Kövess minket!

Médiapiac

Ezekből a forrásokból pénzelik az Átlászó.hu-t

Az Átlátszó függetlensége, tárgyilagossága erősen megkérdőjelezhető a donorok és a szervezeti-személyi háttér tükrében,és nem lóg ki a sorból a tekintetben, hogy Soros György és a Nyílt Társadalom Alapítványok emberei befolyásuk alatt tartják a hazai baloldali sajtó túlnyomó részét. Ennek egyik legékesebb példája éppen az Átlátszó, amely az egyik legfüggetlenebb oldalnak igyekszik beállítani magát – írja a Tűzfalcsoport.

MTI Fotó: Kovács Attila

Az Átlátszónet Alapítvány és az Átlátszó.hu nagyjából 2013 óta része az ellenzéki, balliberális nyilvánosságnak. Öndefiníciójuk szerint ők az igazságosság, a demokrácia és a fenntartható fejlődés érvényesüléséért küzdenek, és az Átlátszónet Alapítvány a közhatalom átláthatóságát és a korrupció elleni fellépést tekinti feladatának. A közpénzek felhasználásával és az alapvető jogok védelmével összefüggő „oknyomozó újságírói tevékenységet”, illetve az ilyen tartalmú művek megjelenését támogatja; továbbá a közérdekű adatok, illetve közérdekből nyilvános adatok megismerésére irányuló igények előterjesztését, a vonatkozó hatósági és bírósági eljárások lefolytatását segíti elő – olvasható a Tűzfalcsoport cikkében.

Soros és a „Big Pharma” támogató ölelésében

Az Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft. közhasznú célú tevékenységének értékesítési bevétele 2021-ben projektekből származott: belföldről 1,15 millió forint, külföldről 668 ezer forint.

2021-ben a legnagyobb intézményi támogatást az Átlátszónet Alapítvány adta 35 millió forint értékben. A céget támogató Átlátszó Alapítványt jórészt Soros pénzelte.

Az alapítvány egyéb bevétele 2021-ben összesen 44 518 021 forint volt, amely szja egy százalékának felhasználásból (24 046 319 forint), az Open Society Institute támogatásából időarányosan felhasznált részéből (16 038 600 forint), magánszemélyektől kapott adományokból (4 208 102 forint), valamint cégektől kapott támogatásból (225 ezer forint) származott.

Az Átlátszó Alapítvány mögött – annak 2020-as támogatói alapján – a „Big Pharmát”, a nyugati gyógyszergyártó lobbit is ott sejthetjük.

Az átlátszósok ugyanis mintegy 5,5 millió forintot kaptak 2020 áprilisától decemberig a Covid–19 média monitoring & álhír monitoring című program részeként az OIP/Zinc Network megnevezésű nemzetközi forrásuktól. A Zinc Network szorosan közös munkában áll számos nemzetközi NGO-val,magánszektorbeli ügyfelekkel, valamint kormányzati hivatalokkal is, így például az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatalával (USAID), az amerikai külügyminisztériummal és védelmi minisztériummal, a brit belügyminisztériummal és védelmi minisztériummal, az Egyesült Királyság Külügyi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatalával.

2021-ben hazai és nemzetközi projektekben való együttműködésből újabb 15,2 millió forint származott, valamint céges támogatásként további egymillió forint érkezett. 4,4 millió forint bevétel származott pénzügyi műveletekből, nagyrészt a devizában nyilvántartott pénzeszközökön elért árfolyamnyeréség révén.

2021-ben az Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságnál a forgó pénzeszközök 131,2 millió forint, saját tőkéje 88 millió forint volt – ismerteti a Tűzfalcsoport.

Az Átlátszó.hu Közhasznú NonprofitKft. tulajdonosai Bodoky Tamás balliberális újságíró (korábban Magyar Narancs, Internetto, Index, aztán Átlátszó), Maróy Ákos (szoftvermérnök,az Európai Bizottság főtitkárságán közpolitikai koordinátor), Sepsi Tibor és Gáli Csaba liberális alkotmányjogászok – utóbbi 2019 őszétől Karácsony Gergely főpolgármester jogi tanácsadója. A cég felügyelőbizottságában és tanácsadó testületében pedig ott találjuk Pelle Andrea elnököt, egykori TASZ-alapítót, Mong Attila újságírót és Polyák Gábort, aki tavaly ősz óta az ELTE Médiát vezeti.

Tényekre válaszul: a helyi hálózatépítő önérzetes visszatámadása

A Magyar Nemzet 2022 elején belsős információkkal publikált cikksorozatot a Soros György alapítványi birodalma által kontrollált nyugati sajtó befolyásáról, így a Magyarország elleni elfogult médiahadjárat pontos hátteréről is. Az Átlátszó hevesen reagált a cikkekre, és tagadni próbálták a balliberális portálok egyoldalúságát, elfogultságát. A Magyar Nemzet a következőt idézte Andrej Noskótól, az Open Society Foundations exigazgatójától:

Egyszerű realitás, a médiában zömében balliberális emberek dolgoznak. Ez annak köszönhető, amit kiválogatási elfogultságnak nevezhetnék.

A Telexen az Átlátszó portálra támaszkodó cikkben az volt erre a reakció, hogy a jobboldali sajtó politikai céloknak megfelelően kontextusból kiragadott, rövid részleteket közöl.

Természetesen a média több (és gyakran egymásnak ellentmondó) valóságot is konstruálhat, és

az Átlátszó is kísérletet tesz egy saját valóság megteremtésére az olvasóik körében, nem egyszer szenzációhajhász célzatú, és jól láthatóan politikai indíttatású cikkek és elemzések ezreinek publikálásával évente. Ehhez pedig megvan a nemzetközi hátterük, és a donorjaik is.

Az elmúlt években bőségesen volt is forrásuk, így az Átlátszó néhány éve azzal került be a hazai hírekbe, hogy a 2018-as választási kampány időszakában pályázatot hirdetett vidéki újságírók toborzására. A projektet nyíltan egy Soros-alapítvány, az Open Society Initiative for Europe finanszírozta. Ennyit az Átlátszó álfüggetlenségéről és a korrupció elleni harcuk hitelességéről – teszi hozzá a Tűzfalcsoport.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Bodoky Tamás, az Átlátszó.hu főszerkesztője (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Médiapiac

Bezárnak harmincöt fővárosi postát

Alacsony forgalmú egységekről van szó – közölte a Magyar Posta pénteken.

Közzétéve:

A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek.

A Magyar Posta Zrt. hangsúlyozta: a jogszabályi kötelezettség alapján előírt 66 posta helyett a bezárást követően is 112 posta áll az ügyfelek rendelkezésére Budapesten.

A mostani szankciók okozta európai energiaválságban mindenkinek, a lakosságnak, az állami és nem állami fenntartású intézményeknek, munkahelyeknek is fontos energiatakarékosságban tudatosabban gondolkodnia, cselekednie

– fogalmaztak.

A közlemény szerint a vállalat számára továbbra is elsődleges szempont a szolgáltatások elérhetősége. Éppen ezért az elmúlt időszakban számos olyan fejlesztés valósult meg, amelyekkel a postai szolgáltatások már nem csak személyesen, hanem digitális úton is elérhetők. Emellett a postai szolgáltatások a rendelkezésre álló szolgáltatási helyeken a változások után is magas színvonalon maradnak elérhetőek a budapesti ügyfelek számára – írta a Magyar Posta.

Tovább olvasom

Médiapiac

Új szereplővel bővül a közmédia tartalomgyártása a Petőfi-emlékév kapcsán

A jövőben a közmédia megrendelésére a Petőfi Media Group gyártja a Petőfi-platformok tartalmait.

