Kövess minket!

Médiapiac

Ezek lesznek a tévében 2020-ban – helyzetjelentés a Big Picture-ről

November 5-én, Budapesten került megrendezésre a Big Picture – 2020 konferencia, a hazai televíziós iparág legnagyobb éves seregszemléjét, ahol televíziós társaságok és sales house-ok mutatták be, milyen változásokkal készülnek a 2020-as idényre.

A november 5-én megrendezett Big Picture – 2020 konferencián mindenki ott volt, aki számít. A színpadon egymást váltották a tévétársaságok és a sales house-ok, ezzel nem csak a hirdetők kíváncsiságát elégítve ki, hanem teljes képet festve a hazai televíziós piacról, és arról, milyen újdonságok várhatóak a képernyőn 2020-ban.

A házigazda Magyar Műsorszolgáltatók Elektronikus Egyesülete (MEME) elnöke, Kovács Krisztián egy általános piac- és trendismertető előadással nyitotta meg az eseményt, melyben kitért arra, hogy szignifikáns különbségek vannak a hirdetők és az ügynökségek véleményei között, ami a televíziós és az online hirdetéseket illeti. A hirdetők kevésbé érzik erősnek és olcsónak a TV-t, mint az ügynökségek. Ennek ellenére a televízió továbbra is vezető a reach és a megtérülés tekintetében. 2020-ra nagyjából 7 százalékos növekedésre számítanak, ami egybecseng a globális előrejelzésekkel; a Global Advertising Trends jelentése alapján ez körülbelül 6 százalékra tehető.

Ezután a televíziós társaságoké lett a színpad. Szabó Péter a Média Vivantis terjesztési és értékesítési igazgatója nyitotta a prezentációk sorát. A Life TV október 14-i megújulása apropóján beszélt a 2020-as terveikről. A Life TV számos saját gyártású, első sorban női tartalommal jelentkezik. Szulák Andrea vezetésével kerül képernyőre a Nyugi! Köztünk marad… című beszélgetős és játék show, majd OldsCool címmel ad életvezetési tanácsokat három idősebb díva, Esztergályos Cecília, Karda Bea és Bay Éva. A Hello Hollywood exkluzív interjúkat kínál hollywoodi sztárokkal Návai Anikó tolmácsolásában. A lélek titkairól beszélget Peller Mariann a Lélekközösség című műsorban, míg alternatív lélekgyógyászattal foglalkozik majd a Spirit című adás. Hétköznapi emberek nem mindennapi életét hozza el a képernyőre a Hétköznapi hősök. Gasztró vonalon is erősít a csatorna még több műsorral. Míg a Backstage című saját gyártású sorozat a zeneipar háttértörténéseivel ismerteti meg a nézőt. A Life Utazás személyes úti összefoglalókat mutat majd be a világ számos pontjáról. A vásárolt tartalmak között olyan sorozatok szerepelnek, mint az Elizabeth, a Fekete özvegyek, vagy Dynamo, az illuzionista. A csajosabb témák kedvelőinek kedvez az Újra szexi leszek, a Modell leszek vagy a Szerelem a tengeren. A csatorna online is erősödést tervez, és a Facebook jelenlétük is egyre jelentősebb. Emellett bemutatásra került a Média Vivantis portfóliójának másik tagja, az Ozone TV új logója is.

Ezután a TV2 Média Csoport képviseletében Fischer Gábor programigazgató beszélt a kábelportfólió eredményeiről. Elmondta: a csatornáik igyekeznek minden nézői igényt kielégíteni. Az új tervek tekintetében nemsoká indul a Mintaapák, amely egy argentin sorozat lokalizált, saját gyártású változata. Ettől sokat vár a csatorna. Szintén november 11-től indul Majka új game show-ja a Nyomd a gombot, Tesó! is. A játékot maga a műsorvezető fejlesztette. Ördög Nóra és Stohl András közös doku-realityje, az Újratervezés szintén idén ősszel kezdődik. A műsorvezetők hétköznapi családok otthonát és életét alakítják át. Egy másik játékkal is készül a TV2. A Catch! Úgyis utolérlek! lényegében egy felturbózott fogócska extrém körülmények között. A műsorvezető Ördög Nóra lesz. Folytatódik az Exathlon is még különlegesebb pályákkal, még egzotikusabb helyszínen. Visszatér jövőre a Sztárban sztár leszek, és folytatódik a Bezár a bazár! című vetélkedő is. A Fuss, család, fuss! viszont sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért ebből nem érkezik folytatás.

A Discovery Networks életében a legnagyobb újdonságok az Eurosport tekintetében érkeznek. A csatorna erősíti az online jelenlétet. Az Eurosport Player oldalon a néző maga választhatja ki, melyik sporteseményeket szeretné nézni. Elindult a honlap is, az eurosport.hosszabbitas.hu. 2020-ban a Grand Slam-tornák mellett jön a csatornán további 41 ATP torna is. A kerékpáros versenyek is visszatérnek jövőre, hiszen a Giro d’Italia 2020-ban Magyarországról indul. A WTCL során jövőre is látható lesz Michelisz Norbert összes futama, és a 2020-as tokiói olimpia közvetítési joga is a csatornacsoportnál van. A Discovery új magyar gyártású műsorral jelentkezik. A Hogyan készült? mintájára Gyetvány Csaba műsorvezetésével követhetjük nyomon, hogyan készülnek egyes magyar termékek a Made in-ben. A csatorna az új műsor exportálására is készül, így könnyen lehet, hogy az nemsoká külföldön is látható lesz.

Szabó Balázs a SONY Pictures Television Networks CE-től elmondta, hogy a SONY az állandóságot igyekszik képviselni. A Viasat 3 csatorna műsorában megmarad az Észbontók, az Ide süss!, és a Feleségek luxuskivitelben. A Viasat 6 és a Sony Max is hoz saját gyártású sorozatokat. A SONY Pictures saját gyártású filmjei is műsorra fognak kerülni, de nagy hangsúlyt fektetnek a minőségi vásárolt tartalmakra is. Visszatérnek olyan meghatározó műsorok, mint az Az újonc, a New Amsterdam, vagy a Los Angeles legjobbjai. Jönnek új országos premierek is, és igyekeznek képernyőre hozni olyan népszerű film frenchise-okat, mint amilyenek a Marvel-filmek.

MTVA-tól Galavics András főtanácsadó elmondta, hogy az MTVA csatornacsoport idén is megőrizte harmadik helyét. A nézőközönség tekintetében az idősebbek nagyobb számban képviseltetik magukat, és a csatornacsoport előnyei közé tartozik, hogy alacsony a reklámzaj. Az M4 Sport évek óta első. A top műsorok között ott van például a Forma 1. Sokan követik a Magyar labdarúgó-bajnokságot is. Az M4 Sporttal kapcsolatban Székely Dávid csatornaigazgató elmondta, hogy jövőre jön az olimpia mellett a labdarúgó-EB is. A csatorna célja, hogy a lehető legtöbb sportot megismertesse az emberekkel, és minél több emberhez jusson el minőségi közvetítés. 2022-ig meghosszabbították idén a Forma 1 közvetítési jogát. A magyar kézilabda-bajnokságok és a kézilabda-VB közvetítésének a joga is az M4 Sporté. Januárban érkezik a vízilabda-VB, a rövidpályás gyorskori-EB, indul a Bajnokok Ligája. 2020-ban 22 Forma 1-es futamra lehet számítani, és Magyarországról indul a Giro, amit szintén közvetítenek. Lesz úszó-EB is, június-júliusban kezdődik a labdarugó-EB, és az olimpia is. A csatorna adja a Nemzetek Ligája és a paralimpiai játékok közvetítéseit is. A labdarúgó-EB alatt rengeteg háttérműsorra és kiterjedt online jelenlétre is számítani lehet, akárcsak a nyári olimpia idején. M4 Sport lejátszón keresztül meg lehet majd nézni azokat a meccseket is, amelyek nem kerülnek adásba.

A Digital Media&Communications-től Nick Doff igazgatósági tag beszélt a saját csatornáikról, melyek dizájnváltáson mentek át. A külalak így letisztultabb, modernebb lett, és a csatornák saját, jellemző színeket kaptak. A TV 4 a családi csatornájuk, ahol újra fut a Tökéletes feleségek és a Grey anatómiája, 2020-ban pedig jön a Galileo, a Tetthely, a Murdoch nyomozó rejtélyei, a Blood & Treasure és a The Affair. A Story 4-en visszatér a képernyőre Endrei Judit, valamint 2020-tól jönnek az orvosos szappanoperák a Circle of Life és a The Young Doctors. A Film 4 francia klasszikus komédiákkal erősít, míg a Galaxy 4-en jönnek a Vera, a Schnell ermittelt és a Kisvárosi gyilkosságok című krimisorozatok.

Karin Haijink a Viasat World képviseletében első sorban a Viasat History újdonságairól adott számot, amely csatorna decembertől még több háztartásban lesz elérhető. Elmondta: szemben a versenytársakkal a Viasat History tisztán a történelemről szól, és fókuszál az európai közönségre. A következő hónapokban érkezik a Titanic: történetek a mélyből, majd A Berlini fal felemelkedése és bukása. Izgalmas új sorozatnak ígérkezik a Lost treasures of Central and South America, és érkezik még az örökzöld tartalmak közül a Pompei Rising, mely a katasztrófa sújtotta római város egy olyan részére kalauzolja a nézőket, ahol azelőtt nem járhattak.

Az A+E Network a History Channel újdonságairól mesélt. A csatorna filozófiája, hogy élettelien igyekszik bemutatni a történelmet. Új évaddal érkezik a Tűzben edzett és az Ősi idegenek. Még idén novemberben jön David Hasselhoffal a Battle of the 80s Supercars. Decemberben a szablya történetéről érkezik egy új sorozat. Helyi partnerekkel pedig rendszeresen készülnek alkalmi rövid filmek, úgynevezett shortformok is, amelyeket rendszerint lokalizálnak, ilyen volt például idén a Húsvéti rövidfilmjük.

Az AMC Networks International vezetője, Málnay B. Levente arról beszélt, hogy egy éve adták át az új stúdióikat, és most igyekeznek megtölteni minél több saját gyártású műsorral. Az eredetileg lakberendezési csatornának indult Spektrum Home mára átalakult életmód csatornává, és megnégyszerezte a nézettségét. Olyan népszerű sorozatok folytatódnak rajta jövőre is, mint a Nő komment, és a D.Tóth Kriszta nevével fémjelzett Elviszlek magammal. A Spektrumon is fontosak lesznek a saját gyártású produkciók. Tavaly jól futott a Tabukról tabuk nélkül, amely új évaddal érkezik. A TV Paprika megszokott sorozatai maradnak, és jelentkezik az Adventi kalendárium című műsor mind a csatornán, mind online, de ezen kívül is érkeznek még saját gyártású tartalmak, amelyekben a gasztrócelebek java szerephez jut. A Sport 1 és Sport 2 csatornákon továbbra is látható lesz a Ferencváros minden mérkőzése, valamint a Bundesliga meccsei. Elindul magyarul is a Jim Jam csatorna, mely a 2-5 éves célcsoportot célozza be. Márciustól pedig megkezdődik a reklámértékesítés is ezen a csatornán. Az AMC-n folytatódik a Fear the Walking Dead, jön a Preacher 4. évada, a Nus4a2 következő részei, jön a Terror 3. évada is, de a tartalma egyelőre még titok. Jövőre a Visionaries sorozatban érkezik a Hop Hop világa, és az 5. évadhoz ér a Breaking Bad spin-offja, a Better Call Saul. Az AMC célja, hogy megbízható, kiszámítható partnere legyen a hirdetőknek, ezt bizonyítja az is, hogy Málnay B. Levente szerint a csatornacsoport évről évre apró lépésekkel, de folyamatosan növekszik.

