kábítószer birtoklása miatt tartóztatták le. Őrizetbe vételének pillanatában a nyakában egy kötél volt, amely a nemi szervéhez volt rögzítve – emlékeztet az Origo, hozzátéve: az autójának átkutatása után a hatóságok szexuális segédeszközöket is találtak a furcsa stílusáról ismert tévés csomagtartójában. Quest igyekszik minden fórumon kiemelni a homoszexualitását, és ahol lehetősége van, ott ezt minden lehetséges módon népszerűsíti is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap az ENSZ közgyűlésén vett részt New Yorkban, ahol találkozói mellett interjút adott a CNN-nek is. Richard Quest Quest Means Business című műsorának volt a vendége, ahol a miniszter ismét lesöpörte a balliberális propagandagyár hamis vádjait.

Az interjú során Richard Quest hevesen kritizálta a magyar gyerekvédelmi törvényt és számtalanszor azt hangoztatta, hogy ő bizony homoszexuális, jóllehet a törvénynek ehhez semmi köze sincs, hiszen az a gyerekek érdekeit védi, és a szülőknek adja vissza a gyerek nevelésének a kizárólagos jogát

– hangsúlyozza az eset kapcsán az Origo cikke, amely felidézi, hogy a magyar gyerekvédelmi törvényt élesen kritizáló Richard Quest-et 2008. április 18-án, pénteken hajnali 3 óra 40 perckor a New York-i Central Parkban, amikor a parkban kijárási tilalom volt, a rendőrök letartoztatták, mert úgy tartózkodott ott, hogy az már három órája zárva volt.

Letartóztatásának pillanatában a rendőrök a riportert a nyakában egy kötéllel kapták el, amely a nemi szervéhez volt rögzítve.

Ekkor még kijárási tilalom megszegése miatt indult eljárás ellene, azonban amikor átkutatták a műsorvezetőt, a kabátja bal zsebében egy zacskó kristályos metanfetamint és az autójának a csomagtartójában szexuális játékokat találtak a rendőrök.

A vádak ejtéséért cserébe a riporter beleegyezett abba, hogy egy hat hónapos drogterápián vesz részt. Azonban nem tisztázta, hogy a furcsa kialakítású kötél milyen célt szolgált is valójában.

Tovább olvasom