Kövess minket!

Médiapiac

Facebook bejelentések: timeline, tartalom integrációk, megosztás egy lépésben, automatikusan

Az f8 fejlesztői konferencián mutatta be Mark Zuckerberg a régóta várt Facebook-újdonságokat. Kiderült: gyökeresen átalakulnak a profilok, jön a timeline, melynek az a lényege, hogy ezen keresztül mutathassuk meg ″életünk történetét″. Egy sor tartalomszolgáltató kötött partnerséget a közösségi oldallal: Facebook-integrációval jelentkezik a Hulu, a Netflix és a Spotify is. Minden korábbinál automatikusabbá válik maga a megosztás is, kérdés, hogy jó lesz-e ez nekünk. Íme, a timeline, ahogy Zuck beszédét követtük:)

Most zajlik San Franciscóban a Facebook fejlesztői konferenciája, az f8, ezen jelentette be nyitóbeszédében Mark Zuckerberg a közösségi oldalt érintő legfrissebb változásokat. Az elejét viccesre vették, egy “Zuckerberg hasonmás”, Andy Samberg szórakoztatta a közönséget, aki elpuffogtatta a szokásos “ha a Facebook ország lenne…” formulát, a fogyasztói bevonódást és a többi hasonló lózungot. Közben belecsípett kicsit a Twitterbe, a MySpace-be és a többi vetélytársba is. S persze szót ejtett néhány új funkcióról is, mint amilyen a “slow poke” – bepiálás esetére. Aztán persze jött a valódi Facebook alapító, akivel még egy ideig egyszerre volt színpadon a színész hasonmás.

Egy kis poénkodás az elején

A felütés elég impresszív volt: naponta 500 millióan használják jelenleg a Facebookot, de nem az a cél, hogy még több user és még több oldalmegtekintés legyen, nem ezt akarják turbózni. Az elkövetkező évek az applikációkról és a fogyasztói bevonódás, elköteleződés mélységéről fognak szólni, folytatta. A Facebook célja, hogy ő legyen A Platform, ami mindent összeköt a weben. Majd rátért a személyes profilok átalakítására, ahogyan azt várni lehetett.

Két Zuck

Zuckerberg szerint problémát jelent, hogy csak a legutóbbi beszélgetések látszanak a hírfolyamban, eközben viszont elsikkadnak a valóban fontos, tartalmas beszélgetések és momentumok. Ezért aztán totálisan átgondolták a Facebook élményt: itt a Timeline, amiben minden sztori, applikáció benne van, és az önkifejezés új módját jelenti a közösségi platformon. Ez a Facebook szándékai szerint jóval vizuálisabb megjelenítése a felhasználó tevékenységeinek. Az új megjelenést mobilra is optimalizálták.

Timeline

Amit Zuckerberg elmondott, abból az derül ki, hogy olyan hatást akarnak kelteni az új profilokkal, hogy egy oldalon be lehessen mutatni a felhasználó egész életét. “A böngészés logikája pontosan olyan a profilon, ahogyan az ember az időben tallózna visszafelé. Az egész nagyon egyszerű” – magyarázta a Facebook alapítója. A Timeline leszűrhető egy-egy fajta tartalomra is, így például fotókra, videókra, és azok a helyek is megjelennek egy összefoglaló térképen, amerre jártunk. Szintén egy felületre tömöríti a Facebook az összes applikációs aktivitásunk, ez szoros egységben lesz a Timeline-nal, azaz az alkalmazások beépülnek a “személyes történetünkbe”.

A Timeline arra való, hogy kifejezzük, kik vagyunk, és efölött teljes ellenőrzésünk van – hangsúlyozta többször is. Az új profil felépítés egyébként nagyon erősen épít a fotókra és arra, amit ez látványban jelent.