A Viacom International Hungary képviseletében Harsányi Gábor kiemelte, hogy a cég a harmadik legnagyobb portfólió, és a gyerekportfóliója idén 20%-kal nőtt. Új csatornaként létrejött a Nicktoons is. A Comedy Central mellé indítottak egy új Comedy csatornát is. A Comedy portfólióban futnak például a Magyarország szereplek, a Comedy Club, a Susogós mackók, a Tömény történelem és a Mélynyomó című saját gyártású műsorok is. A Viacom esetében az egyik legfontosab hír a CBS-szel való egyesülés, ami valószínűleg még idén bekövetkezik. Ezzel óriási gyártási kapacitás jön létre, hiszen a CBS az amerikai piacon piacvezető portfólió. A Paramount mellé elérhető jó ideje a nonlineáris Paramount+ szolgáltatás, emellé most jön most majd a CBS All Access is.

Az RTL Magyarországtól Kolosi Péter vezérigazgató-helyettes és programigazgató mutatta be a 2020-as terveket. Ami a digitális platformokat illeti, a karácsonyi időszakban az összes heti sorozat nézhető lesz az RTL Most+-on. Itt kerül bemutatásra a Négy esküvő és egy temetés, valamint az első három része a Bátrak földjének. A digitális platformra készült a saját gyártású, No filter című sorozat is. Az év elején átkerült az Éjjel-Nappal Budapest az RTLII-re, ami stabilizálta a nézettséget. Idéntől a Showder Klub is teljesen RTLII branddé válik. Az így felszabadult programidőben jelenhettek meg az RTL Klubon az új saját gyártású műsorok. Tavasszal elindul a Cápák között új évada, illetve készül a Bűnös lelkek című bűnügyi műsor az elmúlt évtizedek legbrutálisabb magyar bűnügyeiből. Marad a Drága Örökösök, és indul a Konyhafőnök VIP, valamint jövőre is lesz X-Faktor. 2020-ban indul az első magyar Álarcos énekes is, amelyben jelmezbe öltözött énekesek valódi kilétét kell megtippelni. A csatorna folytatja a saját gyártású és írású tartalmak készítését is. A Bátrak földje egy kosztümös sorozat, mely a kiegyezés idején játszódik. Scherer Péter főszereplésével érkezik az Apatigris, melyben egy elvált apukához hirtelen visszaköltöznek felnőtt lányai. Végül a Mellékhatás című krimi-dráma a béranyaság témakörét járja körül sok akcióval.

A tévétársaságok után a sales house-oké volt a terep. Előbb az Atmedia, majd az R-time adta elő a jövőbeni terveit. Az Atmedia reklámzaja csökkent, ugyanakkot nőtt az általános reklámblokkszám és a -blokkhossz. Karácsony László stratégiai és marketingigazgató szerint ez a növekedés lassan tarthatatlanná válik. Eközben a tévéreklámok hatása még mindig megelőzi az online reklámok hatását. Kosaras Klaudia kereskedelmi igazgató a cég portfólióját elemezve elmondta, 2019-ben megszűnt az M3 és a DokuTV értékesítése, az Echo TV pedig beolvadt az Hír TV-be. Márciusban az ATV mellé érkezett az ATV Spirit, és a TV2 bővülésével a képviseletbe került a Moziverzum és Jocky TV is. Október 1-től két új csatorna indult, a Viasat History és a D1. Az év végén elköszönnek a SONY és a Turner csatornacsoportoktól. 2020-ban folyamatosan érkeznek majd a portfolióba a Viasat csatornák, jön az Explorer, a Nature és az Epic Drama. Valamint megkezdődik február 1-től az Eurosport értékesítése is. Ez összesen 43 csatornát jelent. A televízió mellett az online is nő, mivel több tévés partnernél megjelenik online tartalom. Idén bevezetésre kerültek az outstream megoldások, melyek szöveges környezetben elhelyezett videós tartalmakat jelentenek, valamint elindult az együttműködés a FitRadióval is. A kereskedelmi modell 2020-ban nem változik. A sporteseményekre való tekintettel létrehozásra kerülnek foci, illetve olimpiai csomagokat. 2020-ban az új kereskedelmi politika részeként megváltoznak a szezonindexek, elérhető lesz a 18+ vásárlási célcsoport az AtMax és az AtAdults csomagra vonatkozóan, valamint folytatódik az árszintnövelés.

