Kövess minket!

Médiapiac

„Ez az első országos lapunk”

Árkiné Töttő Katalin, a Pannon Lapok Társasága üzletfejlesztési menedzsere év elején vette át a Vitorlázás Magazin vezetését. Erről és a kiadó terveiről beszélgettünk vele.

Árkiné Töttő Katalin

Mit takar valójában az üzletfejlesztési menedzser pozíció?

Bár a médiafogyasztási szokásokban az online térhódítása vitathatatlan, van néhány terület, ahol a nyomtatott sajtó továbbra is sikeres. Az egyik ilyen szegmens a megyeinapilap-kiadás, amely a PLT fő üzletága. Ennek a stabilitása teszi lehetővé, hogy új utakat keressünk, és fejlesszünk olyan egyéb ígéretes műfajokban, mint például a magazinkiadás. Rengeteg tervünk van, de ebből jelenleg leginkább a portfoliónk bővítése látható. Ezt Kázmér Judit stratégiai ügyvezető irányítja, az ő munkáját segítem a print területen. Ugyanez a folyamat zajlik az online divíziónkban is, ott Vezér Dávid a zászlóvivő.

A tervek mellett melyek a konkrétumok?

Már 2015-ben megtettük az első lépéseket. Jelentősen megújítottuk, piacképesebbé tettük negyedéves regionális magazinjainkat, a Prémiumokat. A tipográfiai ráncfelvarrást a tematika frissítése és egy új üzleti modell bevezetése egészítette ki. Már fél év elteltével látszanak az eredmények, mind az olvasók, előfizetők számában, mind a hirdetési bevételekben. Időszakos, főleg a Balatonhoz köthető kiadványaink is megjelentek, ezeknek is lesz folytatása. 2016 elején pedig megvásároltuk a Vitorlázás Magazin kiadói jogát, amely új irány a Pannon Lapok Társasága életében, hiszen ez az első országos lapunk, és így egy olyan olvasói és hirdetői réteget tudunk kiszolgálni, akik eddig nem voltak a látóterünkben. Nekem ez a magazin különösen kedves. Nagy élmény a szenvedélyes és elkötelezett vitorlás társadalommal kapcsolatba kerülni.

A közeljövőben várható újabb akvizíció?

A többi magazinnal kapcsolatban tervezési, előkészítési fázisban vagyunk. Nem kapkodunk, és bár ahogy mondtam, a kiadó üzletileg stabil, mégis csak olyan fejlesztésekben gondolkodunk most, amelyeknél a befektetés viszonylag rövid idő alatt megtérül. Jelenleg ez az ügyvezetés által kijelölt irány. Optimisták vagyunk, arról ugyanis, hogy jó irányban haladunk, egyre több külső, piaci megerősítést is kapunk. Nemrég járt Magyarországon Mr. Magazine, azaz Samir Husni professzor, a magazinkiadás vezető nemzetközi szakértője, aki szerint „a print versus digitális gondolkodást felváltja a print plusz digitális”. Szerinte nagy igény van különböző szakosodott magazinokra, és a kulcs „az első az olvasó” felfogás, amelyet mi is követünk.

Médiapiac

Halálos fenyegetést kapott J.K. Rowling

Az írónőt megfenyegető pakisztáni aktivista korábban arról is tweetelt, hogy el akarja pusztítani Izraelt.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

 Harry Potter-írója szombaton halálos fenyegetést kapott egy Twitter-felhasználótól, aki méltatta, hogy megkéselték Salman Rushdiet – szúrta ki a neokohn. Rowling péntek este posztolt Rushdie megkéseléséről: „Borzalmas hír. Most nagyon rosszul érzem magam”.

Később megosztott egy képernyőfotót Meer Asif Aziz válaszáról, aki magát pakisztáni „diákként, társadalmi és politikai aktivistaként” írta le.

Aziz azt válaszolta a posztjára, hogy a késelő, Hadi Matar egy „forradalmár síita harcos” volt, a továbbiakban pedig megfenyegette Rowlingot – olvasható a Mandiner szemléjében.

„Ne aggódj, te leszel a következő” 

– írta kommentben.

Szombati bejegyzésében Rowling a Twittertől kért támogatást a fenyegetővel szemben, aminek meg is lett az eredménye ugyanis Aziz fiókját letiltották. A fiók archívuma szerint Aziz korábban arról tweetelt, hogyel akarja pusztítani Izraelt, és „terrorista államnak” bélyegezte a zsidó államot, Ukrajnát és Indiát is.

Emellett Aziz korábban támogatásáról biztosította Irán legfelsőbb vezetőjét, Ali Hámenei ajatollahot is. „Kedves vezető, az iszlám világért folytatott küzdelmed nem lesz hiábavaló” – írta Aziz egy Hámenei-tweetre adott válaszában.

Tovább olvasom

Médiapiac

EU: A tálibok megsértik a sajtószabadságot is

Még egy évvel hatalomra kerülésük után is Afganisztánban a tálibok súlyosan és folyamatosan megsértik a nők jogait, s a sajtószabadásot is semmibe veszik – hívta fel a figyelmet vasárnapi sajtóközleményében az Európai Unió Külügyi Szolgálata.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Az uniós külszolgálat hangsúlyozta: a tálibok megsértik a sajtó, a békés gyülekezés és az egyesülés szabadságát.

Utóbbira ékes bizonyíték, hogy szombaton az afgán fővárosban a tálib biztonsági erők erőszakkal feloszlatták nők egy tüntetését, amelyen munkát és megélhetést követeltek, tiltakoztak jogaik korlátozása miatt. A tálib biztonsági erők a levegőbe lőttek, több nőt közeli üzlethelyiségekbe űztek, és ott puskatussal, bottal ütlegelték őket. Ez két nappal a tálib hatalomvétel egyéves évfordulója előtt történt.

Az Európai Unió Külügyi Szolgálata felhívta rá a figyelmet: az afganisztáni tálib vezetés megfosztotta a nőket a tanuláshoz való joguktól, kiszorítja őket a gazdasági és a közéletből. Felszámolta azokat a biztosítékokat, amelyek védeni voltak hivatottak a nőket az erőszaktól és a kényszerházasságtól, és újra egyre több esetben fordul elő családon belüli erőszak.  

Az EU felszólította a tálib vezetést, hogy tegye lehetővé a nemzetközi közösséggel való párbeszédet, és teljesítse kötelezettségeit a terrorizmus elleni fellépés terén.  

“Ammenyiben ez nem történik meg, az instabilitás csak fokozódni fog az országban, és Afganisztán egyre jobban elszigetelődik” – figyelmeztetett az uniós külszolgálat.

Tovább olvasom

Médiapiac

Ázsiai lájkolók tömege jelent meg Jakab posztja alatt

Tényleg ilyen nagy népszerűségnek örvend Jakab Péter Ázsiában?

Közzétéve:

Fotó: MTI/Mónus Márton

A Jakab Péter-féle A Nép Pártján nevezetű politikai közösség kiadott egy közleményt, amelyben a „Fidesz csicskapártjának” nevezik a Jobbikot, valamint azzal vádolják a párt elnökségét, hogy szembeköpték az ellenzéki szavazókat.

A közlemény megosztása után arra lettünk figyelmesek, hogy a Facebook-bejegyzésreázsiai profilok tömege reagált szivecskés emojival.

A Mandiner által közzétett képen megtekinthetnek néhányat:

Tovább olvasom