Itt még nem ért véget a bejelentések sora, a Social Graph, illetve az Open Graph koncepció továbbfejlesztését jelentette be Zuckerberg. Ennek nyomán már nem csak lájkolni lehet, hanem “ajánlani”, “olvasni”, stb. “Már nem kell lájkolnod egy könyvet, csak olvasnod” – mondott erre példát Zuckerberg. Az Open Graph továbbfejlesztésének lényege, hogy jobban leképezze a valóságos cselekvéseket. Ezt teljesen új közösségi applikációk révén teszik meg.

Bejelntések a közösségi alkalmazásokról

Az újítások azt is lehetővé teszik, hogy a közösségi alkalmazások olyan módon épüljenek be a fogyasztó “idősorába”, hogy akadálymentes, folyamatos felhasználói élményt biztosítanak (amit több kommentelő inkább “kontrol nélküliként” interpretált. Az oldalsó Ticker arról is szól, hogy minden a jelenben érdekes barát aktivitás megjelenjen.

A Spotify vezére

Aztán megjelent a színpadon Daniel Ek, a Spotify ügyvezetője is, előkészítve a szintén várt zenés bejelentést. Mint elmondta: a következő, jogtiszta alapokon nyúgvó netes zenei szolgáltatásról tudták, hogy annak közösséginek kell lennie, erre pedig nincs logikusabb hely, mint a Facebook. “A mai nap nagy nap a zenének, a zeneiparnak és a zeneszeretőknek” – mondta el, miután arról beszélt, hogy milyen kihívást jelentett tíz éve a Napster.

A Spotifynak kétmillió előfizetője van, és nem ők az egyetlenek, akikkel a Facebook partnerségre lépett. Tucatnyi új zenei partner van, akik szintén megjelennek így a “nagy lájk rendszerben”, azaz beépülnek a hozzájuk kapcsolódó felhasználói aktivitások a felhasználói streambe.

A következő bejelentés a Netflix online videótékától jött, ezt is a cég vezetője, Reed Hastings adta elő. Mint elmondta: izgatottan várják, mit tud a közösségi elem hozzátenni a Netflixhez a Facebook-integráció által. Az online VOD szolgáltatás egyébként több mint 40 országban van jelen, nemrég terjeszkedtek Latin-Amerika felé, és a spanyol piaccal kapcsolatban is tettek bejelentést.

A Netflixen túl egyébként tucatnyi egyéb partner fejlesztett közösen most a Facebookkal, például a Hulu. Érdekesség, hogy a 45 Netflix-országból éppen az Egyesült Államokban nem indul még el a Facebook-integráció.

A hírek terén is tett bejelentést a Facebook alapítója, amit egyes kommentárok azonnal Google News versenytársként emlegettek. Erről egyelőre kevesebbet beszélt Zuckerberg, de a Yahoo Newst emlegette, és ott van még pl. a Mashable és Murdoch The Dailyje is a partnerek között. Szintén készültek közösségi alkalmazások a játékok közösségibbé tételére, itt a Zyngát említette a Facebook vezére. Az utolsó új app csoport az életstílus alkalmazásoké (valahogy így: tudom, mit főztél tavaly nyáron…)

Összefoglalva, az új közösségi alkalmazások célja, hogy valósidejű, folyamatos felhasználói élményt adjanak. A végén még Bret Taylor technológiai vezető mondta el, hogy miként is működnek majd pontosan az új funkciók. A Timeline bevezetésére fokozatosan kerül sor az elkövetkező hónapokban.

Bret Taylor

Arról beszélt, hogy a változások célja az egyszerű, problémamentes felhasználói és fejlesztői élmény, illetve a klassz appok megjelenése. Egyszerűsíti a dolgokat, hogy nem kell két lépés: pl. zenét hallagtok és megosztom, hanem ha valamilyen zenét hallgatok, a timeline automatikusan frissül, és már tolja is a barátok felé, hogy mit csinálok.

Néhány illusztráció elérhető még itt.

Médiapiac

A közmédia is csatlakozik a gödöllői természetfilm fesztiválhoz

A hétvégi tudósítás mellett tematikus filmekkel is készül a csatorna.