Az R-time ügyvezetője, Dudás Gergely pedig elmondta, idén sajnos nem minden ment simán. Bár a kereslet a ratingek iránt növekszik, a reklámidő nem végtelen, szinte minden csatorna a maximális reklámidejével üzemel, ezért kicsi a mozgástér. Ahhoz, hogy kiszámíthatóbb legyen a kampányok teljesítése, elkerülhetetlen az áremelés. 2020-tól két új partner is csatlakozik a sales house-hoz, a Warner Media és a Sony portfólió csatornái. A csomagok megerősítésre kerülnek, bekerülnek az újonnan érkező csatornák is. Finomításra kerülnek a célcsoportok, összevonják a 15-24 és a 18-29-es kategóriát, mert így nagyobb az esetszám, és megbízhatóbban becsülhető meg a kampányok teljesítése. Jön még két általános célcsoport, a 15-59 és a 25-59 is. Tovább fejlesztik a targetálást, valamint az R-time is módosít a szezonálisindexeken, melynek átlagos hatása 9 százalék lesz.

A konferenciát egy kerekasztal beszélgetés zárta az Atmedia ügyvezetőjével, Guttengéber Csabával és az R-time ügyvezetőjével, Dudás Gergellyel, mely során körüljárták a reklámpiac jelenlegi helyzetét, és az áremelés szükségességét és körülményeit.

Médiapiac

Minden ötödik tévénéző a Duna Televíziót választotta a pápa miséjekor

A Ferenc pápa által celebrált zárómise iránt volt a legnagyobb az érdeklődés a közmédia 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) kapcsán közvetített tartalmai közül – derült ki az MTVA nézettségi adataiból.

Közzétéve:

MTI/Máthé Zoltán

Augusztus 20-tól sugározta az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódó tartalmait a közmédia, amelynek első csúcspontja a szeptember 5-i nyitómise volt, amelyet a Duna Televízió élőben közvetített nézőinek. A beszámoló alatt több mint 600 ezren kapcsoltak a nemzeti főadóra. Hétköznap esténként a csatorna MindekiNEK címmel összefoglalta a nap eseményeit, amelyet a Duna World másnap reggel megismételt. A 10 összefoglalóba 408 ezer fő kapcsolódott be legalább egy percre.

A szeptember 11-i közvetítéssorozat a körmenet végével zárult, ebbe a műsorfolyamba 740 ezren kapcsolódtak bele. Vasárnap az eseménysorozat zárónapján élő közvetítés segítségével kísérhették figyelemmel a közmédia nézői a történéseket, amely iránt a Duna Televízió képernyőjén keresztül több mint 1 millió fő érdeklődött.

A Ferenc pápa által celebrált zárómise iránt volt a legnagyobb az érdeklődés: az egy percre jutó átlagos nézettsége 435 ezer fő lett, de a legnézettebb időszakában, az utolsó félórában, 500 ezer fölötti nézője volt.

– közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája.

Az egész közvetítés közönségaránya 16,7% lett, amivel országosan messze a legnézettebb csatorna lett ebben a műsorsávban. A zárómise részesedése még nagyobb, 21,3% volt, vagyis minden ötödik tévénéző a Duna csatornát választotta a pápai mise idejében.

A nyolc nap alatt a négy csatorna valamelyikén a NEK-kel kapcsolatos közvetítésekbe, műsorokba ajánlókba a népesség harmada, 2 millió 840 ezer néző kapcsolódott bele. A négy csatornán, a felvezető műsoroktól az esemény végéig több mint 3,6 fő a népesség 42%-a kapcsolódott bele valamelyik NEK-kel kapcsolatos közvetítésbe, műsorba vagy ajánlóba. Élőben a Mediaklikk.hu weboldalon szintén a zárómisét nézték a legtöbben.

Borítókép: Ferenc pápa (középen) az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjén a Hősök terén 2021. szeptember 12-én

Tovább olvasom

Médiapiac

A jobboldalt kárhoztatta a baloldali sajtó 2006 őszén

Erősen elfogultan, sőt önmagának is ellentmondva sietett a baloldali sajtó és az értelmiségi holdudvar Gyurcsány Ferenc védelmére az őszödi beszéd kiszivárgását követő napokban.

