Kövess minket!

Médiapiac

Érkezik az NFC a magyarokhoz is

Megérett a piac az NFC mobilfizetési technológia bevezetésére – ez volt a fő üzenete egy keddi sajtóbeszélgetésnek, amit a Mastercard Europe kártyatársaság szervezett. Magyarországon az előkészületek tesztfázisban tartanak.

Az NFC technológia segítségével lényegesen gyorsabban és kényelmesebben fizethetünk majd a boltban, mivel a mobiltelefon egy olyan virtuális bankkártyává válik, amit mindazon üzletekben és elfogadóhelyeken használhatunk majd, ahol az érintés nélküli fizetést lehetővé tevő PayPass technológia már elérhető. A telefonban (az abban lévő SIM kártyán) több bankkártya adata is tárolható lesz, így megszabadulhatunk a pénztárcánkban lévő kártyáktól. (Némi rizikója ennek azért van, hiszen a mobiltelefon lemerülésével, ha nincs a virtuális bankkártyáról fizikai másolat, akkor a mobil újbóli üzembe állításáig nem fogunk tudni fizetni, legfeljebb készpénzben.)

A Paypass terminálok száma folyamatosan nő, ami lényegesen felgyorsíthatja az NFC alapú mobilfizetés elterjedését is. 2016-ra várhatóan a terminálok 85%-a PayPass-os lesz, ami ezáltal az NFC-t is támogatja. Jelenleg Magyarországon egyébként a kereskedői terminálok mintegy 20%-a már most is PayPass-képes – ez azt jelenti, hogy ezekben a boltokban kereskedői oldalról már most adott hozzá az infrastruktúra.

Így működik majd az NFC-s mobilfizetés a PayPass termináloknál

Mint a sajtóbeszélgetés előadói, Szetnics László, a MasterCard Europe mobilfizetésért felelős regionális vezetője elmondta, támogatólag jelentkezik az is, hogy az NFC-képes mobiltelefonok száma is dinamikusan nő, már most 150 készülékben van NFC, és szinte valamennyi készülékgyártó portfóliójában találni erre alkalmas eszközt. Örömteli az is – tették hozzá a kártyatársaság emberei –, hogy a mobilszolgáltatók is felismerték az NFC jelentőségét. Épp ezért hamarosan friss bejelentések várhatók Magyarországon is, amivel kapcsolatban most még csak annyit tudni, hogy a tesztelés zajlik a háttérben.

Szetnics László hozzátette, várhatóan 2015-ben világszerte már 74 milliárd dollár értékben hajtanak végre NFC-s tranzakciókat, amit elősegít, hogy 2014-re 300 millió darab NFC-képes telefon lesz a fogyasztóknál, legalábbis a Juniper Research előrejelezése szerint.

Médiapiac

Oktatóvideókkal érzékenyíti a gyerekeket egy LMBTQ-szervezet

Videókban mutatják be a gyerekeknek a szexualitás minden fajtáját, kihegyezve az LMBTQ-ra.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

„Az Amaze egy olyan világot képzel el, amelyben természetesnek és egészségesnek ismerik el a gyermekek és a serdülők szexuális fejlődését” – írja honlapján az Amaze nevű szervezet.

Az Amaze hivatásának tekinti, hogy egészen kicsi kortól szexuális felvilágosítást tartson a gyermekeknek. Ingyenes videóikkal az a céljuk, hogy tanításuk a világ bármely pontjára, bármely óvodába vagy iskolába eljuthasson.

Animációs kisfilmjeikben többek között a szexuális orientáció és a nemi identitás kérdéskörét dolgozzák fel. Ráadásul egy-egy témakört úgy tálalnak, hogy az az ifjúsághoz, a szülőkhöz és a pedagógusokhoz is szóljon. Utóbbiaknak kész tantervet készítettek, amelybenóráról órára leírják, hogy mikor mivel, milyen osztályban kellene foglalkozni.

Szexuális orientáció menüpont alatt hosszú lista található, amelyben arra okítják a pedagógusokat, hogyan tanítsák meg a gyermekeknek, mi az az LMBTQ, mit jelent a coming out, de a szivárványcsaládokról is szót ejtenek.

Nemi identitás menüpont körbejárja többek között a transzneműséget, a ciszneműséget és a genderfluid identitást.

A következő animációs videóban Maya bemutatja a családját: két anyukája van. A kisfilm idealizálja a két anyával való életet, azt sugallja, hogy semmiben sem különböznek a heteroszexuális pároktól. Bemutatja azt is, hogy milyen kérdéseket tettek fel Mayának, amikor az iskolában kiderült, hogy két anyja van.

„Hol van az édesapád?” „Te is leszbikus vagy?” – hangzottak a kérdések. Ezután hosszan taglalják, hogyan lehet a másiknak elmondani, ha valaki más családmodellben él.

Hangsúlyozzák: pozitív és negatív véleményekre egyaránt lehet számítani.

Az Amaze segítséget nyújt a coming outhoz is. Egy videóban egy fiú vívódását lehet végigkövetni. Hogyan mondd el a legjobb barátodnak, hogy meleg vagy? Hogy közöld mindezt a szüleiddel?Félek, hogy másként fognak rám tekinteni. Nem akarom, hogy a többiek rajtam nevessenek”

– gondolja a fiú.

Miután a fiúcska leleplezi magát, a barátjától megértő törődést kap, és segítséget nyújt neki abban, hogy hogyan tudná a szülei előtt is felfedni „kilétét” – írja a 888.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hibázott a BBC kommentátora?

A riporter nőként hivatkozott egy női kategóriában induló sportolóra. Mindezek után a kommentátort heves kritikák érték, mivel az említett sportoló magát nem nélküliként azonosítja.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az idei olimpia egyik újdonsága volt a görgeszkázás beemelése az olimpiai sportok közé – írta meg a Danube Institute. Természetesen ezt a versenyszámot is férfi és női kategóriára osztották.

A probléma abból keletkezett, hogy az Egyesült Államok „sztárja”, Alana Smith hiába a nők között indult, de magát nem nélkülinek azonosítja, amit a BBC kommentátora vélhetőleg nem tudott, s konstans „she”-ként hivatkozott rá, gondolván, hogy bizonyára nő az illető, ha már a nők között versenyzik.

A világhírű csatorna kommentátorait heves kritikák érték ennek hatására, de szerencsére az beszédes, hogy a külföldi kritikákat megíró hírekre a különböző közösségi média felületeken csaknem ötször annyi nevető reakció érkezett mint bármi más – írja az esetről beszámoló Mandiner.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Az Európai Bizottság pályázati felhívásokat tett közzé a hírszolgáltató támogatására

Az Európai Bizottság hétfőn négy új pályázati felhívást tett közzé 12 millió euró értékben a többi között annak elősegítése érdekében, hogy a polgárok megbízható információkhoz jussanak.

Közzétéve:

Pixabay

A felhívások egyike azt célozza, hogy digitális platformokon európai uniós ügyekkel kapcsolatban több nyelvű médiatartalmak jelenjenek meg, egy másik pedig arra irányul, hogy rádióállomások hálózata révén bővüljön az ilyen jellegű tartalmak terjesztése.

Kísérleti projekt indul továbbá azon ifjúsági hálózatok támogatására, amelyek aktuális témákban gondolatébresztő tartalmakat gyártanak közösségimédia-formátumokban. A negyedik felhívás azt célozza, hogy a polgárok könnyebben jussanak megbízható információkhoz.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom