Kövess minket!

Médiapiac

Exkluzív interjúk, új rovatok, a médiapiac fél éves trendjei – Megjelent az új Médiapiac

A szeptember 12-én megrendezésre kerülő Digitálián, a Médiapiac őszi rendezvényén vehetik először kézbe friss lapszámunkat, amelyben amellett, hogy válogatunk a konferencia témáiból, az alábbi izgalmas témákkal találkozhatnak.

1995 és 1998 között egy formabontó talkshow került adásba a Magyar Rádióban. Ötletgazdája, Doszpod Béla a férfi interjúalanyok mellé három női riportert ültetett. A Médiapiac friss lapszámának címlapján az egykori műsorvezetők, Jakupcsek Gabriella, Szily Nóra és Vincze Kinga, azaz Béla angyalai szerepelnek, akik húsz évvel később fordított felállásban, egy férfinek adtak interjút.

Nemes Jeles László a vele készült interjú előtt nem sokkal fejezte be második nagyjátékfilmjét, a Napszálltát, amely azóta elindult saját útján, Velencéből rögtön el is hozta a kritikusok díját. Az egyik legelismertebb magyar filmrendező az Oscar-kampányról, képekről és szavakról, a nézők lelkének megérintéséről beszél az új számban.

Ha egy művész komolyan veszi, amit csinál, akkor nem brandet épít, hanem műtárgyakat készít

– mondja Sam Havadtoy, aki a művészet mellett beszélt Yoko Onohoz fűződő kapcsolatáról, illetve arról is, miért a mellékhelyiségben tartja a Beatles aranylemezeit.

Egyre több figyelmet fordítunk a digitális- és közösségi gazdaságra, az új médiára, egyszersmind minden olyan technológiára, amiért az okostelefonunk a fő támaszunk. A Médiapiac új rovatában, a 4.0-ban Keszte Dóra, az fps ügynökség digitális kommunikációs üzletágvezetője, valamint Gordon Ákos, a Virgo csoport társtulajdonosa mesél arról, hogy mennyit fejlődött a közösségi média az iWiW alapítása óta. Kalmár Péter, a Yummber alapítója szaktárcájában elmondja, hogy mi a közös a kereszténységben, a kommunizmusban, valamint a közösségi gazdaságban, és Cziráki Dániel, a Taxify cégvezetője elárulja, Magyarországon miért nem működik a carsharing, és hogy a vállalat miért csak egy innovatív taxitársaság, ahelyett, hogy fuvarmegosztással foglalkozna. Végezetül Csapó Balázs, a Servo Movement alapítója bemutatja cége három termékét, valamint elmeséli, miképpen lehet eljutni a képek feltöltésétől az árammegosztásig.

Média és jog rovatunk egy nagyon trendi tudományág, a mesterséges intelligencia jogi aspektusait vizsgálja.

Hogyan teljesített az idei első félévben a médiapiac? Összeállításunkból megtudhatja, milyen számokat produkált ebben az időszakban a televíziós, a rádiós, a digitális és a nyomtatottlap piac, akárcsak azt, hogyan vélekednek erről a főbb piaci szereplők.

Amikor a Snapchat mérnökei kifejlesztették a My Story funkciót, még nem is sejtették, micsoda robbanást fognak előidézni az üzenetek és a napi megtekintések számában. A történetfunkciót ma már számos lappiaci szereplő használja, hogy növeljék az elérésüket. Cikkünkből megtudhatja, hogyan érhető el ez a cél – Meséld el a történeted!

Hogyan viszonyul a legfiatalabb generáció a reklámokhoz? Minden az influencereken múlik? – többek között ezekről kérdeztük Bendl Mátyást, a POME ügyvezetőjét és Kalocsai Bálintot, a cég youth creative directorát.

Pillanatfelvételünk ezúttal Kőműves Mórt, a Ready by Wednesday kreatívigazgatóját örökítette meg és mutatja be.

Médiapiac

Bújtatott reklámért szabott ki bírságot a Médiatanács

Jogsértést tárt fel a Médiatanács vizsgálata az ATV több műsorában is. A Baymax! című animációs sorozat egyik epizódja miatt a testület a holland társhatósághoz fordul.

Közzétéve:

MTVA/Bizományosi: Róka László

Júliusban megkezdett eljárása során a Médiatanács jogsértést tárt fel az ATV több műsorában is – közölte a hatóság.

A Hazahúzó egyik májusi adásában a riporter egy kistermelővel beszélgetett. A riport mindvégig egy reklámfelület előtt zajlott, melyen látható volt a vállalkozás teljes elérhetősége. A közvetítés során elhangzott a termékek értékesítési helye is.

Bár a műsor célja a hazai turizmus népszerűsítése, az ennyire részletes ajánlás, többletinformáció már burkolt reklámnak minősül, ami egyértelműen jogsértő.

Szabálytalannak bizonyult továbbá a Start+ Egészségügyi Percek rovatának két műsorrésze és a Pro Car című műsorszám egyik adása is. A hatóság vizsgálata alapján olyan részletességgel ábrázolták a műsort támogató termékeket és cégeket, ami már túllép a műsortámogatási és termékmegjelenítésre vonatkozó szabályok keretein, emellett a médiaszolgáltató egy alkalommal még a termékmegjelenítés tényéről sem tájékoztatta a nézőket.