Közzétéve:

MTI/Szigetváry Zsolt

Miután 2006. szeptember 17-én nyilvánosságra került – és hatalmas tiltakozáshullámot váltott ki – Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde, amelyben a kabinetje folyamatos hazugságairól és a cselekvésképtelenségükről értekezett, a baloldali sajtó és a holdudvarhoz tartozó értelmiség szinte azonnal védelmébe vette a szocialista miniszterelnököt – emlékeztet a Magyar Nemzet.

Némelyikük teljesen képtelen, nyakatekert érveléssel mentegette Gyurcsány beismerését kormánya hazugságairól, illetve bizonygatta, hogy az MSZP-s kormányfőnek fontos a helyén maradnia.

Zavaros védőbeszédek

A leginkább önellentmondó írást talán Aczél Endre jegyezte, aki a Népszabadságban 2006. szeptember 21-én megjelent cikkében Gyurcsányt egy elhivatott, a saját pártját és politikai közösségét megreformálni szándékozó figuraként említi, akit ráadásul ebben a tekintetben Tony Blair akkori brit kormányfőhöz hasonlított.

„Gyurcsány a legnagyobb tehertételnek a saját, szocialista örökségét érzi, s (…) a pártot, amely (…) jól eldagonyázna még, ha nem ébresztené rá valaki a modern világ kihívásaira

– fogalmazott a publicista. Figyelemre méltó, hogy úgy vélte, Gyurcsánynak éppen a bűnbánatra képtelen egyénisége fogja meg a magyarországi helyzet külföldi szemlélőit, akik szerinte nem a jó erkölcsöt, hanem a határozottság képviselőjét látják benne.

A Magyar Hírlap 2006. szeptember 26-i számában olyan – meg nem nevezett – szocialista parlamenti képviselőket és megyei pártvezetőket idézett, akik szerint Gyurcsányt csak erősítették az ellene irányuló támadások. Sőt a névtelen MSZP-s prominensek úgy vélték, hogy a kialakult helyzetben akár pártelnökké is választhatják Gyurcsányt, holott szerintük erre a beszéd kiszivárgása előtt kevés esély volt.

Nádas Péter író egyenesen a retorika csúcsának nevezte az őszödi beszédet, az abban elhangzott nem szalonképes kifejezések szerinte a helyükön vannak, és sem obszcénnak, sem pedig trágárnak nem tekinthetők.

Hozzátette: semmiféle olyan jogi vagy alkotmányos lehetőséget nem lát, hogy Gyurcsánynak mennie kéne. Úgy vélte továbbá, hogy Gyurcsánynak van realitásérzéke, Orbánnak nincs.

„A Fidesz a hibás”

A Magyar Krónika 2006. október 11-i számában szintén Gyurcsány narratívájának adtak teret. Arról számoltak be, hogy a szocialista miniszterelnök a beszédstílusa miatt kért bocsánatot, valamint azért, amiért nem mondták ki, hogy a gondok csak áldozatok útján oldódnak meg, a költségvetés egyensúlya pedig felborult.

Azt már nem kérték számon a kormányfőn, hogy miért nem vállalja a felelősséget azért, hogy hazudtak reggel, délben és este, valamint hogy trükkök százait bevetve tévesztették meg a választókat és a nemzetközi közvéleményt.

Mindemellett Gyurcsány azon kijelentését is idézték, amellyel némileg burkoltan az akkor ellenzékben lévő pártokra, köztük a Fideszre igyekezett hárítani a felelősséget az őszödi beszéd kiszivárgását követően kirobbant zavargásokért. Az MSZP-s miniszterelnök úgy fogalmazott: sajnálja, hogy a beszéd lehetőséget teremtett a harmadik Magyar Köztársaság alkotmányos rendje elleni ellenzéki támadáshoz.

A jobboldalt hibáztatta a kialakult helyzetért Kállai R. Gábor filozófus is, aki 2006. október 5-én arról értekezett a Népszabadságban, hogy „a hatalomból kiszorult párt és vezére a vigaszágon mindenáron, akár az alkotmányos rend felforgatásával is vissza akar kerülni a hatalomba”, s úgy vélte, hogy a jobboldaliság ma nem társadalmi-politikai alternatíva, hanem hatalomtechnikai eszköz.