Közzétéve:

Borítóképünkön Petőfi Sándor portréja Orlai Petrich Soma festményén, forrás: Wikipedia

A korábbinál is szorosabb együttműködésre lépett a közmédia, valamint a Petőfi-emlékév megvalósításában kiemelt szerepet vállaló Petőfi Media Group (PMG) – közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája az MTI-vel pénteken.

Tavaly márciusban, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára indított közös projektet a közmédia, valamint a bicentenárium koordinálásáért felelős szervezetek. Közös irányítás alá került a Petőfi Rádió és a Petőfi TV, továbbá a hozzájuk kapcsolódó online felületek. A másfél éve megkötött együttműködés tartalma október 1-től tovább bővül:

a jövőben a közmédia megrendelésére a Petőfi Media Group gyártja a Petőfi-platformok tartalmait

– írták a közleményben.

“A közmédia célja, hogy az együttműködésnek köszönhetően a Petőfi-emlékév eseményei a leghatékonyabb tartalom-előállítási módok alkalmazásával a fiatalok legszélesebb körét elérjék” – áll a közleményben.

“A klasszikus tartalom-előállítási módok mellett ma már elengedhetetlen az új eszközök, platformok teljes körű használata. A két szervezet közötti stratégiai partnerség lehetőséget biztosít a közmédia számára, hogy ezeket a megoldásokat a lehető leghatékonyabban vonja be a tartalomkészítésébe amellett, hogy a műsorok továbbra is képviselik a közmédia által támasztott magas elvárásoknak megfelelő minőséget”

– emelte ki a közleményben Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója.

Lóczi János, a Petőfi Media Group Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a Petőfi-bicentenárium méltó megünneplése jegyében az MTVA és a PMG közötti együttműködés közös célja, hogy a kulturális élet meghatározó szereplőinek, alkotóművészeinek olyan adáskoncepciókban biztosítsanak megjelenési lehetőséget, amely szélesebb célcsoportokhoz juttat el kulturális edukációt.

A PMG kiemelt és elsődleges célja a gyártás során, hogy a nemzeti kulturális minőség megtartása mellett olyan hibrid adáskoncepciókat alkosson meg, amely speciális formanyelvi eszköztára mellett elősegíti a megjelenések online térbe való beágyazását, promotálását – közölte a közmédia.

Tovább olvasom

Médiapiac

Egyesül a Digi a leányvállalataival

Az összevonás csökkenti a költségeket, javítja a vállalati működés és az ügyfélkiszolgálás hatékonyságát, új szolgáltatások bevezetését teszi lehetővé.

Közzétéve:

Borítókép: A DIGI egyik budapesti üzlete, fotó: MTVA/MTI/Bizományosi: Róka László

December 31-én egyesülnek a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft.-vel a leányvállalatai, a Digi Infrastruktúra Zrt., az Invitel Zrt. és az I-TV Zrt. – közölte a társaság az MTI-vel. Az összevonás csökkenti a költségeket, javítja a vállalati működés és az ügyfélkiszolgálás hatékonyságát, új szolgáltatások bevezetését teszi lehetővé – indokolták a bejelentést.

Hozzátették, hogy

a Digi hosszú távon is fejlődésképes akar maradni, és az erőforrások észszerű kezelése egyre fontosabb lesz.

A társaság továbbra is biztosítja a stabil munkakörnyezetet, ügyfeleiknek pedig egyszerűbb ügyintézést ígérnek.

A közlemény szerint a megszűnő cégek tevékenységét az anyavállalat mint jogutód átveszi. A stratégiai átalakítás a szolgáltatásokat nem érinti, így sem a számlabefizetés, sem az ügyfélszolgálat elérhetőségei nem módosulnak. A tudnivalókról az ügyfeleket novemberben értesítik.

Az 1998-ban alakult Digi csaknem 1,1 millió előfizetővel az internet és televíziós műsorszolgáltatási piac második legnagyobb szereplője Magyarországon. Leányvállalataival együtt a társaság januárban került a 4iG csoport kizárólagos tulajdonába.

Tovább olvasom