A jogsértések miatt a hatóság két esetben bírságot szabott ki, két esetben pedig figyelmeztette a médiaszolgáltatót.

Helytelen korhatár-besorolás miatt a holland társhatósághoz fordul a Médiatanács. Nézői bejelentés alapján vizsgálta a Médiatanács a Disney+ streamingszolgáltató tartalomkínálatában elérhető Baymax! című animációs sorozat egyik epizódját. A műsorrészben a sorozat főszereplője, egy robot arra bátorítja az egyik fiú szereplőt, hogy hívjon el randevúra egy másik fiút. A hatóság vizsgálata megállapította, hogy a szolgáltató által „9+” kategóriába sorolt műsorszámot a magyar szabályozás értelmében a „12 éven aluliak számára nem ajánlott” minősítéssel lehetett volna csak sugározni. Mivel azonban a magyar nyelven is elérhető Disney+ Hollandiában bejegyzett társaság, a holland médiaszabályok vonatkoznak rá, így a testület továbbítja az ellenőrzés eredményét az illetékes társhatóság, a Commissariaat voor de Media (CvdM) részére.

Borítókép: Az ATV kereskedelmi televízió székháza a X. kerület, Kőrösi Csoma Sándor u. 31-ben

Tovább olvasom

Médiapiac

Baranyi Krisztina szerint az ő feladata eldönteni, ki az újságíró és ki nem

Immár Karácsony Gergelyt bőszen védő szekusokkal és kordonok mögött tartott újságírókkal kezdődött a szeptemberi Fővárosi Közgyűlés, a baloldali szólásszabadság kitűnő ünnepe.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Természetesen az élelmes újságírók megtalálták a lehetőséget arra, hogy a főváros baloldali vezetőit megpróbálják szóra bírni, az eredmény azonban szokás szerint kiábrándító volt. Karácsony Gergely egy trükkös testcsellel igyekezett mindenkit lerázni, hiszen vélhetően igen kellemetlen lett volna válaszolni a Gyurcsány Ferenc által belengetett selyemzsinórt firtató kérdésre – írja a PestiSrácok.hu. 

Annál közlékenyebb volt Niedermüller Péter, a DK erzsébetvárosi polgármestere, aki megengedően beszélt az árnyékkormány furcsa voltáról, az ellentmondásokról, de jó gyurcsányistaként hozzátette, hogy egy vélemény totális megváltoztatása simán benne van egy baloldali politikus repertoárjában. Elvégre, ha valaki kórházakat akar bezáratni, néhány évvel később miért ne lehetne a kórházak nagy barátja? 

A stábnak sikerült beszélnie Őrsi Gergellyel is, a II. kerület szocialista polgármesterével, akit a Margit-negyed projekt elmaradó eredményeiről és veszteségeiről kérdeztek. Őrsi rutinosan kerülte a konkrét számokat, igyekezett általánosságokba merülni, de végül csak sikerült elárulnia, hogy százas nagyságrendben vannak olyan önkormányzati ingatlanok, amelyek üresen állnak, így az a néhány bérlő valóban csak veszteséget tud termelni, nem számítva a két év alatt havonta kommunikációra elköltött egymillió forintot. 

Végül Baranyi Krisztinát is szerették volna megkérdezni, hogy miért olyan fontos neki Vágvölgyi B. András tűzzel-vassal történő újabb kinevezése a kerületi újság élére, azonban azt a választ kapták, hogy ő csak újságírókkal áll szóba, azt pedig ő dönti el, hogy ki az újságíró.

Így épül és terebélyesedik a ferencvárosi ellenzéki labor, az orbáni élet utáni csodás lakmuszpapír – tette hozzá a PestiSrácok.hu.

A Fővárosi Közgyűlésen tanúi voltak még a képviselők által csak Kuka-gate-nek nevezett vitának is, ahol az érvek és ellenérvek eljutottak odáig, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere levonta a következtetést, miszerint a főváros dolgát is a kerületek teszik, tehát vajon mi szükség van akkor a fővárosi baloldali vezetésre, ha Budapest irányításával és működtetésével abszolút nem törődnek, csak szavakban vannak ott a vártán. 

További részletek az alábbi videóban:

Tovább olvasom

Médiapiac

Spanyol karikatúra készült az ukrajnai népszavazásról

Négy bocs hazatalál az anyamedvéhez, akinél már ott van az egyik bocsa.

Közzétéve:

Fotó: MTI/AP

A spanyolországi orosz nagykövetség tett közzé egy rajzot a Twitter-oldalán, amelyen négy kismedve található – a megszállt ukrajnai Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon régiókat szimbolizálva –, amint hazatalálnak a népszavazások után az orosz anyamedvéhez.

Az ötödik, már anyamedve karjában lévő medvebocs pedig a 2014-ben megszállt Krím félsziget lehet – számolt be róla a Mandiner.hu.

Tovább olvasom