Közzétéve:

Borítókép: A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál molinója a gödöllői kastély kerítésén, fotó: MTI / Máthé Zoltán

Helyszíni bejelentkezésekkel csatlakozik az M5 kulturális csatorna a pénteken kezdődő gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválhoz.

Az eseményről helyszíni bejelentkezésekkel informálja nézőit a közmédia május 27. és 29. között. A cél az, hogy a képernyő előtt ülők mindennapjaikban tegyenek hatékony lépéseket a természetvédelemért és a fenntarthatóságért – közölte az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pénteken az MTI-vel.

A hétvégi tudósítás mellett tematikus filmekkel is készül a csatorna. A természetfilmes forgatag aktualitásairól Galán Angéla és Hamar Donát műsorvezető számol be, ők a csatorna közösségimédia-oldalán online is időről időre bejelentkeznek a fesztivál történéseiről.

Tovább olvasom

Médiapiac

Új vezérigazgató az Invitech élén

A tulajdonos 4iG Nyrt. azt várja el Bőthe Csabától, hogy a vállalati ügyfelek piacán vezető szerepet érjen el vezetékes hang- és adatszolgáltatások értékesítésében.

Közzétéve:

Az Invitech ICT Services Kft. vezérigazgatója július 1-jétől Bőthe Csaba – közölte a telekommunikációs társaság az MTI-vel.

Az új vezető Gerald Grace-től veszi át a vezérigazgatói feladatokat.

A közlemény szerint

Bőthe Csaba tapasztalt szakember, akitől a tulajdonos 4iG Nyrt. azt várja, hogy a vállalati ügyfelek piacán vezető szerepet érjen el vezetékes hang- és adatszolgáltatások értékesítésében.

Az Invitech 2021-ben került a 4iG tulajdonába. A tranzakció indoklása szerint a társaság stratégiai fontosságú eszközökkel rendelkezik a nagysebességű adatkommunikáció, illetve a hálózati- és távközlési infrastruktúra területén, szolgáltatásaiban és infrastruktúrájában jelentős növekedési lehetőségek rejlenek.

Utolsó nyilvános beszámolója szerint a budaörsi központú Invitech 2019-ben több mint 26 milliárd forint, 2020-ban majdnem 25 milliárd forint árbevétellel zárt. Az éves eredmény eközben 451 millió forintról 3,1 milliárd forintra nőtt.

Tovább olvasom

Médiapiac

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki az NMHH

Több mint kétmillió forintos bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa helytelenül közzétett politikai reklámok miatt.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a megrendelő megnevezésének és a megkülönböztető figyelemfelhívás hiánya miatt rótták ki a bírságot a Médiatanács e heti ülésén. A tanács helytelenül közvetített virtuális reklám miatt is figyelmeztette a szolgáltatót.

Azt írták: a testület hatósági ellenőrzésen vizsgálta a TV2 szolgáltatóját és 2,062 millió forintos bírságot rótt ki rá. A csatornán februárban pillanatreklámként és reklámként leadott, “Digitalizáció” és “Digitalizáció/gyerekek/legnagyobbvállalkozás.hu” elnevezésű, reklámként összesen 1031 esetben leadott közleményeket a tartalmuk alapján politikai reklámként kellett volna közzétenni az erre vonatkozó megkülönböztető figyelemfelhívással és a megrendelő egyértelmű megnevezésével. A két közlemény üzenetével, szín- és formavilágával a Megoldás Mozgalom nevű politikai párt népszerűsítését szolgálhatta – tették hozzá.

A testület emellett figyelmeztette a szolgáltatót, mert szintén februárban az Exatlon Hungary című műsorban közzétett, a Szerencsejáték Zrt. Tippmix játékát népszerűsítő virtuális reklám kezdetekor és végén nem szerepelt figyelemfelhívó jelzés.

Beszámoltak arról is, hogy médiatanács 50 ezer forintos bírságot szabott ki a Best FM szolgáltatójára, amiért egy februári adáshéten szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb hírt tett közzé.

Tovább olvasom