Szerinte a Gyurcsány-kormány lemondatása a társadalmi párbeszédet lehetetlenítette volna el.

Németh Péter, a Népszava főszerkesztője a Fidesz-elnök Orbán Viktor és Sólyom László köztársasági elnök felelősségéről értekezett a lapjában 2006. szeptember 20-án, s Gyurcsánynak mindössze azt rótta fel, hogy „nem számolt azzal, hogy azok a mondatok, amelyek ki-ragadva szövegkörnyezetükből éppen az ellenkezőjét jelentik annak, mint amit ő szándékozott mondani”. Ez Németh értelmezésében (ahogy Gyurcsányéban is) azt jelentette, hogy „elég a magyar politikai elit hazudozásaiból”.

Kuncze kioktat

Kuncze Gábor, a baloldali koalíciós kormány kisebbik pártjának, az SZDSZ-nek az elnöke a Zalai Hírlap 2006. szeptember 26-i számában kelt Gyurcsány védelmére. Azt hangoztatta, hogy „Gyurcsánynak igaza van a politika önáltatása, őszintétlensége tekintetében”, emellett kioktató hangon beszélt arról, hogy

„még hátravan a társadalom egyes rétegeiben a tanulási folyamat arról, hol van a határ a szabad véleménynyilvánítás és a bűncselekmény között”.

Ugyancsak magasztalta az őszödi beszédet a Beszélő nevű liberális periodika, amelynek a 2006. októberi számában a maga idején és helyén kitűnő retorikai képességekről árulkodó szónoki teljesítménynek nevezték az ominózus Gyurcsány-szónoklatot. Azt emelték ki, hogy a beszédnek jelentős szerepe volt abban, hogy az MSZP-frakció egységesen támogatta a Gyurcsány-csomagként elhíresült megszorításokat és egyéb intézkedéseket. Úgy vélték, hogy a kormányfő politikájának elfogadtatásához hozzájárult „a nyers beszédmodorral is hangsúlyozott őszinteség”.

Némi kritika megfogalmazása ellenére nem győzték hangsúlyozni, hogy kiállnak Gyurcsány mellett.

Bár a szerző úgy vélte, hogy a miniszterelnök magatartása éppen a saját maga által felállított mércének nem felelt meg, s a következmények nélküli Magyarország modelljét tartósítja, továbbá Gyurcsány szeptember 17. és október 6. között mutatott magatartása komoly aggodalomra ad okot, mégis azzal zárta az írását, hogy továbbra is neki drukkolnak.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnök-frakcióvezetője

Tovább olvasom

Médiapiac

Elferdítette a szentatya szavait a baloldali média

Az Orbán-kormány elleni lejárató hadjárattal próbálkozott a baloldali média Ferenc pápa látogatása kapcsán, hiába. A katolikus egyházfő üdvözölte a magyar kabinet családpolitikai intézkedéseit.

Közzétéve:

MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely

A baloldali politikusok és médiamunkásaik megnyilvánulásai egyértelműen azt mutatják, hogy a liberális fősodor szeretné a maga értelmezése szerint bemutatni Ferenc pápa személyét és szavait. A balliberális megmondóemberek és a sajtójuk egyértelmű politikai üzenetként igyekeztek értelmezni a pápa magyarországi látogatásának rövid idejét, és még arra is kísérletet tettek, hogy a szentatyának a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén elhangzott prédikációját az Orbán-kormányhoz intézett kritikaként tálalják – számol be róla a Magyar Nemzet.

A liberális propaganda szócsövei, például Sárosi Péter emberi jogi aktivista is azon élcelődött a 444.hu-nak, hogy a kormány alig bírta Budapestre csábítani Ferenc pápát. Eközben a Mandiner összefoglalója szerint

a valóság az, hogy a pápát Erdő Péter bíboros hívta meg az eucharisztikus kongresszus záróeseményére, az állami meghívás pedig csak ezt követte. Kiemelték azt is, hogy a katolikus egyházfő azért töltött ilyen rövid időt Budapesten, mert ennyi időre szólt a meghívás. A portál megjegyezte: az eddigi ötvenkét eucharisztikus kongresszusból csupán néhányon volt jelen a katolikus egyházfő.

Az a közlésük is álhírnek bizonyult, hogy a pápa nem hajlandó találkozni a magyar állami vezetőkkel, és hogy bármiféle konfliktus lenne a kormány és az egyházfő között.

Ferenc pápa ezzel szemben találkozott Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is, a szentszék szóvivője pedig megcáfolta a baloldali hazugságokat.

A találkozóról elmondta, hogy a felek a teremtett világ megóvásáról, a családok védelméről és a támogatásáról, valamint az egyház szerepéről beszéltek. A magyar családpolitikát egyébként üdvözölte is a katolikus egyházfő.

A baloldali portálok arról is elfelejtettek beszámolni, hogy nem sokkal a pápa látogatása előtt, augusztus végén a magyar családpolitika elismeréseképpen Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert Szent Mórus Tamás-díjjal tüntette ki a Nemzetközi Katolikus Törvényhozói Testület Rómában.

A zárómisét fokozott érdeklődéssel követő keresztényellenes sajtó Ferenc pápa prédikációját is igyekezett politikai kampánycélokra felhasználni.

Értelmezésük szerint az egyházfő elfogadásról szóló szavai a kormány migrációs politikáját kritizálta. Ahogyan azonban a Mandiner.hu rámutatott:

Ferenc pápa lelki beszéde a keresztényi elfogadásról szólt, és nem szólított fel sem megengedőbb migránspolitikára, sem hazai egyházreformra, nem bírálta a magyar kormányt és nem mondott burkolt véleményt a magyar demokráciáról sem.

Arra is emlékeztettek, hogy a migráció kapcsán Ferenc pápa eddig is azon az állásponton volt, hogy a bevándorlóknak el kell fogadniuk a befogadó országok kultúráját, és a befogadó országok maguk dönthetik el, mennyi embert bírnak befogadni, és egyáltalán milyen migránspolitikát folytatnak.

A kongresszus annyira megihlette a egyházellenes tábort, hogy még Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és a Demokratikus Koalíció elnöke is átszellemülten posztolta közösségi oldalára Ferenc pápa szavainak átértelmezését. A baloldali összefogás vezére úgy fogalmazott: „A hit megvallása nem magamutogatás, a hit nem érv, az Isten ajándék és küzdelem. Jóságod, emberséged nem hited oka, hiányát nem menti a vallásos buzgóság. Ha jól értem Ferenc pápa gondolatait. Értem és szeretem.” A DK-vezér szavai most is egybecsengenek a korábbi egyházellenes kijelentéseivel. 2013-ban egy parlamenti felszólalásában ő hangsúlyozta, hogy a vallás magánügy, és a Demokratikus Koalíció kezdeményezni fogja, hogy az állam szüntesse meg az összes „egyházi privilégiumot”, és szüntesse meg az egyházaknak nyújtott hitéleti támogatást.

Nem lógott ki a baloldali hadrendből a nemzetközi sajtó sem. Miközben a katolikus egyházfő a Magyar Egyházak Ökumenikus Tanácsával és a zsidó közösségek képviseletével tartott vasárnapi találkozón a keresztény és a zsidó közösségek testvéri kapcsolatát hangsúlyozta, és az Európában egyre fokozódó antiszemitizmus elleni fellépésre szólított fel, a BBC teljesen másképp értelmezte a pápa szavait. A nemzetközi baloldal zászlóvivői úgy kommentálták az eseményt, hogy Ferenc pápa találkozott „a populista Orbánnal”, aki teljesen eltérő nézeteket vall a bevándorlásról és a menekültekről.

Ennél nagyobb tévedést már csak a New York Times vétett: ismét összekeverték a magyar fővárost Bukaresttel.

Varga Judit igazságügyi miniszter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott a közösségi oldalán: ha bárkinek a jövőben kedve támadna hiteles hírforrásként hivatkozni a New York Timesra, akkor jusson eszébe, hogy az újság 17 millió követővel rendelkező Facebook-oldala szerint Ferenc pápa Romániában töltötte a vasárnapot.

Borítókép: Ferenc pápa távozik Budapestről a Liszt Ferenc-repülőtéren 2021. szeptember 12-én

Tovább olvasom